Meclis Başkanı Halbusi’den Irak krizinin çözümüne ilişkin 10 maddelik plan

Bağdat'taki Yüksek Yargı Konseyi bölgesi 2 Eylül’de protesto gösterilerine sahne oldu. (Reuters)
Bağdat'taki Yüksek Yargı Konseyi bölgesi 2 Eylül’de protesto gösterilerine sahne oldu. (Reuters)
TT

Meclis Başkanı Halbusi’den Irak krizinin çözümüne ilişkin 10 maddelik plan

Bağdat'taki Yüksek Yargı Konseyi bölgesi 2 Eylül’de protesto gösterilerine sahne oldu. (Reuters)
Bağdat'taki Yüksek Yargı Konseyi bölgesi 2 Eylül’de protesto gösterilerine sahne oldu. (Reuters)

Irak Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi, ülkesindeki mevcut siyasi krizin çözümüne ilişkin 10 maddelik bir plan sundu. Diğer yandan Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, Iraklı siyasi güçlere her ayın üçüncü pazartesi günü bir diyalog toplantısı düzenlemeye çağırdı. Iraklı siyasi güçler, Başbakan Kazımi'nin yaklaşık üç hafta önce düzenlediği Ulusal Diyalog’un ilk oturumuna katılmışlardı. Ancak Kazımi’nin ilk oturumu tamamlayıcı nitelikteki ikinci oturum için yaptığı çağrı, Sadr Hareketi’nin destekçileri ile Koordinasyon Çerçevesi güçleri arasında Yeşil Bölge'de meydana gelen ve her iki taraftan da onlarca kişinin ölümüne ve yaralanmasına yol açan şiddet olaylarıyla kesintiye uğramıştı.
Ulusal Diyalog'un ikinci oturumunun bu ayın üçüncü pazartesisi mi yoksa bu hafta içinde mi yapılacağı henüz teyit edilemezken tüm dikkatler, Sadr Hareketi’nin Meclis’in feshedilmesi talebine ilişkin kararını yayınlaması beklenen Federal Yüksek Mahkeme'nin çarşamba günü yapacağı toplantıya yönelmiş durumda.
Irak Meclis Başkanı Halbusi, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, Irak krizinin çözümüne ilişkin 10 maddelik bir plan sundu. Halbusi, mesajında şunları söyledi:
“Ulusal Diyalog oturumlarının gündeminde, üzerinde anlaşmaya varılmadan siyasi sürecin ilerleyemeyeceği bir dizi konu yer almalı. Bunların başında erken seçimler için en geç gelecek yılın sonuna kadar bir tarih belirlenmesi, cumhurbaşkanının seçilmesi ve tam yetkiye sahip, üzerinde uzlaşılmış ve halk ve onların siyasi temsilcileri tarafından güvenoyu verilen ve güvence altına alınan bir hükümetin seçilmesi geliyor. Anayasa'nın 76’ıncı maddesinin yeniden yorumlanması ve 2010 seçimlerinden sonra siyasi baskı altında yapılan bu maddenin manipüle edilmesi şeklindeki utanç verici hilenin kaldırılması gerekiyor. Aynı zamanda Federal Genel Bütçe Yasası kabul edilmeli.”
Irak Meclis Başkanı ayrıca, Anayasa'nın 92’inci maddesine göre Federal Yüksek Mahkeme Yasası mevzuatının yanı sıra Meclis Seçim Yasası'nın aynı kalmasını ya da değiştirilmesini önerdi. Taleplerini her türden askeri ve güvenlik güçlerinin yeniden konuşlandırılmasını içerecek kadar kapsamlı şekilde sunan Halbusi, tüm şehirlerde güvenliğin sorumluluğunu yalnızca İçişleri Bakanlığı’yla sınırlayarak geriye kalan güçlerin, herhangi bir acil duruma hazırlıklı olmak için gerekenleri sağlarken, askeri ve güvenlik birimleri tarafından belirlenen eğitim ve dağıtım kamplarındaki normal mevzilerine dönmelerini istedi.
Bunun yanı sıra ‘evlerini terk eden ve henüz geri dönemeyen tüm yerinden edilmiş masum insanların bir an önce geri dönmesi gereğini’ vurgulayan Halbusi, petrol ve doğalgaz yasası çıkana kadar federal hükümet ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) hükümeti arasındaki ilişkilerin kamuya açık bir anlaşma ile düzenlenmesi çağrısında bulundu. Halbusi'nin yakınındaki bir isme göre Meclis Başkanı’nın önerdiği 10 madde, Irak Siyade (Egemenlik) İttifakı, Sadr Hareketi ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) tarafından kabul gördü ve bu üç parti tarafından destekleniyor.
Sadr'a bağlı Sadr Grubu ile (Irak Meclisindeki Takaddum ve Azim koalisyonlarının birleşmesiyle kurulan) Sünni Egemenlik Koalisyonu ve KDP’nin yer aldığı ‘Vatanı Kurtarma İttifakı’  tarafları ile temas halinde olduklarını söyleyen Halbusi, aralarında koordinasyonla atılan birçok adım olduğunu, bu adımların sonuncusunun, Halbusi'nin açıkladığı ve Ulusal Diyalog oturumlarını başlatan Başbakan Mustafa el-Kazımi tarafından desteklenecek olan girişim olduğunu söyledi.
Irakiye Üniversitesi'nden Medya Profesörü Fadıl el-Bedrani, konuyla ilgili Şarku’l Avsat’a yaptığı değerlendirmede, Halbusi’nin sunduğu 10 maddenin, Temsilciler Meclisi'ni ve oturumlarını canlandıracak yeni bir gelişmeyi yansıttığını söyledi.
Prof. Bedrani, değerlendirmesini şöyle sürdürdü:
“Plan, boykot edilen tarafın (Sadr Hareketi) dışa açılma arzusunu gösteriyor. Sadr Hareketi ile Koordinasyon Çerçevesi arasında çekişmenin yaşandığı siyasi süreçteki KDP ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYP) gibi önemli taraflar arasındaki ‘sırtını yere getirme’ politikası nedeniyle başarısız olan ve durgunlaşan siyasi sürece yeni bir eylem haritası çiziyor.”
Halbusi’nin planının muhalifler üzerindeki baskının gereklerini yerine getirmeyi amaçladığını belirten Prof. Bedrani, herkesin onun imalarından bıkmasından sonra, özellikle de Koordinasyon Çerçevesi ile Sadr Hareketi arasındaki mücadelenin, taraflardan hiç birinin zafere ulaşamadığı uzun soluklu bir süreç olduğunun anlaşılmasının ardından, Ekim 2023’te yapılması planlanan erken seçimlerin ülkenin istikrarını tehdit eden çıkmaza bir çözüm olduğunda herkesin hemfikir olduğunu belirtti.  Siyaset sahnesinin bir yenilenmeye ihtiyacı olduğunu vurguladı.



