Tunus Cumhurbaşkanı’dan ‘ulusal ekonomiyi sabote etmekten’ sorumlu olanların hesap vermesi çağrısı

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said. (DPA)
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said. (DPA)
TT

Tunus Cumhurbaşkanı’dan ‘ulusal ekonomiyi sabote etmekten’ sorumlu olanların hesap vermesi çağrısı

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said. (DPA)
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said. (DPA)

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said dün Kartaca Sarayı’nda İçişleri Bakanı Tevfik Şerafeddin, Maliye Bakanı Maliye Bakanı Siham Nemsiyye ve Gümrük Genel Müdürü Nejat el-Cevadi ile bir araya geldi.
Toplantıda başta gümrük suçları ve bunlara bir an önce son verilmesi gerekmesi olmak üzere birçok önemli konu ele alındı. Tunus resmi haber ajansı TAP’a göre Cumhurbaşkanı, birkaç limandaki ihlaller halen devam etmesi sebebiyle istisnasız tüm yolsuzluk eylemleri için davaların açılması gerektiğini vurguladı. Bu suçların, ulusal ekonominin sabote edilmesi, halkın ve devletin haklarının gaspı olduğunu kaydetti.
Cumhurbaşkanı Said’in toplantıda gündeme getirdiği en önemli konular arasında bir kaçakçı ağının yaklaşık 700 konteyneri kaçırmasına yönelik bir dosyaları vardı. Milli ekonomiyi kemiren bu kişilerin dosyaları kadar tehlikeli olan banka ile ilgili dosyaların da açılıp yargıya aktarılması uzun zaman aldı.
İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre İçişleri Bakanı Tevfik Şerafeddin, Maliye Bakanı Maliye Bakanı Siham Nemsiyye karayolu taşıma sistemi kapsamında askıda kalan, ekonomi ve mali yargı yönetiminin yanı sıra Bizerte Asliye Mahkemesi tarafından cezai soruşturmalara tabi olan konteynerlerin dosya takibi kapsamında Bizerte ticari limanını ziyaret etti. Kendilerine, Gümrük Genel Müdür, Ulusal Muhafız Komutanı eşlik etti. Mevcut arama çalışmalarının konusu olan 23 konteyner ve söz konusu limanda ciddi kaçakçılık şüphesine konu olan 650 konteyner hakkında arama ve teftiş işlemlerinin tamamlanmasındaki gecikmeye neden olan zorluklar hakkında bilgi alındı.
Bu bağlamda söz konusu konteynerlerin açılmaya devam edilmesi, gerekli incelemelerin yapılması ve bunlarla ilgili ihlallerin gündeme getirilmesi ve araştırmaların sürdürülmesine yönelik prosedürlerin hızlandırılması amacıyla bir çalışma toplantısı düzenlendi. Ülke ekonomisinin ve kamu parasının korunmasının önemini vurgulanırken, ihlaller yapanların ve bunları örtbas edenlerin takibinin yapıldığı ve hukukun her şeyin üstünde olduğu vurgulandı.
Cumhurbaşkanı Said Kartaca Saray’ında Başbakan Necla Budin Ramazan’ı da kabul etti. Toplantı, özellikle okula dönüşe hazırlık, okul ve üniversite alanlarının hazırlanması olmak üzere çeşitli sektörlerde hükümet çalışmalarının ilerlemesiyle ilgili konuları görüşmeye odaklandı. Bu bağlamda, ‘mevcut aşama, yönetim ile vatandaşlar arasında güven inşa etme aşaması olduğu için ve devletin yardım elinin olmamasından şikayet edenlerin bile devletin çabalarını desteklemek için katkıda bulunmalarının sonucunun farkında oldukları için vatandaşların bu çalışmaya dahil edilmesi imkanını’ vurguladılar.
Diğer yandan, Cumhurbaşkanı Kays Said ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşti. Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan basın açıklamasına göre görüşmede başta ekonomi olmak üzere Tunus-Fransız ilişkileri ve iki ülke arasındaki işbirliği gibi birçok önemli konuya değinildi.
Bu görüşme sırasında iki Cumhurbaşkanı devletlerarası birçok konuyu, zorluklarla mücadele yolları ve ancak tüm insanlığı bir araya getiren yeni yaklaşımlarla üstünden gelinebilecek yeni durumlara karşı mücadele yollarını ele aldılar.



Suriye Adalet Bakanlığı, Rakka'daki el-Aktan cezaevindeki tutukluların koşullarını incelemek üzere komiteler kurdu

Suriye'nin kuzeydoğusundaki Rakka vilayetinde bulunan el-Aktan cezaevi civarındaki Suriye hükümet güçleri (Reuters)
Suriye'nin kuzeydoğusundaki Rakka vilayetinde bulunan el-Aktan cezaevi civarındaki Suriye hükümet güçleri (Reuters)
TT

Suriye Adalet Bakanlığı, Rakka'daki el-Aktan cezaevindeki tutukluların koşullarını incelemek üzere komiteler kurdu

Suriye'nin kuzeydoğusundaki Rakka vilayetinde bulunan el-Aktan cezaevi civarındaki Suriye hükümet güçleri (Reuters)
Suriye'nin kuzeydoğusundaki Rakka vilayetinde bulunan el-Aktan cezaevi civarındaki Suriye hükümet güçleri (Reuters)

Suriye Adalet Bakanlığı dün, hükümetin Kürtlerin liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) yıllarca kontrol ettiği Rakka vilayetindeki el-Aktan cezaevini devralma sürecini tamamlamasının ardından, cezaevindeki tutukluların hukuki durumunu incelemek üzere adli komiteler kurulduğunu duyurdu.

