Pakistan’da selden sonra sıtma hızla yayılıyor

Son zamanlarda 78 binden fazla hasta sel bölgelerindeki geçici sağlık tesisleri ve mobil çadırlarda tedavi edildi (Reuters)
Son zamanlarda 78 binden fazla hasta sel bölgelerindeki geçici sağlık tesisleri ve mobil çadırlarda tedavi edildi (Reuters)
TT

Pakistan’da selden sonra sıtma hızla yayılıyor

Son zamanlarda 78 binden fazla hasta sel bölgelerindeki geçici sağlık tesisleri ve mobil çadırlarda tedavi edildi (Reuters)
Son zamanlarda 78 binden fazla hasta sel bölgelerindeki geçici sağlık tesisleri ve mobil çadırlarda tedavi edildi (Reuters)

Pakistan’daki yetkililer, ülkenin selden etkilenen bölgelerini kasıp kavuran sıtma, cilt enfeksiyonları ve ishal gibi hastalıklar nedeniyle 324 kişinin yaşamını yitirdiğini ve gerekli yardımın ulaşmaması durumunda durumun kontrolden çıkabileceğini açıkladı.
Reuters’ın haberine göre, ülkede sel nedeniyle yerinden edilmiş yüz binlerce insan açıkta yaşıyor.
Yüzlerce kilometrelik mesafeye yayılan sel sularının çekilmesi iki ila altı ay sürebileceğinden, cilt ve göz enfeksiyonları, ishal, sıtma, tifo ve dang humması vakalarının yayılmasına neden oldu.
Hollywood’un en yardımsever ünlülerinden olan Angelina Jolie, felaketin boyutuna ilişkin farkındalığı artırmak amacıyla sel nedeniyle yerinden edilenleri ziyaret etti.
İslamabad’daki Ulusal Sel Müdahale Koordinasyon Merkezi’ni (NFRCC) ziyareti sırasında açıklama yapan Jolie, “Daha önce hiç böyle bir şey görmemiştim” dedi.
Kurtarılan hayatları gördüğünü söyleyen Jolie, yeterli yardım olmadan diğerlerinin ‘önümüzdeki birkaç hafta içinde hayatta kalmayı başaramayacaklarını’ da ekledi.
Yetkililer ve yardım görevlileri, sivrisinek, yılan ve köpekler gibi diğer tehditlerin altında olan yerinden edilmiş aileler için daha fazla yardıma ihtiyaç olduğunu söyledi.
Gıda, barınma, tıbbi yardım ve ilaca çok ihtiyaç duyan bu insanlar, hükümetin, yerli ve yabancı yardım kuruluşlarının tüm çabalarına rağmen, yardımların kendilerine ulaşmadığından yakınıyor.
Fransa, yıl sonundan önce Pakistan’ın selden etkilenen bölgelerinde yeniden yapılanma konulu uluslararası bir konferansa ev sahipliği yapmayı planlıyor.
Bu konudaki duyuru, Pakistan Başbakanı Muhammed Şahbaz Şerif ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasında New York’taki Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun 77. oturumu sırasında yapılan görüşme sonrasında geldi.
Yerinden edilen aileler, Pakistan’ın zayıf sağlık sistemi nedeniyle içmeye ve yemek pişirmeye uygun olmayan suyu kullanmak zorunda kalmalarından şikayet ediyor.
Son zamanlarda 78 binden fazla hasta sel bölgelerindeki geçici sağlık tesisleri ve mobil çadırlarda tedavi edildi.
BM, sıtma, tifo ve ishal vakalarının çok hızlı yayıldığı konusunda uyardı ve bu hafta güney bölgelerinde 44 bin sıtma vakası kaydedildiğini bildirdi.



