Tunus Cumhurbaşkanı’dan ‘ulusal ekonomiyi sabote etmekten’ sorumlu olanların hesap vermesi çağrısı

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said. (DPA)
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said. (DPA)
TT

Tunus Cumhurbaşkanı’dan ‘ulusal ekonomiyi sabote etmekten’ sorumlu olanların hesap vermesi çağrısı

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said. (DPA)
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said. (DPA)

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said dün Kartaca Sarayı’nda İçişleri Bakanı Tevfik Şerafeddin, Maliye Bakanı Maliye Bakanı Siham Nemsiyye ve Gümrük Genel Müdürü Nejat el-Cevadi ile bir araya geldi.
Toplantıda başta gümrük suçları ve bunlara bir an önce son verilmesi gerekmesi olmak üzere birçok önemli konu ele alındı. Tunus resmi haber ajansı TAP’a göre Cumhurbaşkanı, birkaç limandaki ihlaller halen devam etmesi sebebiyle istisnasız tüm yolsuzluk eylemleri için davaların açılması gerektiğini vurguladı. Bu suçların, ulusal ekonominin sabote edilmesi, halkın ve devletin haklarının gaspı olduğunu kaydetti.
Cumhurbaşkanı Said’in toplantıda gündeme getirdiği en önemli konular arasında bir kaçakçı ağının yaklaşık 700 konteyneri kaçırmasına yönelik bir dosyaları vardı. Milli ekonomiyi kemiren bu kişilerin dosyaları kadar tehlikeli olan banka ile ilgili dosyaların da açılıp yargıya aktarılması uzun zaman aldı.
İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre İçişleri Bakanı Tevfik Şerafeddin, Maliye Bakanı Maliye Bakanı Siham Nemsiyye karayolu taşıma sistemi kapsamında askıda kalan, ekonomi ve mali yargı yönetiminin yanı sıra Bizerte Asliye Mahkemesi tarafından cezai soruşturmalara tabi olan konteynerlerin dosya takibi kapsamında Bizerte ticari limanını ziyaret etti. Kendilerine, Gümrük Genel Müdür, Ulusal Muhafız Komutanı eşlik etti. Mevcut arama çalışmalarının konusu olan 23 konteyner ve söz konusu limanda ciddi kaçakçılık şüphesine konu olan 650 konteyner hakkında arama ve teftiş işlemlerinin tamamlanmasındaki gecikmeye neden olan zorluklar hakkında bilgi alındı.
Bu bağlamda söz konusu konteynerlerin açılmaya devam edilmesi, gerekli incelemelerin yapılması ve bunlarla ilgili ihlallerin gündeme getirilmesi ve araştırmaların sürdürülmesine yönelik prosedürlerin hızlandırılması amacıyla bir çalışma toplantısı düzenlendi. Ülke ekonomisinin ve kamu parasının korunmasının önemini vurgulanırken, ihlaller yapanların ve bunları örtbas edenlerin takibinin yapıldığı ve hukukun her şeyin üstünde olduğu vurgulandı.
Cumhurbaşkanı Said Kartaca Saray’ında Başbakan Necla Budin Ramazan’ı da kabul etti. Toplantı, özellikle okula dönüşe hazırlık, okul ve üniversite alanlarının hazırlanması olmak üzere çeşitli sektörlerde hükümet çalışmalarının ilerlemesiyle ilgili konuları görüşmeye odaklandı. Bu bağlamda, ‘mevcut aşama, yönetim ile vatandaşlar arasında güven inşa etme aşaması olduğu için ve devletin yardım elinin olmamasından şikayet edenlerin bile devletin çabalarını desteklemek için katkıda bulunmalarının sonucunun farkında oldukları için vatandaşların bu çalışmaya dahil edilmesi imkanını’ vurguladılar.
Diğer yandan, Cumhurbaşkanı Kays Said ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşti. Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan basın açıklamasına göre görüşmede başta ekonomi olmak üzere Tunus-Fransız ilişkileri ve iki ülke arasındaki işbirliği gibi birçok önemli konuya değinildi.
Bu görüşme sırasında iki Cumhurbaşkanı devletlerarası birçok konuyu, zorluklarla mücadele yolları ve ancak tüm insanlığı bir araya getiren yeni yaklaşımlarla üstünden gelinebilecek yeni durumlara karşı mücadele yollarını ele aldılar.



İsrail, Gazze'deki tampon bölgeyi genişletmek için acele ediyor

 İsrail ordusunun dün Gazze şehrinde bir evi yıkmasının ardından yükselen dumanlar (AP)
İsrail ordusunun dün Gazze şehrinde bir evi yıkmasının ardından yükselen dumanlar (AP)
TT

İsrail, Gazze'deki tampon bölgeyi genişletmek için acele ediyor

 İsrail ordusunun dün Gazze şehrinde bir evi yıkmasının ardından yükselen dumanlar (AP)
İsrail ordusunun dün Gazze şehrinde bir evi yıkmasının ardından yükselen dumanlar (AP)

İsrail, Gazze Şeridi’nde işgal altındaki bölgeler (Sarı Hattın doğusu) ile Hamas'ın faaliyet gösterdiği bölgeleri (Sarı Hattın batısı) birbirinden ayıran Sarı Hattın yaklaşık 3 kilometre batısında yeni bir tampon bölge oluşturmaya çalışıyor.

