İsrail, serbest bırakılan mahkumların hesaplarındaki fonlara el koydu

İsrail Başbakanı Yair Lapid (sağda), selefi Naftali Bennett ile hükümet toplantısında bir araya geldi. (Reuters)
İsrail Başbakanı Yair Lapid (sağda), selefi Naftali Bennett ile hükümet toplantısında bir araya geldi. (Reuters)
TT

İsrail, serbest bırakılan mahkumların hesaplarındaki fonlara el koydu

İsrail Başbakanı Yair Lapid (sağda), selefi Naftali Bennett ile hükümet toplantısında bir araya geldi. (Reuters)
İsrail Başbakanı Yair Lapid (sağda), selefi Naftali Bennett ile hükümet toplantısında bir araya geldi. (Reuters)

Binyamin Netanyahu hükümetinin 2020'de yayınladığı ve dönemin Savunma Bakanı Naftali Bennett ve mevcut Savunma Bakanı Benny Gantz’ın önceki gün imzalanan karar uyarınca, Filistin Otoritesi tarafından İsrail'in Arap vatandaşlarına (48 topraklarındaki Filistinliler) ve Doğu Kudüs'ten serbest bırakılan mahkumlara verilen aylık maaşların kesilmesi onaylandı.
Filistin Yönetimi tarafından güvenlik durumları nedeniyle iş bulmakta zorlandıkları gerekçesiyle 3 milyon dolar tahsis ettiği 89 mahkum bu karardan etkilendi.
Gantz'ın kararına göre bu miktar, İsrail vergi ve gümrük idarelerinin Filistin Yönetimi için topladığı vergi fonlarından komisyon karşılığında kesilecek. İsrail bakanlığından bir sözcü, imzalanan emrin İsrail’in ‘teröristler örgütler’ olarak adlandırıldığı guruplarla mücadele planı içinde yer aldığını belirterek Filistin Yönetimi'nin mahkumlara, şehit ailelerine ve ‘terörist faaliyetlerine’ karışan taraflara emekli maaşı transferini azalttığına dikkat çekti.
Karar, mahkumların ve ailelerinin hesaplarının bulunduğu banka şubelerine iletildi. Filistinli mahkumların ve ailelerinin banka hesapları da dahil olmak üzere bu hesaplardaki para ve tasarruflarına da el konuldu. Sözcüye göre el konulan Filistin vergi fonları 86 mahkum ve ailelerine ait.
Sözcü, Kasım 2009’da Yahudi bir taksi şoförünü öldüren Ahmed Halil ve Haydar Ziyadne’nin yanı sıra Şubat 1991’de üç askeri öldüren Tahya İgbariye ve İbrahim İgbariye gibi İsrail kamuoyunda infiale neden olan imlerin de dahil olduğu, karardan etkilenenlerin adlarını yayınladı.
İsrail hükümetinin Siyasi ve Güvenlik İşlerinden Sorumlu Güvenlik Kabinesi bu hafta başında, işgal makamları tarafından Filistin Yönetimi (takas odası) adına toplanan vergi fonlarından 600 milyon şekel kesilmesini onayladı. İbranice yayın yapan Maarib gazetesi, bu miktarın Filistin Yönetimi'nin geçtiğimiz yıl İsrail hapishanelerindeki Filistinli mahkumlara ve ailelerine aktardığı toplam miktarla aynı olduğunu bildirdi.
İsrail'in terörle mücadele gerekçesiyle 2009'dan bu yana Filistin'den yılda 200 milyon dolar gibi büyük meblağlarda para kestiği biliniyor. Filistin Maliye Bakanı Şükrü Bişara’ya göre işgalci İsrail’in 14 yılda çeşitli sektörlerden elde ettiği meblağ 10 milyar doları aşıyor. Söz konusu maaşlar, kişi başına yıllık 120 doları geçmiyor.
İsrail hapishanelerindeki Filistinli mahkum sayısının şu an 5 bin 500 olduğu tahmin ediliyor. Uluslararası hukuka göre mahkumların beslenmesi sorumluluğu işgal makamlarına ait olsa da bakkal veya kantin için olarak adlandırılan miktarlar, mahkûmların aileleri tarafından İsrail Postası ya da İşgal Hapishaneleri Kurumu aracılığıyla aktarılıyor.
Filistinli mahkumları savunan örgütler, direniş savaşçılarını terörist olarak nitelendiren İsrail’in bu önlemleri ‘Filistin mücadelesini suç haline getirme girişimi’ olarak değerlendirdi. Örgütler,  İsrail’in Filistin topraklarını işgal, topraklara el koyma, Yahudi yerleşim birimleri kurma, taciz, tutuklama ve işkence yoluyla Filistinlileri hedef alma çerçevesinde alınan bu önlemlerin, aynı zamanda mahkum ailelerini açlığa ve yoksulluğa ittiğini vurguluyor.
Oslo Anlaşmalarına ekonomik ek olan Paris Anlaşması, İsrail'in Filistin Yönetimi'nden toplanan vergileri, Filistinliler için bağımsız sınırlar, havaalanları ve limanlar olmaması nedeniyle tahsilat hizmeti olarak yüzde 3'ü düşüldükten sonra kendisine aktarmasını şart koşuyor. İsrail'in bu parayı başka herhangi bir amaçla kullanma hakkı yok. Filistin vergi gelirleri, Filistin iç gelirlerinin yaklaşık dörtte üçünü oluşturuyor. Filistin hükümeti, söz konusu paranın kesilmesi sonucu son yıllarda çalışanlarının maaşlarının sadece yüzde 50 ila 80'ini ödeyebildi.



