Singapur Dışişleri Bakanı Vivian Balakrishnan, Şarku’l Avsat’a konuştu: Rusya-Ukrayna krizi dünya düzenini tehdit ediyor

Singapur Dışişleri Bakanı Vivian Balakrishnan.
Singapur Dışişleri Bakanı Vivian Balakrishnan.
TT

Singapur Dışişleri Bakanı Vivian Balakrishnan, Şarku’l Avsat’a konuştu: Rusya-Ukrayna krizi dünya düzenini tehdit ediyor

Singapur Dışişleri Bakanı Vivian Balakrishnan.
Singapur Dışişleri Bakanı Vivian Balakrishnan.

Singapur Dışişleri Bakanı Vivian Balakrishnan, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısını ‘dünya düzeni için büyük bir tehdit’ olarak nitelendirirken Tayvan üzerindeki anlaşmazlığın artmasıyla ABD-Çin geriliminin gerçek bir tehlikeye dönüşmesi konusunda uyarıda bulundu.
Şarku’l Avsat’a açıklamalarda bulunan Balakrishnan, Singapur ve Suudi Arabistan ilişkilerinin ticaret, yatırım ve eğitim de dahil olmak üzere birçok alanda genişlediğini belirterek dijital ve teknolojik entegrasyona doğru hızla ilerlediğini vurguladı. Suudi Arabistan’ın Singapur'un Ortadoğu'daki en büyük ikinci ticaret ortağı olduğuna dikkat eken Balakrishnan, 2021’de ikili ticaretin 6,8 milyar doları aştığını kaydetti.
Suudi Arabistan'ın Vizyon 2030 gündemine ulaşmaya çalıştığı bir dönemde tanık olduğu hızlı ve dinamik gelişmeye övgüde bulanan yetkili, bunun geçtiğimiz aralık ayında Suudi-Singapur Ortak Komitesi'nin (SSJC) başlatılmasını teşvik eden birçok fırsat sağladığını söyledi. Singapurlu Bakan, iki ülkenin ulaştırma, lojistik, dijital ekonomi ve enerji alanlarında işbirliğini derinleştirmeyi hedeflediği büyük iş birliğine atıfta bulunarak, Suudi Arabistan'ın 2060 yılına kadar ‘net sıfır karbon emisyonu’ hedefini benimsediğini ve Singapur'un yüzyılın ortalarına kadar aynı hedefe ulaşmasıyla iklim değişikliğinin ortaya çıkardığı gelecekteki zorluklarla yüzleşeceğini vurguladı.
Singapur ve Suudi Arabistan’da dijital ekonomi, gelişen teknolojiler ve e-devlet alanlarında ortaklığı geliştirmek için yakında imzalanacak bir işbirliği mutabakatını görüştüklerine dikkati çeken Balakrishnan, Suudi Arabistan'ın Singapur tarafından geliştirilen Akıllı Endüstri Hazırlık Endeksi'ni benimsemesinden memnun olduklarını söyledi. Singapur’un ulusal yapay zeka stratejisi ile Suudi Arabistan ile yapay zeka alanındaki iş birliğini güçlendirme arzusu olduğunu ifade eden Balakrishnan, akıllı şehirlerde dijital olarak etkinleştirilmiş hizmetlere dahil olmak, bir yapay zeka yönetişim çerçevesi geliştirmek ve siber güvenlik alanında güçlü iş birliğini savunmaya işaret etti.

Ortak Komite, iki ülke arasındaki iş birliği için bir platform niteliğinde
Singapur Dışişleri Bakanı, Suudi-Singapur Ortak Komitesi'ni hem Singapur hem de Suudi Arabistan adına somut projeleri tartışmak için hayati bir platform olarak nitelendirerek çeşitli sektörlerdeki ekonomik bağların güçlendirilmesinin önemine dikkat çekti. Ayrıca Singapur Cumhurbaşkanı Halime Yakub’un Kasım 2019’da Suudi Arabistan'a yaptığı devlet ziyareti sırasında Kral Selman bin Abdülaziz tarafından gündeme getirilen konunun da bu olduğunu kaydetti. İş birliğini yeşil ekonomi ve dijital alanlar gibi hayati sektörleri kapsayacak şekilde genişletmeyi hedefleyen Singapur'un bu yıl içinde ortak komitenin ikinci oturumuna ev sahipliği yapacağına dikkat çeken Bakan, ortaya çıkan ortak çıkar zorluklara ek olarak iş birliği fırsatları ve kalkınma hedeflerine katkı ve Suudi şirketlerini Singapur'u Asya ile bağlantı kurmak için bir geçit olarak kullanmanın önemini vurguladı.

