Türkiye ve Suriye arasındaki temaslar hızlandı mı?

Putin ve Erdoğan’ın Soçi’deki görüşmesi (Reuters)
Putin ve Erdoğan’ın Soçi’deki görüşmesi (Reuters)
TT

Türkiye ve Suriye arasındaki temaslar hızlandı mı?

Putin ve Erdoğan’ın Soçi’deki görüşmesi (Reuters)
Putin ve Erdoğan’ın Soçi’deki görüşmesi (Reuters)

Reuters haber ajansının aralarında Türk yetkililerin de olduğu dört kaynağa dayandırdığı haberinde, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan ve Suriye İstihbarat Başkanı Ali Memlük’ün son haftalarda birkaç görüşme yaptığı iddia edildi.
Şam yanlısı bir kaynak Reuters’e yaptığı açıklamada, Fidan ve Memlük’ün bu hafta Suriye’nin başkenti Şam’da görüştüğünü söyledi.
İki Türk yetkili ve Şam yanlısı kaynağa göre, Rusya Ukrayna’da uzun süreli bir çatışma için kendini hazırlarken ve güçlerinin 2015’ten beri Devlet Başkanı Beşşar Esed’i desteklediği Suriye’deki konumunu güvence altına almaya çalışırken, temaslar bir Rus politikası değişikliğini yansıtıyor.
Ankara ile Şam arasındaki herhangi bir normalleşme, on yıl süren Suriye savaşını yeniden şekillendirecek.
Reuters, Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi’nin haberini alıntılayarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son MKYK toplantısında şu ifadeleri kullandığını yazdı;
“Keşke (Beşşar) Esed Özbekistan’a gelseydi, görüşürdüm. Ama o oralara gelemez. Onun yüzünden, tutumundan dolayı Suriye bölünmek üzere. O kendi iktidarını korumak için muhaliflerle savaşa tutuştu. Kendi iktidarını korumayı tercih etti. Kendi kontrol ettiği alanları korumayı düşündü. Ama büyük toprakları koruyamadı.”
Şarku’l Avsat’ın Reuters’tan aktardığı haberde “Ancak yakınlaşma, muhalif savaşçıların ve çoğu Esed yönetiminden kuzeybatıya kaçan milyonlarca sivilin akıbeti de dahil olmak üzere büyük zorluklarla karşı karşıya” denildi.
Üst düzey bir Türk yetkili ve bir Türk güvenlik kaynağına göre, görüşmeler sırasında Fidan ve Memlük iki ülkenin dışişleri bakanlarının nasıl bir araya gelebileceğini değerlendirdi.
Türk yetkili, “Rusya, Suriye ve Türkiye’nin sorunlarını aşmasını ve herkesin çıkarına olan bazı anlaşmalara varmasını istiyor” dedi.
Yetkili, Türkiye’nin Suriye’deki muhalifleri Şam ile yapacağı herhangi bir görüşmeye dahil etme arzusunun büyük bir zorluk olduğunu da sözlerine ekledi.
Türk güvenlik yetkilisi, Rusya’nın Ukrayna’ya odaklanmak için Suriye’deki bazı askeri kaynaklarını kademeli olarak çektiğini ve Türkiye’den Suriye’de siyasi bir çözümü hızlandırmak için Esed ile ilişkileri normalleştirmesini istediğini söyledi.
Şam’a yakın bir kaynak ise, Rusya’nın Ukrayna’ya güçlerini yeniden yerleştirmesi durumunda kendi ve Esed’in pozisyonunu sabitlemeye çalıştığı için Suriye'yi müzakerelere girmeye teşvik ettiğini söyledi. 
Rusya, geçtiğimiz hafta Ukrayna’da sahada ağır kayıplar yaşadı.
Kaynak, Fidan’ın Ağustos sonunda Şam’a yaptığı iki günlük ziyaret de dahil olmak üzere son toplantıların daha yüksek düzeyde oturumlar için zemin hazırlamayı amaçladığını vurguladı.
Üst düzey Türk yetkili ise, Türkiye’nin, Suriye’nin hükümet tarafından kontrol edilen bölgelerinde geniş çapta konuşlanmış İran veya İran destekli kuvvetlerin, Rusya’nın geri çekilmesinin bıraktığı boşlukları doldurmasını görmek istemediğini söyledi.
Bölgede görev yapan bir diplomat, Rusya’nın bu yazın başlarında Suriye’nin güneyinden, özellikle de daha sonra İran bağlantılı güçler tarafından doldurulan İsrail sınırındaki bölgelerden sınırlı sayıda asker çektiğini bildirdi.
Fidan ve Memlük son iki yıldır aralıklı olarak konuşuyor olsa da, son toplantıların hızı ve zamanlaması, temaslarda yeni bir hızlanma olduğunu gösteriyor.
Şam müttefiki olan bölgesel kaynak ve Ortadoğu’daki ikinci bir Esed yanlısı kaynak, Türkiye-Suriye temaslarının çok ilerleme kaydettiğini dile getirdi ancak ayrıntı vermedi.
Şam’a yakın üçüncü bir bölgesel kaynak, Türkiye-Suriye ilişkilerinin çözülmeye başladığını ve ‘anlayış ortamı yaratma’ aşamasına ilerlediğini belirtti.
Kaynaklar, kamuoyuna açıklanmayan temasların hassasiyeti nedeniyle isimlerinin gizli kalması koşuluyla konuştu.
Rusya Dışişleri Bakanlığı ise, yorum talebine yanıt vermedi.
Aynı şekilde MİT, yorum yapmayı reddetti.
Suriye Enformasyon Bakanlığı, Reuters’in e-postayla gönderdiği sorulara yanıt vermedi.
2011’de ülkeyi parçalayan iç savaşın patlak vermesinin ardından Türkiye-Suriye yakınlaşması ‘düşünülemez’ bir şey olarak görünüyordu.
Erdoğan, Esed’i ‘terörist’ olarak nitelendirdi ve görevde kaldığı sürece Suriye ile barış olmayacağını söyledi.
Esed ise Erdoğan’ın Suriye topraklarını ‘çaldığını’ iddia ederek, hırsız olarak nitelendirdi.
Erdoğan, önümüzdeki yıl, şu anda Türkiye’de bulunan 3,7 milyon Suriyeli mültecinin bir kısmının geri gönderilmesinin kilit bir mesele olacağı sıkı bir seçimle karşı karşıya kalacak.
Türkiye-Suriye temasları, bugün Özbekistan’da yapılması planlanan da dahil olmak üzere, Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında bir dizi görüşmenin fonunda gerçekleşti.
Erdoğan, kısa süre önce Moskova’ya yaptığı ziyaretten sonra, Putin’in Türkiye’ye ortak sınırları boyunca Şam ile işbirliği yapmasını önerdiğini söyledi.



