Rusya'nın Ulusal Refah Fonu'ndaki rezervleri 12 trilyon rubleyi aştı

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

Rusya'nın Ulusal Refah Fonu'ndaki rezervleri 12 trilyon rubleyi aştı

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Rusya’nın Ulusal Refah Fonu'ndaki rezervleri temmuzda 1,4 trilyon ruble artarak 12,1 trilyon rubleye (yaklaşık 200 milyar dolar) çıktı.
Rusya Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Ulusal Refah Fonu’nda 1 Temmuz itibarıyla 10,7 trilyon ruble olduğu kaydedildi.
Fon büyüklüğünün 1 Ağustos itibarıyla önceki aya göre 1,4 trilyon ruble arttığı bilgisinin paylaşıldığı açıklamada, buna göre toplam rezervin 12,1 trilyon rubleye yükseldiği belirtildi.
Açıklamada, fonun önemli bir kısmının Rusya Merkez Bankası’nda, bir kısmının VTB ve Gazprombank’ta bulunduğu kaydedilirken, 65 milyar ruble değerindeki fonla da Sberbank ve Aeroflot hisselerine yatırım yapıldığı ifade edildi.
 



Türkiye'nin 2022'de doğal gaz abone sayısı 1 milyondan fazla arttı

AA
AA
TT

Türkiye'nin 2022'de doğal gaz abone sayısı 1 milyondan fazla arttı

AA
AA

AA muhabirinin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) raporlarından derlediği verilere göre, Türkiye'de geçen yıl doğal gaz hizmeti götürülen hem abone sayısı hem de serbest tüketici sayısı artış gösterdi.

Buna göre 2022'de konut abone sayısı 2021'e göre yüzde 6,1 artışla 18 milyon 982 bin 872'ye yükseldi.

İlgili dönemde Türkiye genelinde doğal gaz şebekesine toplam 1 milyon 97 bin 122 yeni konut bağlandı.

Şehir bazlı abone sayısı bakıldığında İstanbul, 113 bin 130 yeni aboneyle ilk sırada yer aldı.

Abone sayısı artışında ilk on şehre bakıldığında İstanbul'u 74 bin 79 yeni abone sayısıyla İzmir, 41 bin 686 aboneyle Bursa, 40 bin 535 ile Ankara, 40 bin 77 aboneyle Konya, 35 bin 736 ile Gaziantep, 34 bin 434 ile Tekirdağ, 32 bin 979 ile Kocaeli, 30 bin 986 ile Antalya, 28 bin 503 ile Balıkesir, 27 bin 824 ile Aydın takip etti.

Doğal gazda serbest tüketici sayısı 60 bine yakın arttı

Öte yandan 2022'de serbest tüketici sayısı bir önceki yıla göre yüzde 8,7 artışla 726 bin 29'a yükseldi.

İlgili dönemde doğal gaz şebekesine 58 bin 76 yeni serbest tüketici eklendi. Bu kapsamda en fazla yeni serbest tüketici 8 bin 464 ile İstanbul'da kaydedildi.

İstanbul'un ardından en fazla serbest tüketici 3 bin 132 ile Bitlis, 3 bin 83 ile Konya, 2 bin 984 ile Bingöl, 2 bin 951 ile Ankara, 2 bin 921 ile Muş, 1334 ile Çorum, 1314 ile Kayseri, 1243 ile Bursa, 1235 ile Gaziantep, 1096 ile Tekirdağ'da kaydedildi.

En yüksek doğal gaz abonesi alımı kasımda oldu

Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, 2022'de doğal gaz toplam abone sayısının artışına ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, "Şehir değiştirmelerin yoğun olduğu ve kış dönemi öncesi olan eylül-kasım aylarında abone alımı diğer aylara göre fazla olmaktadır. Geçtiğimiz yıl en yüksek doğal gaz abonesi alımının yapıldığı ay 171 bin yeni doğal gaz abonesi ile kasım ayı olmuştur." ifadelerini kullandı.

