Dünya gazeteleri, 11 Eylül saldırılarının dehşetini manşetlere nasıl taşımıştı?

12 Eylül 2001 tarihli ilk sayfalar, dünya gazetelerinin trajediye nasıl tepki verdiğini gösteriyor

The New York Times'ın 12 Eylül 2001 tarihli birinci sayfası, önceki gün yaşanan dehşetin fotoğrafları ve ayrıntılarıyla doluydu (The New York Times)
The New York Times'ın 12 Eylül 2001 tarihli birinci sayfası, önceki gün yaşanan dehşetin fotoğrafları ve ayrıntılarıyla doluydu (The New York Times)
TT

Dünya gazeteleri, 11 Eylül saldırılarının dehşetini manşetlere nasıl taşımıştı?

The New York Times'ın 12 Eylül 2001 tarihli birinci sayfası, önceki gün yaşanan dehşetin fotoğrafları ve ayrıntılarıyla doluydu (The New York Times)
The New York Times'ın 12 Eylül 2001 tarihli birinci sayfası, önceki gün yaşanan dehşetin fotoğrafları ve ayrıntılarıyla doluydu (The New York Times)

12 Eylül 2001'de dünya şok içindeydi. Önceki gün El Kaide'nin teröristleri, ticari uçakları kaçırarak Dünya Ticaret Merkezi ve ABD Savunma Bakanlığı'nın genel merkezi Pentagon'a çarpmış ve 2 bin 977 kişiyi öldürmüştü. Amerikalılar ölenler için kedere, sonraki muhtemel saldırı hakkında da korkuya yakalanmıştı. Amerika Birleşik Devletleri'nin yenilmezlik imajı paramparça olmuştu. Her milletten insan şaşkına dönmüştü.
The Independent'ta yer alan habere göre dünyanın dört bir yanında gazeteler, trajedinin tüm boyutlarını birinci sayfalarına sığdırmakta zorlandı. 21 yıl sonra, dünyanın o dehşet gününe gösterdiği ilk tepkiler hakkında fikir veriyorlar.
Yanan İkiz Kuleler'i ilk sayfasının ortasına taşıyan The New York Times, 11 Eylül'ü "TERÖR GÜNÜ" olarak nitelendirdi.

The New York Times'ın 12 Eylül 2001 tarihli birinci sayfası (The New York Times)

Saldırıların üzerinden henüz sadece saatler geçmişken ölü sayısını az tahmin eden The Washington Post, "Yüzlerce Ölü" diye yazdı.

The Washington Post'un 12 Eylül 2001 tarihli birinci sayfası (The Washington Post)

USA Today, bu terörizmi bir "Savaş Nedeni" diye nitelendirerek Afganistan ve Irak'ta yaşanacak kördüğümlerin habercisi oldu.

USA Today'in 12 Eylül 2001 tarihli birinci sayfası (USA Today)

The New York Daily News de haberi aynı yerden görerek Dünya Ticaret Merkezi'ne yaklaşan ikinci uçağın dehşet verici fotoğrafını göze batan, kırmızı "BU BİR SAVAŞ" sözcükleriyle bezedi.

The New York Daily News'un 12 Eylül 2001 tarihli birinci sayfası (The New York Daily News)

San Francisco'da yayımlanan The Examiner gazetesi, birçok Amerikalının teröristlere duyduğu öfkeyi vurgulayarak, ilk sayfasına basitçe "P**LER!" başlığını attı.

The San Francisco Examiner'ın 12 Eylül 2001 tarihli birinci sayfası (The Examiner)

O sırada hala basılan bir gazete olan The Independent, İkiz Kuleler'in alev ve dumanlar içindeki korkunç bir resmini "Amerika'nın Kıyamet Günü" ifadesiyle manşetine taşıdı.

The Independent'ın 12 Eylül 2001 tarihli birinci sayfası (The Independent)

The Times of London, birinci sayfasında sade ama etkileyici bir yaklaşım benimsedi. Ön ve arka kapaklarının tamamını kullanan gazete, ilk kulenin yıkılmasının ardından dumanla kaplanan Aşağı Manhattan'ın geniş açılı bir fotoğrafını yayımladı. Manşet sadece saat ve tarihten oluşuyordu: "10:02, 11 Eylül 2001".

The Times of London'ın 12 Eylül 2001 tarihli birinci sayfası (The Times)

Diğer gazeteler gibi Britanya'nın The Daily Telegraph gazetesi de saldırıları konvansiyonel savaş perspektifinden görerek "Amerika'ya Karşı Savaş" olarak adlandırdı.

