Mısır’da üniversiteye giriş sınavında sadece 12 puan alan öğrenci tartışma yarattı

Olay, 2015’te yaşanan benzer olayı hatırlattı

Lisede oldukça başarılı olmasına rağmen final sınav notu oldukça kötü olan Meryem, babası ile birlikte (Sosyal Medya)
Lisede oldukça başarılı olmasına rağmen final sınav notu oldukça kötü olan Meryem, babası ile birlikte (Sosyal Medya)
TT

Mısır’da üniversiteye giriş sınavında sadece 12 puan alan öğrenci tartışma yarattı

Lisede oldukça başarılı olmasına rağmen final sınav notu oldukça kötü olan Meryem, babası ile birlikte (Sosyal Medya)
Lisede oldukça başarılı olmasına rağmen final sınav notu oldukça kötü olan Meryem, babası ile birlikte (Sosyal Medya)

Mısır, Meryem Melek isimli öğrencinin 2015 yılında yaşadığı olayın benzerini yenide yaşıyor. Meryem Melek, üniversiteye giriş sınavında 0 puan almıştı. Meryem İbrahim Aziz isimli öğrenci ise 12,5 puan alarak ülkede gündem oldu.
Meryem İbrahim Aziz ve Meryem Melek, okudukları lisenin en başarılı öğrencilerinden biriydi. Üniversite giriş sınavlarının notları açıklandığında bu başarılı öğrenciler, sonuç listesinin sonlarında yer aldı. Öğrenciler, kendilerine haksızlık yapıldığından şikayetçi.
Mısır Eğitim Bakanlığı, ‘öğrencinin üstün başarı gösterdiğini’ ifade ederek sosyal medyanın bu tarz şikayetler için uygun bir ortam olmadığını belirtti. Eğitimciler ve sosyologlar, ‘bu durumun halk üzerinde olumsuz etkileri olduğunu’ ifade etti.
Mısır’ın güneyinde bulunan Minye bölgesindeki el Muharras Lisesi’nde okuyan Meryem İbrahim Aziz, üniversiteye giriş sınavlarında yüzde 12,54 puan aldı. Aziz, “Geçtiğimiz yıllarda çok başarılıydım. Tıp fakültesine gitmemi sağlayacak 90 puanı almayı bekliyordum. Hakkımı istiyorum” dedi.  
Meryem İbrahim Aziz’in hikayesi, 2015 yılında yine Minye bölgesinde Meryem Melek’in hikayesini akıllara getirdi. Melek, üniversiteye girmek için yapılan sınavlardan 0 almıştı. Sınıf tekrarı yapan Melek, son sınavdan 94,02 puan alarak Eczacılık Fakültesi’ni kazandı.
Eğitimci Dr. Buseyna Abdurrauf, Şarku’l Avsat’a “Bu olayların yeniden yaşanması halk üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Çocuklar, sisteme olan güvenlerini kaybedebilir” dedi. Ayn Şems Üniversitesi’nde Sosyoloji Profesörü Dr. Samia Kader, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada “Bu olaylar, toplum ve öğrenciler üzerinde sosyal ve psikolojik zarara neden olabilir. Öğrenciler sadece hayal kırıklığına uğramakla kalmaz, kimlik duyguları etkilenir. Gerçeklerden sorumlu olanlardan hesap sorulmalı” dedi.
Mısır Eğitim Bakanı Tarık Şevki, Meryem’in davası hakkında Facebook hesabından şu açıklamada bulundu:
“Bakanlık, meşru kanallar üzerinden lise sınav sonuçları ile şikayetleri almaktadır. Sosyal ağlar, bu kanallar arasında sayılmamaktadır. Bakanlık, medya ve iletişim sitelerindeki iddiaları dikkate almamaktadır.”
Meryem’in şikayeti, Temsilciler Meclisi üyesi Sena el Said tarafından parlamentoya taşındı. Said, Meryem’in şikayetini Milli Eğitim Bakanı’na ileterek Meryem’in sınav kağıtlarının resmi olarak incelenmesini istedi.
Bu yılki sınavlarda başarı oranı yüzde 75,04 oldu. Bir öğrenci matematik alanından 407 ile en başarılı öğrenci oldu. Bir öğrenci ise bilim sınavından 402 puan aldı. Edebiyattan alınan en yüksek puan ise 387 oldu.
Mısır Eğitim Bakanlığı, 90 üzerinde puan alan öğrencilerin listelerini incelemeye başladı. Yetkililer, yaşananları ‘sahtekarlık’ olarak değerlendiriyor. 



İsrail polisi: Filistinlilerin saldırısında iki kişi öldü

İsrail polis araçları, Batı Şeria'da düzenlenen bir baskın sırasında (Arşiv-Reuters)
İsrail polis araçları, Batı Şeria'da düzenlenen bir baskın sırasında (Arşiv-Reuters)
TT

İsrail polisi: Filistinlilerin saldırısında iki kişi öldü

İsrail polis araçları, Batı Şeria'da düzenlenen bir baskın sırasında (Arşiv-Reuters)
İsrail polis araçları, Batı Şeria'da düzenlenen bir baskın sırasında (Arşiv-Reuters)

İsrail yetkilileri bugün, kuzey İsrail'de bir Filistinli tarafından gerçekleştirilen bıçaklı ve araçla saldırıda iki kişinin öldüğünü açıkladı.

 İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail polisi (Reuters)Batı Şeria'da İsrail polisi (Reuters)

İsrail acil servisleri, yaklaşık 68 yaşında bir adamın araç çarpması sonucu hayatını kaybettiğini bildirdi.