Arap Koalisyonu, Aden'de silah dağıtımının ardından ez-Zubeydi'nin kaçtığını duyurdu

Arap Koalisyonu Ortak Kuvvetler Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (Şarku’l Avsat)
Arap Koalisyonu Ortak Kuvvetler Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (Şarku’l Avsat)
TT

Arap Koalisyonu, Aden'de silah dağıtımının ardından ez-Zubeydi'nin kaçtığını duyurdu

Arap Koalisyonu Ortak Kuvvetler Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (Şarku’l Avsat)
Arap Koalisyonu Ortak Kuvvetler Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (Şarku’l Avsat)

Yemen’de meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu’nun Ortak Kuvvetler Komutanlığı, Güney Geçiş Konseyi (GGK) Başkanı Aydarus ez-Zubeydi’nin hareketliliğine eşlik eden yeni ayrıntıları açıkladı. Açıklama, GGK’ye bağlı güçlerin Hadramut ve el-Mehra vilayetlerinde gerçekleştirdiği askeri girişimlerin ardından geldi.

Arap Koalisyonu Ortak Kuvvetler Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki, Ortak Kuvvetler Komutanlığı’nın 4 Ocak tarihinde ez-Zubeydi’ye, son askeri tırmanışın nedenlerinin ele alınması amacıyla, 48 saat içinde Suudi Arabistan’a gelmesi yönünde bildirimde bulunduğunu belirtti. El-Maliki, görüşmenin Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi ve Koalisyon liderliği ile yapılmasının planlandığını ifade etti.

