Mısır’da üniversiteye giriş sınavında sadece 12 puan alan öğrenci tartışma yarattı

Olay, 2015’te yaşanan benzer olayı hatırlattı

Lisede oldukça başarılı olmasına rağmen final sınav notu oldukça kötü olan Meryem, babası ile birlikte (Sosyal Medya)
Lisede oldukça başarılı olmasına rağmen final sınav notu oldukça kötü olan Meryem, babası ile birlikte (Sosyal Medya)
TT

Mısır’da üniversiteye giriş sınavında sadece 12 puan alan öğrenci tartışma yarattı

Lisede oldukça başarılı olmasına rağmen final sınav notu oldukça kötü olan Meryem, babası ile birlikte (Sosyal Medya)
Lisede oldukça başarılı olmasına rağmen final sınav notu oldukça kötü olan Meryem, babası ile birlikte (Sosyal Medya)

Mısır, Meryem Melek isimli öğrencinin 2015 yılında yaşadığı olayın benzerini yenide yaşıyor. Meryem Melek, üniversiteye giriş sınavında 0 puan almıştı. Meryem İbrahim Aziz isimli öğrenci ise 12,5 puan alarak ülkede gündem oldu.
Meryem İbrahim Aziz ve Meryem Melek, okudukları lisenin en başarılı öğrencilerinden biriydi. Üniversite giriş sınavlarının notları açıklandığında bu başarılı öğrenciler, sonuç listesinin sonlarında yer aldı. Öğrenciler, kendilerine haksızlık yapıldığından şikayetçi.
Mısır Eğitim Bakanlığı, ‘öğrencinin üstün başarı gösterdiğini’ ifade ederek sosyal medyanın bu tarz şikayetler için uygun bir ortam olmadığını belirtti. Eğitimciler ve sosyologlar, ‘bu durumun halk üzerinde olumsuz etkileri olduğunu’ ifade etti.
Mısır’ın güneyinde bulunan Minye bölgesindeki el Muharras Lisesi’nde okuyan Meryem İbrahim Aziz, üniversiteye giriş sınavlarında yüzde 12,54 puan aldı. Aziz, “Geçtiğimiz yıllarda çok başarılıydım. Tıp fakültesine gitmemi sağlayacak 90 puanı almayı bekliyordum. Hakkımı istiyorum” dedi.  
Meryem İbrahim Aziz’in hikayesi, 2015 yılında yine Minye bölgesinde Meryem Melek’in hikayesini akıllara getirdi. Melek, üniversiteye girmek için yapılan sınavlardan 0 almıştı. Sınıf tekrarı yapan Melek, son sınavdan 94,02 puan alarak Eczacılık Fakültesi’ni kazandı.
Eğitimci Dr. Buseyna Abdurrauf, Şarku’l Avsat’a “Bu olayların yeniden yaşanması halk üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Çocuklar, sisteme olan güvenlerini kaybedebilir” dedi. Ayn Şems Üniversitesi’nde Sosyoloji Profesörü Dr. Samia Kader, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada “Bu olaylar, toplum ve öğrenciler üzerinde sosyal ve psikolojik zarara neden olabilir. Öğrenciler sadece hayal kırıklığına uğramakla kalmaz, kimlik duyguları etkilenir. Gerçeklerden sorumlu olanlardan hesap sorulmalı” dedi.
Mısır Eğitim Bakanı Tarık Şevki, Meryem’in davası hakkında Facebook hesabından şu açıklamada bulundu:
“Bakanlık, meşru kanallar üzerinden lise sınav sonuçları ile şikayetleri almaktadır. Sosyal ağlar, bu kanallar arasında sayılmamaktadır. Bakanlık, medya ve iletişim sitelerindeki iddiaları dikkate almamaktadır.”
Meryem’in şikayeti, Temsilciler Meclisi üyesi Sena el Said tarafından parlamentoya taşındı. Said, Meryem’in şikayetini Milli Eğitim Bakanı’na ileterek Meryem’in sınav kağıtlarının resmi olarak incelenmesini istedi.
Bu yılki sınavlarda başarı oranı yüzde 75,04 oldu. Bir öğrenci matematik alanından 407 ile en başarılı öğrenci oldu. Bir öğrenci ise bilim sınavından 402 puan aldı. Edebiyattan alınan en yüksek puan ise 387 oldu.
Mısır Eğitim Bakanlığı, 90 üzerinde puan alan öğrencilerin listelerini incelemeye başladı. Yetkililer, yaşananları ‘sahtekarlık’ olarak değerlendiriyor. 



