Mısır’da demiryolu yetkilileri hakkında ‘yolsuzluk’ soruşturması

İskenderiye liman projelerinin teftişi sırasında Mısır Başbakanı ve Ulaştırma Bakanı (Mısır Ulaştırma Bakanlığı)
İskenderiye liman projelerinin teftişi sırasında Mısır Başbakanı ve Ulaştırma Bakanı (Mısır Ulaştırma Bakanlığı)
TT

Mısır’da demiryolu yetkilileri hakkında ‘yolsuzluk’ soruşturması

İskenderiye liman projelerinin teftişi sırasında Mısır Başbakanı ve Ulaştırma Bakanı (Mısır Ulaştırma Bakanlığı)
İskenderiye liman projelerinin teftişi sırasında Mısır Başbakanı ve Ulaştırma Bakanı (Mısır Ulaştırma Bakanlığı)

Mısır Ulaştırma Bakanlığı, yetkililerin “demiryolları yönetiminde yolsuzlukla suçlanan bazı yetkililer hakkında soruşturma yürütüldüğünü’ belirtti.
Mısır Ulaştırma Bakanı Kamil el-Vezir demiryollarındaki yetkililerin de aralarında bulunduğu 15 kişinin Askeri Savcılığa sevk edildiğini açıkladı. Önceki gün Sada el-Balad kanalındaki “Sorumluluğum Hakkında” isimli programa yaptığı telefon bağlantısında Bakan “Mısır valiliklerindeki otoritelerde hırsız yapanlar tutuklanıyorlar. Bu yolsuzluk olgusu ortadan kalkacak, söz konusu kişiler Askeri Savcılığa sevk edildi” ifadelerini kullandı.
Mısır hükümeti, demiryolu sisteminin kapsamlı bir gelişimini gerçekleştiriyor ve “Trenlerde ve Kahire metrolarındaki yolculara seçkin hizmetler sunmayı” hedeflediğini belirtiyor. Mısır Ulaştırma Bakanı daha önce “Demiryolu sisteminin tüm unsurlarını geliştirmek için Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi tarafından talimat verilen kapsamlı planın uygulanmasının devam ettiğini” belirtmişti.
Şarku’l Avsat’ın el-Mısri el-Yevm gazetesinden aktardığı habere göre, Mısırlı Bakan “Şu ana kadar dosyası Askeri Savcılığa sevk edilen 11 kişi ve 4 tüccar var” dedi. Bakan “Ekipman hırsızlığından suçlananlar 15 yıl, yönetime ait çalıntı eşyayı satan tüccarlar 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı” ifadelerini sözlerine ekledi. Bakan ayrıca “Demiryolu kazalarının ardından müdahale güçlü ve hızlı oldu. Bu adım, Mısır devleti için ulusal güvenliği temsil ediyor, zira bu cihazlar trenlerin çalışması açısından çok önemli olmaları sebebiyle, zamanları belirlenmiş olan trenlerin çalışma düzenini bozuyor” dedi.
Mısır hükümeti, “Demiryollarının gelişimi birkaç unsura odaklanıyor; Bunlar, emniyet ve güvenlik faktörlerini artırmak için mobil üniteler (vagonlar ve çekiciler), rayların (raylar, istasyonlar ve yollar) yanı sıra, sinyalizasyon sistemlerinin modernize edilmesi, atölyelerin kapsamlı bir şekilde geliştirilmesi ve tüm modern ekipmanlarla donatılması ve insan unsurunun yetiştirilmesini içeriyor” açıklamasında bulundu. Mısır’ın, geçtiğimiz yıl içinde can kaybına ve yaralılara neden olan tren kazalarına tanık olduğunu da hatırlatmak gerekiyor.
Farklı bir bağlamda, Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli dün “Mısır devleti şu anda Cumhurbaşkanı Sisi’nin talimatıyla Mısır limanlarını geliştirmek için entegre bir plan uyguluyor. Bu çalışma, Ulaştırma Bakanlığı aracılığıyla ilgili kurum ve makamlarla koordine içerisinde yapılıyor. Mısır’ın Akdeniz ve Kızıldeniz’deki stratejik konumundan yararlanarak, ticaret ve lojistik için küresel bir merkez haline gelmesi için en modern uluslararası sistemlere uygun olarak geliştirmeler yapılıyor” ifadelerini kullandı.
Medbuli açıklamasını Ulaştırma Bakanı, bazı bakanlar ve yetkililerle birlikte İskenderiye Limanı’nda uygulanmakta olan projeleri teftişi sonrasında yaptı.
Mısır Ulaştırma Bakanı ise, “Mısır limanları geliştirme projeleri, Mısır ulusal şirketleri ve Mısırlı ve uluslararası danışmanlar tarafından uygulanıyor. 2014-2024 döneminde Mısır limanlarını geliştirmenin toplam maliyeti 129 milyar Mısır lirasına ulaşıyor. Mısır limanları geliştirme çalışmaları, yeni iskeleler ve dalgakıranların inşasını, limanların nakliye rotalarının yıllık 185 milyon ton yerine 370 milyon ton, yıllık 12 milyon TEU yerine 22 milyon TEU’nun üzerinde yük nakliye edebilecek şekilde genişletilmesini içeriyor. Bu çalışmalar, Mısır’ı küresel ticaret ve lojistik merkezine dönüştürme hedeflerini gerçekleştirme çabaları kapsamında geliyor” ifadelerini kullandı.



