Suudi Arabistan: Riyad Uluslararası Kitap Fuarı 29 Eylül’de başlayacak

Riyad Uluslararası Kitap Fuarı, en önemli Arapça fuarlardan bir tanesidir (Şarku’l Avsat)
Riyad Uluslararası Kitap Fuarı, en önemli Arapça fuarlardan bir tanesidir (Şarku’l Avsat)
TT

Suudi Arabistan: Riyad Uluslararası Kitap Fuarı 29 Eylül’de başlayacak

Riyad Uluslararası Kitap Fuarı, en önemli Arapça fuarlardan bir tanesidir (Şarku’l Avsat)
Riyad Uluslararası Kitap Fuarı, en önemli Arapça fuarlardan bir tanesidir (Şarku’l Avsat)

Riyad Uluslararası Kitap Fuarı kapılarını 29 Eylül’de açacak. Suudi Arabistan Kültür Bakanlığı denetiminde olan Edebiyat, Yayın ve Çeviri Kurumu organizasyonda gerçekleştirilecek olan fuar 8 Ekim tarihinde kapılarını kapatacak.
Fuar, yerel ve uluslararası kurumların edebiyat ve çeviri aşıkları ile buluşmasını sağlayan bir köprü görevinde. Alanında uzman kişiler fuarda konferans verip konuşmalar yapacak. Vatandaşlar okuma yazma, yayıncılık ve çeviri alanlarında etkinliklere katılacak ve atölye çalışmalarında yer alabilecek.
Edebiyat, Yayın ve Çeviri Kurumu CEO’su Muhammed Alvan, fuarın Suudi Arabistan edebiyatına derin katkılarda bulunduğunu ve ülkede edebiyat, kültür, bilim ve sanatta büyük bir rolü olduğunu belirtti. Yapılan açıklamada fuar, ülkenin kültür hareketine katkıda bulunan bir köprü olarak değerlendirildi.  
Sergi, 2022 yılının son günlerinde Cidde’de üçüncüsü yapılacak kitap fuarları etkinlikleri kapsamında bu yıl Medine’de yapılan fuarın ardından ikinci fuar olacak. Alvan, bu sergiler ile şehrin tanıtımının yapıldığını ve Suudi Arabistan’ın yayıncılık sektörü için bir kapı olmasının sağladığını belirtti. Fuarlar, ülkede kültür alışverişinin yapılmasını sağlıyor.
Alvan, geçtiğimiz yıl düzenlenen Uluslararası Kitap Fuarı’nın tarihinin en büyük fuarı olduğunu açıkladı. Geçtiğimiz yılki fuar gerek ziyaretçi sayısı gerek yapılan satış sayısı ile en önemli fuarlardan bir tanesi oldu. Çok sayıda kültürel etkinliğin olduğu fuar, yayınevlerinin sayısı ile öne çıktı. 16 sektörü temsil eden kurumların ve ünlü kişilerin katıldığı fuarda şiir akşamları, seminerler, atölyeler, sanatsal ve müzikal performanslar düzenlendi. Çocuklar, fuarda oyunlar oynayarak aileleri ile birlikte keyifle vakit geçirdi. Yazarlar, okuyucularının sorularını cevapladı.
Alvan, edebiyat, yayın ve çeviri sektörünün Suudi Arabistan’daki kültürel ve bilgi mirasına katkıda bulunan, yazarları harekete geçiren önemli bir sektör olduğunu belirtti. Fuarın ziyaretçileri ile kitap aşıkları, kitap ve yayın alanındaki tartışmalarda yer almak için konferanslara katılacak. Fuara katılacak isimler, önümüzdeki günlerde açıklanacak.  Ziyaretçiler, bu konferanslar ile yeni deneyimler yaşayabilecek.
Edebiyat, Yayın ve Çeviri Kurumu, fuara katılmak isteyen yüzlerce yayınevinin olduğunu belirtti. Temmuz ayında yerel ve uluslararası yayınevleri fuara katılmak için başvuru yapmıştı. Yetkililer, detayları yakında açıklanacak olan fuarın kültürel programı üzerinde çalışmalara devam ediyor.
Edebiyat, Yayın ve Çeviri Kurumu, geçtiğimiz yıl Kültür Bakanlığı gözetiminde düzenlenen fuarın ilk oturumuna binden fazla kişinin katıldığını belirtti. Fuarda yaklaşık 28 ülkeden yayınevi yer aldı. Irak, fuarın onur konuğu oldu.