Erdoğan, Trump ile SDG'nin Suriye ordusuna entegrasyonunu görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın Lahey'deki NATO zirvesi çerçevesinde gerçekleştirdikleri görüşmeden (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın Lahey'deki NATO zirvesi çerçevesinde gerçekleştirdikleri görüşmeden (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)
TT

Erdoğan, Trump ile SDG'nin Suriye ordusuna entegrasyonunu görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın Lahey'deki NATO zirvesi çerçevesinde gerçekleştirdikleri görüşmeden (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın Lahey'deki NATO zirvesi çerçevesinde gerçekleştirdikleri görüşmeden (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)

Türk kaynaklar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Lahey'deki Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) zirvesi kapsamında yaptıkları görüşmede, Suriye'deki gelişmeleri çeşitli boyutlarıyla ele aldıklarını açıkladı.

Kaynaklar, Erdoğan'ın Trump ile salıyı çarşambaya bağlayan gece gerçekleşen görüşmesinde, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) yeni Suriye ordusuna entegrasyonunu ele aldığını söyledi. Erdoğan, Suriye yönetiminin DEAŞ dahil tüm terör örgütleriyle mücadelede kararlı olduğunu ve Türkiye'nin de bu konuda Suriye yönetimine desteğini sürdürdüğünü vurguladı.

thyu
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara geçtiğimiz mart ayında SDG'nin Suriye ordusuna entegre edilmesi için SDG lideri Mazlum Abdi ile anlaşma imzaladı. (EPA)

Şarku’l Avsat’ın Türk hükümetine yakın medya kuruluşlarından aktardığına göre Erdoğan, SDG'ye ABD desteği konusuna da değindi. Erdoğan, “Mart ayında Şam ile imzalanan anlaşma uyarınca SDG'nin Suriye ordusuna entegre edilmesinin ardından bu desteğin sürdürülmesine gerek kalmayacak… Suriye yönetimi, Türkiye'nin de desteğiyle, DEAŞ üyelerinin ve ailelerinin tutulduğu hapishanelerin kontrolünü ele geçirecek” ifadelerini kullandı.