Gazze’de bir kuvözde 4 bebek: Ölüm kalım mücadelesi veriliyor

Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
TT

Gazze’de bir kuvözde 4 bebek: Ölüm kalım mücadelesi veriliyor

Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)

Gazze'deki doktorlar, yakıt kıtlığı nedeniyle tek kuvöze birden fazla bebek yerleştirmek zorunda kalıyor.

Gazze’deki El Ehli Hastanesi’nin direktörü Fadel Naim, X hesabından yaptığı paylaşımda, El Helou Hastanesi’nde çekilen ve aynı kuvöze birden fazla bebeğin yerleştirildiği bir fotoğrafa yer verdi.  

Naim, “Bu trajik durum, Gazze’deki acımasız savaşın ve sağlık sistemini felç eden kuşatmanın doğrudan bir sonucudur” ifadelerini kullandı. 

İsrail ablukasının prematüre bebekler için “rutin bakımı ölüm kalım mücadelesine çevirdiğini” söyleyen doktor, “Hiçbir çocuk, yaşamını bombalar ve ambargoların belirlediği bir dünyaya doğmamalı” dedi.

Gazze’nin kuzeyindeki El Şifa Hastanesi’nin direktörü Muhammed Ebu Silmiya da CNN’e açıklamasında, yakıt sağlanmazsa hastanenin birkaç saat içinde hizmet dışı kalacağını belirtti. 

Dr. Silmiya, aralarında 22’si kuvözde olan bebeklerin de bulunduğu yüzlerce hastanın ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Nasser Tıp Merkezi de sadece 24 saatlik yakıt kaldığını belirterek, elektriği doğum ve yoğun bakım gibi kritik bölümlere yönlendirdiklerini duyurdu.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın medya kuruluşuyla paylaştığı bilgilere göre yakıtın yanı sıra jeneratörleri çalıştıracak yedek parçalar da bulunulamıyor. 

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Gazze’de “eşi benzeri görülmemiş bir insani krizin” yaşandığını bildirerek, ateşkes çağrısı yaptı ve insani yardımın derhal artırılması gerektiğini söyledi.

New York Times’ın irtibata geçtiği Britanyalı cerrah Victoria Rose da Gazze’de gördüklerini şöyle anlatıyor: 

Hastaneye diz kapakları, ayakları ya da elleri kopmuş çocuklar getiriliyordu.

Gazze’de 21 gün gönüllü görev yaptığını belirten Dr. Rose, daha önce iki kez bölgede çalıştığını fakat bu sefer durumun daha da kötü olduğunu söylüyor. 

Rose, 1 Temmuz’da tedavi ettiği tüm hastaların, ABD-İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı’na (GHF) ait erzak dağıtım bölgelerinde vurulduğunu söylediğini aktarıyor:

İnsanlar o kadar yoksulluğa düşmüş durumda ki, bir çuval pirinç ve biraz makarna için ölmeye hazırlar.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre, GHF’nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs’tan 2 Temmuz’a kadar en az 640 kişi erzak dağıtım merkezlerine giderken öldürüldü. 4 bin 500’den fazla kişinin de yaralandığı aktarılıyor. 

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

Independent Türkçe, CNN, New York Times