The Daily Telegraph'ın 12 Eylül 2001 tarihli birinci sayfası (The Daily Telegraph)

The Guardian da aynı fotoğrafı ve benzer bir manşeti kullandı: "Bir savaş ilanı"

The Guardian'ın 12 Eylül 2001 tarihli birinci sayfası (The Guardian)

Kanada'da yayımlanan The Globe and Mail gazetesi, 1941'de Japonya'nın Pearl Harbor'ı bombalamasına ve ABD Başkanı Franklin Roosevelt'in bu olayla ilgili "rezillikle hatırlanacak bir tarih" nitelendirmesine atıfta bulundu. Bombalama, 11 Eylül'e kadar Amerikan topraklarında gerçekleşen en ölümcül yabancı saldırıydı.

The Globe and Mail'in 12 Eylül 2001 tarihli birinci sayfası (The Globe and Mail)

Avustralya'da Herald Sun gazetesi, yanmakta olan İkiz Kuleler'den atlayan iki Amerikalının rahatsız edici fotoğrafını manşet görselinin içine yerleştirdi. Patlamaların yer aldığı büyük bir fotoğrafın altındaki manşetse "AMERİKA SALDIRIYA UĞRADI" oldu.

Melbourne, Avustralya'da yayınlanan Herald Sun gazetesinin 12 Eylül 2001 tarihli birinci sayfası (Herald Sun)



Fas ve Cezayir: İspanya ve Portekiz'deki elektrik kesintileri nedeniyle bazı alanlarda hizmet verilemedi

İspanya'nın Cordoba istasyonunda mahsur kalan yolcular evlerine dönemiyor (AFP)
İspanya'nın Cordoba istasyonunda mahsur kalan yolcular evlerine dönemiyor (AFP)
TT

Fas ve Cezayir: İspanya ve Portekiz'deki elektrik kesintileri nedeniyle bazı alanlarda hizmet verilemedi

İspanya'nın Cordoba istasyonunda mahsur kalan yolcular evlerine dönemiyor (AFP)
İspanya'nın Cordoba istasyonunda mahsur kalan yolcular evlerine dönemiyor (AFP)

Faslı yetkililer dün İspanya ve Portekiz'de meydana gelen geniş çaplı elektrik kesintisinin Fas'ta internet hizmetlerinde ve havaalanı faaliyetlerinde ‘aksamalara’ neden olduğunu açıkladı.

Fas'ın GSM operatörlerinden Orange, Facebook sayfasından müşterilerine yaptığı duyuruda internet kesintisinin İspanya ve Portekiz'de meydana gelen ve uluslararası bağlantıları etkileyen geniş çaplı elektrik kesintisinden kaynaklandığını belirtti. Rakipleri olan diğer GSM operatörleri Maroc Telecom ve INWI ise herhangi bir açıklama yapmadı.

Fas Havalimanları Ofisi (ONDA) tarafından yapılan açıklamada, “İber Yarımadası'ndaki geniş çaplı elektrik kesintisi nedeniyle ülkedeki havaalanlarındaki kayıt sisteminde aksamalar yaşanıyor” denildi. Havaalanlarındaki işlemlerin manuel olarak devam ettiği belirtilen açıklamada, yolculara havaalanına gitmeden önce havayolları şirketleriyle iletişime geçerek uçuşlarının durumunu kontrol etmeleri çağrısı yapıldı.

Cezayir'de Posta ve Telekomünikasyon Bakanlığından dün öğleden sonra yapılan açıklamada, İspanya ve diğer Avrupa ülkelerini etkileyen geniş çaplı elektrik kesintisi nedeniyle önümüzdeki saatlerde internet hizmetlerinde kesinti yaşanabileceği belirtildi. Facebook üzerinden yapılan açıklamada, “Ancak, belirli bir süre için hizmetlerin devamlılığını sağlamak üzere önleyici tedbirlerin alındığı konusunda sizi temin ederiz” denildi.

Yetkililer, dün İspanya ve Portekiz'de meydana gelen büyük elektrik kesintisinin telekomünikasyon hizmetleri ve internet ağlarında geniş çaplı kesintiye neden olduğunu ve tren seferlerini aksattığını söyledi. İspanya hükümeti, elektrik kesintisinin kaynağını belirlemeye çalışıyor.

İspanya’nın komşusu Portekiz'de ise elektrik şirketinden yapılan açıklamada elektrik kesintisinden tüm İber Yarımadası’nın etkilendiği ve kesintinin öğle saatlerinde meydana geldiğini belirtildi. Şarku'l Avsat'ın edindiği bilgiye göre son yıllarda dünyanın başka ülkelerinde de büyük elektrik kesintileri yaşandı.

Tunus Eylül 2023'te, Sri Lanka Ağustos 2020'de, Arjantin ve Uruguay ise Haziran 2019'da geniş çaplı elektrik kesintisi yaşadı. Avrupa'da Kasım 2006'da Fransa, Almanya, Belçika, Hollanda, İtalya ve İspanya'da on milyon kişi bir saat boyunca elektriksiz kaldı.