Koronavirüse karşı yeni bir antikor, tüm varyantları hedef alıyor

Cuma günü Pekin’deki bir koronavirüs test merkezinde test vermeye hazırlanan bir kadın (AP)
Cuma günü Pekin’deki bir koronavirüs test merkezinde test vermeye hazırlanan bir kadın (AP)
TT

Koronavirüse karşı yeni bir antikor, tüm varyantları hedef alıyor

Cuma günü Pekin’deki bir koronavirüs test merkezinde test vermeye hazırlanan bir kadın (AP)
Cuma günü Pekin’deki bir koronavirüs test merkezinde test vermeye hazırlanan bir kadın (AP)

SARS-CoV-2 virüsünün evrim geçirip mutasyona uğradığı göz önüne alınarak, pandeminin ilk aşamalarında etkili bir şekilde çalışan terapötik antikorlar artık daha az etkili hale geldi ve ortaya çıkan yeni varyantlar, özellikle Omikron, aşılarla oluşmasını sağladığımız antikorlardan kaçmanın yollarını buldu.
ABD’deki Boston Çocuk Hastanesi’nde geliştirilen yeni, geniş ölçüde nötralize edici bir antikor, potansiyel olarak gelecekteki varyantlara karşı savunma yeteneğimizi daha iyi bir hale getirebilir. Sonuçları 11 Ağustos’ta Science Immunology dergisinde yayınlanan testlerde, tüm Omikron varyantları dahil olmak üzere şu anda bilinen tüm “endişe verici” SARS-CoV-2 varyantlarını etkisiz hale getirmeyi başardı.
Boston Çocuk Hastanesi’ndeki Hücresel ve Moleküler Tıp Programı’nda yer alan ve araştırmanın yöneticilerinden Frederick Alt, HIV’e karşı geniş ölçüde nötralize edici antikorları aramak için kullandığı insanlaştırılmış bir fare modelinin değiştirilmiş bir versiyonunu kullanarak, antikoru bulmayı başardıklarını söylüyor.
Yeni araştırmada, araştırmacılar başlangıç olarak farelere iki insan gen parçası yerleştirdi ve B hücrelerini hızla çeşitli insanlaştırılmış antikorları üretmeye yönlendirdi. Daha sonra fareleri, antikorlarımız ve mevcut aşılarımız tarafından hedeflenen ana protein olan SARS-CoV-2’nin spike proteinine maruz bıraktı. Fareler, sivri uçlara bağlanan insanlarla uyumlu antikorlardan oluşan 9 soy veya ‘aile’ üretti.
Araştırmacılar daha sonra Duke Üniversitesi’nden Barton Haynes liderliğindeki bir araştırma grubuyla işbirliği içinde bu antikorların etkinliğinden emin olmak için çalıştı. 9 soydan 3’ünde bulunan antikorlar, Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan orijinal virüse karşı güçlüydü. Özellikle de, SP1-77 antikoru Alfa, Beta, Gamma, Delta ve tüm önceki ve mevcut Omikron varyantlarını nötralize ederek geniş çaplı bir etki gösterdi.
SP1-77’ye bu avantajı sağlayan nedenleri araştırmak için yapısal çalışmalar yapıldı. Bunlar, SP1-77’nin mevcut antikorlardan (hem terapötik antikorlar hem de mevcut aşılara yanıt olarak üretilen antikorlardan) farklı çalıştığını gösterdi. 
Mevcut antikorların çoğu, enfeksiyonun ilk adımı olan SARS-CoV-2’nin hücrelerimizin ACE2 reseptörlerine bağlanmasını önlemek üzere spike proteinin reseptör bağlama alanına (RBD) olarak bilinen belirli konumlara bağlanarak çalışıyor. Ancak araştırma ekibi, yeni keşfedilen SP1-77 antikorunun virüsün dış zarının hedef hücreninkiyle birleştirmesini engellediğini ve böylece enfeksiyon kapısını açan son adıma engel olduğunu gösterdi.
Çalışmanın ortak yazarı Alex Kreutzberger “Bu özellikler, virüse karşı yeni aşıların tasarlanması konusunda faydalı olabilir. Zira SP1-77 antikoru, virüsün herhangi bir varyantında henüz mutasyona uğramamış bir bölgedeki spike proteine ​​bağlanır, bu da yeni bir mekanizma aracılığıyla mevcut varyantların geniş çapta nötrleştirilmesine yol açar” ifadelerini kullandı.



