Batı’dan Suriyeli muhaliflere ‘Türkiye ile bağlantılarını kesme’ karşılığında özerk bölge vaadi

Türkiye’nin rejim ile yakınlaşma ihtimaline dair açıklamalarından sonra muhaliflerin kontrolündeki El Bab kentindeki Suriyeli göstericiler (AFP)
Türkiye’nin rejim ile yakınlaşma ihtimaline dair açıklamalarından sonra muhaliflerin kontrolündeki El Bab kentindeki Suriyeli göstericiler (AFP)
TT

Batı’dan Suriyeli muhaliflere ‘Türkiye ile bağlantılarını kesme’ karşılığında özerk bölge vaadi

Türkiye’nin rejim ile yakınlaşma ihtimaline dair açıklamalarından sonra muhaliflerin kontrolündeki El Bab kentindeki Suriyeli göstericiler (AFP)
Türkiye’nin rejim ile yakınlaşma ihtimaline dair açıklamalarından sonra muhaliflerin kontrolündeki El Bab kentindeki Suriyeli göstericiler (AFP)

Türkiye destekli Suriye muhalefetinden bir kaynak, DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu ülkelerinin muhalefete İdlib, Hama ve Halep’te kendi kontrollerinde bir bölge inşa etmelerine izin vermeyi taahhüt ettiğini ve bu yolla muhalefeti Ankara’dan ayırmaya çalıştığını ortaya çıkardı.
Hükümete yakınlığıyla bilinen Türkiye gazetesi, batılı ülkelerin Suriye’deki ‘kaosu’ derinleştirmek için harekete geçtiğine işaret ederek, DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu ülkelerinin Suriyeli muhaliflerle temas kurup “Türkiye sizi Esed’e teslim edecek. Türkiye’den vazgeçer, bizimle anlaşırsanız İdlib, Halep bölgesi size verilecek ve özerk bir devletiniz olacak” vaadinde bulunduğunu yazdı.
DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu ülkeleri ile muhalifler arasındaki toplantıya katıldığı belirtilen ve adı açıklanmayan büyük bir grubun komutanı gazeteye konuştu. Komutan, “Görüşmede koalisyon güçleri İdlib, Hama ve Halep’i size vereceğiz. Dera ve Suveyda, Durzi ve Sünnilerin ortak özerk bölgesi oluyor. Şam, Humus, Lâzkiye ve Tartus bölgelerinde ise Nusayri devleti kurulacak. İlerleyen süreçte PYD bölgeleri ile birleşmek isterseniz ABD ve müttefikleri size her türden desteği verecek. Uluslararası meşruiyet konusunda da yanınızda olacağız denildi” ifadelerini kullandı.
Gazeteye konuşan Suriyeli muhalif komutanlar, gösteriler ve bayrak yakmaya varan olayları savaş lobileri ve kaosun devamından yana olan güçlerin kışkırttığını ve Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) çatısı altındaki grupların halka “provokatörlerin oyununa gelmeyin” uyarısı yaptığını belirtti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Perşembe günü yaptığı açıklamada, geçen yıl Belgrad’da düzenlenen Bağlantısızlar Toplantısında Suriyeli mevkidaşı Faysal el-Mikdad ile kısa bir sohbetinin olduğunu ve muhalif olan Suriyelilerle rejim arasında bir barışın olması gerektiğini ifade etmesi, Türk güçleri ve desteklediği Suriyeli muhaliflerin kontrol ettiği Suriye’nin kuzeyindeki bölgelerde öfkeli protestolara yol açtı. Ankara Suriye rejimini ve Suriye Demokratik Güçleri’ni (SDG) bu protestoları kışkırtmakla suçladı.

