ABD, Libya’ya ilişkin uyarıda bulundu

Libya Temsilciler Meclisi, Bingazi’de yeni bir toplantı çağrısında bulundu.

Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi, Biden’ın New York’ta verdiği resepsiyona katıldı. (Başkanlık Konseyi)
Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi, Biden’ın New York’ta verdiği resepsiyona katıldı. (Başkanlık Konseyi)
TT

ABD, Libya’ya ilişkin uyarıda bulundu

Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi, Biden’ın New York’ta verdiği resepsiyona katıldı. (Başkanlık Konseyi)
Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi, Biden’ın New York’ta verdiği resepsiyona katıldı. (Başkanlık Konseyi)

ABD’nin Libya Büyükelçisi ve Özel Temsilcisi Richard Norland, Libya’daki mevcut krize hızlı bir çözüm bulunmaması durumunda şiddetin geri geleceğine yönelik uyarıda bulunurken ülkenin başkenti Trablus’ta silahlı çatışmalar yeniden başladı. Cuma günü öğleden sonra Trablus’un güneybatısında havaalanı yolu üzerindeki Cebs Kapısı bölgesinde, Libya Genel Elektrik Şirketi (GECOL) genel merkezi yakınında aniden Abdulhamid Dibeybe başkanlığındaki Ulusal Birlik Hükümeti Genelkurmay Başkanlığı’nın 111 ve 301 taburları ile İstikrarı Destekleme grubu Zaviye şubesi arasında bir silahlı çatışma çıktı. Olaylar nedeniyle bölgeye çıkan yollar trafiğe kapatıldı.
Yerel medya, başladıktan yaklaşık iki saat sonra aniden duran çatışmaların videolarını yayınladı. Çatışmalara ilişkin herhangi bir ölüm bildirilmedi. Dibeybe hükümetinden veya hükümete bağlı güvenlik güçleri ve ordudan, silahlı milislerle başkent içindeki etki ve kontrol alanlarında çıkan son çatışmalara yönelik bir açıklama ise gelmedi.
ABD’nin Libya Büyükelçisi ve Özel Temsilcisi Richard Norland, New York’ta Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi ile yaptığı görüşmede, Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Abdullah Batili göreve başlarken, ABD’nin siyasi bir çözüme verdiği desteği yeniden teyit etti. Norland, televizyonda yaptığı açıklamalarda, Libyalıları birleştirmek ve hâlihazırda kaydedilen ilerlemeyi geliştirmek için Abdullah Batili’nin atanmasıyla büyük bir çözüm fırsatı olduğunu vurguladı. Norland bununla birlikte, Libya’daki statükonun kötüleşmesinin yeni bir şiddet dalgasına yol açacağı konusunda uyarıda bulundu. Libya’da seçimlerin, siyasi istikrar sağlanması ve yabancı militanların ülkeden ayrılması için gerekli olduğunu belirten Norland “Ülkedeki krizi çözmek için hızlı bir çıkış yolu bulamazsak şiddetin yeniden başlayacağından korkuyorum” dedi.
Menfi perşembe akşamı, BM Genel Kurulu'nun 77’inci oturumunun aralarında, Afrika Birliği (AfB) Dönem Başkanı ve Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall ile, AfB ve Senegal’in en kısa sürede seçimlere gitmek için uzlaşı ve istikrarı sağlamayı amaçlayan uluslararası çabalara desteğini görüştüğünü açıklamış ve Sall’ın daha sonra Libya’yı ziyaret etme davetini memnuniyetle karşıladığını söylemişti.
Menfi, BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasının ardından ABD Başkanı Joe Biden’ın resepsiyona davetini kabul ettiğini açıkladı. Menfi ayrıca Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile de görüştü.
Diğer yandan Temsilciler Meclisi Sözcüsü Abdullah Bilhak yaptığı açıklamada, Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih’in salı günü Bingazi’de düzenlenecek bir toplantıya yönelik davetinin meclisin ikinci başkan yardımcısının seçimi ve devlet çalışanları için birleşik maaş ödeme yasa tasarısının görüşülmesiyle ilgili olduğunu bildirdi. Temsilciler Meclisi Başkanı'nın ikinci yardımcısı Hamid Huma, maaşların artırılması ve birleştirilmesine ilişkin yasa tasarısını bir sonraki oturumunda gündeme getirilmek üzere Temsilciler Meclisi’ne sevk eden Fethi Başağa başkanlığındaki İstikrar Hükümeti’ni savunmasının ardından görevinden ayrılmıştı. Meclis Sözcüsü, Temsilciler Meclisi ile devlet arasında yakında bir anlaşma olacağını açıkladı. Bilhak dün akşam televizyonda yaptığı açıklamalarda, “İki başkan arasında ülkeye hizmet eden bir anlaşmaya varılması için fikir birliği var” dedi.
Yerel basına göre ‘BelTress Gençlik Hareketi’ Başkanı, Ulusal Birlik Hükümeti’e bağlı İçişleri Bakanlığı’nın, hükümeti ‘mali ve idari yolsuzluk olayları’ işlemekle suçlayan sayıştay raporunun yayınlanmasının ardından dün yapılması planlanan yolsuzlukla mücadele gösterisine izin vermeyi reddettiğini bildirdi.
ABD’nin Libya Büyükelçisi Yardımcısı Leslie Ordman dün, Libya Sayıştaya 2021 yılına ilişkin yıllık raporu yayınlaması ve kamuoyuna sunması sebebiyle övgüde bulundu. Ordman ABD Büyükelçiliği’nin Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Şeffaflık, hesap verebilirlik ve bilgiye erişim, iyi bir yönetimin ayırt edici özellikleridir” ifadelerini kullandı.