El-Maliki, söz konusu davetin, Suudi Arabistan’ın öncülüğünde yürütülen ve güneydeki tarafların tutumunu birleştirmeyi, istikrarı sağlamayı ve iç çatışmalara sürüklenmenin önüne geçmeyi amaçlayan kapsamlı bir diyalog konferansına hazırlık çerçevesinde yapıldığını kaydetti.

El-Maliki, yaptığı açıklamada, ez-Zubeydi’nin Yemen Hava Yolları’na ait bir uçakla seyahatinin fiilen organize edildiğini, ancak uçuşun saatlerce ertelendikten sonra iptal edildiğini belirtti. El-Maliki, bu durumun ardından sahada gerginlik yaşandığını, havalimanı çevresindeki sivil tesislerin yakınında silahlı unsurlar ve askeri araçların görüldüğünü ifade etti.

El-Maliki, GGK’ye bağlı güçlerin Aden kentinde çeşitli hareketlilikler gerçekleştirdiğini, askeri konuşlanma yapıldığını ve havalimanı içindeki hareketliliğin engellendiğini kaydetti. Açıklamada, bazı yolların kapatıldığı ve kent genelinde silahlı unsurların konuşlandırıldığı, Koalisyon’un bu durumu ‘gerekçesiz bir adım’ olarak değerlendirdiği ve bunun güvenlik ile istikrarı tehdit ettiği vurgulandı.

Arap Koalisyonu, ez-Zubeydi’ye ‘ev hapsi’ uygulandığı ya da alıkonulduğu yönündeki iddiaları kesin bir dille yalanladı. Açıklamada, ez-Zubeydi’nin hareketlerinin serbest olduğu ve seyahatinin engellendiğine dair iddiaların asılsız olduğu belirtildi. Ayrıca, Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi’nin, Aden’de olası silahlı çatışmaların önlenmesi ve durumun kontrol altına alınması amacıyla Koalisyon’dan müdahale talebinde bulunduğu ifade edildi. Önceliğin sivillerin korunması, kentlerin militarizasyonunun önlenmesi ve askeri güçler arasında herhangi bir çatışmanın engellenmesi olduğu kaydedildi.

Açıklamaya göre Koalisyon, sivil tesislerin çevresindeki tüm silahlı unsurların bölgeden çekilmesi ve hükümet ve güvenlik makamlarıyla koordinasyon içinde hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

Ortak Kuvvetler Komutanlığı, Yemen hükümeti ve Aden’deki yerel yetkililerle koordinasyon halinde çalıştığını, güvenlikte herhangi bir bozulmanın önüne geçmeyi, istikrarı korumayı ve sivillerin riske atılmasını engellemeyi hedeflediğini bildirdi. Sahadaki güçlere talimatlara uyma, hayati tesislerden uzak durma ve koordine edilmemiş askeri hareketleri durdurma çağrısı yapıldı. Açıklamada, amacın ‘Aden’i korumak ve çatışmanın kente taşınmasını önlemek’ olduğu ifade edildi.

Koalisyon, açıklamasını, Husilere karşı cephede yer alan taraflar arasında görüş ayrılıklarını gidermeye yönelik siyasi çabalarını sürdürdüğünü ve Yemen hükümeti ile devlet kurumlarına desteğinin devam ettiğini vurgulayarak tamamladı. Kentlerin militarizasyonu ya da yeni bir tırmanışın, yalnızca çatışmanın yayılmasına ve güneydeki siyasi ve güvenlik tablosunun daha da karmaşık hale gelmesine hizmet edeceği uyarısında bulunuldu.


Kahire, Gazze anlaşmasını ilerletmek için önümüzdeki hafta Hamas heyetini ağırlayacak

Gazze Şeridi'nin güneyindeki enkaz yığınları arasında Hamas mensupları ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) üyeleri (AFP)
Gazze Şeridi'nin güneyindeki enkaz yığınları arasında Hamas mensupları ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) üyeleri (AFP)
TT

Kahire, Gazze anlaşmasını ilerletmek için önümüzdeki hafta Hamas heyetini ağırlayacak

Gazze Şeridi'nin güneyindeki enkaz yığınları arasında Hamas mensupları ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) üyeleri (AFP)
Gazze Şeridi'nin güneyindeki enkaz yığınları arasında Hamas mensupları ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) üyeleri (AFP)

Filistinli bir kaynak dün Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, Kahire’nin gelecek hafta Gazze Şeridi’nde ateşkes anlaşmasının ilerletilmesi amacıyla Hamas’tan bir heyeti ağırlayacağını söyledi.