Rusya: Bir Amerikalı silah kaçakçılığından 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Rus bayrağı (Reuters)
Rus bayrağı (Reuters)
TT

Rusya: Bir Amerikalı silah kaçakçılığından 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Rus bayrağı (Reuters)
Rus bayrağı (Reuters)

Rusya'nın Krasnodar kentindeki bir bölge mahkemesi, bugün bir Amerikalı’yı yasa dışı silah ve mühimmat taşıma suçundan beş yıl hapis cezasına çarptırdı. Silahlar, geçen haziran ayında Rusya'nın güneyindeki Soçi limanında demirli olan yatında bulunmuştu.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre mahkeme, Charles Wayne Zimmerman olarak açıklanan kişinin silah ve mühimmat kaçakçılığından suçlu bulunarak beş yıl hapis cezasına çarptırıldığını duyurdu. Rus yetkililer henüz resmi olarak tutuklandığını doğrulamadı.


Polis nezaretindeyken ölen Moritanyalı adamın ailesinden Fransız polisine suçlama

Fransız polisi (Arşiv- Reuters)
Fransız polisi (Arşiv- Reuters)
TT

Polis nezaretindeyken ölen Moritanyalı adamın ailesinden Fransız polisine suçlama

Fransız polisi (Arşiv- Reuters)
Fransız polisi (Arşiv- Reuters)

Fransa’da gözaltında iken geçen hafta hayatını kaybeden Moritanyalı bir adamın ailesi, Fransız polisinin ölümüne neden olduğunu iddia ederek bağımsız bir soruşturma talep etti. Ağabeyi İbrahim'in dün yaptığı açıklamaya göre 35 yaşındaki Hassan Diarra, çarşamba gecesi yaşadığı göçmen konaklama yerinin dışında kahve içerken polis memurlarıyla karşı karşıya geldi.

Paris'te pazar günü yaklaşık 1000 kişinin katıldığı anma töreninde bir polis memuru, "Geçimini sağlamak için Fransa'ya geldi ve şimdi sonsuza dek gitti" dedi.

Komşular tarafından çekilen ve sosyal medyada dolaşan bir videoda, bir polis memurunun yerde yatan bir adama yumruk attığı, diğer bir polis memurunun ise yanında durduğu görülüyor.

 Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre ailenin avukatı, ailenin polise "ölümle sonuçlanan kasıtlı şiddet" suçlamasıyla şikayette bulunduğunu bildirdi.

"Görgü tanıkları, tutuklama yerinde kan lekeleri gördüler" diye ekledi.

Savcılık, polis memurlarının Diarra'yı "esrar sararken gördükten" sonra ona yaklaştığını ve aranmayı reddetmesinin ardından gözaltına aldığını belirtti.

Kadın, adamın "yere düştüğünü ve iki polis memurunu da beraberinde yere serdiğini" belirtti ve memurlardan birinin onu etkisiz hale getirmek için elektroşok cihazı kullanıldığını söylediğini aktardı.

Diarra, polise direnmek, "sahte idari belgeler ve esrara benzeyen kahverengi bir madde" bulundurmak suçlamalarıyla gözaltına alındı.

Polis, kaşındaki yara nedeniyle hastaneye götürülmesini istedi, ancak adam bir bankta beklerken bilincini kaybetmiş gibi görünüyordu.

Bir polis memuru ve ardından acil müdahale ekibi onu hayata döndürmeye çalıştılar, ancak yaklaşık kırk dakika sonra öldüğü açıklandı.


Trump: Grönland'dan "Rus tehdidini" kaldırmanın zamanı geldi

ABD Başkanı Donald Trump (AP)
ABD Başkanı Donald Trump (AP)
TT

Trump: Grönland'dan "Rus tehdidini" kaldırmanın zamanı geldi

ABD Başkanı Donald Trump (AP)
ABD Başkanı Donald Trump (AP)

ABD Başkanı Donald Trump, Danimarka'nın Grönland'dan "Rus tehdidini" ortadan kaldırmak için hiçbir şey yapamadığını belirterek, "Artık bunun zamanı geldi ve olacak" ifadesini kullandı.

Trump, Danimarka'nın özerk bölgesi olan Grönland'ın ülkesinin mülkiyetinde kalmasından daha azına razı olmayacağını defalarca vurguladı; ancak hem Danimarka hem de Grönland liderleri adanın satılık olmadığını ve Amerika Birleşik Devletleri'nin bir parçası olmasını istemediklerini ısrarla belirtiyorlar.