İsrail makamları, Refah Sınır Kapısı’nın açılışının ertelendiğini duyurdu

Gazze Şeridi'ne girmek için Refah Sınır Kapısı’nın Mısır tarafında bekleyen insani yardım malzemesi yüklü tırlar (AFP)
Gazze Şeridi'ne girmek için Refah Sınır Kapısı’nın Mısır tarafında bekleyen insani yardım malzemesi yüklü tırlar (AFP)
TT

İsrail makamları, Refah Sınır Kapısı’nın açılışının ertelendiğini duyurdu

Gazze Şeridi'ne girmek için Refah Sınır Kapısı’nın Mısır tarafında bekleyen insani yardım malzemesi yüklü tırlar (AFP)
Gazze Şeridi'ne girmek için Refah Sınır Kapısı’nın Mısır tarafında bekleyen insani yardım malzemesi yüklü tırlar (AFP)

İsrail yetkilileri bugün, Mısır ile Gazze Şeridi arasındaki Refah Sınır Kapısı’nın açılışının ertelendiğini açıkladı.

Refah Sınır Kapısı’nın yeniden açılması, Gazze Şeridi'ndeki savaşı sona erdirmek için hazırlanan barış planının bir parçası.

İsrail ordusuna bağlı Filistin Topraklarındaki Hükümet Aktivitelerini Koordinasyon Birimi (COGAT) tarafından yapılan açıklamada, “Refah Sınır Kapısı’nın insan hareketine açılma tarihi, İsrail ve Mısır tarafları gerekli hazırlıkları tamamladıktan sonra daha sonra açıklanacak” denildi.

COGAT Sözcüsü, Refah Sınır Kapısı’nın insan hareketine açıldıktan sonra bile insani yardım taşımak için kullanılmayacağını söyledi.

Sözcü, “Bu hiçbir aşamada kararlaştırılmadı” dedi.

Gazze Şeridi'ne giriş ve çıkışlar için Refah Sınır Kapısı’nın açılması, ateşkes anlaşmasının ilk aşaması kapsamında dün açılmasının planlanmasının ardından İsrail'in çıkardığı engellerle karşı karşıya kaldı.