Hamas’a yakın kaynak, planlanan ziyaretin ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasına ilişkin maddeleri ele alacağını, özellikle de anlaşmanın uygulanma sürecini ilerletmek amacıyla Gazze Şeridi’ni yönetecek teknokratlardan oluşan yönetim komitesinin isimlerinin netleştirilmesinin gündemde olacağını belirtti. Kaynak, Hamas lideri ve müzakere heyeti başkanı Halil el-Hayye’nin başkanlık edeceği görüşmelerin gelecek hafta başlayacağını, ancak heyetin Kahire’ye varış tarihinin henüz belirlenmediğini kaydetti.

Öte yandan Şarku’l Avsat dün El Fetih’e yakın iki Filistinli kaynakla da temas kurdu. Söz konusu kaynaklar, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun engelleri karşısında, anlaşmanın ikinci aşamasına yönelik düzenlemelerde Mısır’ın rolünün büyük önem taşıdığını vurguladı. Netanyahu’nun dün yaptığı açıklamada, son İsrailli rehinenin cenazesi teslim edilmeden Refah Sınır Kapısı’nın açılmayacağını duyurmasının bu engellerin son örneği olduğu ifade edildi.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu KAN dün yaptığı haberde, Netanyahu’nun Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı’nın, Gazze’de tutulan son İsrailli rehine Ran Gvili’nin cenazesi geri verilmeden açılmasını reddetme tutumunda ısrarcı olduğunu aktardı. Netanyahu’nun, bu konuda ABD yönetimiyle yapılmış anlaşmalar bulunduğunu savunduğu belirtildi.

Refah Sınır Kapısı’nın açılmasına yönelik bu İsrail geri adımı, Gazze ateşkes anlaşmasının ilk aşamasının başladığı 10 Ekim’de hayata geçirilmesi beklenen düzenlemenin uygulanmaması anlamına geliyor. İsrail gazetesi Haaretz’in pazar günü bilgili kaynaklara dayandırdığı haberinde ise Refah Sınır Kapısı’nın yakın zamanda iki yönlü olarak açılmasının planlandığı, kapının yönetiminde Avrupalı güçlerin merkezi bir rol üstleneceği ve bu güçlerin İsrail’e ulaştığı, bölgede konuşlandırılmaya hazır olduğu belirtilmişti.


Suriye: Halep'te ordu güçleri ile SDG arasında yeniden çatışmalar başladı

Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Halep İç Hastalıkları Hastanesi'ni hedef almasının ardından hastalar ve yaralılar er-Razi Hastanesi'ne getirildi. (SANA)
Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Halep İç Hastalıkları Hastanesi'ni hedef almasının ardından hastalar ve yaralılar er-Razi Hastanesi'ne getirildi. (SANA)
TT

Suriye: Halep'te ordu güçleri ile SDG arasında yeniden çatışmalar başladı

Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Halep İç Hastalıkları Hastanesi'ni hedef almasının ardından hastalar ve yaralılar er-Razi Hastanesi'ne getirildi. (SANA)
Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Halep İç Hastalıkları Hastanesi'ni hedef almasının ardından hastalar ve yaralılar er-Razi Hastanesi'ne getirildi. (SANA)

Suriye resmi haber ajansı SANA, Halep’te ordu ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasındaki çatışmaların bugün yeniden başladığını bildirdi. Ajans, SDG güçlerinin es-Suryan mahallesini topçu ateşiyle hedef aldığını aktardı. Ordunun Halep’teki Kastelo ve Şihan hattında SDG unsurlarıyla çatıştığını belirten ajans başka detay vermedi.

Dün ise resmi Suriye medya organları, SDG’nin şehirdeki birkaç mahalleyi hedef aldığını ve ordunun ateş kaynaklarına karşılık verdiğini duyurmuştu. Bu saldırıların 4 sivilin ölümüne ve 10 kişinin yaralanmasına yol açtığı öne sürülmüştü. Ancak SDG, bu iddiaları reddederek, Halep’teki mahallelerin Suriye Savunma Bakanlığı’na bağlı silahlı gruplar tarafından ‘ağır silahlarla’ hedef alındığını, bunun sonucunda 3 kişinin hayatını kaybettiğini ve 26 kişinin yaralandığını açıkladı.