Suriye: Dera’da DEAŞ ikinci liderini de kaybetti

Rus kuvvetleri 2018'de Tafas girmişti (Arşiv)
Rus kuvvetleri 2018'de Tafas girmişti (Arşiv)
TT

Suriye: Dera’da DEAŞ ikinci liderini de kaybetti

Rus kuvvetleri 2018'de Tafas girmişti (Arşiv)
Rus kuvvetleri 2018'de Tafas girmişti (Arşiv)

Pazartesi sabahı bölge halkı Dera’da eski bir DEAŞ liderinin cesedi ile karşılaştı. Dera'nın batı kırsalındaki Tafas şehrinin batısında, Muzayrib yolu üzerinde Masara eş-Şemri yakınlarında bulunan cesette silah izlerine rastlandığı kaydedildi.
Dera'nın kuzey kırsalındaki Cebab kasabasından olduğu bilinen söz konusu DEAŞ lideri Mahmud Ahmes el-Hallak, Suriye ordusu 2018'de Rus desteğiyle bölgeyi kontrol altına almadan önce, DEAŞ’ın Yermuk Havzası bölgesindeki Halid Bin Velid Ordusu örgütünün üyesiydi.
Geçtiğimiz günlerde batı bölgesinde DEAŞ’ın Güney Suriye'deki askeri komutanı Ebu Salim el-Iraki dahil olmak üzere 3 DEAŞ üyesinin öldürüldüğü kaydedildi.
DEAŞ’ın Yermuk Havzası’nın Tasil kasabasından eski üyesi Muhammed el-Avdat, Suriye ordusunun Dael şehrindeki kontrol noktalarından birinde tutuklandı. Avdat, itirafçı olup Merkez Komite üyeleri dahil olmak üzere bazı isimlere suikast düzenleneceğine dair ifade verdi.
Şarku’l Avsat’ın yerel kaynaklardan edindiği bilgiye göre Suriye devlet medyasına konuşan bir güvenlik kaynağı, Tafas'ta özel güvenlik operasyonu yürütüldüğünü aktardı. Kaynak aynı zamanda, “Operasyon kapsamında Ebu Ömer el-Cebabi lakaplı terörist Mahmud Ahmed el-Hallak etkisiz hale getirildi. DEAŞ’ın güney bölgesindeki en önemli liderlerinden biri sayılan Hallak, DEAŞ'ın Yermuk Havzası'ndaki askeri kanadında komutanlık yapmıştı. Aynı zamanda eğitim kamplarında yetkiliydi. Cebabi, yabancı bir ülkenin istihbarat servisleri ile koordineli bir şekilde DEAŞ liderleriyle birlikte çalışıyordu. Bir hafta önce Dera’nın batı kırsalındaki Advan kasabasında öldürülen Ebu Salim el-Iraki’nin yanısıra Abdurrahman el-Iraki de bu isimlerden biriydi” açıklamalarında bulundu.
Şarku’l Avsat’a konuşan özel kaynaklar ise Hallak’ın Suriye ordusundan ayrılan bir subay olduğundan, muhalefette 24. Piyade Tümeni komutanlığı yaptığından bahsetti. Ardından ortadan kaybolan ve 2016-2018 yılları arasında DEAŞ tarafından kontrol edilen Yermuk Havzası bölgelerinde ortaya çıkan Hallak’ın Temmuz 2018'de DEAŞ kontrolü altındaki Yermuk Havzası bölgelerine girdiği sırada Suriye rejim güçleri tarafından tutuklandığı belirtildi. 2019’da serbest bırakılan Hallak, ardından Yermuk Havzası’na geri dönerek Dera’nın batı kırsalındaki çeşitli bölgelere yöneldi.
Dün öğleden sonra şehrin sakinleri ve ileri gelenlerinden oluşan yerel güçler eşliğinde Tafas’a giren Suriye ordusu güçleri ve bazı güvenlik birimleri, burada denetimlerde bulundu. Kaynaklar, ordu güçlerinin eski bir çimento şirketi sahasında 72 saat süreliğine geçici bir askeri nokta kuracağını, ardından anlaşmada öngörüldüğü üzere geçtiğimiz günlerde Tafas'ın eteklerinde yoğunlaşan askeri takviyelerin geri çekilmesiyle geri çekileceğini aktardı. Söz konusu anlaşma, birkaç gün önce şehrin ileri gelenleri ve yerel liderler ile Dera'da rejime bağlı Güvenlik Komitesi arasında imzalanmıştı.
Tafas’ta bir hafta önce buradaki yerel savaşçılar ile Suriye rejimine bağlı güçler arasında kaydedilen çatışmalar azalmış durumda. Bu gelişme, yerel liderler ile güney bölgesi askeri güvenlik servisi yetkilisi ve Dera’daki Güvenlik Komitesi üyesi Tuğgeneral Luay el-Ali arasında bir ateşkes anlaşmasına varılması ardından gerçekleşti. Söz konusu anlaşma, arananların şehir dışı edilmelerini, Suriye rejim güçlerinin aranan şahısların barındığını öne sürdüğü bazı evlerde sınırlı aramaların yapılmasını öngörüyor.



