Suudi Arabistan’da 92. Milli Gün ‘Bu Bizim Evimiz’ sloganıyla kutlanacak

Suudiler Milli Gün'de Kral Abdulaziz'in başarılarını hatırlıyor (SPA)
Suudiler Milli Gün'de Kral Abdulaziz'in başarılarını hatırlıyor (SPA)
TT

Suudi Arabistan’da 92. Milli Gün ‘Bu Bizim Evimiz’ sloganıyla kutlanacak

Suudiler Milli Gün'de Kral Abdulaziz'in başarılarını hatırlıyor (SPA)
Suudiler Milli Gün'de Kral Abdulaziz'in başarılarını hatırlıyor (SPA)

Suudi Arabistan, Krallığın birleşmesini ve Kral Abdulaziz bin Abdurrahman bin Faysal Al Suud tarafından 1932’de kuruluşunu anmak için her yıl 23 Eylül’de Milli Günü kutluyor.
Kral Abdulaziz bin Abdurrahman bin Faysal Al Suud, 30 yıl süren tarihi olayların ardından, Hicri 17 Cemaziyelevvel 1351 (23 Eylül 1932) günü Arabistan’ı birleştirerek Suudi Arabistan Krallığı’nın kuruluşunu duyurdu.

Suudiler, 92. Milli Gün’ün gelişiyle birlikte, Kral Abdulaziz bin Abdurrahman’dan başlayarak, Krallar Suud, Faysal, Halid, Fahd ve Abdullah döneminden, Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman dönemindeki modernleşme ve geleceğin devletini inşa etme aşamasına kadar ülke tarihinin önemli özelliklerini hatırlıyor.

Kral Selman bin Abdulaziz bir konuşmasında, “Kral Abdulaziz’in tarihi, sadece mücadele yönleriyle, birleşme ve inşanın kazanımlarıyla sınırlı değildir. Bilakis, kişiliğinin ortaya çıktığı birçok yönü içerir” ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan, Kral Selman ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın önderliğinde, politikasını iç ihtiyaçlar ve dış gereksinimler arasında bir denge içinde formüle ederek, ülke için küresel ölçekte kayda değer bir varlık kaydetmeyi başardı.

Büyük kutlamalar
Suudi Arabistan Genel Eğlence Otoritesi, ülkenin dört bir yanında ‘Bu Bizim Evimiz’ sloganıyla 9 gün boyunca sürecek olan 92. Milli Gün kutlama programlarının başladığını açıkladı.

Kutlama etkinlikleri, 18-26 Eylül tarihleri ​​arasında ülkenin çeşitli bölgelerinde devam edecek.
Askeri ve sivil uçaklar, 13 büyük şehri kapsayacak şekilde başlatılacak olan ‘Vatana Selam’ sloganı altında ülke tarihinin en büyük hava gösterisini gerçekleştirecek.
Kraliyet Hava Kuvvetleri, 10 gün boyunca 14 şehirde Typhoon, F-15S, Tornado ve F-15C uçaklarıyla hava gösterileri düzenleyecek.

Kraliyet Donanması ise, özel deniz güvenlik grubunun geçit törenine ek olarak, modern deniz gemileri ile askeri araçların sergilendiği ulusal bir yürüyüşe katılacak.
Başkent Riyad ve Cidde, Kraliyet Muhafız alayı ve süvarilerinin ana yollarda bir tura çıkmasıyla özel bir etkinliğe tanık olacak.
İçişleri Bakanlığı, sanal bir operasyon tiyatrosunun (Ezz Al-Watan) yer alacağı nitelikli bir katılımla Milli Gün kutlamalarında yer alacak. 
Bakanlığın askeri bandosu, her yaş grubuna uygun canlı müzik performansları sergileyecek.

Bakanlık, en önemli miras varlıklarını öne çıkaran, geçmişi bugünle ilişkilendiren ve güvenlik sektörlerinin tanık olduğu büyük gelişmeyi yansıtan bir sergisi de olacak.
Bu etkinlikler, 21-24 Eylül tarihleri ​​arasında dört gün sürecek ve her gün 16:00-23:00 saatleri arasında gerçekleşecek.
Ülkenin çeşitli bölgeleri, ayrıca 21-24 Eylül tarihleri ​​arasında 12 eğlence festivaline ev sahipliği yapacak.

