Halil Musa
Filistin Yönetimi'nin bel kemiğini teşkil eden Fetih Hareketi içerisindeki güç merkezleri arasındaki gerilim arttığı sırada Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise el-İstiklal Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanlığı'nda yer alan Fetih Hareketi lideri Tevfik et-Tiravi’yi görevinden azletti.
Söz konusu gelişmenin öncesinde Tiravi’nin Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Konseyi Genel Sekreterliği görevine Hüseyin eş-Şeyh’i eleştirdiği ses kayıtları sızdırılmıştı. Verilen karar neticesinde Tiravi’nin evinin çevresindeki güvenlik görevlileri geri çekildi.
Başkan Abbas, 2008 yılında Tiravi'yi atanmasının yaklaşık 1 buçuk yıl ardından İstihbarat Servisi Başkanlığı görevinden almıştı. Fetih Hareketi Merkez Komitesi üyeliğine seçilen Tiravi, 2007’de açılan İstiklal Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanlığı'na getirilmişti.
Güvenlik, askeriye ve polislik alanları yüksek öğreniminde uzman İstiklal Üniversitesi, Filistin güvenlik hizmetlerinin temelini oluşturuyor.
Üniversitenin Mütevelli Heyeti'ni yeniden oluşturmaya karar veren Başkan Abbas, konseyi iki gün içinde bir konsey başkanı, yardımcısı ve sekreteri seçmek üzere toplanmaya davet etmek üzere Yürütme Komitesi üyesi Ziyad Ebu Amr’ı görevlendirdi.
Yeni konseyde güvenlik servislerinden liderler, FKÖ Yürütme Komitesi’nden üç üye, Fetih Hareketi Merkez Komitesi’nden dört üye, Filistin İçişleri Bakanı, Ramallah ve el-Bire Valileri ve Başkan’ın Hukuk Danışmanı yer alıyor. Yeni üyelerin Abbas’a yakınlığı dikkat çekiyor.
Görevden neden alındığını açıklamayı reddeden Tiravi, bu sorunun Abbas’a sorulması gerektiğini vurguladı.
Tiravi, kendisine atfedilen ses kayıtlarında Filistin Yönetimi’ndeki en güçlü isimlerden sayılan, Abbas’a yakınlığı ile bilinen Hüseyin eş-Şeyh’i eleştiriyor. Ancak bu ses kayıtlarının asla kendisine ait olmadığını söyleyen Tiravi, bunun ulusal ve toplumsal dokuya darbe vurmayı, Filistin birliğini baltalamayı hedefleyen bir düzmece olduğunu vurguladı.
Merkez Komitesi üyeliğinden ve liderliğinden duyduğu gururu dile getiren Tiravi, buradakiler ile fikir ayrılığına düşse dahi her türlü platformda kendilerini savunduğunu ifade etti. Aynı zamanda başta Cibril er-Racub, Mahmud el-Alul, Azzam el-Ahmed ve Hüseyin eş-Şeyh olmak üzere Merkez Komitesi’ndeki üyeler ile ilişkilerinin bozulacağına dair şüpheli mesajlar aldığını bildirdi.
Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia’dan aktardığı habere göre Yaklaşık bir ay önce Fetih Hareketi’nde Halk Örgütleri Temsilciliği başkanlığından istifa eden Tiravi, bu istifanın sebebini ise açıklamamış, Abbas’a yazdığı istifa mektubunda bu hususa açıkça değindiğini dile getirmişti.
İktidar ve siyaset üzerine araştırmacı Cihad Harb, Tiravi’nin istifasının siyasi sistemin geleceği hususunda Fetih Hareketi’ndeki güç merkezleri arasındaki çatışma kapsamına girdiğini öne sürdü.
Abbas, FKÖ içerisinde temizlik yapıyor
https://turkish.aawsat.com/home/article/3808356/abbas-fk%C3%B6-i%C3%A7erisinde-temizlik-yap%C4%B1yor
Abbas, FKÖ içerisinde temizlik yapıyor
Abbas, Fetih liderini el-İstiklal Üniversitesi’ndeki görevinden azletti
Tevfik et-Tiravi, Eriha'daki el-İstiklal Üniversitesi’ndeki en önde gelen kurucularından biri (WAFA)
- İstanbul: Şarku’l Avsat
- İstanbul: Şarku’l Avsat
Abbas, FKÖ içerisinde temizlik yapıyor
Tevfik et-Tiravi, Eriha'daki el-İstiklal Üniversitesi’ndeki en önde gelen kurucularından biri (WAFA)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة
PKK liderlerinden Mustafa Karasu (Türk medyası)
El-Şara, 22 Aralık'ta Şam'da Türk heyetiyle yaptığı görüşmede (Türkiye Savunma Bakanlığı - X)
Halep'in Şeyh Maksud mahallesindeki bir kontrol noktasında SDG unsurları (X)
10 Mart'ta SDG'nin Suriye ordusuna entegrasyonuna ilişkin anlaşmanın imzalanması sırasında El-Şara ve Abdi (EPA)
Salih Müslim (Suriye Kürt Demokratik Birlik Partisi)
ABD Başkanı Bill Clinton, Camp David'de İsrail Başbakanı Ehud Barak ve Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat arasındaki barış görüşmelerinde arabuluculuk yapıyor, 11 Temmuz 2000 (Reuters)
ABD 2. Tabur askerleri, Bağdat'ta devriye gezmeden önce üstlerinden direktif alıyor, 14 Ağustos 2007 (Reuters)
ABD Eski Başkanı Barack Obama, Florida, 26 Haziran 2012 (Reuters)
Sınırın İsrail tarafından görüldüğü gibi, Kuzey Gazze üzerinde gün batımı, 28 Temmuz 2025 (Reuters)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve ABD Başkanı Donald Trump, Washington'da düzenlenen ABD-Suudi Yatırım Forumu'nda katılımcılarla birlikte fotoğraf çektiriyor, 19 Kasım 2025 (Reuters)