Doğal gaz dağıtım şirketleri tarafından ulaşılan nüfusa değinen Arslan, "2022 yıl sonu itibarıyla, dağıtım şirketleri tarafından gerçekleştirilen yatırımlar ile ulaşılan nüfus 70,2 milyon olmuştur. Bugün itibarıyla Türkiye nüfusunun yüzde 82'sinin doğal gaza erişim imkanı bulunmaktadır." dedi.

- "2-3 yılda Avrupa'da en fazla doğal gaz abonesine sahip ikinci ülke olacağız"

Arslan, 2021'de aktif doğal gaz kullanan nüfusun 57,1 milyon iken 2022'de 60,7 milyona yükseldiğini ve 2026 sonuna kadar aktif kullanıcı sayısının 71,5 milyona ulaşmasıyla Türkiye'nin İtalya ile birlikte Avrupa'nın doğal gazı en aktif kullanan iki ülkesinden birisi olacağını dile getirdi.

Doğal gaz abone sayısının artışı ve gelecek öngörüsü hakkında açıklamalar yapan Arslan, "2022 yıl sonu itibarıyla Türkiye 19,7 milyon doğal gaz abonesi ile Avrupa'da en çok doğal gaz abonesi olan 3. ülke konumundayız. Abone sayısındaki artışın devam etmesi ile 2-3 yıl içerisinde Almanya'yı geride bırakarak Avrupa’da en fazla doğal gaz abonesine sahip ikinci ülke olacağımızı tahmin ediyorum." dedi.


Asgari Ücret Tespit Komisyonu 13 Haziran'da toplanacak

AA
AA
TT

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 13 Haziran'da toplanacak

AA
AA

Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücret rakamıyla ilgili süreç 13 Haziran'da başlayacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğindeki toplantıya, işçi kesimini temsilen TÜRK-İŞ, işveren kesimini temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyeti katılacak.

Mevcut asgari ücret net 8 bin 506 lira

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 10 bin 8 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 11 bin 759 lira 40 kuruş. Bunun 10 bin 8 lirasını brüt asgari ücret, 1551 lira 24 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 200 lira 16 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.


Merkez Bankası Başkanlığına Dr. Hafize Gaye Erkan atandı

Türkiye Merkez Bankası Başkanı Dr. Hafize Gaye Erkan (Bloomberg)
Türkiye Merkez Bankası Başkanı Dr. Hafize Gaye Erkan (Bloomberg)
TT

Merkez Bankası Başkanlığına Dr. Hafize Gaye Erkan atandı

Türkiye Merkez Bankası Başkanı Dr. Hafize Gaye Erkan (Bloomberg)
Türkiye Merkez Bankası Başkanı Dr. Hafize Gaye Erkan (Bloomberg)

Dr. Hafize Gaye Erkan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) atanan ilk kadın başkan oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Erkan'ın TCMB Başkanlığı'na atanmasına ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Söz konusu atama ile Hafize Gaye Erkan, TCMB'nin ilk kadın başkanı oldu.

Dr. Hafize Gaye Erkan kimdir?

İstanbul'da 1982 yılında doğan Erkan, İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun olmasının ardından Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünü 2001'de tamamladı.

Eğitimine ABD'de devam eden Erkan, 2005'te Princeton Üniversitesi'nde yöneylem araştırması ve finans mühendisliği alanında doktora derecesi aldı. Erkan, Harvard Business School'da yönetim bilimleri ve Stanford Üniversitesi'nde liderlik üzerine iki eğitim programını da tamamladı.

Kariyerine 2005 yılında Goldman Sachs'ta başlayan Erkan, burada görev yaptığı 9 yıl boyunca ABD'deki büyük bankalar ile sigorta şirketlerinin yönetim kurulları ve üst düzey yönetim ekiplerine bilanço yönetimi, stres testi ve sermaye planlaması, risk yönetimi, birleşme ve satın alma konularında danışmanlık hizmeti verdi.

First Republic Bank'ta 2014 yılında çalışmaya başlayan Erkan, burada çalıştığı yaklaşık 8 yıl süresince eş icra kurulu başkanı (Co-CEO), başkan, yönetim kurulu üyesi, yatırım direktörü, mevduat direktörü ve risk eş direktörü olarak görev yaptı.

