HTŞ Colani'ye yönelik darbe girişimi haberlerini yalanladı

"Ebu Marya el-Kahtani", liderine sadakatini teyit ettiği bir fotoğraf yayınladı
"Ebu Marya el-Kahtani", liderine sadakatini teyit ettiği bir fotoğraf yayınladı
TT

HTŞ Colani'ye yönelik darbe girişimi haberlerini yalanladı

"Ebu Marya el-Kahtani", liderine sadakatini teyit ettiği bir fotoğraf yayınladı
"Ebu Marya el-Kahtani", liderine sadakatini teyit ettiği bir fotoğraf yayınladı

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib şehri, çevresi ve sınır bölgeleri, Çarşamba ve Perşembe gecesi, Asayiş Teşkilatı ve Heyetu Tahrir eş-Şam (HTŞ) üyelerinin geniş çaplı askeri hareketliliğine tanık oldu.
HTŞ lideri Ebu Muhammed el-Colani'ye karşı isyan ve başarısız bir darbe girişimine ilişkin haberler servis edilirken HTŞ Medya Ofisi iddiaları yalanladı ve hareketliliğin sebebini ‘İdlib kentindeki istikrarı kontrol etmek için alınan geniş güvenlik önlemi’ olarak nitelendirdi.
Sosyal medyada bazı Suriyeli aktivistler, HTŞ’nin önde gelen isimlerinden Ebu Mâria el-Kahtani olarak bilinen Maysara Ali bin Musa bin Abdullah el-Jabburi’nin HTŞ lideri Ebu Muhammed el-Colani'ye darbe girişiminde bulunduğuna dair iddialarda bulundular.
HTŞ Medya Ofisi ise örgüt merkezine karşı isyan veya darbe girişimi olduğuna dair dolaşıma sokulan haberleri yalanladı. Medya Ofisi İdlib çevresindeki askeri hareketliliğin sebebinin ise Hama’dan İdlib’e sığınan bazı aileler ile yerli halk arasındaki ihtilaflara müdahale olduğu belirtildi.
Şarku’l Avsat’ın Medya ofisinden edindiği bilgilere göre "Bu nedenle İdlib kentinde faaliyet gösteren güvenlik güçleri, güvenliğin kontrol altına alınması, İdlib'de kaos ve bölgesel çekişmelere yol açılmaması, bölge güvenliğinin tehlikeye atılmaması ve içindeki idari kurumları sabote etmemesi için üyelerini seferber etmiştir" ifadelerini kullandı.
Ebu Mâria el-Kahtani de yaptığı yazılı açıklamada Colani ile aralarında herhangi bir anlaşmazlık olmadığını belirterek HTŞ lideri Ebu Muhammed el-Colani'ye karşı isyan ettiğini yalanladı.  Kahtani, Colani ile birlikte çekildiği bir fotoğrafı paylaştı.



İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyine düzenlediği iki hava saldırısında 6'sı çocuk 20 Filistinli hayatını kaybetti

TT

İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyine düzenlediği iki hava saldırısında 6'sı çocuk 20 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail'in Han Yunus'un eteklerinde yerinden edilmiş kişiler için kurulan bir kampa düzenlediği hava saldırısının ardından yükselen dumanlar (AFP)
İsrail'in Han Yunus'un eteklerinde yerinden edilmiş kişiler için kurulan bir kampa düzenlediği hava saldırısının ardından yükselen dumanlar (AFP)

Gazze Şeridi’ndeki Sivil Savunma Müdürlüğü Sözcüsü Mahmud Basal’a göre, İsrail savaş uçaklarının dün gece Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus ve Gazze şehrinin batısındaki eş-Şati Mülteci Kampı’na düzenlediği iki saldırıda en az 20 Filistinli şehit oldu.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Basal, sağlık görevlilerinin ‘Han Yunus'un el-Mevasi bölgesinde ve eş-Şati Mülteci Kampı’nda şafak vakti İsrail tarafından gerçekleştirilen iki saldırının ardından aralarında en az altı çocuk ve iki kadının da bulunduğu 20 şehit ve onlarca yaralıyı hastanelere naklettiğini’ bildirdi.

sdfrgthy
İsrail ile Gazze Şeridi arasındaki sınırın İsrail tarafından görülen bir patlamanın ardından Gazze'de duman yükseliyor. (Reuters)

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik savaşı, Gazze Şeridi’ndeki Sağlık Bakanlığı'na göre 57 binden fazla Filistinlinin hayatını kaybetmesine ve bölgenin büyük bölümünün enkaza dönüşmesine neden oldu.

Hamas uzun süredir kalan esirlerin serbest bırakılmasından önce savaşın sona erdirilmesini talep ediyor. İsrail ise tüm esirler serbest bırakılmadan ve Hamas ortadan kaldırılmadan savaşı sona erdirmeyi kabul etmeyeceğini ısrarla vurguluyor.

Birleşmiş Milletler (BM), yaklaşık yarım milyon insanın açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu Gazze Şeridi'nde nüfusun büyük bir kısmının önümüzdeki aylarda yerlerinden edileceğini tahmin ediyor.