Lübnan’da elektrik krizine çözüm arayışları sürüyor

Lübnan’ın yine ‘tamamen karanlıkta kalma’ ihtimali oluştu Enerji Bakanı Feyyad, ham petrol anlaşmasını yenilemek için Irak’la temas kurdu

Lübnan Başbakanı Mikati ile Iraklı mevkidaşı Kazimi’nin Ekim 2021’de ‘petrol tedarikiyle’ ilgili görüşmesinden bir kare. (Getty Images)
Lübnan Başbakanı Mikati ile Iraklı mevkidaşı Kazimi’nin Ekim 2021’de ‘petrol tedarikiyle’ ilgili görüşmesinden bir kare. (Getty Images)
TT

Lübnan’da elektrik krizine çözüm arayışları sürüyor

Lübnan Başbakanı Mikati ile Iraklı mevkidaşı Kazimi’nin Ekim 2021’de ‘petrol tedarikiyle’ ilgili görüşmesinden bir kare. (Getty Images)
Lübnan Başbakanı Mikati ile Iraklı mevkidaşı Kazimi’nin Ekim 2021’de ‘petrol tedarikiyle’ ilgili görüşmesinden bir kare. (Getty Images)

Lübnan yönetimi, elektrik kesintisi nedeniyle ülkenin yeniden ‘tamamen karanlıkta kalmasının’ önüne geçmek için çözüm yolu bulmaya odaklandı. Ekonomik krizle boğuşan Lübnan, geçen yıl temmuz ayında hizmet ve ticari ürün karşılığında, elektrik üretiminde kullanılmak üzere 1 milyon ton petrol ithalatı için Irak ile anlaşma imzalamıştı. Söz konusu anlaşmanın süresi eylül ayında bitiyor. Lübnan Enerji Bakanı Velid Feyyad, anlaşmayı bir yıl süreliğine uzatmak için Iraklı taraflarla müzakerelere başladı.  
Lübnan’ın günlük bazda yaklaşık olarak 3 bin megavat saat elektrik üretimine ihtiyacı var. Lübnan’da iki elektrik kaynağı bulunuyor, tüketimin cüzi bir kısmı hidroelektrik santrallerinden karşılanırken, diğer kısmı akaryakıtla (fuel oil) çalışan santraller tarafından üretiliyor. Irak hükümeti ile yapılan anlaşma uyarınca ithal edilen ham petrol serbest piyasada ayda 40 bin ton fuel oil ile değiştirilerek, elektrik santrallerinin ihtiyacı karşılanıyordu, ancak bu anlaşma eylül ayında sona eriyor.  
Lübnanlı kaynaklar, Irak ile olan sözleşmenin uzatılmaması veya yakıt için başka bir alternatifin güvence altına alınması durumunda, Lübnan’ın eylül ayından itibaren ‘neredeyse tamamen karanlıkta’ kalacağını bildirdi. Şarku’l Avsat’a açıklamada bulunan kaynaklar, Lübnan'da döviz likidite sorunu nedeniyle elektrik santrallerine akaryakıt temin etmekte zorluk yaşandığını bu yüzden, ülke genelinde uzun süredir günlük enerji kesintilerinin 20 saati bulabildiğini aktardı. Lübnan Elektrik Kurumu’nun hizmet veremediği saatlerde vatandaşlar ücret mukabilinde, jeneratörlerle üretilen elektriği kullanıyor.  
Lübnan Enerji Bakanı Velid Feyyad son bir ay içinde soruna çözüm bulmak ve ‘hizmet karşılığı ham petrol ithali’ anlaşmasını uzatmak için Irak’ı iki kez ziyaret etti. LBC televizyonuna açıklamada bulunan Feyyad, “Irak tarafı akaryakıt dosyası konusunda olumluydu, Lübnan-Irak arasındaki anlaşmayı uzatabileceğimize inanıyoruz. Yakında Iraklı yetkililer birden fazla dosyayı görüşmek üzere ülkemizi ziyaret edecekler. Irak hükümeti ile bir anlaşmaya varmaya çalışıyoruz, sonuçların olumsuz olması için bir sebep göremiyorum.’’ dedi.  
Ham petrol ithalatı ile ilgili müzakerelerin önünde iki temel engel bulunuyor, birincisi Irak’ta istikrarsızlığa yol açan siyasi ve güvenlik gelişmeler, ikincisi ise Lübnan’ın son bir yılda ithal ettiği 1 milyon ton petrolün karşılığını ödemek için bir mekanizma belirlenememiş olması. Velid Feyyad Irak’a gerçekleştirdiği bir önceki ziyarette, Irak Maliye Bakanı ve Merkez Bankası Müdürü ile bir araya gelerek, ‘geri ödeme mekanizmasını’ tartışmıştı. Lübnan, Ürdün’den 250 megawat elektrik aktarımı, ayrıca Mısır’dan Suriye üzerinden doğalgaz getirme planları yapmış, ancak yürürlüğe koyamamıştı.  
Çünkü söz konusu projeleri destekleyecek olan Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) elektrik sektöründe talep ettiği reformlar gerçekleştirilmedi. Amerika Birleşik Devletleri ise Mısır ve Ürdün’e, Suriye üzerinden sağlayacakları enerji ile ilgili “Sezar Yaptırım Yasası’ndan” muafiyet belgesini vermek için IMF’nin finansmanı onaylamasını şart koştu.   
İran geçtiğimiz ayın sonunda Lübnan’a akaryakıt sağlamaya hazır olduğunu duyurdu. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Batı Asya ve Kuzey Afrika Genel Koordinatörü Muhammed Sadık Fazli, Tahran’ın, yakıt tedarikinin tartışılması için Lübnanlı yetkilileri Tahran’da ağırlamaya hazır olduğunu duyurdu. Daha öncesinde Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah, Lübnan hükümetinin kabul etmesi koşuluyla İran yakıtını Lübnan elektrik santrallerine ücretsiz olarak getirmeye hazır olduğunu açıklamıştı. Enerji Bakanı Feyyad, İran’ın akaryakıt hibesini değerlendireceklerini, istenen fuel oil türünü bildirdiklerini ve bu zor aşamada İran’ın desteğinden memnun olduklarını belirtti. İran tarafının ise, söz konusu hibenin ayrıntılarını değerlendirmek üzere bir heyet oluşturacağını söyledi.  



