3. Charles resmen Kral ilan edildi ve göreve başladı

Kral 3. Charles (Reuters)
Kral 3. Charles (Reuters)
TT

3. Charles resmen Kral ilan edildi ve göreve başladı

Kral 3. Charles (Reuters)
Kral 3. Charles (Reuters)

İngiltere Kralı 3. Charles, tarihi bir törenle dün resmen Birleşik Krallık Kralı ilan edildi ve annesi Kraliçe 2. Elizabeth’in ölümünden bir gün önce kurulan Liz Truss başkanlığındaki hükümet üyeleri ve muhalefet liderleriyle görüşerek göreve başladı.
Londra’da St. James Sarayı’nda düzenlenen tören ilk kez televizyonlardan canlı olarak yayınlandı.
Charles, kendisine intikal eden ağır görev ve sorumlulukların bilincinde olarak, annesinin tahtta 70 yıl üstlendiği mirası devraldı.
Söz konusu törene, Kraliyet Danışma Meclisi Üyeleri, Prens William, Charles’ın eşi Camilla, ülkenin eski Başbakanları David Cameron, Gordon Brown ve Tony Blair katıldı.
Charles törende yaptığı konuşmada, “Bu büyük mirasın ve egemenliğin bana intikal eden görev ve ağır sorumluluklarının derinden farkındayım. Kraliçe 2. Elizabeth tarafından Anayasal hükümeti desteklemek için ortaya konan ilham verici örneği takip etmeye çalışacağım” dedi.
Charles, Birleşik Krallık’ın yanı sıra Commonwealth bölgesi üyesi Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda ve Papua Yeni Gine dahil 14 ülkenin daha devlet başkanı oldu.


Kral 3. Charles dün Buckingham Sarayı’nda muhalefet liderleriyle bir araya geldi (AFP)

73 yaşındaki Charles, annesinin ölümünden sonra varis olarak yerine geçti, ancak Tahta Geçiş Konseyi dün resmi göreve başladığını duyurmak için toplandı.
Oğlu ve varisi William, eşi Camilla, yeni Başbakan Liz Truss ve İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon Charles’ın yeminine tanık oldu.
Charles konuşmasının ilk bölümünü annesini onurlandırmaya adayarak şu ifadeleri dile getirdi;
“Sevgili annem Kraliçe'nin ölümünü size duyurmak benim en acı görevimdir. Sizin, tüm ulusun ve sanırım tüm dünyanın ne kadar derinden acı çektiğimizi biliyorum, telafisi mümkün olmayan kayıpta bana sevgi duyuyorsunuz. Bu kadar çok kişinin kız kardeşime ve erkek kardeşlerime gösterdiği sempatiyi ve bu kadar büyük bir sevgi ve desteğin tüm ailemize iletilmesi gerektiğini bilmek benim için en büyük teselli.”
Charles, Konsort Kraliçe (Kral’ın eşi olarak Kraliçelere verilen unvan) ismi alan eşi Camilla’ya övgüde bulunmayı da unutmadı ve “Sevgili eşimin devam eden desteği beni derinden cesaretlendiriyor” dedi.
Bu unvanı alan son kişi, 2002 yılında 101 yaşında hayatını kaybeden 2. Elizabeth'in annesi ‘ana Kraliçe’ oldu.


Kral dün Buckingham Sarayı’nda Liz Truss ve bakanları kabul etti (AFP)

Yeni kral, annesinin ölümünden sonra ulusa ilk hitabında Cuma günü ülkesine sadakat, saygı ve sevgi ile hizmet etme sözü verdi.
Ayrıca 40 yaşındaki en büyük oğlu William’a, Kral Charles’ın 50 yıldan fazla bir süredir elinde tuttuğu ve geleneksel olarak tahtın varislerine verilen bir unvan olan Galler Prensi unvanını verdiğini duyurdu.
96 yaşındaki Kraliçe Elizabeth’in ölümü Perşembe günü açıklandı.
ABD Başkanı Joe Biden ve Japonya İmparatoru Naruhito da dahil olmak üzere çok sayıda liderin katılımının beklendiği cenaze töreni için uzun zaman önce ayrıntılı planlar hazırlanmıştı.
Ülkede ilan edilen ulusal yas Kraliçe 2. Elizabeth’in devlet töreni ile gömüleceği günün akşamına kadar sürecek. 
Cenazeden sonra, Kraliyet ailesi yedi günlük bir yas dönemine başlayacak ve Charles’ın kral olarak taç giyme töreninin ne zaman yapılacağı henüz net değil ve bu aylar sürebilir.