Etkinlik kapsamında ülke tarihi ve otantik ulusal mirasını kutlayan karnavallar düzenlenecek, folklorik sanatlar, miras ve el sanatları içeren faaliyetler yapılacak.
Cirque du Soleil, Riyad’daki Princess Nourah bint Abdulrahman Üniversitesi tiyatrosunda 92. Milli Gün için özel olarak tasarlanmış en büyük uluslararası gösterilerden biriyle, 21-24 Eylül tarihleri ​​arasında 4 gün üst üste ‘Ulusal Zenginlik’ başlıklı özel bir gösteri sunacak.
23 Eylül Cuma günü saat 21.00’de 18 şehirde aynı anda havai fişekler atılacak.

Suudi Arabistan’ın 13 bölgesi, ülke tarihi ve otantik ulusal mirasını kutlayan festivallere ev sahipliği yapacak.
Festivaller, her bölgenin folklorundan ilham alan performanslar aracılığıyla, ülkenin mirasını kutlamak için en son aydınlatma ve ses teknolojileriyle donatılmış gösterileri de içerecek.

Medine’deki Prens Muhammed bin Abdulaziz Spor Şehri, ülkenin tarihini anlatacak bir operete ev sahipliği yapacak.
Riyad, Abha, Kasım ve Cidde gibi bazı şehirler Milli Gün kutlamaları kapsamında bir dizi partiye tanık olacak. Suudi, Körfez ve Arap müziğinin yıldızları mini bir konser verecek.



Yeni korku filmindeki çılgın ölüm sahnesi yönetmeni bile şoke etti

İspanyol asıllı Britanyalı Dafne Keen, 2017 yapımı Logan: Wolverine'deki (Logan) mutant Laura Kinney rolüyle de tanınıyor (Independent Film Company)
İspanyol asıllı Britanyalı Dafne Keen, 2017 yapımı Logan: Wolverine'deki (Logan) mutant Laura Kinney rolüyle de tanınıyor (Independent Film Company)
TT

Yeni korku filmindeki çılgın ölüm sahnesi yönetmeni bile şoke etti

İspanyol asıllı Britanyalı Dafne Keen, 2017 yapımı Logan: Wolverine'deki (Logan) mutant Laura Kinney rolüyle de tanınıyor (Independent Film Company)
İspanyol asıllı Britanyalı Dafne Keen, 2017 yapımı Logan: Wolverine'deki (Logan) mutant Laura Kinney rolüyle de tanınıyor (Independent Film Company)

Yeni korku filmi Ölümün Sesi'nde (Whistle) öyle "çılgın" bir ölüm sahnesi var ki yönetmen Corin Hardy, senaryo eline ilk geçtiğinde o kısmı dönüp bir daha okumak zorunda kaldığını söylüyor.

Zombilerin Şafağı'nın (Shaun of the Dead) yıldızı Nick Frost, Yellowjackets'tan Sophie Nélisse ve Deadpool & Wolverine'den Dafne Keen'in rol aldığı film, antik bir Aztek çalgısına üflediklerinde farkında olmadan Azrail'in dikkatini üzerlerine çeken bir grup lise öğrencisine odaklanıyor.

Başta düdüğün ruhları çağırdığını sanan gençler, bunun aslında üfleyenin ölümünü hızlandırdığını acı bir şekilde öğreniyor: Normalde yıllar sonra bir yangında ölecek olsanız, peşinize yanmış bir ceset düşüyor. Yaşlılıktan, sessiz sedasız ölmek mi? O zaman gözlerinde ölümcül bir parıltı olan o yaşlı kadından uzak durmanızda fayda var. 

Bu noktada senarist Owen Egerton, karakterlerin ölüm biçimleri konusunda epey yaratıcı davranmış. Hardy, SFX dergisinin son sayısına konuşurken şunları söylüyor: 

Daha önce hiç görmediğim bir ölüm sahnesi var. Yatak odasındaki bir adam ve başına gelenler...