Merkezi ABD'de bulunan mücevher şirketi Tiffany & Co'da 2 yıl yönetim kurulu üyesi olan Erkan, 2022'de, Fortune 500'de yer alan küresel finans danışmanlığı şirketi Marsh McLennan'ın yönetim kuruluna katıldı.

San Francisco Business Times'ın 2018'deki araştırmasına göre, Amerika'nın en büyük 100 bankasında başkan veya CEO unvanına sahip 40 yaşın altındaki tek kadın olan Erkan, aynı yıl San Francisco Business Times'ın "40 Yaş Altı 40 Listesi" ile Crain New York Business'ın "40 Yaş Altı 40 Listesi"nde yer aldı.

Erkan, 2019 yılında da Crain's'in "Bankacılık ve Finans Sektöründe Önemli Kadınlar Listesi" ile American Banker'ın "İzlenmesi Gereken Kadınlar Listesi"ne girdi.

Bankacılık, yatırım, risk yönetimi, teknoloji ve dijital inovasyon konularında uzmanlığa sahip olan Erkan, Princeton Üniversitesi Yöneylem Araştırması ve Finansal Mühendislik Bölümü Danışma Konseyi'nde de görev yapıyor.


Bakan Şimşek: Acil önceliğimiz, ekibimizi güçlendirmek ve güvenilir bir program tasarlamak

AA
AA
TT

Bakan Şimşek: Acil önceliğimiz, ekibimizi güçlendirmek ve güvenilir bir program tasarlamak

AA
AA

Bakan Şimşek, Twitter hesabından İngilizce paylaşım yaptı.

Beş yıllık aranın ardından Hazine ve Maliye Bakanı olarak yemin etme onurunu ve ayrıcalığını yaşadığını bildiren Şimşek, bu sıfatla halka hizmet etme sorumluluğunu, kendisine tevdi ettiğinden dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a müteşekkir olduğunu vurguladı.

Şimşek, daha müreffeh ve dirençli bir Türkiye'yi oluşturmak için yol gösterici ilkelerin şeffaflık, istikrarlılık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik olacağının altını çizerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yerel ve küresel zorluklar arasında yol alırken, öngörülebilirliği artırmak için kurallara dayalı politika oluşturma taahhüdümüzü teyit ediyoruz. Kısa yollar veya hızlı düzeltmeler olmasa da, deneyimimizin, bilgimizin ve özverimizin önümüzdeki potansiyel engellerin üstesinden gelmemize yardımcı olacağından emin olabilirsiniz. Acil önceliğimiz, ekibimizi güçlendirmek ve güvenilir bir program tasarlamaktır."

Şimşek Twitter hesabından, vatandaşlara seslendi.

Bugün TBMM Genel Kurulu'nda yemin ederek, göreve başladığını bildiren Şimşek, Hükümetin üstesinden gelemeyeceği hiçbir sorun olmadığını vurguladı.

Şimşek, plan ve program dahilinde, belirlenen ilkeler çerçevesinde emin adımlarla çıkılan bu yolda hedeflere herkesin desteğini alarak ulaşacaklarının altını çizerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Biraz sabır ve zamana ihtiyacımız var. Bu çerçevede sevgili vatandaşlarımızdan özellikle bir istirhamım var, uygulama ve politikalarımıza ilişkin lütfen benden duymadığınız hiçbir habere ve dolaşıma sokulan hiçbir dedikoduya itibar etmeyiniz. Saygılarımla."


IMF’nin Suudi Arabistan'ın petrol dışı ekonomi büyüme oranı tahmini: Yüzde 5

Suudi Arabistan'da petrol dışı ekonomi büyümeye güçlü katkı yaptı (SPA)
Suudi Arabistan'da petrol dışı ekonomi büyümeye güçlü katkı yaptı (SPA)
TT

IMF’nin Suudi Arabistan'ın petrol dışı ekonomi büyüme oranı tahmini: Yüzde 5

Suudi Arabistan'da petrol dışı ekonomi büyümeye güçlü katkı yaptı (SPA)
Suudi Arabistan'da petrol dışı ekonomi büyümeye güçlü katkı yaptı (SPA)

Uluslararası Para Fonu (IMF), Suudi Arabistan'daki petrol dışı büyüme ivmesinin 2023'te ortalama yüzde 5 bandında olmasını tajmin ediyor.