Reuters salı günü üç İsrailli yetkilinin “Refah Sınır Kapısı çarşamba günü kapalı kalacak ve Hamas ateşkes kapsamında elinde tuttuğu rehinelerin cesetlerini teslim etmediği için Gazze Şeridi'ne yardım akışı azalacak” dediğini aktardı.

Avrupa Birliği (AB) ise pazartesi günü, gözlem misyonunun çarşamba günü Gazze ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı’nda görevine devam edeceğini ve ‘10 Ekim'de yürürlüğe giren ateşkesi desteklemede önemli bir rol oynayacağını’ duyurdu.

Gazze Şeridi'ndeki ateşkes, İsrail ve Hamas'ın ABD Başkanı Donald Trump'ın Gazze'deki savaşı sona erdirmek için hazırladığı planın ilk aşamasını kabul etmesinin ardından cuma öğleden sonra yürürlüğe girdi.


Trump'tan Hamas’a tehdit: Gazze'de insanları öldürmeye devam ederlerse onları öldürmekten başka seçeneğimiz kalmayacak

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da (Reuters)
TT

Trump'tan Hamas’a tehdit: Gazze'de insanları öldürmeye devam ederlerse onları öldürmekten başka seçeneğimiz kalmayacak

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump bugün (Perşembe) Hamas'ın Gazze'de insanları öldürmeye devam etmesi halinde oraya gidip onları öldürmekten başka seçeneklerinin kalmayacağını belirtti.

Sosyal medya Truth üzerinden açıklamalardan bulunan Trump şu ifadeleri kullandı:   “Eğer Hamas, Gazze'de insanları öldürmeyi sürdürürse ki bu anlaşmada yok, bizim de onları gidip öldürmekten başka seçeneğimiz kalmayacak.”

Trump daha önce Hamas'ın cinayetlerini suçla mücadele operasyonlarına benzetmişti. Bu hafta başında Trump, “Çok tehlikeli olan bir dizi çeteyi ortadan kaldırdılar. Bu çete üyelerinden birçoğunu öldürdüler. Açıkçası, bunu çok da umursamadım” demişti.

Hamas'a kimin müdahale edeceğini belirtmeyen Trump, ABD ordusunun Gazze'de yer almayacağını ifade etti.

Washington'un arabuluculuğunda imzalanan ateşkes anlaşmasıyla İsrail güçlerinin Gazze'den kısmi çekilmesinden bu yana Hamas, Şeridin yıkılmış şehirleri üzerindeki kontrolünü sıkılaştırdı, sokaklarda “işbirlikçi” olarak nitelendirdiği kişileri infaz etti.

Cooper : Trump'ın planına uyun

Ortadoğu'daki ABD Merkez Komutanlığı komutanı Brad Cooper Çarşamba günü Hamas'ı Filistinli sivillere ateş açmayı durdurmaya ve Trump'ın planının uygulanmasına uymaya çağırdı.

Ancak Trump, şu ana kadar infazlara ilişkin herhangi bir hoşnutsuzluk belirtmedi.

Salı günü Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada Trump, “Bu beni pek rahatsız etmiyor. Sorun değil. Onlar çok kötü bir çete. Diğer ülkelerden çok farklılar" dedi.

Pazartesi günü Gazze ateşkesi kutlamak için İsrail ve Mısır'ı ziyaret eden Trump, Hamas'ın Gazze Şeridi'ni etkileyen “sorunlara son verme” fikrine “açık” olduğunu da sözlerine ekledi.

Air Force One uçağında gazetecilere verdiği demeçte, “Buna açık davrandılar. Onlara bir süre için onay verdik” dedi.

Hareket, anlaşmayı uygulamaya kararlı

Hamas'ın Batı Şeria'daki yöneticilerinden Zahir Cebbarin, ise Perşembe akşamı yaptığı açıklamada, hareketin Gazze Şeridi'ndeki savaşın sona ermesini garanti eden anlaşmayı uygulamaya kararlı olduğunu söyledi.