Komutanı tarafından Gazze'ye girmeye zorlanan İsrail askeri intihar girişiminde bulundu

Geçtiğimiz nisan ayında Kudüs'teki askeri mezarlıkta bir askerin mezarına bayrak diken İsrail askeri (Reuters)
Geçtiğimiz nisan ayında Kudüs'teki askeri mezarlıkta bir askerin mezarına bayrak diken İsrail askeri (Reuters)
TT

Komutanı tarafından Gazze'ye girmeye zorlanan İsrail askeri intihar girişiminde bulundu

Geçtiğimiz nisan ayında Kudüs'teki askeri mezarlıkta bir askerin mezarına bayrak diken İsrail askeri (Reuters)
Geçtiğimiz nisan ayında Kudüs'teki askeri mezarlıkta bir askerin mezarına bayrak diken İsrail askeri (Reuters)

İsrail medyası, Gazze Şeridi'ne yönelik savaşın zorlukları nedeniyle sadece bir hafta içinde dört İsrail askerinin intihar ettiğini bildirdi. İsrail Kamu Yayın Kuruluşu KAN, komutanlarının sorumsuz davranışlarına karşı çıkan birlikteki arkadaşlarının uyanıklığı olmasaydı neredeyse listeye katılacak olan beşinci bir askerin hikayesini açıkladı.

Muhabir Carmela Menashe, askerlerden alıntı yaparak, arkadaşlarının ‘Gazze'ye girmeyi reddettiğini, ancak komutanının onu zorladığını, bunun üzerine askerin silahın namlusunu ağzına dayadığını ve kendini vurmakla tehdit ettiğini, bunun üzerine komutanın onu hafta sonu izninden men ederek cezalandırmaya karar verdiğini’ anlattı.

dfgthy
Meslektaşlarının cenaze töreni için mezarlığa giden yaralı İsrail askerleri, 8 Temmuz 2025 (AP)

İsrailli muhabire göre, ‘asker başlangıçta kabul etti ve Gazze'ye girdi. Ancak sonra geri döndü ve tekrar dışarı çıkmak istedi; komutana orada kalamayacağını açıklamaya çalıştı. Komutan onu hafife aldı ve onu başka cezalarla tehdit etti. Birlikteki arkadaşları son anda devreye girerek intihar etmesini engelledi ve onu psikolojik destek subayıyla görüşmeye zorladı.’

Psikolojik destek subayı, askerin durumunun Gazze Şeridi'ne girmesine izin vermediğine karar vererek onu birlik dışında tedavi görmesi için göndermiş; psikolojik durumunun ciddi olduğu teşhis edilmiş ve askerin ordudan tamamen terhis edilerek tedavi altına alınmasına karar verilmiş.

Muhabir, “Askerin durumu benzersiz değil; savaş binlerce askeri travmatize ediyor. Zamanında gerekli tedaviyi görmeyenler kendilerini ciddi bir depresyon içinde buluyor ve bu da aşırı durumlarda intihara yol açabiliyor” dedi.

4 asker intihar etti

Tel Aviv medyası sadece geçen hafta dört askerin intihar ettiğini ve savaşın başladığı 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana intihar eden asker sayısının 44'e yükseldiğini duyurdu.

İntihar eden askerlerin çoğunluğunun aktif görevdeki yedek askerler olduğunu belirten Haaretz gazetesi, İsrailli askeri kaynaklara dayandırdığı haberinde intihar eden askerlerin büyük bir kısmının savaş sırasında psikolojik durumlarını önemli ölçüde etkileyen durumlara maruz kaldıklarını aktardı.

xcvfgbh
Temmuz 2025'te Gazze Şeridi'nde öldürülen meslektaşlarının cenaze töreninde ağlayan İsrailli askerler (AFP)

Gazete, orduda aktif görevde olan İsrailli askerlerin intihar oranlarının önceki yıllara göre artış gösterdiğini doğruladı.

Kaynaklar, intiharların bazen iç raporlarda ‘çatışma dışı ölüm’ veya ‘soruşturma altındaki durumlar’ gibi muğlak etiketler altında kategorize edilmesi nedeniyle gerçek sayının daha yüksek olabileceğini tahmin ediyor.

Şarku’l Avsat’ın Haaretz'den aktardığına göre İsrail ordusu, 2024 yılının başından bu yana yaklaşık bin 600 askerin travma sonrası stres semptomlarından mustarip olduğunu kabul ediyor ve bu da yaklaşık 250 askeri ruh sağlığı nedenleriyle terhis etmesine neden oldu.

Veriler intihar eden askerlerin çoğunun geçtiğimiz mart ayında yeniden başlayan savaştan bu yana çatışmaların devam ettiği Gazze'deki çatışmalara katıldığını gösteriyor.

cdfgthy
Temmuz ayında Gazze'de öldürülen bir İsrail askerinin cenaze töreninden (EPA)

Cepheden dönen askerlerin psikolojik olarak yalnızlaştığı ve özellikle muharebe tugaylarına yeni katılanlar ile dışlanmış sosyal sınıflara mensup askerlere yeterli psikolojik bakım sağlanmadığı belirtiliyor.

Ordu, sahadan dönen askerlerle ilgili sessiz bir iç krizle karşı karşıya; bu askerler fiziksel yaralanmaların ötesinde derin psikolojik yaralar da taşıyor ve bu da bazılarının son bir kaçış olarak intiharı seçmesine neden oluyor.

Gözlemciler Gazze savaşının sadece Filistinlileri tüketmekle kalmadığını, aynı zamanda İsrail'in iç cephesinde de giderek artan bir çatlağa neden olduğunu, askerlerin karada savaşırken psikolojik kaderlerinin havada asılı kaldığını düşünüyor.