Rus istihbaratının Ukrayna istilası öncesi attığı 5 adım

Batılı istihbarat yetkilileri, Federal Güvenlik Servisi'nin yaşanacakları isabetli öngöremediğini savunuyor

Reuters
Reuters
TT

Rus istihbaratının Ukrayna istilası öncesi attığı 5 adım

Reuters
Reuters

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post, Rusya'nın iç güvenlik kurumu Federal Güvenlik Servisi'nin (FSB) Ukrayna istilası öncesi attığı adımları değerlendirdi.
Gazete ABD, Avrupa ve Ukrayna'dan istihbarat yetkilileriyle görüşerek derlediği bilgilerle iç istihbarat örgütü olarak çalışan FSB'nin zaaflarını da ortaya koyan hamlelerini 5 başlıkta inceledi.

1 - FSB, Kiev'in göstereceği direnişi anlamadı
Haberde, FSB'nin Ukrayna'daki kurumlara sızmak, Kremlin yanlısı siyasetçilere rüşvet vermek ve ülkenin Moskova'nın gözetiminden çıkmasını engellemek için yıllardır gizli operasyonlar yürüttüğüne dikkat çekildi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan istiladan önce FSB'nin Moskova'daki yetkililere Ukrayna'nın hızlı şekilde ele geçirilebileceğini temin ettiği de belirtildi.
Batılı istihbarat yetkilileri, Ukrayna'da yoğun şekilde faaliyet gösterse bile FSB'nin Kiev'in ortaya koyacağı direnişi anlayamadığı ya da anlasa bile böyle bir bilgiyi Putin'le nasıl paylaşacağını bilemediğini savundu.

2 - FSB yetkilileri, Kiev'de kalacak daire aradı
Haberde, Kiev'in hızlı şekilde ele geçirileceğinden emin olan FSB yetkililerinin, savaştan günler önce başkentte tutmak için daire ve apartman aramaya başladığı ifade edildi.
Ukrayna istihbaratının ele geçirdiği konuşmalarda, FSB çalışanlarının operasyonları yürütmek amacıyla üs olarak kullanmak ya da ikamet etmek için çeşitli daireleri araştırdığı belirtildi.
Buna göre Kremlin, Ukrayna'ya girmeden önce FSB çalışanlarının başkenti terk etmesini ama tuttukları dairelerin anahtarlarını gelecek Rus yetkililer için bırakmaları talimatını verdi.

3 - FSB'nin Ukrayna birimi genişletildi
İstihbarat kaynakları, istiladan önceki dönemde FSB'nin Ukrayna biriminin genişletildiğine dikkat çekti.
Ukraynalı ve Batılı istihbarat yetkilileri, 2019'da birimde 30 kişi çalışırken, istila öncesi dönemde bu sayının 160'a çıktığını ifade etti.
FSB yetkililerinin ülkenin farklı bölgelerine ajanlar yerleştirildiği ve "uyuyan hücre" ağlarının genişletildiği belirtildi.
Ukraynalı yetkililer bunun, Rusya'nın saldırı öncesinde kendisine zemin hazırladığına işaret ettiğini söyledi.

4 - FSB, Yanukoviç ve Medvedçuk'la yakından çalıştı
Haberde, FSB'nin iki ana müttefikinden birinin eski Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, diğerininse Viktor Medvedçuk olduğu belirtildi.
Yanukoviç, 2014'teki hükümet karşıtı eylemlerin ardından Rusya'ya kaçmıştı. Medvedçuk ise Rusya yanlısı ana muhalefet partisi Yaşam İçin Muhalefet Platformu'nun lideri.
Medvedçuk, geçen yıl mayısta devlete ihanet şüphesiyle ev hapsi cezasına çarptırılmıştı. Siyasetçi, savaşın başlamasının ardından ev hapsinden kaçmış fakat daha sonra Ukrayna istihbaratı tarafından yakalanmıştı.
Haberde, FSB'nin Kiev'in düşmesinin ardından Kremlin tarafından kurulması planlanan yeni hükümette yer almaları için Yanukoviç ve Medvedçuk'la birlikte çalıştığı öne sürüldü.
Yanukoviç'in iktidarı ele geçirmek için Belarus'ta toplanan bir grubun içinde yer aldığı, Medvedçuk'un partisinin eski üyelerininse Ukrayna'nın güneyinde kalan ve Rusya'nın savaşın ilk günlerinde istila ettiği bölgede hazırlık yaptığı iddia edildi.

5 - Putin, FSB'ye dokunmuyor
Batılı istihbarat yetkilileri, Putin'in söz konusu başarısızlıklara ve yanlış hesaplamalara rağmen FSB'ye müdahale etmediğini söyledi.
Buna göre FSB Direktörü Aleksandr Bortnikov ve Ukrayna biriminin başındaki Sergey Beseda görevden alınmadı. Bortnikov ve Beseda, halen servisin savaştaki operasyonlarını yöneten isimler.

Independent Türkçe, Washington Post, AA



Devlete ve Hizbullah'a karşı artan kızgınlık

Lübnan'ın güneyindeki Mecdal kasabasına perşembe günü İsrail tarafından düzenlenen saldırının ardından kasabadan dumanlar yükseldi (AFP)
Lübnan'ın güneyindeki Mecdal kasabasına perşembe günü İsrail tarafından düzenlenen saldırının ardından kasabadan dumanlar yükseldi (AFP)
TT

Devlete ve Hizbullah'a karşı artan kızgınlık

Lübnan'ın güneyindeki Mecdal kasabasına perşembe günü İsrail tarafından düzenlenen saldırının ardından kasabadan dumanlar yükseldi (AFP)
Lübnan'ın güneyindeki Mecdal kasabasına perşembe günü İsrail tarafından düzenlenen saldırının ardından kasabadan dumanlar yükseldi (AFP)

Güney Lübnan'ın cephe hattındaki köylerinde düzenlenen protesto ve gösteriler, etkilenenlere tazminat ödenmesindeki gecikme nedeniyle devlete ve Hizbullah'a karşı halkın duyduğu öfkeyi yansıtıyor. Bu durum, birçok kişinin köylerini terk ederek köylerinin dışında yeni bir hayat kurmasına neden oldu.

