Hindistan, sığırların ölümüne yol açan deri hastalığıyla mücadele ediyor

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

Hindistan, sığırların ölümüne yol açan deri hastalığıyla mücadele ediyor

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Uzmanlar, Hindistan’ın bazı eyaletlerinde binlerce sığırın ölümüne yol açan "yumrulu cilt hastalığına" karşı önlem alınması çağrısında bulundu.
Hastalıktan, başta Rajasthan eyaleti olmak üzere çok sayıda eyalet etkilendi. Rajasthan Eyalet Başbakanı Ashok Gehlot, hafta başı itibarıyla sığırlarda görülen hastalığın eyaletin 15 şehrine yayıldığını söyledi.
Gujarat Eyaleti Hayvancılık Birimi'nden Dr. Falguni. S.Thakar, nisandan itibaren eyalette hastalıktan ölen sığırların sayısının 3 bin 500’ü aştığını bildirdi.
Toplam 4 milyonun üzerinde büyükbaş hayvanın hastalığa karşı aşılandığını belirten S.Thakar, enfekte olan 91 bin sığırın yaklaşık 61 bininin iyileştiğini kaydetti.
Salgından etkilenen bir diğer eyalet Pencap’ta ise 74 binden fazla hayvan hastalığa yakalanırken, yüzlercesi telef oldu.
Veriler yaklaşık 420 bin sığırın enfekte olduğunu ve 18 bin 400’den fazlasının telef olduğunu gösterdi.

Aşı çalışmalarıyla hastalık kontrol altına alınmaya çalışılıyor
Guru Angad Dev Veterinerlik ve Hayvan Bilimleri Üniversitesi Klinikler Direktörü Swaran Sing Randhawa, konuya ilişkin Anadolu Ajansı (AA) muhabirine yaptığı değerlendirmede, bir süre vakalarda artış görülse de salgının kontrol altına alındığını vurguladı.
Aşılama çalışmalarının çok daha erken yapılması gerektiğini aktaran Randhawa, çiftlik sahiplerinden, salgına karşı dikkatli olmalarını ve enfekte olan hayvanı izole ederek hastalığın yayılmasını önlemelerini istedi.
Uzmanlara göre, kanla beslenen kene, sinek ve sivrisinek gibi hayvanlar tarafından taşınan hastalık, sığırlarda ateş ve deri üzerinde yumrular yapıyor.
İlk olarak 1929'da Afrika kıtasında görülen söz konusu hastalık, daha sonra dünyanın başka bölgelerine de yayıldı ve 2019'da Asya kıtasında görülmeye başladı.

Hastalık sektörü olumsuz etkileyebilir
Merkezi Hindistan’ın kuzeyinde olan ve 30 binden fazla üyesi bulunan Progresif Mandıracılar Derneği Başkanı Daljeet Singh, konuya ilişkin açıklamasında, hastalığın etkisinin hükümetin belirttiğinden çok daha şiddetli olduğunu söyledi.
Hastalığın süt fiyatlarını yukarı çekmesinden endişe ettiklerine işaret eden Singh, hükümetten mağdur olan çiftçiler için yardım paketi hazırlamasını istedi.



Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
TT

Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)

Tibet Budizmi'nin ruhani lideri 14. Dalay Lama Tenzin Gyatso cumartesi günü sürgündeki binlerce Tibetli'yle buluştu. 

Dünyanın dört bir köşesinden gelen takipçileri, 14. Dalay Lama'nın onlarca senedir yaşadığı Dharamshala yakınlarındaki büyük tapınakta bir tören düzenledi.  

6 Temmuz'da 90 yaşına girecek 14. Dalay Lama'nın çok uzun bir yaşam sürmesi için duacı oldular. 

Tenzin Gyatso törende yaptığı ve eş zamanlı olarak farklı dillere çevrilen konuşmasında Budistlerin ruhani koruyucularından birine işaret ederek şu ifadeleri kullandı:

Şu ana kadar elimden gelenin en iyisini yaptım. Avalokiteśvara'nın da desteğiyle 30-40 yıl daha yaşayıp duyarlı varlıklara ve Budizm öğretilerine hizmetimi sürdürmeyi umut ediyorum.

14. Dalay Lama, aralıkta Reuters'a yaptığı açıklamada 110 yaşına kadar yaşayacağını öngörmüştü. 

Tenzin Gyatso, ölümünden sonra Tibet'teki Budizm geleneğinin süreceğini belirterek, bu unvanı taşıyan son kişi olmayacağını önceki günlerde söylemişti.

Ruhani lider, 1587'de oluşturulan Dalay Lama unvanının yeni bir reenkarnasyonla süreceğini ifade etmişti.

Halefinin belirlenmesinde tek yetkinin kendi kurduğu Gaden Phodrang Vakfı'na ait olacağını söyleyen Tenzin Gyatso, 15. Dalay Lama'nın Çin sınırları dışında "özgür dünyada" doğacağını da yinelemişti. 

Gyatso'nun "Çin dahil herhangi bir ülke tarafından siyasi amaçlarla seçilen bir adayın tanınmaması gerektiğini" vurgulamasına Pekin'den tepki gelmişti. 

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, yeni Dalay Lama'nın Pekin yönetimi tarafından onaylanması gerekeceğini savunmuştu.

Tibet Budizmi'ne göre Dalay Lama, reenkarne olacağı bedeni kendisi seçebiliyor. 

Tenzin Gyatso, 1940'ta Dalay Lama’nın 14. reenkarnasyonu olarak Tibet Budizmi'nin ruhani liderliğini yapmaya başlamıştı.

Gyatso, Çin birliklerinin Tibet'in başkenti Lhasa'da 1959'da patlak veren bağımsızlık yanlısı ayaklanmayı bastırmasının ardından bölgeyi terk etmiş ve Hindistan'ın kuzeyindeki Dharamshala kentine yerleşmişti. Burada sürgündeki Tibet meclisi ve hükümetini kurmuştu.

Himalaya Dağları'nın kuzeyinde yer alan 2,5 milyon kilometre genişliğindeki Tibet Platosu, deniz seviyesinden ortalama 4 bin 380 metre yüksekliğiyle "dünyanın çatısı" diye biliniyor.

Tarih boyunca yarı göçebe Tibet halkının yurdu olan bölge, 1951'de imzalanan 17 Nokta Anlaşması'yla Çin'in egemenliğine girmişti. Pekin yönetimi, bunu "Tibet'in barışçıl özgürleşmesi" diye adlandırmıştı.

Independent Türkçe, AFP, Reuters