Akıllı telefonlardaki sistem, ayda 300 deprem tespit etti

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash
TT

Akıllı telefonlardaki sistem, ayda 300 deprem tespit etti

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash

Bilim insanları, Android akıllı telefonları gerçek zamanlı deprem dedektörlerine dönüştüren yeni bir sistem geliştirerek büyük bir sarsıntıdan önce halkı daha hızlı uyarma potansiyeline sahip bir yol buldu.

Google, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (US Geological Survey/USGS) ve diğer araştırmacıların geliştirdiği sistem, milyonlarca telefondan alınan verileri kullanarak bir depremden kaynaklanan en erken sarsıntı sinyallerini tespit ediyor.

Bir cihaz kümesi aynı yer hareketini kaydettiğinde, sistem bunu işaretleyerek yakın bölgelerdeki diğer cihazlara uyarı gönderiyor.

Science'ta yayımlanan çalışma, ağın ayda 300'den fazla deprem tespit ettiğini ortaya koydu. Uyarıların gönderildiği bölgelerde, daha sonra depremi hissettiğini bildiren kişilerin yüzde 85'i uyarıyı aldığını söyledi. Yüzde 36'sı sarsıntı başlamadan önce, yüzde 28'i sarsıntı sırasında ve yüzde 23'ü de sarsıntıdan sonra uyarı almış.

Çalışmada sistemin, geleneksel sismik sensörlerin yerini almasa da yoğun bilimsel ağlara sahip olmayan bölgelerde ölçeklenebilir, düşük maliyetli bir erken uyarı aracı sunabileceği belirtiliyor. Yazarlar bunun özellikle akıllı telefonların yaygın ancak sismometrelerin nadir bulunduğu, gelişmekte olan ülkeler için umut vaat ettiğini söylüyor.

Google yaptığı açıklamada, sistemin insanlara "uyarı vererek sarsıntı başlamadan önce birkaç değerli saniye" kazandırabileceğini ifade ediyor.

Bu saniyeler bir merdivenden inmek, tehlikeli nesnelerden uzaklaşmak ve korunmak için yeterli zamanı sağlayabilir.

Uyarılar, deprem sırasında daha yıkıcı olan S dalgalarından önce gelen ve hızlı hareket eden P dalgalarının saptanmasına dayanıyor. Yeterli sayıda telefon P-dalgalarını tespit ederse sistem, sarsıntıyı hissetmesine belki de birkaç saniye kalan kullanıcılara uyarılar gönderiyor. Bu saniyeler korunmak, bir ameliyatı durdurmak ya da kritik altyapıyı duraklatmak için yeterli olabilir.

2020'de çıkmaya başlayan Android Deprem Uyarı Sistemi halihazırda Birleşik Devletler, Japonya, Yunanistan, Türkiye ve Endonezya gibi çeşitli ülkelerde kullanılıyor. Doğrudan Android işletim sistemine yerleştirilen teknoloji, kullanıcıların ayrı bir uygulama indirmesini gerektirmiyor.

cdfgthy
Harita, Android'in deprem uyarı sisteminin aktif olduğu ülkeleri (açık yeşil) gösteriyor. Kırmızı ve sarı sırasıyla güçlü (MMI 5+) ve hafif (MMI 3-4) sarsıntıların yaşandığı alanlar. Gri noktalar uyarı verilmeyen algılamaları gösteriyor. Kaliforniya, Oregon ve Washington'daki uyarılar (koyu yeşil) ShakeAlert'ten geliyor (Google)

Araştırmacılar doğruluk oranı bilimsel sensörler kadar yüksek olmasa da akıllı telefonlardan gelen uyarıların en çok işe yaradığı yerlerin, telefon yoğunluğu ve güvenilir veri bağlantıları yüksek seviyedeki kentsel alanlar olduğunu tespit etti. 

Çalışma, MyShake uygulaması gibi daha önceki kitle kaynaklı deprem uygulamalarının üzerine inşa edilse de milyonlarca cihaza gömülü olması sisteme fayda sağlıyor.

Yazarlar, "Kitle kaynaklı sistemlerin giderek daha önemli hale geleceğine inanıyoruz" ifadelerini kullanıyor. 

Geleneksel sensörleri kişisel cihazlardan gelen verilerle birleştirerek daha dayanıklı, kapsayıcı erken uyarı sistemleri oluşturmak mümkün.

Independent Türkçe