Guterres: Husi kontrolünde bulunan bölgelerdeki çalışma ortamı sürdürülemez durumda

Guterres: Husi kontrolünde bulunan bölgelerdeki çalışma ortamı sürdürülemez durumda
TT

Guterres: Husi kontrolünde bulunan bölgelerdeki çalışma ortamı sürdürülemez durumda

Guterres: Husi kontrolünde bulunan bölgelerdeki çalışma ortamı sürdürülemez durumda

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, güneydeki ayrılıkçıların ilerlemesinin ardından Yemen'deki tüm taraflara azami itidal çağrısında bulundu. Bu gelişme, uzun bir sakinlik döneminin ardından on yıldır süren iç savaşı yeniden alevlendirme tehdidi taşıyor.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığı habere göre Guterres, uluslararası örgütün faaliyetlerinin, özellikle Yemen'in başkenti Sana'a ve ülkenin yoğun nüfuslu kuzeybatısı olmak üzere, Husi grubunun kontrolündeki bölgelerde sürdürülemez hale geldiğini belirtti.

Öte yandan, Yemen Enformasyon, Kültür ve Turizm Bakanı Muammer İryani, bazı medya platformları ve sosyal medya sitelerinde yer alan, geçici başkent Aden limanına gemi giriş izinlerinin askıya alındığı yönündeki haberlerin doğru olmadığını belirterek, bu iddiaların asılsız olduğunu ve ülkedeki ekonomik ve denizcilik ortamını bozmayı amaçlayan söylentiler çerçevesinde kaldığını vurguladı.