İsrailliler, Gazze Şeridi'nin yeniden işgalini talep ederek sınırı geçtiler

İsrail'de sağcı hareketlere mensup kişiler, Gazze Şeridi'nin yeniden işgalini talep etmek için Gazze'ye bakan bir tepede toplandı (AP)
İsrail'de sağcı hareketlere mensup kişiler, Gazze Şeridi'nin yeniden işgalini talep etmek için Gazze'ye bakan bir tepede toplandı (AP)
TT

İsrailliler, Gazze Şeridi'nin yeniden işgalini talep ederek sınırı geçtiler

İsrail'de sağcı hareketlere mensup kişiler, Gazze Şeridi'nin yeniden işgalini talep etmek için Gazze'ye bakan bir tepede toplandı (AP)
İsrail'de sağcı hareketlere mensup kişiler, Gazze Şeridi'nin yeniden işgalini talep etmek için Gazze'ye bakan bir tepede toplandı (AP)

İsrail ordusunun yasağına rağmen, dün birkaç İsrailli Gazze Şeridi'ne girdi ve eski bir yerleşim yerinde İsrail bayrağını dalgalandırarak harap olmuş Filistin topraklarının yeniden işgalini istedi.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre İsrail sağ kanadıyla bağlantılı sosyal medya hesapları, açık bir alanda İsrail bayrağının etrafında toplanmış yaklaşık 20 erkek, kadın ve çocuğu gösteren bir fotoğraf paylaştı ve fotoğrafın Kfar Darom'da çekildiğini iddia etti.

Gazze Şeridi'nin merkezindeki bu eski kibbutz, diğer 20 yerleşim yeriyle birlikte, İsrail'in 2005'teki tek taraflı çekilmesi sırasında boşaltılmıştı.

O zamandan beri, İsrail sağının bir kesimi, Gazze'de İsrail yerleşimlerinin yeniden kurulmasını savunuyor. Bu çağrı, Gazze Şeridi'ndeki savaşı başlatan 7 Ekim 2023'teki Hamas saldırısından sonra daha da yoğunlaştı.

Bunun ardından, bazı İsrailli yetkililer de Filistinlilerin Gazze'den tahliye edilmesini ve bölge üzerindeki İsrail kontrolünün yeniden kurulmasını savundu.

rty65u7
Gazze'ye yerleşmeyi destekleyen İsrailliler, ordunun kendilerine Gazze Şeridi içinde Hanuka bayramını kutlama izni vermesini talep eden bir yürüyüşe katıldı (Reuters)

İsrail ordusu dün yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'ne girenlerin "İsrail topraklarına geri gönderildiğini" duyurdu ve "onlarca" kişinin daha başka bir sınır kapısından sızmasının engellendiğini, ancak bazılarının güvenlik bariyerlerini aşmayı başardığını belirtti.

Açıklamada ayrıca, "savaş bölgesine herhangi bir giriş yasaktır, sivilleri tehlikeye atar ve bölgedeki askeri operasyonları aksatır" denildi.

Sınır kasabası Sderot'ta düzenlenen bir mitingde, yerleşim hareketinin önde gelen isimlerinden Daniella Weis, yaklaşık 100 destekçisine şöyle seslendi: “Allah'ın izniyle, bu bayrağın yükseltilmesi yeni bir dönemin başlangıcını işaret edecek; Gazze'ye geri döneceğimiz bir dönem.”

Şöyle devam etti: “Gazze, Endonezyalılar, Türkler, Mısırlılar veya başka herhangi bir ülke tarafından yönetilmeyecek. Gazze'yi yalnızca İsrail halkı yönetecek.” Bu sözleriyle, ateşkes anlaşması kapsamında Gazze Şeridi'ne konuşlandırılması beklenen uluslararası istikrar gücüne katılması muhtemel ülkeleri kastediyordu.