Dehşetin Yüzü'yle (The Nun) tanınan yönetmen sözlerini şöyle sürdürüyor: 

Senaryoyu okudum ve bu ölümün olduğu sayfayı tekrar okumam gerekti. 'Vay canına, bu inanılmaz' dedim. 'Bunu nasıl yapacağımı hiç bilmiyorum ama tasarlayacağım.' Sonra birkaç harika storyboard sanatçısı, konsept sanatçısı ve özel efekt ustasıyla çalıştım; hepsi çok etkileyici işler çıkardı.

Ölümün Sesi; Elm Sokağında Kabus (A Nightmare on Elm Street), Kayıp Çocuklar (The Lost Boys) ve Komşum Bir Vampir (Fright Night) gibi klasiklerden ilham alıyor. Hardy'ye göre film, en çok Halka (The Ring) ve Kahvaltı Kulübü (The Breakfast Club) arasında gidip gelen bir tona sahip.

Hardy, "Ölüm düdüğünü nasıl yenebileceklerini bulmak için birlikte çalışmaları gerekiyor ve bu süreç onları birbirine yaklaştırıyor. Bu konuda yumuşağım biraz" diyor ve ekliyor: 

Arka planda bir umut damarının akması ve hayatta kalma isteği benim için önemliydi. Yürekli bir korku filmi yapmak istedim... Renkli, melankolik ve epik hissettirsin istedim; gerçekten içine dalıp kaybolabileceğiniz bir dünya... Seyirci için tam bir yolculuk olsun istedim.

Ölümün Sesi, Türkiye'de ABD'yle birlikte 6 Şubat'ta vizyona girecek. 
Independent Türkçe, GamesRadar, Horrorfuel


Final bölümüyle patladı: 483 milyon dakika izlenen diziden rekor geldi

Pluribus'ta Carol Sturka rolündeki Rhea Seehorn'a (solda) 44 yaşındaki Karolina Wydra (sağda) eşlik ediyor (Apple TV)
Pluribus'ta Carol Sturka rolündeki Rhea Seehorn'a (solda) 44 yaşındaki Karolina Wydra (sağda) eşlik ediyor (Apple TV)
TT

Final bölümüyle patladı: 483 milyon dakika izlenen diziden rekor geldi

Pluribus'ta Carol Sturka rolündeki Rhea Seehorn'a (solda) 44 yaşındaki Karolina Wydra (sağda) eşlik ediyor (Apple TV)
Pluribus'ta Carol Sturka rolündeki Rhea Seehorn'a (solda) 44 yaşındaki Karolina Wydra (sağda) eşlik ediyor (Apple TV)

Nielsen verilerine göre Apple TV'nin yeni dizisi Pluribus, final bölümünün yayına girmesiyle birlikte yeni bir izlenme zirvesine ulaştı.

Bilimkurgu dizisi, 22 Aralık haftasında toplam 483 milyon dakika izlendi. Böylece Pluribus, bir önceki haftaki 343 milyon dakikalık performansını yüzde 40 artırarak haftalık bazda yeni bir rekor kırdı.

24 Aralık'ta final yapan dizi, reyting ölçüm şirketi Nielsen'ın izlenme listesine ilk kez 8 Aralık haftasında girmişti. Bu dönem, 7. bölümün yayımlandığı haftaya denk gelmiş ve Apple TV'de 360 milyon dakika izlenmişti.

Yeni zirvesiyle Pluribus, sözkonusu haftada en çok izlenen 6. dizi oldu. Paramount+ ve Pluto TV'de toplam 477 milyon dakika izlenen Mayor of Kingstown'ın önünde yer alan dizi, aynı hafta Netflix'te 514 milyon dakika izlenmeye ulaşan Dave Chappelle'ın stand-up gösterisinin gerisinde kaldı.

Haftanın açık ara öne çıkan yapımı ise Stranger Things oldu. Dizinin 5. ve final sezonundan üç yeni bölüm 25 Aralık'ta yayımlanmıştı. Bu yeni bölümlerin yanı sıra önceki sezonlara yönelik izlenmelerin de etkisiyle Stranger Things, 22 Aralık haftasında toplam 6,89 milyar dakikalık izlenmeye ulaştı. Bu rakam, Nielsen'ın şimdiye kadar raporladığı en büyük üçüncü haftalık toplam olarak kayda geçti.

