İngiltere, Arnavutluk’a yönelik siber saldırı nedeniyle İran’ı kınadı

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly (AFP)
İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly (AFP)
TT

İngiltere, Arnavutluk’a yönelik siber saldırı nedeniyle İran’ı kınadı

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly (AFP)
İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly (AFP)

İngiltere, Ulusal Siber Güvenlik Merkezi’nin Temmuz ayında Arnavutluk hükümetine yönelik yapılan siber saldırılardan İran’a bağlı grupların sorumlu olduğunu tespit ettiğini açıkladı.
İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, konu hakkında şu açıklamada bulundu:
“İran’ın pervasız hareketleri, Arnavut halkına apaçık bir şekilde saygısızlıktır. Tahran, Arnavutluk halkının temel kamu hizmetlerine erişimini ciddi bir şekilde engelledi. İngiltere, değerli NATO ortağını destekliyor. İran’ın kabul edilemez davranışını ifşa ederken Arnavutluk ve diğer müttefiklerimiz ile bu olayı kınıyoruz.”
Arnavutluk, Tiran’daki İranlı tüm yetkililerin Temmuz ayında Arnavutluk’un kamu kurumlarını hedef alan saldırının arkasında olduğunu açıkladı.
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, ülkesinin İran ile diplomatik ilişkileri kesmeye karar verdiğini açıklamıştı. Yapılan açıklamada siber saldırının soruşturulduğu belirtilirken İranlı diplomatların ve büyükelçilik personelinin 24 saat içerisinde ülkeden ayrılması istendi.



ABD Savunma Bakanı'nın üst düzey yardımcısı görevinden ayrıldı

Virginia'daki Pentagon (AP)
Virginia'daki Pentagon (AP)
TT

ABD Savunma Bakanı'nın üst düzey yardımcısı görevinden ayrıldı

Virginia'daki Pentagon (AP)
Virginia'daki Pentagon (AP)

Üst düzey bir bakanlık yetkilisi dün yaptığı açıklamada, ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth'in en üst düzey yardımcısının görevinden ayrılacağını duyurdu.

Yetkili, “Joe Casper özel bir hükümet çalışanı olarak Başkan (Donald) Trump'a hizmet etmeye devam edecek ve Savunma Bakanlığı'nda özel projelerde görev alacak” dedi. “Bakan Hegseth, Önce Amerika gündemini ilerletmek için yaptığı çalışmalar için kendisine minnettar” diye ekledi.

Casper ile aralarında çıkan çatışmaya dair haberlerin ardından yapılan sızıntı soruşturması kapsamında geçen hafta üç üst düzey yetkilinin görevden alınmasının ardından, Pentagon'da bu, üst düzeydeki son ayrılık oldu. Eski danışmanlar Darren Selnick, Dan Caldwell ve Colin Carroll, pazar günü yaptıkları açıklamada, Pentagon yetkililerinin "temelsiz saldırılarla itibarlarını zedeledikleri" yorumunda bulundular.

Bir sosyal medya ağında yapılan ortak açıklamada “Bugüne kadar neden soruşturma altında olduğumuz, soruşturmanın devam edip etmediği ve sızıntılarla ilgili bir soruşturma olup olmadığı bize henüz söylenmedi” denildi. Pazar günü de Hegseth'in eski Pentagon sözcüsü John Ullyot, “Pentagon'da tam bir kaos ayı” olarak tanımladığı sert bir köşe yazısı yayınladı. Ullyot,, “Başkan Donald Trump üst düzey personelini sorumlu tutmaya alışkındır, bu nedenle Savunma Bakanı Pete Hegseth'in uzun süre görevde kalmasını beklemek zor” diye yazdı.

Bu gelişme, Hegseth'in ABD'nin Yemen'e yönelik saldırılarını Signal uygulaması üzerinden eşi, kardeşi ve avukatının yanı sıra “kişisel ve profesyonel çevresinden yaklaşık on kişiyle” görüştüğünün iddia edildiği yeni bir skandalla karşı karşıya olduğu bir dönemde yaşandı. Trump pazartesi günü, Hegseth'in “harika bir iş çıkardığını” söyleyerek ve haberleri “sadece yalan haber” olarak nitelendirerek savunma bakanına desteğini ifade etti.

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre Savunma Bakanı'nı etkileyen ilk skandal, 15 Mart'ta “Signal” mesajlaşma servisi üzerinden hassas bilgilerin paylaşıldığı ve “The Atlantic” dergisinden bir gazetecinin de yanlışlıkla sohbete dahil edildiği anlaşılan bir konuşmayla ortaya çıkmıştı.