Mısır ile Hindistan arasındaki iş birliği güçleniyor

Mısır-Hindistan askeri ve güvenlik iş birliği güçleniyor

Mısır Cumhurbaşkanı, Hindistan Savunma Bakanı ile yaptığı görüşmede (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
Mısır Cumhurbaşkanı, Hindistan Savunma Bakanı ile yaptığı görüşmede (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
TT

Mısır ile Hindistan arasındaki iş birliği güçleniyor

Mısır Cumhurbaşkanı, Hindistan Savunma Bakanı ile yaptığı görüşmede (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
Mısır Cumhurbaşkanı, Hindistan Savunma Bakanı ile yaptığı görüşmede (Mısır Cumhurbaşkanlığı)

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, başkent Kahire’de Hindistan Savunma Bakanı Rajnath Singh’i kabul etti. Görüşmede, iki ülke arasındaki askeri ve güvenlik işbirliğini geliştirmenin yolları ele alındı
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Bessam Radi tarafından yapılan açıklamaya göre, görüşmede eğitim, rehabilitasyon ve ortak tatbikat alanında iş birliği, deneyim ve iş birliğin yanı sıra özellikle üretim, teknoloji transferi ve yerelleştirme konularında iş birliği ile ilgili olarak, iki ülke arasındaki askeri ve güvenlik iş birliğini geliştirmenin yolları ele alındı.
Görüşme sırasında Singh, Mısır’ın terörle mücadeledeki hayati rolünün altını çizerek, bu mücadelenin Mısır ve tüm bölgedeki güvenlik ve istikrara yansıdığını vurguladı.
Mısır Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Hindistan’ın, iki ülke arasındaki ortak iş birliği, askeri ve güvenlik boyutunu güçlendirmeyi arzu ettiği bildirilerek, Kahire ve Yeni Delhi arasındaki ilişkilerin tanık olduğu büyüme ve refaha atıfta bulunuldu.
Mısır, 2018 başında iki ülke arasındaki uluslararası terörizmle mücadele ortak çalışma grubunun ikinci toplantısına ev sahipliği yapmıştı. Taraflar, uluslararası güvenliği ve istikrarı tehdit eden terör örgütleriyle mücadele çabalarının bir parçası olarak iki ülkenin maruz kaldığı terör risklerini gözden geçirdi. Komitenin ilk toplantısı 2016'da yapıldı.
Sisi ise, Mısır ve Hindistan arasındaki bağların güçlü oluşuna övgüde bulunarak, özellikle askeri ve savunma olmak üzere iş birliği alanlarını geliştirme konusunda istekli olduklarını söyledi.
Hindistan Savunma Bakanı, ülkesinin Mısır ile uzmanlık alışverişinde bulunmak, askeri ve güvenlik iş birliğini pekiştirmek için sabırsızlandığını da dile getirdi.
Sisi ayrıca, iki dost ülke arasındaki ortaklığı tüm alanlarda harekete geçirmeyi dört gözle beklediklerini de ifade etti. Singh, iki günlük ziyareti kapsamında Mısır Savunma Bakanı Muhammed Zeki ile de savunma ilişkileri, askeri iş birliği girişimleri, savunma sanayii alanında işbirliğinin derinleştirilmesi hakkında görüşecek.
Hindistan’ın Kahire Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamaya göre, iki ülke arasında savunma iş birliğine daha fazla ivme kazandırmak için bir mutabakat zaptı da imzalanacak.



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.