IMF Suudi Arabistan misyonu, 2023 yılı 4.  Madde istişareleri sonunda, Suudi Arabistan’daki enflasyon oranının yerel para biriminin gücü sebebiyle 2023 yılında yüzde 2,8 oranında kalacağını bildirdi.

Açıklamada, geçtiğimiz yıl Suudi Arabistan Merkez Bankası’nın iki kez müdahalesinin likidite baskılarını hafiflettiğini ve SIBOR ile LIBOR arasındaki farkları tarihsel ortalamalarına döndürdüğü aktarıldı.

IMF, Suudi hükümetinin "kamu maliyesi için bir kural belirleyerek ve bunu kararlı bir şekilde uygulayarak" harcamaları petrol fiyatlarındaki dalgalanmalardan ayırma çabalarını memnuniyetle karşıladı.


Asgari ücrete ara zam yolda

AA
AA
TT

Asgari ücrete ara zam yolda

AA
AA

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zam için ilerleyen günlerde toplanacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki dünkü Kabine Toplantısı'nın ardından, "Asgari Ücret Tespit Komisyonumuzda çalışmalara başlıyoruz." açıklaması, çalışma hayatı gündemini hareketlendirdi.

Gözler, doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücret rakamına çevrildi.

Bu kapsamda işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, brüt 10 bin 8 lira, net 8 bin 506 lira olarak uygulanan mevcut rakama yapılacak artışı belirlemek için ilerleyen günlerde toplanacak.

Komisyonun, Türkiye İstatistik Kurumunca (TÜİK) 3 Temmuz'da açıklanacak haziran ayı enflasyonunun ardından oluşacak 2023'ün ilk 6 aylık enflasyon rakamını da dikkate alarak, yapılacak ara zam miktarını belirlemesi bekleniyor.

Asgari ücret nasıl belirleniyor?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında 4 kez toplanıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

İşverene maliyeti 11 bin 759 lira

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 10 bin 8 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 11 bin 759 lira 40 kuruş. Bunun 10 bin 8 lirasını brüt asgari ücret, 1551 lira 24 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 200 lira 16 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.


OECD, Türkiye'nin büyüme tahminini yükseltti

AA
AA
TT

OECD, Türkiye'nin büyüme tahminini yükseltti

AA
AA

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,6'dan yüzde 2,7'ye ve Türkiye ekonomisine yönelik büyüme beklentisini de yüzde 2,8'den yüzde 3,6'ya yükseltti.

OECD'nin "Haziran Ayı Ekonomik Görünüm Raporu" yayımlandı.

Küresel ekonominin bir dönemeçten geçtiğinin vurgulandığı raporda, küresel ekonominin sürdürülebilir büyümeye ulaşmasının "uzun bir yol" ile karşı karşıya olduğu uyarısında bulunuldu.

Düşen enerji fiyatlarının, gerileyen enflasyon oranlarının, arz dar boğazlarının hafifletilmesinin, Çin ekonomisinin Kovid-19 sonrası yeniden açılmasının ve güçlü istihdamın ekonomik toparlanmaya katkıda bulunduğuna yer verilen raporda, bunun yanında söz konusu toparlanmanın geçmiş yıllara göre zayıf olacağına işaret edildi.

OECD raporunda, enerji ve gıda fiyatları hariç tutulan çekirdek enflasyonun beklenenden daha yüksek olduğu ve yüksek faiz oranlarının, özellikle emlak ve finans piyasalarında giderek hissedildiği belirtildi.

Hükümetlerin destekleyici mali politikalarının, Kovid-19 salgını ve Rusya-Ukrayna savaşının şoklarına karşı küresel ekonomiyi desteklemede hayati rol oynadığı vurgulanan raporda, bugün çoğu ülkenin daha yüksek bütçe açıkları ve daha yüksek kamu borcu ile karşı karşıya kaldığı aktarıldı.

