Umman ve İran dışişleri bakanları nükleer anlaşmanın yeniden canlandırılmasını görüştü

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan (AA)
İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan (AA)
TT

Umman ve İran dışişleri bakanları nükleer anlaşmanın yeniden canlandırılmasını görüştü

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan (AA)
İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan (AA)

Umman Dışişleri Bakanı Bedr bin Hamed el-Busaidi, İranlı mevkidaşı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Viyana'daki nükleer anlaşma müzakereleri ve uluslararası gelişmeleri görüştü.
Umman Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Busaidi ve Abdullahiyan arasında telefon görüşmesi gerçekleştirildi.
Görüşmede ikili ilişkiler, ortak önemi haiz bölgesel ve uluslararası gelişmeler, özellikle de nükleer anlaşmanın yeniden canlandırılmasına yönelik müzakereler ele alındı.
İran Dışişleri Bakanlığının resmi sitesinde, Abdullahiyan'ın Ummanlı mevkidaşı Busaidi'ye "yaptırımların kaldırılmasına yönelik görüşmelerle ilgili son gelişmeler ve İran'ın perşembe günü Avrupa Birliği'ne gönderdiği yanıt" hakkında bilgi verdiği ifade edildi.
Abdullahiyan görüşmede ülkesinin iyi, sürdürülebilir ve güçlü bir anlaşmaya varmak istediğini vurguladı.
Busaidi de "Viyana görüşmelerinin tüm tarafların iş birliğiyle istenen sonuçlara ulaşacağını umduğunu" söyledi.
Umman, İran'ın Körfez'deki en önemli müttefiki olarak görülüyor.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani dün yaptığı yazılı açıklamada, taslak anlaşma metnine ABD'nin verdiği yanıtın Tahran tarafından çeşitli düzeylerde incelendiğini ve hazırlanan cevabın müzakerelerin koordinatörüne gönderildiğini açıklamıştı.
Kenani, "Gönderilen metin, müzakereleri sonuçlandırmak amacıyla yapıcı bir yaklaşıma sahiptir" ifadesini kullanmıştı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel dün konuyla ilgili yazılı açıklamasında, "İran'ın yanıtını aldığımızı teyit edebiliriz. Bunu inceliyoruz, yanıt vereceğiz ancak ne yazık ki yapıcı değil" değerlendirmesinde bulunmuştu.

İran ile nükleer anlaşma ve müzakere süreci
İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya (5+1) arasında 2015'te yaptırımların kaldırılması karşılığında Tahran'ın nükleer faaliyetlerinin düzenlendiği ve denetim altına alındığı bir anlaşma imzalanmıştı.
Washington, eski Başkan Donald Trump döneminde, 2018'de anlaşmadan tek taraflı çekilerek İran'a yeniden yaptırım uygulamaya başlayınca Tahran da anlaşmadaki taahhütlerini kademeli olarak durdurmuş ve yeniden yüksek düzeyde uranyum zenginleştirme dahil bir dizi adım atmıştı.
Anlaşmanın yeniden uygulanmasını sağlama ve ABD'nin anlaşmaya dönüşü için Nisan 2021'den beri Avrupa Birliği'nin (AB) koordinatörlüğünde Viyana'da yapılan müzakereler 8 Ağustos'ta sona ererken müzakerelerin koordinatörlüğünü üstlenen AB'nin sunduğu taslak anlaşma metni sonrasında taraflar nihai anlaşmaya varma konusunda önceki aylara nazaran çok daha olumlu işaretler vermişti.
İran, AB tarafından sunulan ve nükleer müzakerelerde nihai yol haritası olarak kabul edilen anlaşma taslağına ilişkin görüşlerini 15 Ağustos'ta AB'ye iletmişti. Müzakerelerin Koordinatörü ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İran'ın yanıtını "makul" olarak nitelemişti.
ABD de İran'ın görüşlerine ilişkin yanıtını 24 Ağustos'ta göndermişti. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, 31 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, nükleer anlaşma için yaptırımların kaldırılması ve ABD'nin yeniden anlaşmadan ayrılmayacağına ilişkin daha güçlü güvenceler istediklerini belirtmişti.



Savaşla birlikte Suudi Arabistan, Körfez ülkeleri için kritik lojistik merkezi haline geldi

Qatar Airways, hava sahasının kapalı kalması nedeniyle uçuşlarını geçici olarak askıya aldı (DPA)
Qatar Airways, hava sahasının kapalı kalması nedeniyle uçuşlarını geçici olarak askıya aldı (DPA)
TT

Savaşla birlikte Suudi Arabistan, Körfez ülkeleri için kritik lojistik merkezi haline geldi

Qatar Airways, hava sahasının kapalı kalması nedeniyle uçuşlarını geçici olarak askıya aldı (DPA)
Qatar Airways, hava sahasının kapalı kalması nedeniyle uçuşlarını geçici olarak askıya aldı (DPA)

İran ile ABD ve İsrail arasındaki savaş üçüncü haftasına girerken, artan askeri gerilim ve bölgedeki bazı hava ve deniz yollarının kapanmasıyla Suudi Arabistan, Körfez ülkeleri ve bazı Arap devletleri için kritik bir geçiş ve hareket noktası olarak öne çıktı. Ülke, hava sahasını ve havaalanlarını kullanıma açarak gelen ve giden uçuşların kolaylaştırılmasına izin verdi.