Lübnan ordusu ülkenin güneyinde Hizbullah tüneli buldu

Hizbullah tünelini denetleyen Lübnan Ordusu, Litani Nehri'nin güney bölgesindeki tüneli etkisiz hale getirdi (Lübnan Ordusu Rehberlik Müdürlüğü)
Hizbullah tünelini denetleyen Lübnan Ordusu, Litani Nehri'nin güney bölgesindeki tüneli etkisiz hale getirdi (Lübnan Ordusu Rehberlik Müdürlüğü)
TT

Lübnan ordusu ülkenin güneyinde Hizbullah tüneli buldu

Hizbullah tünelini denetleyen Lübnan Ordusu, Litani Nehri'nin güney bölgesindeki tüneli etkisiz hale getirdi (Lübnan Ordusu Rehberlik Müdürlüğü)
Hizbullah tünelini denetleyen Lübnan Ordusu, Litani Nehri'nin güney bölgesindeki tüneli etkisiz hale getirdi (Lübnan Ordusu Rehberlik Müdürlüğü)

Lübnan basını, Lübnan ordusunun Mekanizma Komitesi’nin talebi üzerine yapılan soruşturma sonucunda, ülkenin güneyindeki Tulin beldesinde Hizbullah tarafından inşa edilen tünellerden birini keşfettiğini bildirdi. Basında yer alan haberlerde, bu bölgenin daha önce İsrail tarafından bombalandığı belirtildi.

Lübnan ordusu, daha önce de Mekanizma Komitesi ve Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) arasındaki koordinasyon çerçevesinde Mekanizma Komitesi'nin talebi üzerine ve İsrail'in tehdidi sonrasında bazı yerleri ortaya çıkarmıştı. Bu son olay ise geçtiğimiz hafta İsrail'in bir evi bombalamakla tehdit etmesinin ardından Lübnan ordusunun güneydeki Yanuh beldesinde bir binayı kapsamlı bir şekilde aramasının ardından geldi. Yapılan aramada evde herhangi bir silah bulunamadı.

Bu olay, İsrail’in Lübnan’ın güneyinde bombardımanlarına devam ettiği ve çarşamba günü Kefer Kila beldesini hedef alan bir hava saldırısı düzenlediği bir dönemde meydana geldi. Ulusal Haber Ajansı (NNA), saldırının el-Aziziye ve eş-Şahrub beldeleri arasındaki Sari Tepesi’ni hedef aldığını bildirdi, ancak herhangi bir can kaybından bahsetmedi.

Başbakan Yardımcısı Mitri: Lübnan Ordusu sonraki aşamalara geçmeye hazır

Öte yandan Lübnan Başbakan Yardımcısı Tarık Mitri, Mekanizma Komitesi’ni bir tartışma forumu ve anlaşmalara uyumu denetleme ve doğrulama çerçevesi olarak nitelendirdi.

Beyrut'ta düzenlenen Carnegie Ortadoğu Merkezi'nin sekizinci konferansının ilk oturumunun açılışına katıldığı sırada İsrail'in sık sık tekrarlanan ihlallerine karşın, Lübnan'ın ilk günden itibaren bu anlaşmalara bağlılığını teyit eden Mitri, Hizbullah'ın silahlarına ilişkin olarak “Genelkurmay Başkanı Rudolf Heykel, ordunun kapasitesinin güçlendirilmesiyle başlayan beş aşamalı bir plan önerdi” dedi. Litani Nehri çevresindeki bölgede devlet otoritesinin genişlemesinin kademeli bir ilerleme kaydettiğini ve ordunun Litani Nehri'nin güneyindeki görevini tamamlamak üzere olduğunu ve sonraki aşamalara geçmeye hazırlandığını vurguladı.

jgıu
Sınır kasabası Alma eş-Şaab'da bir askeri aracın üzerinde duran Lübnan askerleri, 28 Kasım 2025 (Reuters)

Yeniden yapılanma konusunda uluslararası toplumun desteğinin ön koşulu olarak devletin otoritesini tesis etmesini istediğini belirten Mitri, Arap ülkelerinin uluslararası ilişkiler yoluyla destekleyici bir rol oynayacağını umduğunu ifade etti.