Hazvan Türk askeri üssüne roketli saldırı
Öte yandan, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) aktardığına göre dün (Pazartesi) Mara kırsalındaki El-Gur köyünün topçu ateşiyle bombalanmasıyla eş zamanlı olarak, Halep’in kuzeyindeki Ahterin kırsalında yer alan Dabık köyündeki Türk askeri üssü yakınlarına Suriye rejimi ve SDG’nin konuşlanma bölgelerinden ateşlenen birkaç roket mermisi düştü. El Bab kenti kırsalındaki Hazvan Türk askeri üssünün ısı güdümlü roket ile saldırıya uğraması ve roketin üs içindeki koruma noktasına ulaşmasının ardından Mara kenti eteklerinde yer alan Türk askeri üsleri pazar günü, Halep’in kuzey kırsalında SDG ve Suriye rejiminin konuşlanma bölgeleri olan Tel Rıfat ilçesi ve Tel Zuyan, Harbel ve Şeyh İsa köylerinin çevrelerini onlarca roket mermisiyle bombaladı. Mara kenti kırsalındaki Tavis köyündeki Türk askeri üssü de aynı bölgeden yapılan topçu ateşi ile saldırıya uğramıştı.



Irak İçişleri Bakanı: Suriye'de olup bitenleri yakından takip ediyoruz ve Suriye ile olan sınırımız en yoğun şekilde tahkim edilmiş sınır

Irak'taki el-Kaim ile Suriye'deki el-Bukamal arasındaki sınır geçişinin Irak tarafı (AFP)
Irak'taki el-Kaim ile Suriye'deki el-Bukamal arasındaki sınır geçişinin Irak tarafı (AFP)
TT

Irak İçişleri Bakanı: Suriye'de olup bitenleri yakından takip ediyoruz ve Suriye ile olan sınırımız en yoğun şekilde tahkim edilmiş sınır

Irak'taki el-Kaim ile Suriye'deki el-Bukamal arasındaki sınır geçişinin Irak tarafı (AFP)
Irak'taki el-Kaim ile Suriye'deki el-Bukamal arasındaki sınır geçişinin Irak tarafı (AFP)

Irak İçişleri Bakanı Abdülemir el-Şemmari dün yaptığı açıklamada, Irak'ın Suriye'deki gelişmeleri günlük olarak takip ettiğini ve özellikle Suriye ile olan uluslararası sınırları boyunca tahkimatlar kurulduğunu söyledi.

Irak Haber Ajansı, el-Şemmari'nin şu sözlerini aktardı: "Tüm Irak sınırları güvenli... ve Suriye ile olan sınırımız en güvenli ve tahkim edilmiş olanıdır."

Irak ordusuna ait, Suriye ile 600 kilometrelik sınırda bulunan bir gözlem kulesi (AFP)Irak ordusuna ait, Suriye ile 600 kilometrelik sınırda bulunan bir gözlem kulesi (AFP)

Bakan açıklamasında, tahkimat çalışmalarının sınır boyunca 620 kilometre uzunluğunda bir hendek kazılmasını ve sınır noktalarına gece gündüz çalışan termal kameraların yerleştirilmesini içerdiğini belirtti.

Sınırda konuşlandırılan birliklerin yeterli olduğunu, hepsinin gerekli teçhizat ve personelle donatıldığını ve herhangi bir acil durumda müdahale etmeye hazır yedek birliklerin bulunduğunu da belirten yetkili, "Irak sınırına yaklaşan herkesin ateşle karşılanacağı" uyarısında bulundu.


Hadramut Valisi Hanbeşi, BAE'yi ilde yaygın ihlaller gerçekleştirmekle suçladı

Yemen Liderlik Konseyi Üyesi ve Hadramut Valisi Salim Hanbeşi (Şarku’l Avsat)
Yemen Liderlik Konseyi Üyesi ve Hadramut Valisi Salim Hanbeşi (Şarku’l Avsat)
TT

Hadramut Valisi Hanbeşi, BAE'yi ilde yaygın ihlaller gerçekleştirmekle suçladı

Yemen Liderlik Konseyi Üyesi ve Hadramut Valisi Salim Hanbeşi (Şarku’l Avsat)
Yemen Liderlik Konseyi Üyesi ve Hadramut Valisi Salim Hanbeşi (Şarku’l Avsat)

Yemen Liderlik Konseyi Üyesi ve Hadramut Valisi Salim Hanbeşi, Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) ‘Yemen'deki Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu’ndaki katılımını kendi gündemini gerçekleştirmek için kullanmakla’ suçlarken, onun Hadramut’taki uygulamalarının beklentilerin aksine olduğunu ve yerel güvenliğe ve istikrara önemli zarar verdiğini öne sürdü.