Bu kapsamda Irak, Suudi Arabistan’a kara ve hava sınırları üzerinden vatandaşlarının geçiş ve kabulünü kolaylaştırdığı için teşekkür etti. Irak Havayolları’nın kuzeydeki Arar Havalimanı üzerinden uçuş yapmasına izin verilmesinin ardından bu adım öne çıktı.

Son günlerde Suudi havaalanlarında uçuş trafiğinde önemli bir artış görüldü. Bölgedeki gerginliği önlemek için bazı hava yolları güzergahlarını değiştirmek zorunda kalırken, Bahreyn merkezli Gulf Air, Pazar günü Kral  Fahd Havalimanı üzerinden operasyonlarını genişlettiğini duyurdu. Daha önce de Al-Jazeera Airways, Hafar el-Batin kentindeki Al-Qaisumah Havalimanı’nı kullanımına açmıştı.

Bu süreçte Körfez ülkelerinin hava savunma sistemleri, İran’dan gelen onlarca balistik füze ve insansız hava aracını hedef alarak engellemeye devam etti. Bu saldırılar uluslararası insancıl hukuk ve BM sözleşmelerinin açık ihlali olarak değerlendiriliyor.

Suudi Arabistan

Suudi Arabistan’da Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki, son 24 saatte Riyad, Doğu Bölgesi, El-Kharj ve Rub’ul-Hali’ye yönelik 6 balistik füze ve 36 insansız hava aracının imha edildiğini ve bu füzelerin Şeybe petrol sahasına yönlendirildiğini açıkladı.

Kuveyt

Kuveyt Sivil Havacılık Otoritesi, Kuveyt Uluslararası Havalimanı’nın birkaç insansız hava aracı tarafından hedef alındığını, radar sisteminin hasar gördüğünü bildirdi. Açıklamada, olayda herhangi bir can kaybı yaşanmadığı ve kriz planları doğrultusunda ilgili makamlarla koordineli şekilde müdahale edildiği belirtildi.
Kuveyt Ulusal Muhafızları da son 24 saatte sorumluluk alanlarındaki 5 insansız hava aracını düşürdüğünü duyurdu.

Bahreyn

Bahreyn Savunma Kuvvetleri Genel Komutanlığı, İran kaynaklı saldırılara karşı hava savunma sistemleriyle 125 füze ve 211 insansız hava aracını imha ettiklerini açıkladı.
Bahreyn İçişleri Bakanlığı ise İran Devrim Muhafızları ile işbirliği yapan ve ülke içi operasyonlar için istihbarat sağlayan 5 kişinin tutuklandığını, bir kişinin ise yurtdışına kaçtığını duyurdu. Söz konusu kişiler, terörist eylemler planlayarak ülkenin güvenliğini ve istikrarını tehdit etmekle suçlanıyor.

gth
Bahreyn: İran Devrim Muhafızları’na hassas ve detaylı istihbarat toplama ve iletme faaliyetlerine katıldıkları gerekçesiyle 5 kişi tutuklandı (Bahreyn Dışişleri Bakanlığı)

Bahreyn merkezli Gulf Air, King Fahd Uluslararası Havalimanı üzerinden geçici operasyonlarını genişlettiğini ve yolcuların biletlerini normal satış kanallarından alabileceklerini açıkladı. Bu adım, uçuşların yeniden yönlendirilmesi ve sınırlı sayıda seferin düzenlenmesi çerçevesinde, Bahreyn ile hava bağlantısını sürdürme amacını taşıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri

BAE Savunma Bakanlığı, İran’dan gelen 4 balistik füze ve 6 insansız hava aracını etkisiz hale getirdiklerini ve yüksek hazırlık seviyesinde olduklarını duyurdu. Bakanlık açıklamasında, saldırılar başladığından bu yana BAE hava savunmasının 298 balistik füze, 15 seyir füzesi ve 1606 insansız hava aracına müdahale ettiğini ve 6 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

fgbjuk
BAE: Savunma önlemlerini zayıflatacak yanıltıcı içerik yayımlamak suçlamasıyla farklı uyruklardan 25 kişi tutuklanarak acil yargılanmak üzere mahkemeye sevk edildi (WAM)

Abu Dabi Medya Ofisi, insansız hava aracıyla hedef alınan Ruways bölgesindeki bir petrol tesisindeki yangının tamamen kontrol altına alındığını açıkladı.
BAE Başsavcısı Hamad el-Şamsi, çeşitli uyruklardan 25 kişinin gözaltına alındığını ve dijital içerik yoluyla kamuoyunu yanıltmak ve güvenliği tehlikeye atmakla suçlandıklarını belirterek, hızlı bir şekilde yargılanmalarını emretti.