Lübnan ve İsrail'den sivillerin katıldığı ikinci oturum

Olay, Lübnan-İsrail müzakerelerinde Lübnan heyetinin başkanı Büyükelçi Simon Kerem'in, aralık ayı başlarında gerçekleşen önceki oturumda İsrailli bir sivil ile birlikte iki ülke arasındaki ilk doğrudan görüşmelerde bulunduktan sonra katılacağı ikinci oturum olacak olan ateşkesin izlenmesinden sorumlu Mekanizma Komitesi'nin 19 Aralık'ta yapılması planlanan yeni oturumundan iki gün önce yaşandı. Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, çarşamba günü Kerem ile bir araya geldi ve komitenin yaklaşan toplantısı öncesinde kendisine talimatlarını iletti.

Ateşkes İzleme Komitesi'nde Lübnan, İsrail, Fransa, ABD ve BM yer alıyor. Ateşkes anlaşması, düşmanlıkların durdurulmasını ve Hizbullah'ın Litani Nehri'nin kuzeyine çekilmesini, bunun sonucunda Lübnan genelinde silahsızlandırılmasını ve İsrail ordusunun son savaş sırasında ilerlediği mevzilerden çekilmesini öngörüyor. Ancak İsrail, Lübnan topraklarındaki beş stratejik noktada askeri olarak varlığını sürdürürken, Hizbullah silah bırakmayı reddediyor.


Lübnan ordusunu desteklemek için "Paris toplantısında" üç öncelik belirlendi

Ordu Komutanı General Rudolph Heykel, pazartesi günü güneyde silahsızlanma planının ilk aşamasının uygulanmasını gözden geçirmek üzere yaptığı ziyarette büyükelçiler, diplomatlar ve askeri ataşelerle bir araya geldi (Yönlendirme Müdürlüğü)
Ordu Komutanı General Rudolph Heykel, pazartesi günü güneyde silahsızlanma planının ilk aşamasının uygulanmasını gözden geçirmek üzere yaptığı ziyarette büyükelçiler, diplomatlar ve askeri ataşelerle bir araya geldi (Yönlendirme Müdürlüğü)
TT

Lübnan ordusunu desteklemek için "Paris toplantısında" üç öncelik belirlendi

Ordu Komutanı General Rudolph Heykel, pazartesi günü güneyde silahsızlanma planının ilk aşamasının uygulanmasını gözden geçirmek üzere yaptığı ziyarette büyükelçiler, diplomatlar ve askeri ataşelerle bir araya geldi (Yönlendirme Müdürlüğü)
Ordu Komutanı General Rudolph Heykel, pazartesi günü güneyde silahsızlanma planının ilk aşamasının uygulanmasını gözden geçirmek üzere yaptığı ziyarette büyükelçiler, diplomatlar ve askeri ataşelerle bir araya geldi (Yönlendirme Müdürlüğü)

İsrail'in Lübnan ile ateşkes anlaşmasını bozabilecek bir gerilime yol açabileceği endişeleri arasında, Lübnan ordusuna destek yollarını görüşmek ve Hizbullah'ı silahsızlandırma çabalarını gözden geçirmek üzere bugün Paris'te Fransa, Suudi Arabistan, Amerika Birleşik Devletleri ve Lübnan temsilcilerinin katılımıyla dörtlü bir toplantı düzenleniyor.

Fransız kaynakları, İsrail'in savaşa geri dönme yönündeki tekrarlanan ve aleni tehditleri göz önüne alındığında, Paris'in Lübnan üzerinde ciddi bir tehlike hissettiğini belirtiyor.

Paris'teki bilgili kaynaklar, bugün yapılacak toplantının üç ana öncelik çerçevesinde gerçekleştiğini söylüyor; bunlardan ilki, İsrail ve Lübnan arasındaki düşmanlıkların sona ermesini izlemekle görevli mekanizmanın gözden geçirilmesi ve geliştirilmesinin değerlendirilmesidir.

Lübnan'da İsrail'in gerilimi tırmandırmasını engellemek, toplantının ikinci önceliği olacak. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre toplantıya Lübnan Ordu Komutanı General Rudolph Heykel de katılacak ve silahların devletin elinde kalmasını sağlamaya yönelik Lübnan çabalarına dair bir genel bakış sunacak.

Üçüncü öncelik, ABD elçisi Morgan Ortagus'un ülkesinin Lübnan'daki planlarıyla ilgili olarak ne söyleyeceği ile ilgilidir.