Siyasi istişareler
Kraliyet Danışma Meclisi üyeleri Başbakan Lizz Truss’ın da aralarında olduğu 670 üst düzey politikacıdan oluşuyor.
Londra Belediye Başkanı ve hükümdarın devlet başkanı olduğu diğer 14 bölgedeki üst düzey bürokratlar da konseyde yer alıyor.
Seçilmiş temsilcilerin yanı sıra Lordlar Kamarası üyeleri ve Canterbury Başpiskoposu da dahil olmak üzere İngiltere Kilisesi piskoposları da katılıyor.
Meclis Norman döneminden beri krallara danışmanlık yapıyor.
Danışmanların çoğu açılışa davet edilirken, açılış salonundaki sınırlı alan nedeniyle törene hepsi katılamadı.
Birleşik Krallık son yıllarda hızlı bir hükümet başkanı değişikliğine tanık olduğu için, halen hayatta olan altı eski başbakan açılış törenine katıldı.
Eski başbakanlar John Major, Gordon Brown, Tony Blair, David Cameron, Theresa May, Boris Johnson ve diğer katılımcılar Charles’ın Kral ilan edilmesinin ardından “Tanrı Kralı korusun” diye bağırdı.
Jartiyer Baş Silah Kralı David White, geleneksel kıyafetleriyle Charles’ın İngiltere’nin yeni Kralı olarak resmi ilanını okudu.


Eski hükümet bakanları dün St James Sarayı’ndaki açılış törenine katıldı (Reuters)

Törenin ardından, ana muhalefet partisi İşçi Partisi’nin lideri Keir Starmer de dahil olmak üzere üst düzey siyasiler, olağanüstü bir oturumda yeni Krala bağlılık yemini etmek için Avam Kamarası’na gitti.
Charles resmen Kraliyet görevlerini üstlenirken, Buckingham Sarayı’nda başbakan Truss ve hükümet üyeleriyle bir araya geldi.

Taç giyme töreni
Charles resmen kral ilan edildi ancak taç giyme töreni aylar sonra gerçekleşebilir.
Kralın, yas süresine saygı nedeniyle, selefinin ölümü üzerine hemen taç giymemesi ve törenin düzenlenmesi için zaman tanınması gelenek gereği.
Babasının öldüğü 6 Şubat 1952 tarihinde Kraliçe olan 2. Elizabeth, 15 ay sonra 2 Haziran 1953’te Westminster Abbey’de sekiz binden fazla kişinin huzurunda taç giydi.
AFP’nin haberine göre Birleşik Krallık, taç giyme törenleri sırasında hala kraliyet kostümleri ve özellikleri kullanan Avrupa’daki tek monarşi.



Trump yönetimi binlerce Afgan'ın bir hafta içinde Amerika'yı terk etmesini istedi

İç Güvenlik Bakanlığı tarafından sağlanan bu fotoğrafta, Afgan mültecileri taşıyan son otobüs 19 Şubat 2022 tarihinde New Jersey'deki McGuire-Dix-Lakehurst Ortak Üssünden ayrılıyor (AP)
İç Güvenlik Bakanlığı tarafından sağlanan bu fotoğrafta, Afgan mültecileri taşıyan son otobüs 19 Şubat 2022 tarihinde New Jersey'deki McGuire-Dix-Lakehurst Ortak Üssünden ayrılıyor (AP)
TT

Trump yönetimi binlerce Afgan'ın bir hafta içinde Amerika'yı terk etmesini istedi