Katar

Katar hava savunması, İran kaynaklı insansız hava aracı saldırılarına karşı koyduğunu açıkladı. Yetkililer, 170 füzeye ve 78 insansız hava aracına karşılık verildiğini, ayrıca iki savaş uçağıyla bir saldırının engellendiğini bildirdi.
Katar Savunma Bakanlığı, İran’dan gelen 4 balistik füze ve bazı insansız hava araçlarına müdahale ettiklerini duyurdu.

gthyju
Bahreyn hava savunma sistemleri, 125 İran füzesi ve 211 insansız hava aracını başarılı bir şekilde engelleyip imha etti (Reuters)

Bu arada Qatar Airways, hava sahasının kapanması nedeniyle uçuşlarını geçici olarak askıya almayı sürdürdü. Katar Belediye Bakanı, Suudi Arabistan sınırındaki Abu Samra geçiş noktasını ziyaretinde, burasının Katar’a mal ve ürün girişinde hayati bir rol oynadığını ve farklı koşullarda lojistiğin akışını sağlamada kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.


Bahreyn: İran'ın düşmanca eylemlerini destekleri gerekçesiyle 6 kişi gözaltına alındı

Gözaltına alınanlar, İran'ın iğrenç saldırganlığının etkileriyle ilgili videolar yayınlamışlardı, (BNA)
Gözaltına alınanlar, İran'ın iğrenç saldırganlığının etkileriyle ilgili videolar yayınlamışlardı, (BNA)
TT

Bahreyn: İran'ın düşmanca eylemlerini destekleri gerekçesiyle 6 kişi gözaltına alındı

Gözaltına alınanlar, İran'ın iğrenç saldırganlığının etkileriyle ilgili videolar yayınlamışlardı, (BNA)
Gözaltına alınanlar, İran'ın iğrenç saldırganlığının etkileriyle ilgili videolar yayınlamışlardı, (BNA)

Bahreyn İçişleri Bakanlığı dün, İran saldırganlığının etkileriyle ilgili videolar yayınlamak, bu saldırganlığa sempati duymak, düşmanca eylemlerini yüceltmek, yalan haber yaymak ve ülkedeki saldırıları desteklemek suçlarından 6 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Bakanlığın açıklamasına göre, tutuklananlar bu videoları sosyal medya hesapları üzerinden paylaşarak kamuoyunu yanıltmayı, vatandaşlar ve bölge sakinleri arasında korku yaymayı ve güvenlik ile kamu düzenine zarar vermeyi amaçlamışlardı. Bakanlık, gerekli yasal önlemleri aldığını ve gözaltına alınanları Savcılığa sevk edildiğini belirtti.

İçişleri Bakanlığı, yasal sorumluluktan kaçınmak ve ulusun güvenliğini korumak için herkesin resmi kaynaklardan bilgi edinmesi ve güvenilir olmayan haber veya haber alıntılarını yaymaması veya yeniden yayınlamaması gerektiğini vurguladı.

Bahreyn Savcılığı'nın, ülkenin içinde bulunduğu zor koşullar altında, ülkenin çeşitli bölgelerinde ayaklanma ve vandalizmle suçlanan sanıklara azami cezaların verilmesini talep ettiğini belirtmekte fayda var.

Bahreyn Yüksek Ceza Mahkemesi, pazartesi günü ülkeye karşı İran terör eylemlerini teşvik etmek ve yüceltmekle suçlananların yargılamasının ilk oturumunu gerçekleştirecek.


Körfez'de 12 balistik füze ve 50 İHA imha edildi

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Fuceyre emirliğinin üzerinde duman yükseliyor (AFP)
Birleşik Arap Emirlikleri'nin Fuceyre emirliğinin üzerinde duman yükseliyor (AFP)
TT

Körfez'de 12 balistik füze ve 50 İHA imha edildi

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Fuceyre emirliğinin üzerinde duman yükseliyor (AFP)
Birleşik Arap Emirlikleri'nin Fuceyre emirliğinin üzerinde duman yükseliyor (AFP)

Resmi verilere göre, Körfez hava savunma sistemleri dün Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Kuveyt üzerinde 12 balistik füze ve 50'den fazla insansız hava aracını (İHA) imha etti.

Kuveyt'teki Ahmed el-Cabir Hava Üssü'ne iki düşman İHA’sının düzenlediği saldırı, çevrede maddi hasara ve silahlı kuvvetlerden üç kişinin hafif yaralanmasına yol açtı.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Fuceyre kentinde, hava savunmasının bir İHA’yı başarılı şekilde engellemesinin ardından düşen enkazdan kaynaklanan bir yangın, sivil savunma ekipleri tarafından söndürüldü. Herhangi bir yaralanma bildirilmedi.

İran ordusunun Merkez Operasyonlar Komutanlığı, BAE limanlarının yakınında yaşayan sakinleri, bu limanlardan uzak durmaya çağırdı ve limanları "meşru hedefler" olarak değerlendirdi.

Katar'da ilgili makamlar, kamu güvenliğini sağlamak amacıyla geçici bir önlem olarak belirli bölgeleri tahliye etti.