Mısır, BMGK’da COP27 için çalıştı

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Afrika Devlet ve Hükümet Başkanları İklim Değişikliği Komitesi toplantısında (Mısır Dışişleri Bakanlığı)
Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Afrika Devlet ve Hükümet Başkanları İklim Değişikliği Komitesi toplantısında (Mısır Dışişleri Bakanlığı)
TT

Mısır, BMGK’da COP27 için çalıştı

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Afrika Devlet ve Hükümet Başkanları İklim Değişikliği Komitesi toplantısında (Mısır Dışişleri Bakanlığı)
Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Afrika Devlet ve Hükümet Başkanları İklim Değişikliği Komitesi toplantısında (Mısır Dışişleri Bakanlığı)

Mısır, iklim değişikliği konusunda diğer ülkeler ile birlikte hareket etmek, 27. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ni güçlendirmek için New York’ta düzenlenen 77. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda konuşma yaptı.
Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, görüşmede şu açıklamada bulundu:
“Mısır’ın yaklaşan COP27 Zirvesine ev sahipliği yapması ve COP27 dönem başkanı olması ile, iklim değişikliğine uygun, uluslararası iklim hareketinden dengeli sonuçlar elde etmeyi amaçlıyoruz. Anlaşmada kabul edilen maddelerin hayata geçirilmesini istiyor, uluslararası arenadaki son gelişmelerin iklim değişikliği ile mücadelede dikkatimizi dağıtmamasını istiyoruz.”
Bakan Şukri, ABD Ticaret Odası tarafından oturum aralarında düzenlenen ‘İklim Çözümlerinde Ortaklar… COP27’de Hükümetler ve İş Dünyası’ başlıklı etkinlikte açılış konuşmacısı oldu.
Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd, Bakan Şukri’nin Mısır’ın iklim çalışmalarındaki başarısının özel sektör temsilcileri de dahil olmak üzere çeşitli paydaşlar arasındaki işbirliğine bağlı olduğuna inandığını belirtti. Kahire’nin iklim değişikliği ile mücadeledeki hedeflerine ulaşmak için hükümet ve özel sektör arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi ve koordine edilmesi için çalıştığı kaydedildi.
Şukri, konuşmasında “Gelişmekte olan ülkelerdeki özel sektör, bu ülkelerdeki yeşil ekonomiye yatırım yaparak, teknolojik çözümler sunarak, çevre dostu modellerin uygulanması için özel bir sorumluluk taşıyor” dedi.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es- Sisi’nin temsilcisi olan Şukri, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un daveti üzerine bir yemeğe katıldı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamalara göre Bakan Şukri, yemekte Mısır’ın, başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde ekonomik kalkınma çabalarını olumsuz etkileyen enerji fiyatlarındaki artış ile mücadele çabalarını ele aldı.
Şukri, yemekte şu konuşmada bulundu:
“Mevcut uluslararası durum ışığında Mısır, Akdeniz’in doğusundaki ülkelerin doğal gaz üretimi, sıvılaştırılmış doğal gaz çalışmaları ve ihracatında, bölgesel bir enerji merkezi olmak için çalışmalara devam ediyor. Afrika ve Avrupa ülkeleri arasındaki elektrik çalışmalarına ek olarak yenilenebilir ve temiz enerji alanlarında yatırımları teşvik ediyor.”  
Mısır Dışişleri Bakanı, gıda ithalatçısı olan bir ülke olarak Mısır ekonomisine zarar veren küresel gıda krizi konusunda açıklama yaptı. Bakan Şukri, ithalatçı ülkelerin gıda ihracatını kolaylaştırılması gerektiğini belirterek krizle mücadele konusunda gıda fazlası olan ülkelere ihtiyaç duyulduğunu açıkladı. Gelecekte benzer bir krize hazırlanmak için tarım alanında bilimsel araştırmaların yapılmasına teşvik edilmesinin, ilgili alanlarda taraflar arasındaki işbirliğinin geliştirilmesinin yanı sıra gelişmekte olan ülkelerin gıda üretimlerinin arttırılmasının ve sürdürülebilir tarım faaliyetlerine yatırım yapılmasının gerekliliği vurgulandı.
Şukri, New York ziyaretinde, Afrika Devlet ve Hükümet Başkanları İklim Değişikliği Komitesi toplantısına katıldı. Bakanlık Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd, toplantıda COP27’nin Afrika kıtasında düzenlenmesi nedeniyle iklim değişikliği ile mücadelede verilen kararların uygulanması, Afrika kıtasındaki sorunlar ile mücadele edilmesi için tarafların birlikte çalışması gerektiğinin ele alındığını belirtti. COP27’nin Afrika’da gelişmekte olan ülkeler için uygun bir finansman sağlayacağı ve COP27’de özel sektör ve sivil toplum da dahil olmak üzere uluslararası tarafların katılımının sağlanacağı bir yaklaşımın benimseneceği kaydedildi.



Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
TT

Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)

130'dan fazla yardım ve sivil toplum kuruluşu (STK), faaliyetleri kaosa yol açan ABD ve İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı'nın (GHF) kapatılması için çağrı yaptı.

Oxfam, Save the Children ve Af Örgütü'nün de aralarında bulunduğu kuruluşların bugün yayımladığı ortak açıklamada, GHF'nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs'tan bu yana 500'den fazla Filistinlinin yardım bölgelerinde öldürüldüğüne dikkat çekiliyor.

Kuruluşlar, sivillere yönelik saldırılarda çoğunlukla çocukların öldürüldüğünü vurgulayarak, GHF'nin insani yardım çalışmalarının tüm normlarını ihlal ettiğini belirtiyor:

Gazze'deki Filistinliler imkansız bir seçimle karşı karşıya: Ya açlıktan ölecekler ya da ailelerini doyurmak için çaresizce yiyeceğe ulaşmaya çalışırken vurulacaklar.

İsrail askerlerinin erzak dağıtım bölgelerindeki Filistinli sivillere "rutin olarak" ateş açtığı, Washington ve Tel Aviv destekli vakfın Gazze'deki durumu daha da kötüleştirdiği ve faaliyetlerinin sonlandırılması gerektiği ifade ediliyor.

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

İsrail gazetesi Haaretz'in cuma günkü haberinde, kimliklerinin gizli tutulmasını isteyen İsrailli askerler, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilere ateş açma talimatı aldıklarını söylemişti. Askerler, Filistinlilerin orduya ait mevzilerden uzak tutulması için böyle bir emir verildiğini ancak "gereksiz yere ölümcül güç kullanmaktan endişe duyduklarını" belirtmişti.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise iddiaları yalanlayarak "dağıtım merkezlerindekiler de dahil hiçbir sivile kasten ateş etme emri verilmediğini" savunmuştu. Başbakan Binyamin Netanyahu da gazeteyi orduya karşı dezenformasyonla suçlamıştı.

Diğer yandan İsrail ordusu, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilerin öldürülmesine dair soruşturma başlatıldığını da duyurmuştu. Ordudan dün yapılan açıklamada, GHF'nin yardım merkezlerine giden yollara yön ve uyarı levhaları yerleştirileceğini, sahalara erişimin iyileştirileceğini bildirmişti.

Independent Türkçe, BBC, Haaretz