Adalet Bakanlığı yaptığı açıklamada, şu anda "mahkumların güvenliğini ve emniyetini sağladığını, insani ve yasal haklarını garanti altına almak için gerekli tüm önlemleri aldığını... buna yiyecek, su ve ilaç temininin de dahil olduğunu" belirtti.

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre Cezaevi, 2014-2017 yılları arasında Irak ve Suriye'nin büyük bölümlerini ele geçiren aşırılıkçı gruba karşı ABD desteğiyle mücadele eden SDG tarafından yakalanan ve DEAŞ ile bağlantılı olan tutukluları barındırıyor.

Suriye yönetiminin tüm ülke üzerindeki kontrolünü genişletme çabaları kapsamında, hapishanenin çevresinde son günlerde Suriye hükümet güçleri ile SDG arasında çatışmalar yaşandı.

ABD ordusu, yaklaşık 7 bin DEAŞ’lı mahkumu Suriye hapishanelerinden Irak'a nakletmeye başladı.

Suriye hükümeti, geçen hafta SDG ile varılan anlaşma uyarınca, hapishaneler de dahil olmak üzere kuzeydoğudaki Rakka ve Deyrizor illerinin kontrolünü ele geçirdi.


Güney Yemen'den Riyad'da tarihi diyaloğa doğru ivme kazanıldı

Yemen'deki güneyli liderler, Riyad'da yapılacak diyalog konferansının sonuçlarına uymayı kabul etti (Reuters)
Yemen'deki güneyli liderler, Riyad'da yapılacak diyalog konferansının sonuçlarına uymayı kabul etti (Reuters)
TT

Güney Yemen'den Riyad'da tarihi diyaloğa doğru ivme kazanıldı

Yemen'deki güneyli liderler, Riyad'da yapılacak diyalog konferansının sonuçlarına uymayı kabul etti (Reuters)
Yemen'deki güneyli liderler, Riyad'da yapılacak diyalog konferansının sonuçlarına uymayı kabul etti (Reuters)

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad, Suudi Arabistan'ın doğrudan himayesinde düzenlenecek Güney-Güney Diyalog Konferansı'nın yolunu açan yoğun istişareler çerçevesinde, güney Yemen liderleri ve bileşenleri için benzeri görülmemiş bir siyasi ivmeye tanık oluyor. Bu hareket, halkın özlemlerini dışlama veya ötekileştirme olmaksızın ifade eden, kapsamlı bir güney ulusal uzlaşmasına dayalı olarak güney Yemen'in geleceğini yeniden şekillendirmek için çok önemli bir aşama olarak görülüyor.

Bu girişim, Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi'nin, özellikle Hadramut ve el-Mehra başta olmak üzere güney vilayetlerindeki siyasi ve güvenlik gelişmelerinin ve ardından istikrarı yeniden sağlamak için Arap Koalisyonu'nun müdahalesinin ardından yaptığı talebe yanıt olarak ortaya çıktı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre Yemen, bölgesel ve uluslararası çevreler, yaklaşan Güney Konferansı'nın sonuçlarının, kapsamlı bir Yemen siyasi çözümünün temel taşını oluşturacağını, güney birliğini güçlendireceğini ve nihai müzakere masasında davasının adil bir şekilde temsil edilmesini sağlayacağını öngörmektedir.

Riyad, yetkililerinin, özellikle de Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman'ın açıklamalarına göre, rolünün tercihleri ​​dayatmak değil, uzlaşmayı teşvik etmek ve gerçek bir ortaklığa yol açacak sorumlu bir güney diyaloğunu desteklemek üzerine kurulu olduğunu teyit ediyor.

Bu durum, Suudi Arabistan'ın Yemen'de kurtarılan bölgelerde güvenliği sağlamaya, hizmet sunmaya, hükümeti desteklemeye ve sivil ve askeri personelin maaşlarını finanse etmeye yönelik çabalarını sürdürdüğü bir dönemde ortaya çıkıyor.


Şam, SDG'nin Kobani'ye çekilmesini sağladı

Şam, SDG'nin Kobani'ye çekilmesini sağladı
TT

Şam, SDG'nin Kobani'ye çekilmesini sağladı

Şam, SDG'nin Kobani'ye çekilmesini sağladı

Suriye ordusu dün, Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) bağlı yüzlerce savaşçının Rakka vilayetinden Halep kırsalının doğusundaki Ayn el-Arab (Kürtçe adıyla Kobani) kentine çekilmesini sağladı. Her iki taraf da haftanın başlarında ilan edilen ateşkesi uygulamaya devam etti.

Suriye Ordusu Operasyonlar Otoritesi, ana omurgasını Kürtlerin oluşturduğu SDG örgütü üyelerinin Rakka Valiliği'ndeki el-Aktan hapishanesi ve çevresinden Ayn el-Arab kentine nakledilmeye başlandığını ve ordunun geri çekilen güçlere "Ayn el-Arab bölgesine" kadar eşlik edeceğini bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Kürt haber siteleri, yolları karla kaplı Kobani'ye araçlarıyla gelen yüzlerce SDG savaşçısının görüntülerini yayınladı.

Bu arada, Fransız cumhurbaşkanlığı kaynakları, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Kürtler ve Şam hükümeti arasındaki çatışmaları "baştan beri azaltmak ve durdurmak için çalıştığını" belirterek, Paris'in mevcut ateşkesi "çok kırılgan" olarak gördüğünü ve bu nedenle amacının, her iki tarafın da "dostu" olduğu göz önüne alındığında, iki savaşan taraf arasında yeniden çatışma çıkmaması için ateşkesin "dayanıklılığını" sağlamak olduğunu kaydetti.