Raporda, yatırımcıların riskleri yeniden değerlendirdikçe ve kredi alma koşulları sıkılaştıkça bazı finansal piyasalarda stres belirtilerinin görülmeye başlandığı kaydedildi.

2023-2024 büyüme öngörüleri

Raporda, OECD'nin 2023 ve 2024 yıllarına ilişkin ekonomik büyüme öngörülerine de yer verildi.

"Mart 2023" raporunda, yüzde 2,6 olarak açıklanan 2023 küresel reel ekonomik büyüme tahmini, son raporda, enflasyonun düşmesi ve Çin'in Kovid-19 kısıtlamalarını kaldırması nedeniyle yüzde 2,7'ye yükseltildi. Büyüme tahmini, 2024 için yüzde 2,9 olarak korundu.

Martta bu yıl için yüzde 2,8 olarak açıklanan Türkiye ekonomisine yönelik büyüme tahmini, bugün yayımlanan raporda yüzde 3,6'ya yükseltildi. İç talebin Türkiye'nin ekonomik büyümesinin ana itici gücü olmaya devam edeceği belirtildi. Türkiye ekonomisinin 2024'e ilişkin büyüme tahmini de yüzde 3,8'den yüzde 3,7'ye çekildi.

Raporda, Türkiye'de enflasyonun bu yıl yüzde 44,8, gelecek yıl yüzde 40,8 olacağı, işsizlik oranının bu yıl yüzde 10 ve gelecek yıl yüzde 9,9 seviyesinde gerçekleşeceği öngörüsüne yer verildi.

OECD, ABD ekonomisi ve Çin ekonomisi için 2023 büyüme tahminini 0,1 puan artırarak sırasıyla yüzde 1,6 ve yüzde 5,4'e yükseltti.

Örgütün Almanya için görünümü keskin bir şekilde düşürmesi dikkati çekti. Almanya için büyüme beklentisi yüzde 0,3'den "sıfır büyümeye" düşürüldü.


Çin'in ihracatı ve ithalatı mayısta geriledi

Doğu Çin'deki Yantai limanında ihracat için hazırlanan arabalar  (AP)
Doğu Çin'deki Yantai limanında ihracat için hazırlanan arabalar (AP)
TT

Çin'in ihracatı ve ithalatı mayısta geriledi

Doğu Çin'deki Yantai limanında ihracat için hazırlanan arabalar  (AP)
Doğu Çin'deki Yantai limanında ihracat için hazırlanan arabalar (AP)

Çin'de ekonomik toparlanmadaki kırılganlığın yeni bir işareti olarak mayısta ihracat ve ithalatta düşüş kaydedildi.

Çin Gümrükler Genel İdaresi verilerine göre, mayısta geçen yılın aynı dönemine kıyasla, ihracat yüzde 7,5 azalarak 283,5 milyar dolara, ithalat ise yüzde 4,5 düşüşle 217,7 milyar dolara geriledi.

Çin'de geçen yıl bahar aylarında büyük nüfusa ve kilit sanayi kollarına ev sahipliği yapan şehirlerdeki kapanma tedbirlerinin sebep olduğu düşük baza rağmen ihracatın belirgin şekilde azalması, dünyanın en büyük ihracatçısı konumundaki ülkenin ekonomisinin salgın sonrası toparlanmasına dair soru işaretleri yaratıyor.

İhracattaki azalma, finansal hizmetler servisi Wind'in yüzde 0,1'lik düşüş yönündeki beklentisinin üzerinde gerçekleşti.

İhracat, yılın ilk iki ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,8 azaldıktan sonra martta yüzde 14,8, nisanda yüzde 8,5 ile beklentilerin üzerinde bir artış göstermişti.

Analistler, ihracattaki düşük performansın, küresel talebin zayıf olmasından kaynaklandığını belirterek hükümetin mevcut koşullarda iç talebi artırmaya yönelmesi gerektiğine işaret ediyor.