Enerji alanındaki iş birliği
Balakrishnan, ülkesinin uluslararası bir güç ve küresel enerji sektöründe kilit bir oyuncu olması dolayısıyla Suudi Arabistan ile enerji iş birliğini genişletme konusunda var olan isteğe işaret etti. İki ülkenin bu yönde ilk adımlarını attıklarını vurguladı. İki ülke arasında Aralık 2021'de enerji sektöründe enerji verimliliği ve tasarrufu gibi alanlarda iş birliğin yanı sıra hidrojen ve karbon yakalama, kullanma ve depolama gibi düşük karbonlu teknolojilerde kapasite oluşturma konusunda bir mutabakat zaptı imzalandı.
Suudi Arabistan ve Singapur’un iklim değişikliğini ele almak ve sürdürülebilirliği geliştirmek için uluslararası toplum içinde toplu eylemin öneminin farkında olduğuna işaret eden Balakrishnan, Kasım 2021'de Glasgow'da düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nın 26’ıncı toplantısında, Singapur ve Suudi Arabistan’ın 2030 yılına kadar tüm sektörlerde küresel karbon emisyonlarını yüzde 30 oranında azaltmayı amaçlayan Küresel Metan Taahhüdü'ne katıldığını belirtti.

Rusya-Ukrayna krizinin etkileri
Singapur Dışişleri Bakanı'na göre Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısının devam etmesi, Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'ne aykırı olarak dünya düzeni için büyük bir tehdit oluşturuyor ve tüm ülkelerin içinde faaliyet gösterdiği uluslararası hukukun açık ve ciddi bir ihlalini temsil ediyor. Bakan, Ukrayna savaşının başta Singapur gibi küçük ülkeler olmak üzere birçok ülkenin güvenliğini ve varlığını tehdit ettiğini bildirdi. Bu konunun başta Singapur olmak üzere varoluşsal bir mesele olduğunu belirten Balakrishnan, büyük ve küçük tüm ülkelerin egemenliğine, siyasi bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne saygı göstermenin önemini vurguladı.
Açıklamasında Rusya-Ukrayna krizinin ekonomik, mali ve gıda durumuna özel olarak Singapur ve genel olarak dünya üzerindeki etkisine değinen yetkili, dünya genelinde gıda ve enerji fiyatlarında endişe verici artışa, Ukrayna’daki savaşın etkisi ve pandemi sonrası tedarik zincirlerinin durumuna ve ekonomik toparlanma çabalarına atıfta bulundu. Balakrishnan, gıda ve tıbbi malzeme gibi temel malların sürekli akışını sağlamak için istikrarlı ve esnek tedarik zincirlerinin kritik olduğun ve uluslararası ticaretin sorunsuz işlemesini sağlamak için ülkelerin birlikte çalışmasının bir ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Pekin ve Washington arasındaki gerilim
ABD ile Çin arasındaki derinleşen bölünmenin riskleri konusunda uyarıda bulunan Balakrishnan, özellikle çözüme ulaşmak ve olası bir savaşı önlemek adına iletişim için her iki tarafın liderliğine duyulan ihtiyaca dikkat çekti.



Kim Jong Un, bir savaş gemisini inceledikten sonra, deniz kuvvetlerinin nükleer caydırıcılığını güçlendirmesinin gerekliliğini vurguladı

Kuzey Kore hükümeti tarafından yayınlanan bu fotoğrafta, lider Kim Jong Un ve kızı, Kang Kon adlı destroyer gemisinin deniz denemelerini izlerken görülüyor (AP)
Kuzey Kore hükümeti tarafından yayınlanan bu fotoğrafta, lider Kim Jong Un ve kızı, Kang Kon adlı destroyer gemisinin deniz denemelerini izlerken görülüyor (AP)
TT

Kim Jong Un, bir savaş gemisini inceledikten sonra, deniz kuvvetlerinin nükleer caydırıcılığını güçlendirmesinin gerekliliğini vurguladı

