Türkiye, Suriye Milli Ordusu'nun bir liderini tutukladı

Ankara destekli savaşçılar, geçen ağustos ayında Halep ilinin kuzeyinde uzun menzilli bir Grad füzesini hazırlarken (AFP)
Ankara destekli savaşçılar, geçen ağustos ayında Halep ilinin kuzeyinde uzun menzilli bir Grad füzesini hazırlarken (AFP)
TT

Türkiye, Suriye Milli Ordusu'nun bir liderini tutukladı

Ankara destekli savaşçılar, geçen ağustos ayında Halep ilinin kuzeyinde uzun menzilli bir Grad füzesini hazırlarken (AFP)
Ankara destekli savaşçılar, geçen ağustos ayında Halep ilinin kuzeyinde uzun menzilli bir Grad füzesini hazırlarken (AFP)

Güvenlik kaynakları, terörle mücadele güçlerinin başkent Ankara'dan başlayarak dört ilde terör örgütü DEAŞ unsurlarına yönelik düzenlediği operasyon kapsamında Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu komutanlarından Ömer Salko'nun ülkenin güneyindeki Gaziantep kentinde tutuklandığını bildirdiler.
Salı günü terörle mücadele güçleri başkent Ankara, Konya, Kayseri ve Gaziantep illerinde eş zamanlı operasyonlar düzenledi. Bu operasyonlarda terör örgütünün 10 üyesi tutuklandı.
Güvenlik kaynakları, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ve İstihbarat Şubesi ekiplerince yürütülen operasyonda, bu unsurlardan yedisinin Ankara'da, üçünün ise diğer illerde yakalandığını açıkladı. Bu unsurların bulundukları yerler bir süre izleme yapıldıktan sonra tespit edildi. Operasyonda DEAŞ’a ait belgelere ve dijital materyallere el konuldu.
Birgün haber sitesinin güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberine göre dün güvenlik servisleri, daha önce yakalanarak gözaltına alınan DEAŞ terör örgütü mensuplarından ele geçen dijital materyallerde "kazıma" yöntemiyle geri getirilen görüntüler ile tutukluların kimliklerini tespit etmeyi başardı. Zanlıların Suriye'den Türkiye'ye geçtikleri ve Suriye'de DEAŞ için faaliyetlerde bulundukları ve Türkiye'yi hedef alan terör operasyonları da planladıkları anlaşıldı. Kaynaklar, Nureddin Zengi fraksiyonundaki Halep Şehir Tugayı’nın eski komutanı, 2013 yılının sonunda kurulan ‘Ceyş el-Mücahidler’in (Mücahitlerin Ordusu) askeri komutanı ve aynı zamanda şu anda kendi gruplarından birinin liderliğini üstlenen Ömer Salko'nun Gaziantep'teki evine yapılan baskında tutuklandığını belirtti. Operasyon sırasında DEAŞ’a ait belge ve dijital materyallere el konuldu.
Suriyeli aktivistler sosyal medyadan yaptıkları açıklamada, Türk makamlarını Salko'yu derhal serbest bırakmaya çağırdı. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre açıklamada, Salko’nun radikalizm ve terörün tüm biçimleriyle mücadele çabalarının herkesçe bilindiği ve 2014 yılında Halep'te DEAŞ ile ilk savaşanlardan biri olduğu vurgulandı.
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
“Bir devrimcinin DEAŞ mensubu olduğu iddiasıyla tutuklanmasıyla hakarete uğramış hissediyoruz. Türkiye, yanıltıcı haberlerle şahsi hesaplaşmaların görüldüğü bir arenadan ziyade Suriye halkı için dost bir ülke, bir hukuk devleti ve kurumlar ülkesi olduğundan, Türk makamlarını dikkatli bir şekilde soruşturma yürütmeye, düzmece haberlere güvenmemeye ve tutuklanmasına neden olanlardan hesap sormaya çağırıyoruz.”
Aktivistler, “Türk yetkililere, Esed rejiminin istihbaratıyla yakınlaşmanız devrimcileri susturmayı gerektiriyorsa, topraklarınızdaki binlerce devrimciye orayı terk etmelerini söyleyin diyoruz. Savunma Bakanı başta olmak üzere muhalefetteki Suriye Ulusal Koalisyonu ve Geçici Hükümeti sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandılar. Aktivistler ayrıca tüm Suriyeli grupları bu olay üzerinde derin bir şekilde düşünmeye ve gerekli önlemleri almak için incelemeler yapmaya çağırdılar.

Türkiye’den operasyon
Öte yandan Türk kuvvetleri, dün Halep’in doğusunda kalan Ayn el-Arab (Kobani) şehrine bağlı Karamuk köyü yakınlarında rejim ve Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) ait askeri mevzileri ağır toplarla bombaladı. Bu hamle, Türkiye-Suriye sınırındaki Şanlıurfa'da bir Türk askerinin hayatını kaybetmesine ve bir askerin yaralanmasına yol açan saldırının ardından aynı bölgeye düzenlenen hava saldırılarından dört gün sonra geldi.
Türk hava saldırıları ile üç unsur öldürülürken, birkaç unsur da yaralandı. Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, Türk askerinin öldürülmesi ve meslektaşının yaralanmasına misilleme olarak SDG'nin en büyük bileşeni olan Halk Koruma Birlikleri'ne (YPG) bağlı 17 unsurun öldürüldüğünü açıkladı.