İthalatta düşüş eğilimi sürüyor

Öte yandan ülkenin ithalatında yılın ilk dört ayında gözlenen düşüş eğilimi mayısta da sürdü. İthalat, ilk iki aydaki yıllık yüzde 10,2 azalmanın ardından martta 1,4 düşüşle toparlanma eğilimi göstermişti. Ancak nisanda 7,9 ile devam eden düşüş eğilimi mayısta yüzde 4,5 ile sürdü.

İthalattaki azalma, Wind'in yüzde 6,8'lik azalma beklentisinin altında kaldı.

Nisanda 90,2 milyar dolar dış ticaret fazlası mayısta 65,8 milyar dolara geriledi.

Dış ticaret verilerinin açıklanmasının ardından Çin yuanı ABD doları karşısında değer kaybetti. Dolar-yuan paritesi, uluslararası piyasada 7,1210'dan 7,1290'a çıktı.

İmalat sektöründe öncü ekonomik aktivite verileri, Kovid-19 kısıtlamalarının geçen yılın sonunda kaldırılması ve ilk üç ayda kaydedilen büyümenin ardından, son iki ayda yeniden daralma işareti veriyor.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu'nun (UİB) açıkladığı Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), nisanda hem imalat hem de imalat dışı sektörlerde gerilemişti.

İmalat sanayi PMI 0,4 puan azalarak 48,8'e, imalat dışı PMI ise 1,9 puan düşüşle 54,5'e gerilemişti.

PMI endekslerinde 50'nin üzerindeki değerler ekonomik faaliyetlerdeki artışa, altındaki değerler azalmaya işaret ediyor.


Petrol fiyatlarının OPEC+ kararına rağmen 90 doları aşmayacağı öngörülüyor

AA
AA
TT

Petrol fiyatlarının OPEC+ kararına rağmen 90 doları aşmayacağı öngörülüyor

AA
AA

Suudi Arabistan'ın temmuzda günlük 1 milyon varil ek üretim kesintisi kararının ardından petrol fiyatları yükseliş gösterse de küresel ekonomik resesyon endişeleri ve jeopolitik gerilimlerin fiyatları varil başına 90 doların altında tutacağı hesaplanıyor.

Suudi Arabistan liderliğindeki 13 üyeli OPEC ile Rusya önderliğindeki OPEC dışı petrol üreticisi 10 ülkenin enerji ve petrol bakanları Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan 35'inci Bakanlar Toplantısı'nda mevcut üretim kesintilerinin 2024 yılının sonuna kadar uzatıldığını açıkladı.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman toplantının ardından yaptığı açıklamada, ülkesinin temmuzda gönüllü olarak günlük 1 milyon varil ek üretim kesintisine gideceği bilgisini paylaştı. Bin Selman, bu sürpriz kararın duruma göre uzatılabileceğini söyledi.

Grup, 3 Nisan'da gerçekleştirdiği 48. Ortak Bakanlar İzleme Komitesi Toplantısı'nda ekimden bu yana devam eden günlük 2 milyon varillik üretim kesintisine ilaveten bazı ülkelerin mayıs itibarıyla günlük yaklaşık 1,6 milyon varil gönüllü kesinti yapma kararı aldığını teyit etmişti.

Suudi Arabistan ve Rusya başta olmak üzere birçok ülkenin nisanda yaptığı bu gönüllü kesintilere rağmen, Brent petrolün fiyatı düşüş eğilimini sürdürdü.

"Ekonomik resesyon endişeleri fiyatların yükselişini kısıtlayacak"

Bağımsız enerji piyasası analisti Guarav Sharma, AA muhabirine, Suudi Arabistan'ın üretim kesintisi kararı kısa süreliğine fiyatları yukarı çekse de küresel ekonomik resesyon endişelerinin bu yükselişi kısıtlayacağını söyledi.

Sharma, "Küresel ekonomik koşullar negatif seyretmeye devam ettikçe petrol fiyatları düşmeye mahkum. OPEC+ kararının hemen ardından fiyatların yükselişte olması kuvvetle muhtemel fakat kısa vadede fiyatların yeniden 90 dolar seviyesine çıkması olası gözükmüyor." değerlendirmesinde bulundu.