İç Güvenlik Bakanlığı tarafından sağlanan bu fotoğrafta, Afgan mültecileri taşıyan son otobüs 19 Şubat 2022 tarihinde New Jersey'deki McGuire-Dix-Lakehurst Ortak Üssünden ayrılıyor (AP)
İç Güvenlik Bakanlığı tarafından sağlanan bu fotoğrafta, Afgan mültecileri taşıyan son otobüs 19 Şubat 2022 tarihinde New Jersey'deki McGuire-Dix-Lakehurst Ortak Üssünden ayrılıyor (AP)

Trump yönetimi, Taliban'ın 2021'de iktidarı ele geçirmesinin ardından yasal yollardan ABD'ye giren Afgan mültecilere bir hafta içinde ülkeyi terk etmeleri talimatını verdi, aksi takdirde gözaltına alınma ve sınır dışı edilme işlemleriyle karşı karşıya kalacaklar.

Alman programlarında çalışan ve orada risk altında olarak sınıflandırılan Afganistanlıları taşıyan SmartWings Çek Havayollarına ait bir uçak, 16 Nisan 2025 tarihinde Pakistan'ın İslamabad kentinden Almanya'nın doğusundaki Leipzig havaalanına iniş yaptı (AFP)Alman programlarında çalışan ve orada risk altında olarak sınıflandırılan Afganistanlıları taşıyan SmartWings Çek Havayollarına ait bir uçak, 16 Nisan 2025 tarihinde Pakistan'ın İslamabad kentinden Almanya'nın doğusundaki Leipzig havaalanına iniş yaptı (AFP)

ABD İç Güvenlik Bakanlığı, insani şartlı tahliye programları veya diğer yasal yollarla ABD'ye girmelerine izin verilen Afgan vatandaşlarına “şartlı tahliye fesih bildirimleri” göndererek, yedi gün içinde gönüllü olarak ayrılmalarını ya da artık geçerli yasal statüleri olmayanlar tarafından alınan e-postalara göre, tutuklama ve sınır dışı işlemleriyle karşı karşıya kalacaklarını bildirdi.

Bir Taliban güvenlik mensubu Kabil'deki Rus Büyükelçiliği'nin girişinde bir aracı inceliyor, 17 Nisan 2025.Bir Taliban güvenlik mensubu Kabil'deki Rus Büyükelçiliği'nin girişinde bir aracı inceliyor, 17 Nisan 2025.

Bu hamle, Trump'ın “Amerika tarihindeki en büyük toplu sınır dışı etme” olacağını vaat ettiği daha geniş kapsamlı göçmen karşıtı kampanyasının bir parçasıdır. Bu yılın başlarında göreve geldiğinden beri yönetim, 11 Eylül 2001 terör saldırılarının ardından terörle savaşın bir parçası olarak başlayan 20 yıllık askeri varlığa son vererek, Ağustos 2021'de ABD güçlerinin Kabil'den çekilmesinin ardından iktidarı ele geçiren Taliban'ın zulmünden korktukları için ülkelerinden kaçan Afganlar da dahil olmak üzere Trump'ın vaadini uygulamak için önlemleri artırdı.

Newsweek, ABD'nin çekilmesiyle birlikte Taliban'ın Afganistan'da kontrolü nasıl hızla yeniden ele geçirdiğini ve on binlerce Afgan'ın, özellikle de ABD ordusuyla birlikte çalışanların yanı sıra anavatanlarındaki dini ve etnik zulümden kaçan diğer Afganların kaçmasına neden olduğunu hatırlattı. Kaçanların birçoğu, kendilerini ABD'den sınır dışı edilmekten koruyan özel göçmen vizeleri, sığınma ya da Geçici Koruma Statüsü için başvuruda bulundu. Trump yönetimi şimdi binlerce Afgan vatandaşı için TPS korumalarını sona erdirmek üzere harekete geçiyor ve bu da Afganistan'a sınır dışı edilmelerine yol açabilir” dedi.

