Yemen Temsilciler Meclisi, Aden’de toplanacak

Toplantının gündeminde devletin genel bütçesini onaylamak var.

Yemen Meclis Başkanı Sultan el-Barkani, Aden’e döndü. (Saba)
Yemen Meclis Başkanı Sultan el-Barkani, Aden’e döndü. (Saba)
TT

Yemen Temsilciler Meclisi, Aden’de toplanacak

Yemen Meclis Başkanı Sultan el-Barkani, Aden’e döndü. (Saba)
Yemen Meclis Başkanı Sultan el-Barkani, Aden’e döndü. (Saba)

Temsilciler Meclisi’nin, nisan ayında Başkanlık Konseyi’nin kurulmasından bu yana ikinci kez Aden’de bir toplantı düzenlemek için hazırlanmaya başladığı bildirildi. Resmi Yemen kaynaklarının aktardığına göre söz konusu toplantıda devletin genel bütçesinin onaylanması ve son gelişmelerin görüşülmesi planlanıyor.
Meclis Komitesi’nin milletvekilleri tarafından yapılacak oylamaya hazır olması için bütçe raporunu tamamlaması beklenirken meclisten iki kaynak Şarku’l Avsat’a yaptıkları açıklamalarda görüşmenin tarihinin henüz belirlenmediğini aktardılar. Ancak kaynaklar, toplantı tarihinin önümüzdeki günlerde, ülke dışında veya diğer Yemen bölgelerinde bulunan onlarca milletvekilinin Aden’e dönüşlerinin ve koordinasyon sağlanmasının ardından belirlenmesini bekliyorlar.
Resmi kaynaklar perşembe günü Başkanlık Konsey Başkanı Şeyh Sultan el Barakani’nin, yardımcısı Muhammed eş-Şaddadi ve Cumhurbaşkanı Danışmanı Abdulmalik el-Mihlafi ile birlikte geçici başkent Aden’e döndüğünü belirtti. Söz konusu isimlerin dönüşü, Temsilciler Meclisi’in toplanması ve Meclis komitesinin devletin 2022 genel bütçesini inceleme ve gözden geçirme çalışmalarının ele alınması ve ulusal arenadaki gelişmelerin takip edilmesine yönelik düzenlemeler çerçevesinde geldi.
Resmi medya tarafından dağıtılan bir açıklamaya göre, Barakani, Aden’e gelişinin ardından devlet bütçesinin incelenmesi ve gözden geçirilmesine ilişkin Meclis Komitesi’nin başkanı ve üyeleriyle görüştü. Gündemde komitenin üstlendiği görevler çerçevesinde yapılanlar ile ilgili hükümet ekibiyle gerçekleşen görüşmeler vardı. Barakani ayrıca mali tablo ve bütçelerle ilgilenen komitenin komisyon tarafından sorulan soruları yanıtladı.
2022 genel bütçesini inceleme ve gözden geçirmeye yönelik Temsilciler Meclisi Komitesi, geçici başkent Aden’de Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı ve Komite Başkanı ile devletin genel bütçeli projelerini hazırlıyor. Rapor daha sonra taslak komitesine havale edecek.
Hükümet kaynaklarına göre komite, Maliye Bakanı Salim bin Berik ve Merkez Bankası Başkanı Ahmed Galib el-Maabki’nin de katılımıyla, Meclis Başkan Yardımcısı Muhsin Basıra başkanlığında bir toplantı yaptı. Toplantıda Merkez Bankası’nın parasal ve bankacılık durumuna ilişkin gözlemler ve araştırmalar, bankacılık sistemi dışında para hacminin enflasyona uğramasının nedenleri, döviz kurlarının yüksek olmasının sebepleri, bankanın dayandığı bankacılık mekanizması, bankaların ve borsa şirketlerinin denetleyici rolünün yanı sıra bankanın görevlerini daha iyi yerine getirebilmesi için yürütülen yapısal reformlar ele alındı.
Komitede dış fonlar, bazı valiliklerde devlet kaynaklarının alınmasının engelleyen nedenler, bankalar ve sarraflarla ilgili dengesizlikleri düzeltmek için atılan adımlar, likiditeyi kontrol etmek ve ulusal para biriminin döviz kurunu kontrol etmek için yapılan hamlelerin yanı sıra performans ve denetim seviyesinin sürekli değerlendirilmesi de tartışıldı. Aynı zamanda periyodik raporlar sunulması ihtiyacı da dahil olmak üzere Merkez Bankası’nın görevleri ile para ve bankacılık işlemlerinin yönetimi ile ilgili gündeme getirilen diğer hususlar da görüşüldü.
Saba haber ajansı, Merkez Bankası Başkanı’nın geçtiğimiz günlerde bankanın çalışma mekanizmasını, görevlerini yerine getirirken karşılaştığı başlıca zorlukları ve bankanın yürüttüğü para, bankacılık ve idari politikalara ilişkin devam etmekte olan reformları gözden geçirdiğini aktardı.
Aynı bağlamda Meclis Komitesi, devletin 2022 genel bütçe projelerini incelemek ve gözden geçirmekle görevlendirilmişti. Komite, bütçe taslağında belirtilenlerle ilgili soru ve incelemeleri belirledi. Taslak komitesinin oluşturulmasını onayladı ve komitenin mekanizmalarını, çalışma programlarını ve tamamlama takvimini görüştü.
Komite hükümet ile birlikte, mali beyan, merkez hesapları, yerel hesaplar ve fonlar hakkında soruların sunulmasını, bunlara cevap verilmesini ve bütçe için doğru pratik temellerin oluşturulmasını sağlamak ve istenen hedeflere ulaşmak konusunda komitenin gözlem ve tavsiyelerini ele almak üzere bir toplantı yapmaya karar verdi.
Komite, valilikler arasındaki yol ve gümrük noktalarındaki tüm yasa dışı ücretlendirmelerin, petrol ürünleri üzerindeki yasa dışı fiyatlamanın, yasa dışı fonların ve bütçe ödemelerinin kaldırılmasını ve özel bankaların borsalarında resmi kurumların hesaplarının askıya alınmasının iptalinin yanı sıra bir dizi nüfuzlu kimsenin arkasında olduğu tüm ruhsatsız döviz değişimlerinin kaldırılmasını vurguladı.
Resmi kaynaklara göre komite ayrıca her türlü yolsuzlukla mücadele, Kontrol ve Muhasebe Merkez Teşkilatı’nın rolünü etkinleştirme, denetimi sağlama, başta elektrik, telekomünikasyon, su, sağlık ve eğitim hizmetleri olmak üzere insanların yaşam ve hizmet koşullarının iyileştirilmesi için çalışma ve ayrıca vatandaşın güvenliğini ve istikrarını bozan, omuzlarında yük olan tüm konuları adil bir yaşam sağlayacak şekilde görüşme konusunda mutabakata vardı.



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.