Reuters: Kamu bankalarının Mir'i kullanmaya devam etmesi olası ama Batı'ya karşı daha şeffaf olacaklar

Reuters'a konuşan kaynaklar kamu bankalarının, Batı'ya karşı daha şeffaf olarak Mir sistemini kullanmaya devam etmesinin olası olduğunu ifade etti

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Reuters: Kamu bankalarının Mir'i kullanmaya devam etmesi olası ama Batı'ya karşı daha şeffaf olacaklar

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

ABD ve Avrupa ülkeleri, Rusya'nın Mir adlı yerel ödeme sistemine dahil olan Türk bankalarını odağına almaştı.
Kamu bankalarının Rusya'nın Mir ödeme sistemini kullanmaya devam etmesi, ancak Batı'ya karşı daha şeffaf olacakları ve sistemin Moskova'ya yönelik yaptırımlarını delmek için kullanılmadığı konusunda güvence sağlamaları bekleniyor.
Reuters'a konuşan iki kaynak, kamu bankalarının bu konuda çok hassas olduğunu ve oldukça ihtiyatlı davranacaklarını belirtti.
Diplomatlar, Batılı devletlerin Türkiye ve Rusya arasındaki ekonomik ilişkilere dair endişelerinin, özellikle de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in birkaç kez bir araya gelmesinin ardından, bir süredir arttığını ifade ediyor.
Erdoğan dün Türkiye'nin yaptırımlar nedeniyle "istese de istemese de" Mir sistemi için bir alternatif bulmaya yönelik adım atması gerektiğini söylemişti.
Kaynaklar kamu bankalarının, Batı'ya karşı daha şeffaf olarak Mir sistemini kullanmaya devam etmesinin olası olduğunu ifade etti.
Konu ile ilgili bilgi sahibi bir kaynak "Kamu bankalarının Mir sistemini kullanmaya devam etme olasılığı yüksek, ancak AB ve ABD'ye, bankaların yaptırımlara uyduğunu takip edebilecekleri yeni bir sistem sunacak ve daha fazla güvence sağlayacaklar" dedi.
Bir üst düzey bankacılık yetkilisi, bankaların sistemi kullanıp kullanmayacaklarına kendilerinin karar vereceğini ancak bu konuda çok ihtiyatlı davranacaklarını ifade etti.Yetkili "Kamunun
duruma kayıtsız kalacağını düşünmüyoruz; bu süreci dikkatle değerlendireceklerdir. Ben 'Mir'i sıradan vatandaşlara kullandırıyoruz, yaptırım kapsamında olanlara zaten kullandırmıyoruz' mesajı veren açıklamalar bekliyorum" dedi.
İş Bankası ISCTR.IS ve Denizbank, ABD'nin uyguladığı yaptırımları Mir sistemini işleten şirketin başındaki ismi de kapsayacak şekilde genişletmesinin ardından Rus ödeme sisteminin kullanımını askıya aldıklarını ifade etmişlerdi.
Hafta başında ABD'li bir üst düzey yetkili, İş Bankası ve Denizbank'ın Mir'in kullanımını askıya alma kararını mantıklı olarak değerlendirmiş ve Washington'ın yaptırım tehlikesi nedeniyle daha fazla Türk bankasının Mir ödeme sistemini kullanmayı bırakmasını beklediğini kaydetmişti.
Independent Türkçe, Reuters



Suudi Arabistan Veliaht Prensi, yapay zekâ çözümleri geliştirmek için HUMAIN adlı bir şirket kurulduğunu duyurdu

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku’l Avsat)
TT

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, yapay zekâ çözümleri geliştirmek için HUMAIN adlı bir şirket kurulduğunu duyurdu

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman bugün, yapay zekâ (AI) çözümleri ve teknolojileri geliştirmeyi, yönetmeyi ve sektörün ekosistemine yatırım yapmayı amaçlayan HUMAIN şirketinin Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu tarafından kurulduğunu duyurdu.

Yönetim kuruluna Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın başkanlık ettiği HUMAIN, Arapça'daki en iyi büyük dil modellerinden (LLM) birinin geliştirilmesi de dahil olmak üzere son teknoloji yapay zekâ modelleri ve uygulamalarının yanı sıra, yeni nesil veri merkezleri ve bulut bilişim altyapısı sunacak.

HUMAIN, yerel, bölgesel ve uluslararası düzeyde yapay zekâ uygulamaları ve çözümleri geliştirme ve sunma yeteneklerini güçlendirmeye ve geliştirmeye ve dijital ekonomide yeni ufuklar açmaya katkıda bulunacak.

Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu ve bir dizi portföy şirketi, yatırım ve uluslararası ortaklıklar yoluyla yapay zekâ ekosistemini güçlendirmek için çalışıyor ve Suudi Arabistan’ın üç kıta arasındaki stratejik coğrafi konumu da dahil olmak üzere, bağlantıyı kolaylaştıran ve büyük miktarda verinin hızlı bir şekilde işlenmesini sağlayan avantajlarından yararlanıyor. Suudi Arabistan'da artan ekonomik büyüme oranları ve modern teknolojilere ilgi duyan gençlerin yüksek oranı, yapay zekâ teknolojilerinde kapasite geliştirme, araştırma ve yeniliğin desteklenmesine katkıda bulunuyor.

Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu’nun yapay zekâ stratejisi, yerel kalkınma ve ekonomik çeşitlendirme çabalarını destekleme hedeflerinin bir parçası olarak Suudi Arabistan’ın küresel rekabet gücünü artırmayı amaçlıyor. Suudi Arabistan, Küresel Yapay Zekâ Endeksi 2024'te dünyada ulusal yapay zekâ stratejisi geliştiren ilk ülkeler arasında yer aldı.

HUMAIN, veri merkezleri ve cihazlarla ilgili çeşitli girişimleri destekleyecek ve koordine edecek, çeşitli alanlarda yapay zekâ teknolojilerinin benimsenmesini hızlandıracak ve enerji, sağlık, endüstri ve finansal hizmetler gibi stratejik sektörlerde dijital ekonomi için entegre bir çözüm ekosistemi sağlayacak. Şirket ayrıca, yeniliklerin fikri mülkiyet haklarını korurken yerel kalkınma çabalarını teşvik edecek ve Suudi Arabistan’ı en iyi veri ve yapay zekâ teknolojilerini sağlamak için küresel bir merkez olarak kurmak ve Krallık'tan ve dünyadan yatırım fırsatlarını ve sektördeki en iyi yetenekleri çekmek de dahil olmak üzere Suudi Arabistan’ın veri ve yapay zekâ sektöründeki hedeflerine ulaşacak.