Vali Hanbeşi dün, Mukalla'da düzenlenen basın toplantısında, Hadramut'un BAE'nin desteklediği ve devlet merkezlerini yağmalamak ve sivil halkı terörize etmek gibi ihlallerde bulunan, ancak kısa bir süre önce feshedilen Güney Geçiş Konseyi (GGK) lideri Ayderus ez-Zübeydi ve ona bağlı silahlı grupların hakimiyetinden kurtarıldığını söyledi.

Vali Hanbeşi, Hadramut sınırları içinde BAE’nin desteğiyle kurulan çok sayıda ‘gizli hapishanenin’ yanı sıra sivilleri hedef almak ve suikastlar gerçekleştirmek amacıyla Reyyan Havaalanı’nda depolanan patlayıcıların da ortaya çıkarıldığını açıkladı.

Yemen Liderlik Konseyi Üyesi Vali Hanbeşi, yetkililerin BAE ve Zubeydi’ye bağlı silahlı gruplara karşı tüm yasal önlemleri alacağını vurgulayarak, bütün sorumluların hesap vermesi ve ihlallerin mağdurlarına destek sağlanması çağrısında bulundu. Hanbeşi, Suudi Arabistan'ın desteğinin bu acı sayfayı kapatmada, istikrarı yeniden tesis etmede ve Hadramut'ta devletin otoritesini güçlendirmede belirleyici olduğunun da altını çizdi.


SDG: Türk İHA’ları Haseke şehrinin güneyindeki Kizvan Dağı'nı bombaladı

Suriye'deki SDG üyeleri (AFP)
Suriye'deki SDG üyeleri (AFP)
TT

SDG: Türk İHA’ları Haseke şehrinin güneyindeki Kizvan Dağı'nı bombaladı

Suriye'deki SDG üyeleri (AFP)
Suriye'deki SDG üyeleri (AFP)

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) dün akşam, ‘Türk insansız hava araçlarının (İHA) ülkenin kuzeydoğusundaki Haseke kentinin güneyindeki Kizvan dağ bölgesini bombaladığını’ duyurdu.

SDG tarafından yapılan açıklamada, bölgenin topçular tarafından da bombalandığı belirtilerek, güçlerinin Haseke'deki el-Aliye köyü ekseninde merkezi hükümete bağlı grupların saldırılarını püskürttüğünü ekledi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre Türk güvenlik kaynakları, Kürt güçlerinin Türk İHA’larının Haseke şehrini hedef aldığı iddiasının gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Öte yandan Suriye televizyon kanalı Syria TV, Rakka kırsalındaki el-Aktun Hapishanesi konusunda Suriye ordusu ile SDG arasında hapishanenin teslim edilmesi için yapılan müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, hapishane çevresinin bombalandığını bildirdi.

Suriye'nin resmi yayın kuruluşu el-İhbariyye, daha önce Savunma Bakanlığı Medya ve İletişim Direktörü Asım Galyun’un, Suriye ordusu güçlerinin el-Aktun Hapishanesi’nin güvenliğini sağlamak için hapishane çevresine ulaştıklarını söylediğini aktarmıştı.

SDG güçlerinin koruması altında Kamışlı ve Haseke'de DEAŞ üyelerini barındıran hapishane (Reuters)SDG güçlerinin koruması altında Kamışlı ve Haseke'de DEAŞ üyelerini barındıran hapishane (Reuters)

Suriye pazar günü, SDG ile yeni bir anlaşma imzaladığını duyurdu ve bu duyuru, uluslararası alanda büyük memnuniyetle karşılandı. Anlaşma uyarınca, geçtiğimiz aydan bu yana devam eden kanlı çatışmaların ardından, Deyrizor ve Rakka illerinin Suriye hükümetine idari ve askeri olarak devredilmesinin yanı sıra, tüm cephelerde ve temas noktalarında tam ve acil ateşkes ilan edilecek.

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara, Suriye devlet kurumlarının yıllardır SDG’nin kontrolünde olan Suriye'nin kuzeydoğusundaki Rakka, Deyrizor ve Haseke’ye gireceğini açıkladı.