Hamas'ın yayınladığı açıklamada Cebbarin, şu ifadeleri kullandı: “Hareketin, savaşın sona ermesini garanti eden, halkımızı saldırganlıktan koruyan ve yeniden inşa sürecini başlatan anlaşmayı uygulamaya kararlı olduğunu teyit ediyoruz. Ayrıca, halkımız üzerinde herhangi bir uluslararası vesayet biçimini reddediyoruz. Halkımıza kendi kaderini tayin etme ve bağımsız devletini kurma hakkını verme zamanı geldi ve Filistin devleti İsrail lehine körü körüne önyargının esiri olarak kalmamalı.”

Bugün erken saatlerde İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Sa'ar, İsrail hükümetinin Başkan Donald Trump'ın Gazze'deki savaşı sona erdirme planına bir şans vermek istediğini söyledi, ancak Hamas'ı 19 rehinenin cesetlerini elinde tutmaya devam ederek anlaşmayı ihlal etmekle suçladı.

Bu hafta İsrail, Gazze Şeridi'nde hala tutulduğunu söylediği toplam 28 cesetten dokuzunun kalıntılarını aldı.

Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları, İsrailli rehinelerin kalan cesetlerinin teslim edilmesinin önemli çaba ve özel ekipman gerektirdiğini söyledi.


"Üzerlerinde istismar izleri görülüyor", Gazze Sağlık Bakanlığı İsrail'den 30 ceset aldı.

İsrail'in savaş sırasında alıkoyduğu Filistinlilerin cesetleri, Han Yunus'taki Nasır Hastanesi'nin zemininde plastik torbalar içinde (AP)
İsrail'in savaş sırasında alıkoyduğu Filistinlilerin cesetleri, Han Yunus'taki Nasır Hastanesi'nin zemininde plastik torbalar içinde (AP)
TT

"Üzerlerinde istismar izleri görülüyor", Gazze Sağlık Bakanlığı İsrail'den 30 ceset aldı.

İsrail'in savaş sırasında alıkoyduğu Filistinlilerin cesetleri, Han Yunus'taki Nasır Hastanesi'nin zemininde plastik torbalar içinde (AP)
İsrail'in savaş sırasında alıkoyduğu Filistinlilerin cesetleri, Han Yunus'taki Nasır Hastanesi'nin zemininde plastik torbalar içinde (AP)

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in bugün Kızıl Haç aracılığıyla serbest bıraktığı 30 Filistinlinin cenazesini teslim aldığını duyurdu.

Gazze Sağlık Bakanlığının yaptığı açıklamada, “Böylece teslim alınan şehitlerin toplam sayısı 120'ye ulaştı” denildi.

Bakanlık, tıbbi ekiplerinin onaylanmış tıbbi prosedür ve protokollere uygun olarak cesetleri incelemeye, belgelendirmeye ve ailelere teslim etmeye hazırlamak için işlemlerini sürdürdüğünü vurguladı.

Bakanlık, “bazı cesetlerde istismar, dayak, kelepçeleme ve göz bağlama izleri görüldüğünü” belirterek, şu ana kadar dört cesedin aileleri tarafından teşhis edildiğini belirtti.

Bu gelişme, İsrail ve Hamas'ın 10 Ekim'de Şarm El Şeyh'te Mısır'ın arabuluculuğunda ve ABD ile Katar'ın desteğiyle ateşkes ve esir takası anlaşması imzalamasının ardından geldi.

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre anlaşmanın ilk aşaması, İsrail'in yaklaşık 2 bin Filistinli tutukluyu serbest bırakması karşılığında, 20'si hayatta olan ve 28'i öllmüş 48 İsrailli tutuklunun serbest bırakılmasını öngörüyor.

Anlaşma ayrıca ateşkes ve İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nden kısmi çekilmesini ve anlaşma şartlarının sahada uygulanmasını takip etmek üzere uluslararası bir izleme mekanizmasının kurulmasını da içeriyor.