Bu hamleler, evlerini ve mülklerini kaybettikten sonra hala yerinden edilme deneyimini yaşayan ve İsrail'in neredeyse her gün oraları hedef aldığını ve zamanla hasarın daha da artacağını bilerek henüz yeniden inşa tazminatı alamayan sınır kasabalarındaki sakinlerin trajik yaşamının başlamasından iki yıldan fazla bir süre sonra geliyor.

Bu bağlamda siyasi analist Ali el-Emin, Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada, bu tür hareketlerin ortaya çıkmasının "normal olduğunu, çünkü köylerin neredeyse terk edildiğini" söylüyor. Emin, "Bu protestoların, halka sırt çevirenlere karşı yapıldığını ve protestocuların, onun (Hizbullah'ın) tutumlarının, meselenin ele alınmasına yönelik her türlü olasılığın ufkunu kapatmaya katkıda bulunduğuna inandıklarını" vurguluyor.


Şara: İsrail'e şiddeti ihraç etmeyeceğiz

Şara: İsrail'e şiddeti ihraç etmeyeceğiz
TT

Şara: İsrail'e şiddeti ihraç etmeyeceğiz

Şara: İsrail'e şiddeti ihraç etmeyeceğiz

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, dün İsrail'in güney Suriye'de silahsızlandırılmış bölge kurulması talebini, ülkesini "tehlikeli bir duruma" sokacağı gerekçesiyle reddetti ve "(Biz) İsrail de dahil olmak üzere şiddet ihraç eden bir ülke olmakla ilgilenmiyoruz" dedi.

Eş-Şara, Doha Forumu'na katılımı sırasında verdiği röportajda, bu yılın başlarında Dürzi ve Alevilerin yaşadığı bölgelerde yaşanan kanlı çatışmalara atıfta bulunarak, "Sahilde ve Süveyda'da işlenen suçların faillerini yargılayacağız" sözü verdi.

Eski Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'in devrilme yıldönümü arifesinde, El-Arabiya/El-Hadath kanalı, devrik cumhurbaşkanını, 2024 yılında gizemli bir şekilde öldürülen danışmanı Luna eş-Şibl ile bir arada olduğu video kayıtları yayınladı. Danışmanıyla birlikte yapılan "Esed kayıtları", güçlerinde savaşan Suriye askerleriyle alay etme, devrik cumhurbaşkanının Şam Guta'sına yönelttiği hakaretler (Guta'ya lanetler yağdırma) ve "Kaplan" lakaplı askeri komutan Süheyl el-Hasan ile Lübnan "Hizbullahı"nı eleştirme gibi ifadeler içeriyor.

Suriyeliler, sızdırılan ses kayıtlarının Esed'in, bir yıl önce muhalif grupların Şam'a girmesi ve rejiminin devrilmesiyle askeri olarak ilk kez düşüş yaşamasının ardından, destekçileri ve Suriye'de ve komşu ülkelerde onunla birlikte savaşanların gözünde ikinci kez düşüş yaşadığına işaret ettiğini düşünüyor.


Arapların kaygısı Gazzelilerin Refah üzerinden göç etmesinin önlenmesine odaklandı

Gazze Şehri'ndeki İslam Üniversitesi'nde yerinden edilmiş Filistinliler için kurulan kampın genel görünümü (AFP)
Gazze Şehri'ndeki İslam Üniversitesi'nde yerinden edilmiş Filistinliler için kurulan kampın genel görünümü (AFP)
TT

Arapların kaygısı Gazzelilerin Refah üzerinden göç etmesinin önlenmesine odaklandı

Gazze Şehri'ndeki İslam Üniversitesi'nde yerinden edilmiş Filistinliler için kurulan kampın genel görünümü (AFP)
Gazze Şehri'ndeki İslam Üniversitesi'nde yerinden edilmiş Filistinliler için kurulan kampın genel görünümü (AFP)

İsrail, ateşkes anlaşmasının ikinci aşaması beklentisiyle ve belirsiz bir durum ortasında, Gazze Şeridi'nde kontrolü altındaki bölgelerin geri kalanını tahrip etmeye devam ederken, Arap ve İslam ülkeleri Gazzelilerin Refah üzerinden yerinden edilme tehlikesine karşı önleyici tedbirler almakla meşgul.

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati, dün Doha Forumu'nda yaptığı açıklamada, "Refah Sınır Kapısı, Filistinlilerin yerinden edilmesi için bir geçit olmayacak, sadece Gazze'ye insani ve tıbbi yardım ulaştırmak için kullanılacak" ifadelerini kullandı.

Filistin Toprakları Hükümet Faaliyetleri Koordinatörlüğü Ofisi, çarşamba günü yaptığı açıklamada, Refah sınır kapısının "önümüzdeki günlerde Kahire ile koordinasyon halinde yalnızca Gazze Şeridi sakinlerinin Mısır'a çıkışı için açılacağını" duyurdu.

Ayrıca Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün, BAE, Endonezya, Pakistan, Türkiye ve Katar dışişleri bakanları cuma akşamı yaptıkları açıklamada, "Filistin halkını topraklarından çıkarmaya yönelik her türlü girişimi tamamen reddettiklerini" vurguladılar.