SDG'ye yönelik suçlamalar

Erdoğan daha önce SDG'yi, lideri Mazlum Abdi ile Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara arasında imzalanan anlaşmayı geciktirmekle suçlamış, ‘SDG’nin anlaşmanın uygulanmamasının sonuçlarına katlanacağını ve Türkiye'nin bu konuyu yakından takip ettiğini’ belirtmişti.

Türkiye, ABD'nin ‘DEAŞ'a karşı savaşta yakın müttefik’ olarak gördüğü SDG'nin en büyük bileşeni olan YPG’nin dağıtılmasını, yabancı savaşçılarının Suriye'yi terk etmesini ve kalan savaşçıların yeni Suriye ordusuna entegre edilmesini talep ediyor. Washington ise ‘önemli bir müttefik’ olarak SDG'nin yanında durmaya devam edeceğini vurguluyor.

Kaynaklar, Erdoğan'ın Trump'la ayrıca, ‘ABD'nin Suriye'ye yönelik yaptırımlarının kaldırılması kararının uygulanması için atılan adımları ve ABD'nin Suriye'deki güçlerinin durumunu, İsrail'in Suriye topraklarına yönelik saldırılarını, bunların durdurulması ihtiyacını ve Suriye'nin birliği ve egemenliğinin desteklenmesi için yapılacak çalışmaları’ da ele aldığını söyledi.

dfrgthy
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer dün Lahey'de düzenlenen NATO zirvesi çerçevesinde görüşmelerde bulundu. (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)

Erdoğan dün NATO zirvesi çerçevesinde Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer ile yaptığı görüşmede, “Türkiye, Suriye'nin toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini koruyarak istikrarını desteklemeye devam edecektir” dedi.

Suriyeliler için kolaylıklar

Öte yandan Türkiye'deki Suriyeli sivil toplum aktivistleri, geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Göç İdaresi Başkanlığı yetkilileriyle görüştüklerini ve Suriyelilerin statülerine ilişkin güvence aldıklarını açıkladılar.

Aktivistler, ‘Türkiye'de kalmak isteyen hiçbir Suriyelinin ülkesine dönmeye zorlanmayacağı, dönüşün sadece gönüllülük esasına dayanacağı ve daha sonra Türkiye'ye giriş yasağı getirilmeyeceği’ yönünde güvence aldıklarını ifade ettiler.

Türk yetkililer, ‘giriş ve vize işlemlerinin kolaylaştırılacağını, 1 Temmuz itibariyle sınır kapılarının çifte vatandaşlık sahiplerine ve birinci derece akrabalarına açılacağını ve Suriyeli üniversite öğrencilerinin, geçici koruma kartına sahip üniversite öğrencileri de dahil olmak üzere, yılda dört kez kara kapılarından ülkelerine giriş yapmalarına izin verileceğini’ doğruladı.

Suriyeli aktivistler, Suriyelilerin ve Türklerin, Türkiye ve Suriye'de gayrimenkul sahibi olmalarının önündeki engellerin kaldırılması için de çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

hyu
Okulların kapanmasının ardından ülkelerine dönen Suriyeli mültecilerin sayısı artmaya başladı. (AFP)

Türkiye'deki Suriyelilerin ülkelerine dönüşü, geçtiğimiz cuma günü okulların kapanmasının ardından gönüllü ve kalıcı dönüşler kapsamında gözle görülür bir artışa sahne olmaya başladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, geçtiğimiz cuma günü Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Göç İdaresi Başkanlığı, Türk Kızılayı ve bazı sivil toplum kuruluşlarının iş birliği yaptığı bir proje kapsamında gönüllü geri dönüşleri desteklemek amacıyla kurulan merkezin açılışında, Beşşar Esed rejiminin 8 Aralık 2024'te devrilmesinden bu yana 273 binden fazla Suriyelinin gönüllü olarak ülkelerine döndüğünü açıkladı.