Kuzey Kore hükümeti tarafından yayınlanan bu fotoğrafta, lider Kim Jong Un ve kızı, Kang Kon adlı destroyer gemisinin deniz denemelerini izlerken görülüyor (AP)
Kuzey Kore hükümeti tarafından yayınlanan bu fotoğrafta, lider Kim Jong Un ve kızı, Kang Kon adlı destroyer gemisinin deniz denemelerini izlerken görülüyor (AP)

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, devlet medyasının bugün bildirdiğine göre, “Kang Kon” adlı donanma destroyerini ziyaret ederek bir seyrüsefer testini denetledi. Kim, deniz kuvvetlerinin nükleer savaş caydırıcılığı kapasitesinin artırılmasının zorunlu olduğunu vurguladı.

Resmî Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA), ziyaretin Çin ve Kuzey Kore’nin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in 8–9 Haziran tarihlerinde Kuzey Kore’yi ziyaret edeceğini duyurmasının ardından geldiğini bildirdi. Şi Cinping, geçtiğimiz ay ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile art arda zirveler gerçekleştirdi.

Kim ve kızı, Kuzey Kore'de yeri açıklanmayan bir noktada, muhrip gemileri Kang Kon'un deniz denemelerini izliyor (AP).Kim ve kızı, Kuzey Kore'de yeri açıklanmayan bir noktada, muhrip gemileri Kang Kon'un deniz denemelerini izliyor (AP).

Kim Jong-un, son yıllarda donanma kapasitesini güçlendirme sözü verirken, Mayıs 2024’te aynı “Kang Kon” destroyerinin başarısız bir denize indirme törenine de başkanlık etmiş, gemi daha sonra onarılarak yeniden hizmete alınmıştı.

Kim, perşembe günkü ziyaretinde, deniz kuvvetlerinin hızla geliştirilmesinin ve “nükleer caydırıcılığın güvenilir bölümünü üstlenebilecek” bir güç haline getirilmesinin önemini vurguladı.

"Kang Kon" destroyer gemisi, Kuzey Kore'de yeri açıklanmayan bir bölgede deniz denemeleri sırasında (AP)"Kang Kon" destroyer gemisi, Kuzey Kore'de yeri açıklanmayan bir bölgede deniz denemeleri sırasında (AP)

Şarku’l Avsat’ın KCNA’dan aktardığına göre Kim, düşmanlara hem su üstünde hem de su altında “nihai darbe vurabilecek” bir donanma oluşturmanın, iktidardaki parti için beş yıllık savunma planının temel hedeflerinden biri olduğunu söyledi.

Yayımlanan fotoğraflarda Kim Jong-un’un, yetkililer ve kızı Kim Ju-ae ile birlikte gemiyi ziyaret ettiği görüldü.


Kuzey Kore yeni tesisinin açılışını yaptı ve nükleer yeteneklerinin geliştirilmesini hızlandıracağını duyurdu

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, yeni nükleer malzeme üretim tesisini ziyaretinde (AFP)
Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, yeni nükleer malzeme üretim tesisini ziyaretinde (AFP)
TT

Kuzey Kore yeni tesisinin açılışını yaptı ve nükleer yeteneklerinin geliştirilmesini hızlandıracağını duyurdu

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, yeni nükleer malzeme üretim tesisini ziyaretinde (AFP)
Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, yeni nükleer malzeme üretim tesisini ziyaretinde (AFP)

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, dün yaptığı açıklamada, ülkesinin silah yapımında kullanılabilecek nükleer madde üretiminin son beş yılda iki kattan fazla arttığını belirterek, Pyongyang'ın askeri nükleer kapasitesini daha da güçlendirme sözü verdi.

Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı KCNA’nın haberine göre Kim, nükleer madde üretimi için inşa edilen yeni bir tesisi ziyareti sırasında, Kuzey Kore'nin “devletin nükleer gücünü hızla artırmayı hedefleyen iddialı bir gelecek planına sahip olduğunu” söyledi.

Kuzey Kore, nükleer cephaneliğini Güney Kore ve ülkede konuşlu ABD güçlerinden gelebilecek olası saldırılara karşı bir güvence olarak görüyor. Nükleer gücün artırılmasına yönelik planlara değinen Kim, “Bu, tarif edilemeyecek kadar büyük ve başarılı bir dönüşümdür. Nükleer kapasitemizi hızla geliştirme sürecimizde tarihi bir dönüm noktasıdır” ifadelerini kullandı.