Gazze'de bombalamalardan hasar gören binaların çökmesi sonucu dört Filistinli hayatını kaybetti

Filistinli yerinden edilmiş bir kadın, Gazze şehrinde İsrail bombardımanı sonucu yıkılan bir binada yaşıyor (AFP)
Filistinli yerinden edilmiş bir kadın, Gazze şehrinde İsrail bombardımanı sonucu yıkılan bir binada yaşıyor (AFP)
TT

Gazze'de bombalamalardan hasar gören binaların çökmesi sonucu dört Filistinli hayatını kaybetti

Filistinli yerinden edilmiş bir kadın, Gazze şehrinde İsrail bombardımanı sonucu yıkılan bir binada yaşıyor (AFP)
Filistinli yerinden edilmiş bir kadın, Gazze şehrinde İsrail bombardımanı sonucu yıkılan bir binada yaşıyor (AFP)

Gazze şehrinde İsrail bombardımanı sonucu hasar gören binalar ve evler, şiddetli rüzgar ve yağmur nedeniyle çöktü ve dört kişi hayatını kaybetti.

Filistin Haber Ajansı'nın (WAFA) bugün bildirdiğine göre, yerel kaynaklar, "Gazze şehrinin batısındaki dağ evlerinin yakınında bulunan Organza Salonu binasının bir bölümünün çökmesi sonucu 15 yaşındaki Rimas Bilal Hamuda'nın öldüğünü ve böylece çökme alanındaki şehitlerin sayısının üçe yükseldiğini" belirtti.

zxcsdfg
Yerinden edilmiş bir Filistinli çocuk Gazze şehrinde su kabını doldurmaya çalışıyor (AFP)

Wafa haberine şöyle devam etti: "Vatandaş Vefa Şerir (33 yaşında) da, Gazze şehrinin batısında, el-Sevra Caddesi yakınlarında, İsrail bombardımanı sonucu hasar gören bir evin duvarının fırtınalı hava koşulları nedeniyle yıkılması sonucu şehit oldu."


El-Alimi, Yemen'in güneyindeki yasadışı hapishanelerin kapatılması emrini verdi

Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı, Riyad'da iki Alman yetkiliyi kabul etti (Saba)
Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı, Riyad'da iki Alman yetkiliyi kabul etti (Saba)
TT

El-Alimi, Yemen'in güneyindeki yasadışı hapishanelerin kapatılması emrini verdi

Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı, Riyad'da iki Alman yetkiliyi kabul etti (Saba)
Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı, Riyad'da iki Alman yetkiliyi kabul etti (Saba)

Yemen Başkanlık Liderlik Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi dün, Aden, Lahj ve el-Dhale vilayetlerindeki tüm yasadışı hapishanelerin kapatılmasını emretti ve devletin yetkisi dışındaki silahlı gruplara destek verilmemesi konusunda uyarıda bulundu.

El-Alimi'nin talimatları arasında tüm yasadışı hapishanelerin ve gözaltı merkezlerinin kapatılması ve yasadışı olarak gözaltında tutulanların derhal serbest bırakılması yer alıyordu. Bu görevi yerine getirmek için güvenlik ve askeri kurumları Savcılık ve Adalet Bakanlığı ile koordinasyon kurmakla görevlendirdi.

Bu hamle, feshedilen Güney Geçiş Konseyi'ne bağlı güçlerin devletin yetkisi dışında hapishaneler işlettiği yönündeki insan hakları suçlamalarıyla birlikte geldi.

El-Alimi ayrıca, devlete tabi olmayan silahlı grupları desteklemenin terörle mücadeleye katkıda bulunmadığını, aksine terörü yeniden ürettiğini ve terör ortamını genişlettiğini belirterek, güvenlik kaosu ve devlet kurumları dışında silahların yasallaştırılmasının Yemen'in, bölgenin ve uluslararası su yollarının güvenliği için en büyük tehdidi oluşturduğunu vurguladı.


Hamas Gazze'nin kontrolünü devretmeye hazır

Gazze'deki Hamas savaşçıları (Arşiv fotoğrafı - Reuters)
Gazze'deki Hamas savaşçıları (Arşiv fotoğrafı - Reuters)
TT

Hamas Gazze'nin kontrolünü devretmeye hazır

Gazze'deki Hamas savaşçıları (Arşiv fotoğrafı - Reuters)
Gazze'deki Hamas savaşçıları (Arşiv fotoğrafı - Reuters)

Hamas , Gazze Şeridi’nin kontrolünü Filistinli teknokrat bir komiteye devretmeye hazır olduğunu açıkladı.