Şarku’l Avsat'a konuşan silahlı gruplardan saha kaynaklarına göre İsrail'in bu çabaları, ateşkesin ikinci aşamasına geçmeden önce sahadaki yeni durumu istikrara kavuşturmayı amaçlıyor. Bu çabalar, işgalci İsrail güçlerinin tampon bölge için istedikleri yerleri belirlemelerine olanak tanıyan evlerin yıkılması ve arazinin düzleştirilmesini içeriyor.

Sahadaki bu gelişmeler, İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir'in geçtiğimiz pazar günü Gazze Şeridi'ndeki İsrail güçlerini teftiş ederken yaptığı açıklamalarla tutarlıydı. Zamir, Sarı Hattın yeni bir sınır, yerleşim yerleri için ileri bir savunma hattı ve bir saldırı hattı oluşturduğunu söyledi.

Buna karşın Hamas liderlerinden Husam Bedran, Zamir'in açıklamalarının işgalin ateşkes anlaşmasının şartlarına uymadığını açıkça ortaya koyduğunu vurguladı. Bedran dün Fransız Haber Ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada, Hamas’ın anlaşmanın ikinci aşamasına geçilmeden önce İsrail'in ateşkese yönelik ihlallerine son verilmesini istediğini belirtti.


Netanyahu: Şam ile temaslar bir anlaşmayla sonuçlanmadı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ABD Başkanı Donald Trump (AP)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ABD Başkanı Donald Trump (AP)
TT

Netanyahu: Şam ile temaslar bir anlaşmayla sonuçlanmadı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ABD Başkanı Donald Trump (AP)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ABD Başkanı Donald Trump (AP)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden dün yapılan açıklamada, Suriye meselesine ilişkin ABD'nin de katıldığı son görüşmelerin iki taraf arasında bir anlaşma veya mutabakata yol açtığı iddiaları yalanlandı.

Açıklamada, Suriye ile ilgili konularda Washington'ın himayesinde görüşmeler ve temaslar yapıldığı, ancak bunların henüz ön görüşme aşamasında olduğu vurgulandı.

Bu konuda herhangi bir anlaşma veya niteliksel ilerleme olduğu yönündeki iddiaların doğru olmadığı vurgulanan açıklamada, temasların ABD'nin bölgede yürüttüğü daha geniş diplomatik çabaların bir parçası olduğu belirtildi.

Kaynaklara göre Netanyahu, İsrail medyasının, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul toplantıları sırasında, ABD'nin arabuluculuğuyla iki taraf arasında varılan anlaşmayı imzalamayı reddettiğini bildirmesinin ardından bu açıklamayı yapmak zorunda kaldı.


Şam'daki Mezze Askeri Havaalanı çevresine havan toplu saldırı: Can kaybı yok

İsrail'in geçtiğimiz yaz Şam'a düzenlediği hava saldırıları sonrasında yükselen dumanlar (Reuters)
İsrail'in geçtiğimiz yaz Şam'a düzenlediği hava saldırıları sonrasında yükselen dumanlar (Reuters)
TT

Şam'daki Mezze Askeri Havaalanı çevresine havan toplu saldırı: Can kaybı yok

İsrail'in geçtiğimiz yaz Şam'a düzenlediği hava saldırıları sonrasında yükselen dumanlar (Reuters)
İsrail'in geçtiğimiz yaz Şam'a düzenlediği hava saldırıları sonrasında yükselen dumanlar (Reuters)

Suriye Devlet Televizyonu dün akşam başkent Şam'daki Mezze Askeri Havaalanı çevresine ‘nereden ateşlendiği bilinmeyen’ havan topları düştüğünü, ancak herhangi bir can kaybı yaşanmadığını bildirdi.

Suriye Arap Haber Ajansı SANA’ya konuşan askeri bir kaynak, üç havan topunun Şam'daki Mezze Askeri Havaalanı çevresini hedef aldığını, ancak herhangi bir can kaybı veya maddi hasara yol açmadığını söyledi. SANA, ‘İlgili yetkililer Mezze Askeri Havaalanı çevresine konuşlandı ve havan toplarının nereden ateşlendiğini belirlemek için soruşturma başlattı’ bilgisini aktardı.

Reuters geçtiğimiz kasım ayında, ABD'nin Suriye ile İsrail arasında bir güvenlik anlaşmasının önünü açmak için Şam'daki bir hava üssünde askeri olarak konuşlanmayı planladığını bildirmişti.

Şarku'l Avsat'ın edindiği bilgiye göre hava üssü, İsrail ve Suriye arasında gelecekte imzalanacak bir saldırmazlık anlaşması kapsamında silahsızlandırılmış bölge oluşturulması beklenen Suriye'nin güneyindeki bazı bölgelerin girişinde yer alıyor.

O dönemde SANA, Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan bir kaynaktan bilgiler aktaran Reuters'ın haberini yalanlamış ve ‘Reuters'ın Suriye'deki ABD üsleri hakkında yayınladığı haberlerin hiçbir gerçeklik payı yoktur’ ifadelerini kullanmıştı.

ABD, Suriye ile İsrail arasındaki gerilimi azaltmak ve Şam'ın İsrail'in son zamanlarda ele geçirdiği topraklarını geri almasını sağlayacağını umduğu bir güvenlik anlaşmasına varmak için iki taraf arasında arabuluculuk yapıyor.