Irak'ta seçimlerin boykotu iktidar koalisyonunu karıştırdı

Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)
Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)
TT

Irak'ta seçimlerin boykotu iktidar koalisyonunu karıştırdı

Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)
Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)

Eski Başbakan Haydar el-İbadi Irak'ta ‘seçim sisteminin reforme edilmesi’ çağrısında bulunurken, Koordinasyon Çerçevesi’nin Mukteda es-Sadr'ın Kasım 2025'te yapılması planlanan seçimleri boykot etme kararına karşı tavır alması bekleniyor.

El-İbadi liderliğindeki Zafer Koalisyonu, seçim sisteminin ‘yolsuzluk’ suçu işleyen kişilerin seçime katılmasını engellemesi gerektiğini bildirdi. Koalisyon tarafından bugün yapılan basın açıklamasında, “Ülkenin karşı karşıya olduğu zorluklar, özellikle de bu tarihi anda, sistemin siyasi tabanını genişletmeyi, herkesi dahil etmeyi ve seçim sürecini yolsuzluğa bulaşmış kişilerden ve manipülatörlerden korumayı gerektiriyor” denildi.

Koalisyon, ‘herhangi bir devletin çöküşünün üstesinden gelmenin, halkın çıkarlarını ve devletin varlığını koruyarak iç siyasi ve sosyal birlikle başarılabileceğini’ vurguladı. Açıklamada, “Ulusal bir reform vizyonu temelinde aday olmamak, çıkarlar nedeniyle başkalarının seçimlere katılmasına izin vermemekten temelde farklıdır” ifadesi yer aldı.

Koordinasyon Çerçevesi’nin ana bileşenlerinden biri olan el-İbadi'nin koalisyonu, Sadr'ın benzer bir açıklama yapmasından bir gün sonra seçimleri boykot ettiğini duyurdu.

 Eski Irak Başbakanı Haydar el-İbadi (X)Eski Irak Başbakanı Haydar el-İbadi (X)

Koordinasyon Çerçevesi'nin pozisyonu

Koordinasyon Çerçevesi, Sadr ve el-İbadi'nin kararları ve bunların bir sonraki parlamentoda Şii temsiliyeti üzerindeki etkileri konusunda hemen bir görüş bildirmedi. Bilgi sahibi kaynaklar, “Sadr ve el-İbadi'nin kararlarını ele alma konusunda Şii meclisi içinde anlaşmazlıklar var” dedi.

Şarku’l Avsat'a konuşan kaynaklar şu ifadeleri kullandı: “Bedir Örgütü lideri Hadi el-Amiri ve Hikmet Hareketi lideri Ammar el-Hekim'in başını çektiği bazı Şii liderlerin durumu kontrol altına alma çabaları var. Yaşananlara uyum sağlamak için uzlaşmacı bir çözüm arayışının yanı sıra Sadr'a seçimlere katılması ve boykotu tersine çevirmesi için davette bulunma ve Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu'nu birkaç günlüğüne adaylık kapısını yeniden açmaya davet etme olasılığı da var… Koordinasyon Çerçevesi içinde farklı görüşler var, ancak Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri el-Maliki'nin tutumunun Sadr'ı boykotu kırmaya ve seçimlere katılacağını açıklamaya davet etme eğiliminde olduğu dikkat çekiyor.”

Sadr, Kasım ayında yapılması planlanan parlamento seçimlerini boykot etme kararından dönmek için zorlu koşullar öne sürdü.

Sadr X platformundaki hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Yolsuzluk var olduğu sürece hiçbir seçime katılmayacağım. Doğruluk ancak kontrolsüz silahların teslim edilmesi, milislerin dağıtılması ve ordunun güçlendirilmesiyle tesis edilecektir” ifadelerini kullandı.

Yerel platformlarda, Sadr Hareketi liderleri ile aralarında Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'nin de bulunduğu Şii liderler arasında seçimlere katılma amacıyla temaslar kurulduğuna dair sızıntılar dolaşıyor.

Şarku’l Avsat'a konuşan siyasi bir kaynak, ‘Sadr Hareketi ile geri dönme olasılıkları konusunda şu ana kadar görüşmelerin durmadığını’ söyledi.

Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr (Sadr Hareketi medyası)Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr (Sadr Hareketi medyası)

Seçimlerin meşruiyeti

Son dönemde izlenen çeşitli göstergelere göre seçimlerin meşruiyetine ilişkin endişeler bulunuyor. Boykotun kırılgan bir bölgesel ve uluslararası ortamda diğer kesimler tarafından da tekrarlanması, özellikle silah taşıyan ya da geçmişte silah taşımış olanlar başta olmak üzere pek çok Şii gücün, İran'ın hedef alınmasının ardından ABD ve İsrail tarafından hedef alınabilecekleri korkusunu taşımaya devam ettikleri bir dönemde, siyasi sistemin meşruiyetini etkileyebilir.

Aynı bağlamda araştırmacı Seyf es-Saadi Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte şu ifadeleri kullandı: “Irak'taki siyasi sınıf, boykot eden çoğunluğun seçimlere katılma güvenini yeniden tesis edecek olgun bir seçim sistemi sunamadı. Bunun nedeni, seçim yasasının her seçim döneminde, oy veren halkın gerekçeleri dikkate alınmaksızın, büyük geleneksel partilerin ölçülerine uyacak şekilde değiştirilmesidir… Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr ve iki eski başbakan Haydar el-İbadi ve Mustafa el-Kazımi'nin boykotu, seçimlere giden sürecin ciddiyetinin bir göstergesidir.”

Ancak es-Saadi, ‘seçim bölgesi sistemi, Sainte Lague sistemi ve benimsenen yüzde ile her seçimde sorunlara neden olan sonuç hızlandırma cihazlarına ilişkin doğru istatistiklere dayanan olgun bir yasanın çıkarılması yoluyla Irak'taki seçim sisteminde reform yapılabileceğini’ düşünüyor.