Geçtiğimiz haftalarda İç Güvenlik Bakanlığı, insani şartlı tahliye gibi yasal programlarla gelenler de dahil olmak üzere çeşitli kişilere yedi günlük sınır dışı bildirimleri gönderdi.

Beyaz Saray sözcüsü Carolyn Leavitt, "X" platformunda askeri uçağa binenlerin fotoğrafını paylaşarak, "Sınır dışı uçuşları başladı" yazdı (sosyal paylaşım siteleri)Beyaz Saray sözcüsü Carolyn Leavitt, "X" platformunda askeri uçağa binenlerin fotoğrafını paylaşarak, "Sınır dışı uçuşları başladı" yazdı (sosyal paylaşım siteleri)

7 günlük süre

Kuzey Karolina'nın Raleigh kentindeki bazı yerel medya kuruluşları, Afgan bireylerin İç Güvenlik Bakanlığı'ndan yedi gün içinde ülkeyi terk etmelerini ya da yasal işlemle karşılaşmalarını isteyen bir e-posta aldıklarını bildirdi. Misyoner olarak çalışan ve sığınma talebinde bulunmasına izin veren vizeye sahip olan bir Afgan göçmen, aldığı e-postada “şartlı tahliyesinin bu bildirimden yedi gün sonra sona ereceğinin” belirtildiğini ve “ABD'yi derhal terk etmezseniz, olası yasal işlemlere tabi tutulacaksınız” uyarısında bulunulduğunu bildirdi. “Afganistan'a geri dönersek güvende olmayacağız. Bu kendimiz için bir intihar görevi imzalamak gibi bir şey” dedi.

Newsweek, ABD'li göçmenlik avukatı Nicole Mescheroni'nin İç Güvenlik Bakanlığı'nın kendisine “ABD'den ayrılma zamanınız geldi” dediğini aktardı. Ancak üst düzey bir DHS yetkilisi, postaların şartlı tahliye davalarına dahil olanlara gönderildiğini ve Mecheroni'nin şartlı tahliye edilmediğini doğruladı.

Şarku’l Avsat’ın Kongre belgelerinden elde ettiği verilere göre, Ağustos 2021 ile Ağustos 2024 arasında yaklaşık 150 bin Afgan Amerika Birleşik Devletleri'ne yerleştirildi.

İç Güvenlik Bakanlığı bugün, belgesiz göçmenlerin 30 gün içinde hükümete kayıt yaptırmaları veya cezalarla karşı karşıya kalmaları anlamına gelen yabancı kayıt şartını uygulamaya başladı.

Amerikan mülteci yerleştirme kuruluşu Global Refugee Resettlement'ın direktörü Krish O'Meara Vignaraja geçen hafta New York Times'a verdiği demeçte “Afgan kadınları ve kızları için bu insani korumanın sona ermesi, fırsatlara, özgürlüğe ve güvenliğe erişimlerinin sona ermesi anlamına geliyor” diyerek “onları sistematik baskı ve cinsiyete dayalı şiddetle karşı karşıya kaldıkları Taliban yönetimine geri dönmeye zorlamak, ulusumuzun itibarı için affedilemez bir leke olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

AfghansEvac CEO'su Sean Vandiver birkaç gün önce yaptığı açıklamada, “TPS kapsamında burada bulunan her kişi, ABD ile olan ilişkileri nedeniyle ülkelerine dönmeleri halinde risk altında olan kişilerdir” dedi. Sean Vandiver, “TPS'yi sona erdirmek sadece korkakça bir hareket değildir. Çoğu durumda, bu insanlar savaş sırasında ihtiyaç duyduğumuz anda yanımızda durdular” diyerek, ”Afganlar için TPS'yi sona erdirmek sadece korkakça değil, aynı zamanda sorumsuzca. Onlara güvenlik sözü vermiştik. Şimdi yanımızda duran bu 10 binden fazla insanın ayaklarının altındaki halıyı çekiyoruz ve onlar dehşete düşmüş durumdalar. Korkuyorlar” ifadelerini kullandı.