Warner Bros CEO'su siyah Superman istememiş: Fazla 'woke'

Fotoğraf: Warner Bros/DC
Fotoğraf: Warner Bros/DC
TT

Warner Bros CEO'su siyah Superman istememiş: Fazla 'woke'

Fotoğraf: Warner Bros/DC
Fotoğraf: Warner Bros/DC

Superman'in siyah versiyonunu konu alan bir filmin Warner Bros CEO'su David Zaslav tarafından reddedildiği bildirildi.

Nisan 2022'de Warner Bros Discovery'nin CEO'su olan 65 yaşındaki Zaslav, birkaç fiyaskonun ardından DC Comics filmlerini nasıl düzelteceklerini araştırmaya başladı.

Ortaya atılan fikirlerden biri, yazar Ta-Nehisi Coates'un yurttaşlık hakları hareketi dönemindeki siyah bir Superman hakkında yazdığı iddialı bir senaryoydu.

Warner Bros'un DC eserlerini yeniden başlatma girişimlerini inceleyen bir yazıda Wall Street Journal, Zaslav'ın "fazla 'woke'" olduğu için bu fikre sıcak bakmadığını bildirdi.

Haberde ayrıca DC Studios'un yeni eş CEO'ları James Gunn ve Peter Safran'ın projeyi daha sonraki bir tarihte yeniden başlatabileceği ima ediliyor.

AV Club, Coates'un senaryosunun 2021'e kadar uzandığını ve Yıldız Savaşları (Star Wars) yönetmeni J.J. Abrams'ın yapımcılığını üstleneceği bir film için yazıldığını aktarıyor.

hyjuıo
Ta-Nehisi Coates (AP)

Coates o dönemde yaptığı açıklamada "Warner Bros, DC Films ve Bad Robot tarafından DC Genişletilmiş Evreni'ne davet edilmek benim için bir onur. Amerika'nın en ikonik efsanevi kahramanının mirasına anlamlı bir katkıda bulunmayı dört gözle bekliyorum" demişti.

Abrams da şöyle eklemişti:

Anlatılmayı bekleyen yeni, güçlü ve etkileyici bir Superman hikayesi var. Bu hikayeyi beyazperdeye taşımak için muhteşem Coates'la çalışmaktan daha fazla heyecan duyamazdık ve bu fırsat için Warner Bros ekibine müteşekkiriz.

49 yaşındaki Coates, Dünyayla Benim Aramda (Between the World and Me) adlı kitabıyla 2015 ABD Ulusal Kitap Ödülleri'nde kurgu dışı kategorisinin kazananı oldu. Dünya çapında yaptığı seyahatleri belgeleyen The Message adlı kitabını 2024'te yayımladı.

Ayrıca 2016'da Marvel Comics için yılın en çok satan çizgi romanı olan Black Panther serisini yazdı. Black Panther'ın ilk sayısı satışa çıktığı ilk ay 253 bin 259 kopya sattı. İkinci sırada 175 bin kopya satan Star Wars: Poe Dameron yer aldı.

Karakterin 50. yılı anısına çıkan kitap, kurgusal Afrika ülkesi Wakanda'dan gelen prens ve savaşçı T'Challa'nın hikayesini yeniden yazıyor. 

Diğer yandan Warner Bros ve DC Studios, James Gunn'ın yönettiği ve başrollerinde David Corenswet'in ikonik kahramanı, Rachel Brosnahan'ın Lois Lane'i ve Nicholas Hoult'un Lex Luthor'u canlandırdığı yeni bir filmle Superman'i yeniden başlattı.

Independent Türkçe