Hamas liderliği, Mısır, Katar ve Türkiye'deki arabuluculara, Gazze Şeridi'nin kontrolünü Filistinli teknokrat komiteye devretmeye tamamen hazır olduğunu bildirdi. Komitenin oluşumunun ayrıntıları kısa süre önce kararlaştırılmıştı. Ancak anlaşma, komitenin Filistin Yönetimi'ne tam bağlı olması konusunda bazı sorunlar nedeniyle hâlâ tam olarak sonuçlanamadı. Filistin Yönetimi, komitenin tamamen kendi sorumluluğu altında olmasında ısrar ediyor.

Hamas kaynakları Şarku’l Avsat'a, hareketin liderliğinin, arabulucular ve ABD'nin ikinci aşamaya geçmeyi amaçlayan diplomatik çabalarının hızlanması doğrultusunda, Gazze Şeridi'ndeki bağlı devlet kurumlarına bu adımı uygulamaya tam olarak hazırlıklı olmaları için açık ve kapsamlı talimatlar verdiğini bildirdi.

Kaynaklar, Hamas liderliği ve Gazze'deki hükümet yetkililerinin, Gazze Şeridi'ndeki iktidarı teknokrat komiteye derhal devretmek için hazırlıklara başladığını belirterek, şunları kaydetti “Bu komitenin görevlerini üstlenmesi, Filistin Yönetimi ve İsrail tarafından belirlenen koşullara bağlıdır. Filistin Yönetimi, komitenin, fraksiyonlar veya hatta ABD Başkanı Donald Trump tarafından açıklanacak barış konseyinin yürütme organı gibi başka hiçbir referans veya denetime tabi olmaksızın, tamamen kendi hükümetine bağlı olmasını isterken, İsrail ise Gazze Şeridi'ni yöneten herhangi bir Filistin organını reddediyor.”

Hamas'a yakın kaynaklar, “arabulucuların Filistin Yönetimi'nin şartlarını çözmek için çalışacaklarını, ABD'nin ise İsrail'i bu komiteyi bir gerçek olarak kabul etmeye zorlayabileceğini” tahmin ederek, “Fetih'in de katılacağı kapsamlı bir Filistin toplantısı düzenlenecek ve bu toplantıda ikinci aşama ve Filistin davasının geleceği ile ilgili tüm çözülmemiş konular üzerinde anlaşmaya varılmasının hedeflendiğini” belirtti.

Kaynaklar, bir yandan Hamas ve Filistinli gruplar, diğer yandan Mısırlı arabulucu arasında komitenin çalışmaları ve yapısı konusunda anlaşmaya varıldığını doğrularken, Filistin Yönetimi'nin komitenin birçok çalışma noktası hakkında hala çekinceleri olduğunu ifade etti. Bu konu, yakın zamanda Mısırlı yetkililer ve Filistinli Başkan Yardımcısı Hüseyin eş-Şeyh arasında görüşüldü ve bu görüşme, bu konuda daha kapsamlı bir anlaşmanın yolunu açabilir. Özellikle yaklaşan gruplar toplantısında.

Hamas sözcüsü Hazım Kasım, hareketin Filistin sorununu çözme çerçevesinde olumlu ve ilerici tutumlar sergilediğini belirterek, Filistin Yönetimi liderliğini bu tarihi ana yanıt vermeye ve ulusal uzlaşma yolunda ilerlemeye çağırdı. Kasım şunları söyledi: “Hiçbir Filistinli parti belirsizlik durumundan yararlanamaz veya ulusal birliği engelleyemez, bu nedenle Filistin Yönetimi liderliği, halkımızın Gazze Şeridi'nde yaşadığı felaketten yararlanabileceğini düşünüyorsa yanılmaktadır.”

Fetih sözcüsü Munther el-Hayek yaptığı açıklamada, Gazze'nin yönetimi için düşünülen herhangi bir komitenin meşruiyetini Filistin Yönetimi'nden alması ve hükümetinin bir üyesi tarafından yönetilmesi gerektiğini vurguladı. Hayek, “buna aykırı herhangi bir hareketin Gazze ile Batı Şeria arasındaki siyasi bölünmeyi sürdüreceği” uyarısında bulundu.