"OPEC+ grubunun arz kesintileri fiyatları artıracak"

PetroIndustrial Petrol Depolama Çözümleri Şirketi Yönetici Direktörü Randall Mohammed, küresel piyasaların ekonomik ve talep bazlı belirsizliklerin etkisinde olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Salgının sebep olduğu zayıf tedarik zincirinin etkilerini hala hissediyoruz. Bu durumun ana sebepleri arasında artan faiz oranları ile birlikte enerji, gıda ve perakende fiyatlarındaki artış gösterilebilir. Avrupa'nın ortasında devam eden savaş ve petrol piyasasının iki büyük üreticisi konumundaki İran ve Venezuela'ya uygulanan yaptırımlar da bu belirsizlikleri artıran sebepler arasında sayılabilir."

Söz konusu etkenlerin birçok sektörde talebin azalmasına neden olduğunu vurgulayan Mohammed, OPEC+ grubunun Kovid-19 salgınından kaynaklanan talep düşüşlerini dengelemek için üretim kesintisi yapma yoluna gittiğini ifade etti.

Küresel ekonomik zayıflıkların olumsuz etkilerinin talep tarafında da devam ettiğine dikkati çeken Mohammed, bu dönemde OPEC+ grubunun arzı sınırlamasının fiyatları artıracağını söyledi.

Mohammed, "OPEC+ grubu fiyatların uzun süre yüksek seyretmesinden yana olacaktır. Fiyatların artması, Rusya'nın petrol gelirlerinin de yükselmesi anlamına gelir. Bu durum, Batılı ülkeler için enflasyonist baskıların artarak süresinin uzaması demektir. Amerikalı üreticilerin yüksek petrol fiyatlarına ne tepki vereceği ve Biden yönetiminin Suudi Arabistan ile uzlaşmaya varıp varmayacağı da hala belirsizliğini koruyor." diye konuştu.


NEOM, konut komplekslerini genişletmek için 21 milyar riyal değerinde sözleşmeler imzaladı

NEOM CEO'su Mühendis Nazmi Nasır (Şarku’l Avsat)
NEOM CEO'su Mühendis Nazmi Nasır (Şarku’l Avsat)
TT

NEOM, konut komplekslerini genişletmek için 21 milyar riyal değerinde sözleşmeler imzaladı

NEOM CEO'su Mühendis Nazmi Nasır (Şarku’l Avsat)
NEOM CEO'su Mühendis Nazmi Nasır (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan merkezli NEOM şirketi, bölgenin büyüyen iş gücünü barındıracak bir sosyal altyapı projesi olan, konut topluluklarının genişletilmesinin ilk aşaması için yatırımcılarla 21 milyar riyal (yaklaşık 5,6 milyar dolar) değerinde sözleşmelerin imzalandığını duyurdu.

NEOM tarafından yapılan açıklamaya göre anlaşma, projenin ilk aşaması tamamlandığında 95 bin kişilik daha kapasite eklenerek, NEOM genelinde 10 konut kompleksinin daha kurulmasını sağlayacak.

Konut topluluklarının ilk aşaması için tercih edilen şirketler arasında, önde gelen Suudi Arabistan merkezli Alfanar Global Development, Almutlaq Real Estate Investment Company (AREIC) ve Nesma Holding yer alıyor.

Açıklamaya göre, Tamasuk Holding de, Al Majal Al Arabi Group Company ve Suudi Arabistan Ticaret ve İnşaat Şirketi (SATCO) olmak üzere iki ortak aracılığıyla projeye katılıyor.

Anlaşma, NEOM’un altyapısının geliştirilmesine özel sektörün daha fazla katılımının yolunu açıyor.

Şirket, konut kompleksleri projesinin ikinci aşamasını önümüzdeki aylarda ihaleye çıkarmayı planlıyor.

Bu anlaşmaların kapsamı, konut topluluklarının tasarım, finans, inşaat, işletme ve bakım unsurlarını kapsıyor.