İsrail kamu yayın kuruluşu Kan ise yaklaşık 20 yaşında bir kadının bıçaklanarak öldürüldüğünü duyurdu.

 Ayrıca, iki kişinin de hafif yaralandığı belirtildi.

İsrail polisi, şüpheli saldırganın işgal altındaki Batı Şeria'da yaşayan bir Filistinli olduğunu açıkladı.

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, orduya saldırganın memleketi olan Batı Şeria'daki Kabatiye kasabasında operasyon başlatma emri verdi.

Ofisinden yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Savunma Bakanı Yisrael Katz, cani teröristin geldiği Kabatiye’ye karşı İsrail ordusuna güçlü ve derhal harekete geçme talimatı verdi. Amaç, tüm teröristleri tespit edip etkisiz hale getirmek ve kasabadaki terörist altyapıyı çökertmektir."


Suriye Dışişleri Bakanlığı: SDG ile yapılan görüşmeler somut sonuç vermedi

Kamışlı şehrinde düzenlenen askeri geçit töreninde SDG mensupları, (Arşiv- Reuters)
Kamışlı şehrinde düzenlenen askeri geçit töreninde SDG mensupları, (Arşiv- Reuters)
TT

Suriye Dışişleri Bakanlığı: SDG ile yapılan görüşmeler somut sonuç vermedi

Kamışlı şehrinde düzenlenen askeri geçit töreninde SDG mensupları, (Arşiv- Reuters)
Kamışlı şehrinde düzenlenen askeri geçit töreninde SDG mensupları, (Arşiv- Reuters)

Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili bugün yaptığı açıklamada, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile yapılan görüşmelerin henüz somut sonuç vermediğini belirterek, ülkenin kuzeydoğusundaki kurumların devlet kurumlarına entegre edilmesi konusundaki söylemlerin, icraat adımları atılmadan teorik ifadelerden ibaret kaldığını kaydetti.

Suriye Haber Ajansı'na (SANA) konuşan kaynak, Suriye'nin birliğine yapılan tekrarlanan vurgunun, ülkenin kuzeydoğusundaki gerçeklikle çeliştiğini, burada devlet çerçevesinin dışında ayrı ayrı yönetilen idari, güvenlik ve askeri kurumların bulunduğunu ve bunun da sorunu çözmek yerine "bölünmeyi sürdürdüğünü" söyledi.

 SDG mensupları, Suriye'nin kuzeydoğusunda (AFP)SDG mensupları, Suriye'nin kuzeydoğusunda (AFP)

Sözlerine şöyle devam etti: "SDG liderliğinin Suriye devletiyle diyaloğun devam edeceğine dair sürekli işaretlerine rağmen, bu görüşmeler somut sonuçlar vermedi. Bu söylemin, gerçek bir durgunluk ve uygulamaya geçme konusunda gerçek bir irade eksikliği ışığında, medya amaçlı ve siyasi baskıları absorbe etmek için kullanıldığı görülüyor."

Sözlerine şöyle sürdürdü: “Kuzeydoğu Suriye'deki kurumların devlet kurumlarına entegre edilmesiyle ilgili konuşmalar, somut adımlar veya net zaman çizelgelerinden yoksun, teorik ifadeler alanında kalmıştır. Bu durum, SDG ile imzalanan 10 Mart anlaşmasına olan bağlılığın ciddiyeti konusunda şüpheler uyandırıyor.”

Petrol dosyasına gelince, Dışişleri Bakanlığı'ndaki resmi kaynak, SDG liderliğinin petrolün tüm Suriyelilere ait olduğu yönündeki tekrarlanan iddialarının, “devlet kurumları içinde yönetilmediği ve gelirleri genel bütçeye dahil edilmediği sürece” güvenilirliğini kaybettiğini belirtti.

Şarku’l Avsat’ın SANA’dan aktardığına göre kaynak, görüşlerin yakınlaşmasından bahsetmenin, “zaman sınırlı uygulama mekanizmalarına sahip net, resmi anlaşmalara dönüştürülmedikçe anlamsız kaldığını” vurguladı.

Ayrıca, askeri dosyadaki anlaşmalardan bahsetmenin, "Suriye ordusu çerçevesinin dışında, bağımsız liderliğe ve yabancı bağlara sahip silahlı grupların varlığının devam etmesiyle bağdaşmadığını, bunun egemenliği zayıflattığını ve istikrarı engellediğini" ifade etti.

Suriye Dışişleri Bakanlığı kaynağı, aynı durumun "sınır geçişlerinin tek taraflı kontrolü ve bunların pazarlık kozu olarak kullanılması için de geçerli olduğunu, bunun da ulusal egemenlik ilkelerine aykırı olduğunu" belirtti.


Suriye'nin Humus kentindeki camide meydana gelen patlamada altı kişi hayatını kaybetti

Camide meydana gelen patlamadan  bir kare (SANA)
Camide meydana gelen patlamadan bir kare (SANA)
TT

Suriye'nin Humus kentindeki camide meydana gelen patlamada altı kişi hayatını kaybetti

Camide meydana gelen patlamadan  bir kare (SANA)
Camide meydana gelen patlamadan bir kare (SANA)

Reuters'ın haberine göre, yerel bir yetkili, Suriye'nin Humus vilayetindeki Alevi mahallesinde bulunan bir camide bugün meydana gelen patlamada altı kişinin öldüğünü ve 20 kişinin yaralandığını açıkladı.

Devlet medyası, güvenlik güçlerinin bölgeyi kordon altına aldığını ve soruşturma başlattığını bildirdi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre yerel yetkililer, patlamanın intihar saldırısı veya bölgeye yerleştirilen patlayıcılar nedeniyle meydana gelmiş olabileceğini söyledi.