Suriye: Dera’da DEAŞ ikinci liderini de kaybetti

Rus kuvvetleri 2018'de Tafas girmişti (Arşiv)
Rus kuvvetleri 2018'de Tafas girmişti (Arşiv)
TT

Suriye: Dera’da DEAŞ ikinci liderini de kaybetti

Rus kuvvetleri 2018'de Tafas girmişti (Arşiv)
Rus kuvvetleri 2018'de Tafas girmişti (Arşiv)

Pazartesi sabahı bölge halkı Dera’da eski bir DEAŞ liderinin cesedi ile karşılaştı. Dera'nın batı kırsalındaki Tafas şehrinin batısında, Muzayrib yolu üzerinde Masara eş-Şemri yakınlarında bulunan cesette silah izlerine rastlandığı kaydedildi.
Dera'nın kuzey kırsalındaki Cebab kasabasından olduğu bilinen söz konusu DEAŞ lideri Mahmud Ahmes el-Hallak, Suriye ordusu 2018'de Rus desteğiyle bölgeyi kontrol altına almadan önce, DEAŞ’ın Yermuk Havzası bölgesindeki Halid Bin Velid Ordusu örgütünün üyesiydi.
Geçtiğimiz günlerde batı bölgesinde DEAŞ’ın Güney Suriye'deki askeri komutanı Ebu Salim el-Iraki dahil olmak üzere 3 DEAŞ üyesinin öldürüldüğü kaydedildi.
DEAŞ’ın Yermuk Havzası’nın Tasil kasabasından eski üyesi Muhammed el-Avdat, Suriye ordusunun Dael şehrindeki kontrol noktalarından birinde tutuklandı. Avdat, itirafçı olup Merkez Komite üyeleri dahil olmak üzere bazı isimlere suikast düzenleneceğine dair ifade verdi.
Şarku’l Avsat’ın yerel kaynaklardan edindiği bilgiye göre Suriye devlet medyasına konuşan bir güvenlik kaynağı, Tafas'ta özel güvenlik operasyonu yürütüldüğünü aktardı. Kaynak aynı zamanda, “Operasyon kapsamında Ebu Ömer el-Cebabi lakaplı terörist Mahmud Ahmed el-Hallak etkisiz hale getirildi. DEAŞ’ın güney bölgesindeki en önemli liderlerinden biri sayılan Hallak, DEAŞ'ın Yermuk Havzası'ndaki askeri kanadında komutanlık yapmıştı. Aynı zamanda eğitim kamplarında yetkiliydi. Cebabi, yabancı bir ülkenin istihbarat servisleri ile koordineli bir şekilde DEAŞ liderleriyle birlikte çalışıyordu. Bir hafta önce Dera’nın batı kırsalındaki Advan kasabasında öldürülen Ebu Salim el-Iraki’nin yanısıra Abdurrahman el-Iraki de bu isimlerden biriydi” açıklamalarında bulundu.
Şarku’l Avsat’a konuşan özel kaynaklar ise Hallak’ın Suriye ordusundan ayrılan bir subay olduğundan, muhalefette 24. Piyade Tümeni komutanlığı yaptığından bahsetti. Ardından ortadan kaybolan ve 2016-2018 yılları arasında DEAŞ tarafından kontrol edilen Yermuk Havzası bölgelerinde ortaya çıkan Hallak’ın Temmuz 2018'de DEAŞ kontrolü altındaki Yermuk Havzası bölgelerine girdiği sırada Suriye rejim güçleri tarafından tutuklandığı belirtildi. 2019’da serbest bırakılan Hallak, ardından Yermuk Havzası’na geri dönerek Dera’nın batı kırsalındaki çeşitli bölgelere yöneldi.
Dün öğleden sonra şehrin sakinleri ve ileri gelenlerinden oluşan yerel güçler eşliğinde Tafas’a giren Suriye ordusu güçleri ve bazı güvenlik birimleri, burada denetimlerde bulundu. Kaynaklar, ordu güçlerinin eski bir çimento şirketi sahasında 72 saat süreliğine geçici bir askeri nokta kuracağını, ardından anlaşmada öngörüldüğü üzere geçtiğimiz günlerde Tafas'ın eteklerinde yoğunlaşan askeri takviyelerin geri çekilmesiyle geri çekileceğini aktardı. Söz konusu anlaşma, birkaç gün önce şehrin ileri gelenleri ve yerel liderler ile Dera'da rejime bağlı Güvenlik Komitesi arasında imzalanmıştı.
Tafas’ta bir hafta önce buradaki yerel savaşçılar ile Suriye rejimine bağlı güçler arasında kaydedilen çatışmalar azalmış durumda. Bu gelişme, yerel liderler ile güney bölgesi askeri güvenlik servisi yetkilisi ve Dera’daki Güvenlik Komitesi üyesi Tuğgeneral Luay el-Ali arasında bir ateşkes anlaşmasına varılması ardından gerçekleşti. Söz konusu anlaşma, arananların şehir dışı edilmelerini, Suriye rejim güçlerinin aranan şahısların barındığını öne sürdüğü bazı evlerde sınırlı aramaların yapılmasını öngörüyor.



Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
TT

Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)

Magda Qinan, İsrail'in uyguladığı boğucu abluka ve yardımların engellenmesi nedeniyle açlık tehlikesiyle karşı karşıya olan Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bir çadırda yaşayan yerinden edilmiş ailesini doyurmak için üçüncü kez kaplumbağa pişirmek zorunda kaldı.

61 yaşındaki Magda eti temizliyor, un ve sirkeyle karıştırıyor, yıkıyor ve eski, hasarlı bir tencerede kaynatıp kızarttıktan sonra soğan, domates ve biberle çeşnilendiriyor. “Çocuklar kaplumbağadan korkuyorlardı, biz de onlara dana eti kadar lezzetli olduğunu söyledik,” diyerek odun ateşinde pişen kırmızı eti izlerken AFP'ye “Bazıları yedi, bazıları ise reddetti” diyor.

İsrail 2 Mart'ta Gazze'ye tam bir abluka uygulayarak ateşkesle birlikte yeniden başlayan uluslararası yardımların girişini engelledi ve ana tuzdan arındırma tesisine giden elektrik arzını kesti.

Bir grup uluslararası sivil toplum kuruluşu bu hafta “kıtlık sadece bir risk değil; Gazze'nin neredeyse tüm bölgelerinde hızla gelişiyor gibi görünüyor” uyarısında bulundu.

Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)

İsrail'in çarşamba günü Gazze'ye insani yardım girişini engellemeye devam edeceğini açıklamasının ardından, Hamas perşembe günü yaptığı açıklamada İsrail'i “açlığı bir silah olarak kullanmakla” suçladı. Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Hamas bu kararın “baskı araçlarından biri... ve bir savaş suçunun kamuoyu önünde yeniden kabulü” olduğunu belirtti.

Magda Qinnan, “Sınır kapıları kapalı. Pazarda domates, salatalık ve biberden başka bir şey yok” diyerek 80 şekele (19 avro) iki küçük torba sebze aldığını ve hiç et olmadığını belirtiyor. Kaplumbağaları yakalayıp kestikten sonra pişirdiklerini “birkaç aileye paylaşmaları için dağıttığını” söyleyen kadın, “bunların satılık olmadığını” ifade etti.

 Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)

“Bir gün kaplumbağa yiyeceğimizi hiç düşünmemiştik” diyen balıkçı akrabası Abdul Halim Qinan, kaplumbağa etinin yiyecek yerine geçtiğini belirtti: “Savaş başladığından beri ne bize ne de başkasına yiyecek var. İhtiyacımız olan protein ve besin maddelerini yerine koymaya çalışıyoruz. Et yok, kümes hayvanı yok, sebze yok” şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) bu hafta “insani durumun savaşın başlamasından bu yana geçen 18 ay içinde muhtemelen en kötü durumda olduğu” uyarısında bulunarak “Gazze'ye geçişlere bir buçuk aydır izin verilmediğini, bunun bugüne kadarki en uzun tedarik kesintisi dönemi olduğunu” kaydetti.

Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)

Dünya Sağlık Örgütü Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Hanan Balkhi haziran ayında, Gazze sakinlerinin lağım suyu içmeye ve hayvan yemi yemeye zorlandığı uyarısında bulundu.

İsrail ordusu, 19 Ocak'ta başlayan ateşkes ve esirlerin serbest bırakılması anlaşmasının çökmesinin ardından 18 Mart'ta yeniden saldırıya geçmesinden beri Gazze Şeridi'nde hava bombardımanını yoğunlaştırdı ve kara operasyonlarını genişletti.