Lübnan teslimatın gecikmesini gerekçe göstererek Ukrayna'nın tahıl sevkiyatını iptal etti

Boğaz'da Ukrayna tahıllarını taşıyan Sierra Leone bandıralı kargo gemisi Razoni Lübnan yolunda (Reuters)
Boğaz'da Ukrayna tahıllarını taşıyan Sierra Leone bandıralı kargo gemisi Razoni Lübnan yolunda (Reuters)
TT

Lübnan teslimatın gecikmesini gerekçe göstererek Ukrayna'nın tahıl sevkiyatını iptal etti

Boğaz'da Ukrayna tahıllarını taşıyan Sierra Leone bandıralı kargo gemisi Razoni Lübnan yolunda (Reuters)
Boğaz'da Ukrayna tahıllarını taşıyan Sierra Leone bandıralı kargo gemisi Razoni Lübnan yolunda (Reuters)

Rusya'nın Ukrayna’ya açtığı savaş sonucunda Ukrayna'da mahsur kalan tonlarca tahıl Türkiye'nin öncülüğünde tahıl koridoru ile yeniden sevkiyata çıktı. Ukrayna'dan yola çıkan ilk tahıl yüklü gemi Razoni Lübnan'a ulaştı. Ancak Lübnan makamları teslimatın 5 aydan fazla gecikmesini gerekçe göstererek sevkiyatı kabul etmediğini açıkladı.
Ukrayna'nın Beyrut'taki büyükelçiliğine göre, Rus işgalinin başlamasından bu yana Ukrayna tarafından gönderilen ilk tahıl sevkiyatının satışına ilişkin sözleşme, teslimatındaki gecikme nedeniyle iptal edildi.
Sierra Leone bandrollü gemi Razoni, 26 bin ton mısır ile 1 Ağustos'ta Karadeniz'deki Ukrayna'nın Odessa limanından ayrıldı. Ukrayna büyükelçiliği dün akşam yaptığı bir açıklamada, sevkiyatın teslimatındaki beş aylık gecikmenin “alıcıyı ve satıcıyı siparişi iptal etmeye zorladığını” söyledi.
Razoni geçen hafta İstanbul'da Türk ve Rus uzmanlar tarafından denetlendi. Deniz trafiği izleme verilerine göre, şu anda Razoni Türkiye'nin güneyindeki Mersin'de park halinde.
22 Temmuz'da Rusya ve Ukrayna, Türkiye ve Birleşmiş Milletler sponsorluğunda, savaşa rağmen Ukrayna tahılının ve Batı yaptırımlarına rağmen Rus tarım ürünlerinin ihracatına izin veren anlaşmalar imzaladı.
Türkiye Savunma Bakanlığı'na göre, mısır taşıyan üç gemi Cuma günü İrlanda, İngiltere ve Türkiye'ye gitmek üzere Ukrayna limanlarından ayrıldı. Pazartesi günü, ilk gemi Türkiye'deki nihai varış noktasına ulaştı. Ukraynalı yetkililer, anlaşmanın imzalanmasından bu yana sekiz geminin Ukrayna limanlarından ayrıldığını duyurdu.



Irak Başbakanı: İran'daki rejimin çökmesi bölgenin istikrarını sarsar

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani (Reuters)
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani (Reuters)
TT

Irak Başbakanı: İran'daki rejimin çökmesi bölgenin istikrarını sarsar

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani (Reuters)
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani (Reuters)

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, İran’daki rejimin çöküşüne ilişkin ‘aceleci hesaplamalar’ konusunda uyarıda bulunarak, bunun bütün bölgenin istikrarını bozacağını ve zaten istikrarsız olan bölgede bir güvenlik boşluğu yaratacağını söyledi.

Sudani, dün İngiliz haber ağı BBC'ye verdiği röportajda şunları söyledi:

“İran'daki rejim, hızla çökecekmiş gibi gösterildiği kadar zayıf değil. Bu rejim köklü bir rejim ve çok sayıda destekçisi ve yandaşı var.”

Irak Başbakanı İran'daki rejimin çöküşünün Irak'a etkisiyle ilgili bir soruya verdiği yanıtta, “Mantık, komşularda herhangi bir yerde çıkan yangının tüm bölgeye yayılacağını söylüyor. Bu yangından kimse korunamaz” ifadelerini kullandı.

Sudani, Irak'ın savaşın tüm bölgeye yayılmasından ‘gerçek bir endişe’ duyduğunu söyledi.

İsrail savaş uçakları, geçtiğimiz ay 12 gün süren savaş sırasında Irak hava sahasını kullanarak İran’daki hedefleri bombaladı. Başbakan Sudani bunu ‘ülkenin egemenliğinin ihlali’ olarak nitelendirdi.

Hükümetinin ülkenin savunma yapısında bir zayıflık tespit ettiğini, bunun üzerine Güney Kore ve Fransa'dan hava savunma sistemleri satın almak için çalışmalara başladığını ve son gerginliklerin ardından da bu süreci hızlandırmaya karar verdiğini söyleyen Irak Başbakanı, “Bizim bu tür ihlallere karşı koyacak yeterli ve ileri teknolojiye sahip bir hava savunma sistemimiz yok. Bu, aslında Irak'ı dahil olmadığı bir savaşa sürüklemek anlamına geliyordu” şeklinde konuştu.

Sudani, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Planlarımızı kesinlikle sürdüreceğiz ve İsrail ya da başka herhangi bir ülkenin Irak hava sahasını ihlal etmesine izin vermeyeceğiz. Mümkün olan tüm araçları kullanacağız.”

Irak'ın yeni radar sisteminin bazı parçalarını teslim aldığını ve bu yıl içinde sistemin büyük bir kısmını teslim alacağını belirten Sudani, “Güney Kore'den ilk sevkiyatı alacağız, ancak daha fazlasına ihtiyacımız var” dedi.

İsrail ile İran arasındaki ateşkesin kırılganlığından duyduğu endişeyi dile getiren Sudani, ateşkesi tehdit eden en önemli unsurlardan birinin İsrail hükümetinin başında Binyamin Netanyahu'nun bulunması olduğunu söyledi.

Irak Başbakanı, şunları söyledi:

“Bu, tüm bölge için bir endişe kaynağı, çünkü savaşları ve çatışmaları tüm bölgeye yaymak bu kişinin hayatta kalma stratejisidir. Bu da bölgedeki tüm ülkelerle sorunlar yaratıyor. Gazze'de ateşkes sağlanamadı, Lübnan'da da durum aynı, Suriye'ye istediği zaman saldırıyor. Bu endişe verici bir durum.”