Stranger Things ayrıca aralık ayının tamamında 15 milyar dakikanın üzerinde izlenmeyle ayın en çok izlenen içeriği oldu. Bu performansın, Netflix'in aralık ayı izlenmesinde yüzde 10'luk bir artış görmesine de katkı sağladığı belirtildi.

Stranger Things'in ardından gelen ikinci sırada Landman yer aldı. İkinci sezonunu daha istikrarlı bir tempoyla yayına alan dizi, aynı hafta 1,64 milyar dakika izlenerek bir önceki haftadaki 1,61 milyar dakikalık seviyenin az da olsa üzerine çıkmayı başardı.

Independent Türkçe, The Wrap, Hollywood Reporter


Netflix'ten erken iptal: 100 milyon saat izlenen dizi 50 günde rafa kalktı

7 bölümden oluşan The Abandons'ın 52 yaşındaki Emmy adayı yıldızı Lena Headey, Game of Thrones'daki Cersei Lannister rolüyle tanınıyor (Netflix)
7 bölümden oluşan The Abandons'ın 52 yaşındaki Emmy adayı yıldızı Lena Headey, Game of Thrones'daki Cersei Lannister rolüyle tanınıyor (Netflix)
TT

Netflix'ten erken iptal: 100 milyon saat izlenen dizi 50 günde rafa kalktı

7 bölümden oluşan The Abandons'ın 52 yaşındaki Emmy adayı yıldızı Lena Headey, Game of Thrones'daki Cersei Lannister rolüyle tanınıyor (Netflix)
7 bölümden oluşan The Abandons'ın 52 yaşındaki Emmy adayı yıldızı Lena Headey, Game of Thrones'daki Cersei Lannister rolüyle tanınıyor (Netflix)

Netflix, 2026'ya hızlı bir iptal kararıyla girdi: Platform, yayına girmesinden yalnızca 50 gün sonra, yıldız isimleri buluşturan western dizisi The Abandons'ı rafa kaldırdı.

The X-Files'ın yıldızı Gillian Anderson ve Game of Thrones'la tanınan Lena Headey'nin başrollerini paylaştığı dizi, 1850'lerin ABD'sinde kanunun işlemediği bir sınır bölgesinde, birbirine karşı konumlanan biri zengin, diğeri yoksul iki ailenin üstünlük mücadelesini konu alıyordu.

Headey ve Anderson'a Nick Robinson, Diana Silvers, Aisling Franciosi ve Lucas Till eşlik ediyordu.

Sons of Anarchy'nin yaratıcısı Kurt Sutter'ın imzasını taşıyan The Abandons, güçlü oyuncu kadrosuna rağmen geniş bir izleyici ilgisi yaratamadı. Buna rağmen Netflix verileri, dizinin ilk ayında 100 milyon saat izlenmeye ulaştığını ve yaklaşık 20 milyon izleyici topladığını gösteriyor. 

Ancak dizi, eleştirmenler ve izleyiciler nezdinde iyi bir karşılık bulamadı: Rotten Tomatoes'ta eleştirmen puanı yüzde 30'da kalırken, izleyici skoru yüzde 51 oldu.

Eleştirmenlerin diziyle ilgili ortak görüşü şöyle:

The Abandons, güçlü başrollerine rağmen zayıf karakterleri, özgünlükten uzak yapısı ve heyecansız anlatımıyla sönük bir deneyim sunuyor.

2025'te platformun en çok izlenen 50 yapımı listesine zar zor girebilen The Abandons, çekimlerin tamamlanmasına haftalar kala Sutter'ın projeden ayrılmasıyla da gündeme gelmişti. 

Deadline, geçen yıl ekimde bu ayrılığın "yaratıcı anlaşmazlıklar" nedeniyle yaşandığını yazmış; Netflix'in, ilk bölümün 100 dakikalık kurgusuna ilişkin soru işaretleri bulunduğunu aktarmıştı.

Netflix ve Sutter bu iddialar üzerine sessizliğini korurken, yönetmen Otto Bathurst ve Rob Askins projenin başına geçmişti.

Independent Türkçe, GamesRadar, Deadline