Şarku’l Avsat’ın KCNA'dan aktardığına göre söz konusu tesis, “daha gelişmiş bir teknoloji” kullanıyor. Ancak tesisin konumu veya ne zaman faaliyete geçtiğine ilişkin ayrıntı verilmedi. Devlet medyasında yayımlanan fotoğraflarda, büyük bir santrifüj salonuna benzeyen görüntüler yer aldı. Bu durum, tesisin silah yapımında kullanılabilecek uranyum zenginleştirme faaliyetlerine yönelik olabileceği değerlendirmelerine yol açtı.

Yeni tesisin kamuoyuna duyurulması, Kim Jong-un'un ABD öncülüğündeki askeri tehditlerin arttığını öne sürerek nükleer programı genişletme yönündeki uzun süredir devam eden taahhütleriyle örtüşüyor.

KCNA, Kim'in dün tesisi ziyaret ederek, işletme performansı ve uzun vadeli üretim planları hakkında bilgi aldığını bildirdi. Haberde, Kim'in ülkenin nükleer caydırıcılığını nicelik ve nitelik bakımından güçlendirme ihtiyacının, “en saldırgan düşmanlarla” yaşanan gerilimler nedeniyle arttığını söylediği belirtildi. Bu ifadelerin ABD ve Güney Kore'ye gönderme yaptığı değerlendiriliyor.

Kim ayrıca, ayrıntı vermeksizin başka tehditler ve krizlerin de Kuzey Kore'nin nükleer kapasitesini geliştirmesini gerekli kıldığını ifade etti.


Myanmar'da meydana gelen patlamada en az 46 kişi öldü

Myanmar'ın Yangon kenti yakınlarındaki pirinç tarlasının yanında yürüyen bir kız çocuğu (AFP)
Myanmar'ın Yangon kenti yakınlarındaki pirinç tarlasının yanında yürüyen bir kız çocuğu (AFP)
TT

Myanmar'da meydana gelen patlamada en az 46 kişi öldü

Myanmar'ın Yangon kenti yakınlarındaki pirinç tarlasının yanında yürüyen bir kız çocuğu (AFP)
Myanmar'ın Yangon kenti yakınlarındaki pirinç tarlasının yanında yürüyen bir kız çocuğu (AFP)

Myanmar'ın kuzeyinde, isyancı grupların kontrolündeki bir bölgede meydana gelen patlamada onlarca kişi hayatını kaybetti. Bölgeyi kontrol eden silahlı grup, olayın depolanan patlayıcıların infilak etmesi sonucu yaşandığını açıkladı.

Patlamanın meydana geldiği Şan Eyaleti'nin Namhkam ilçesinde görev yapan bir sağlık görevlisi, aralarında çocukların da bulunduğu 46 kişinin yaşamını yitirdiğini, 70'ten fazla kişinin yaralandığını söyledi. Bir başka sağlık görevlisi ise toplam can kaybının 59'a ulaştığını belirtti. Her iki görevli de güvenlik gerekçesiyle isimlerinin açıklanmasını istemedi.

Şarku’l Avsatîn BBC'den aktardığına göre patlamada en az 55 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi de yaralandı.

Myanmar, ordunun 2021 yılında gerçekleştirdiği darbe ile yönetime el koymasının ardından iç savaşın içine sürüklendi. İktidardaki askeri cunta, demokrasi yanlısı gruplar ve etnik azınlıklardan oluşan güçlü silahlı örgütlerle çatışmalarını sürdürüyor.

Ülkenin en güçlü etnik silahlı gruplarından biri olan Ta'ang Ulusal Kurtuluş Ordusu (TNLA) yaptığı açıklamada, pazar günü öğle saatlerinde Şan Eyaleti'nin Namhkam bölgesinde maden ve taş ocaklarında kullanılmak üzere depolanan patlayıcıların "kazara" infilak ettiğini duyurdu.

Bölgeyi kontrol eden örgüt, patlama sonucu "çok sayıda köylünün" yaşamını yitirdiğini belirtirken, kesin can kaybına ilişkin rakam vermedi.

Ta'ang Ulusal Kurtuluş Ordusu, patlayıcıların örgütün ekonomik işler birimine ait olduğunu açıklarken, olayın nedenini belirlemek amacıyla soruşturma başlatıldığını bildirdi.