Geçtiğimiz hafta, Weis'in kurucu ortaklarından olduğu aşırı milliyetçi yerleşim hareketi "Nahala", bir mesajda, Gazze'de İsrail bayrağını dalgalandırmayı organize etme niyetini açıkladı. Bu girişim, aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, on diğer bakan ve Knesset'in yirmiden fazla üyesi tarafından destekleniyor.


İsrail, Kassam Tugayları'nın 100 üyesinin idam edilmesi için baskı yapıyor

İsrailli yerleşimciler dün güney İsrail'deki Sderot'ta düzenlenen bir etkinlikte Gazze'nin yeniden işgal edilmesi çağrısında bulundu (Reuters).
İsrailli yerleşimciler dün güney İsrail'deki Sderot'ta düzenlenen bir etkinlikte Gazze'nin yeniden işgal edilmesi çağrısında bulundu (Reuters).
TT

İsrail, Kassam Tugayları'nın 100 üyesinin idam edilmesi için baskı yapıyor

İsrailli yerleşimciler dün güney İsrail'deki Sderot'ta düzenlenen bir etkinlikte Gazze'nin yeniden işgal edilmesi çağrısında bulundu (Reuters).
İsrailli yerleşimciler dün güney İsrail'deki Sderot'ta düzenlenen bir etkinlikte Gazze'nin yeniden işgal edilmesi çağrısında bulundu (Reuters).

İsrailli yetkililer dün, Hamas'ın askeri kanadı olan Kassam Tugayları'nın seçkin birliğinin 7 Ekim 2023 saldırısındaki rolleri nedeniyle 100 üyesinin idam edilmesine yol açacak koşulların ve suçlamaların yapılması ve özel bir askeri mahkeme kurulması için baskı yaptı.

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz ve Adalet Bakanı Yariv Levin, savaşın başlangıcından bu yana İsrail tarafından tutuklanan 450 Hamas üyesinin yargılanması için özel bir mahkeme kurulması olasılığını görüştüler.

Dava hakkında bilgi sahibi yetkililer, İbranice yayın yapan medya kuruluşlarına, "Ciddi suçlarla suçlananlardan 100'ünün askeri savcılık tarafından idam cezasıyla karşı karşıya kalacağını" söyledi.

İsrail ordusu ve Adalet Bakanlığı'ndan üst düzey yetkililer, Başsavcı Itai Ofir de dahil olmak üzere, seçkin birliğin üyelerinin yargılanması için özel bir yasal çerçeve oluşturulmasını görüşmek üzere bir araya geldi. Katz, "İsrail, saldırının faillerini kesin bir şekilde cezalandırmaya kararlıdır: İsrail sivillerine zarar veren herkes tam olarak hesap verecektir" dedi. İsrailli yetkililere göre, Tıp Birliği'nin zehirli iğne fikrini reddetmesinin ardından, askeri savcılık muhtemelen kurşuna dizilerek idam cezası isteyecektir.

Şarku’l Avsat’ın Kanal 14’ten aktardığı habere göre "Yetkili makamlar bu kişileri ağır güvenlik önlemleri altında özel bir askeri tesiste tutuyor ve gözaltı koşulları uluslararası insan hakları örgütlerinin tepkisini uyandırıyor."


Paris toplantısı: Lübnan ordusuna destek verilmesine vurgu yapıldı

Paris toplantısı: Lübnan ordusuna destek verilmesine vurgu yapıldı
TT

Paris toplantısı: Lübnan ordusuna destek verilmesine vurgu yapıldı

Paris toplantısı: Lübnan ordusuna destek verilmesine vurgu yapıldı

Paris'te dün yapılan toplantıda, Fransa, Amerika Birleşik Devletleri ve Suudi Arabistan olmak üzere üç taraf Lübnan ordusunu destekleme konusunda anlaşmaya vardı ve Lübnan silahlı kuvvetlerini desteklemek amacıyla düzenlenecek uluslararası konferansın tarihi şubat olarak belirlendi.

Toplantıya Suudi Arabistan'ın Lübnan Büyükelçisi Prens Yezid bin Ferhan, Fransa'nın Lübnan Büyükelçisi Jean-Yves Le Drian ve "mekanizma" toplantısına katılan ABD Büyükelçisi Morgan Ortagus'un yanı sıra Lübnan Ordu Komutanı General Rudolph Heykel katıldı.

Elysee Sarayı tarafından yayınlanan açıklamada, üç ülke temsilcilerinin, "Lübnan'ın (İsrail ile) düşmanlıkların sona erdirilmesi çabalarına destek verme" çalışmaları çerçevesinde, "Şubat 2026'da Lübnan Silahlı Kuvvetleri ve İç Güvenlik Güçlerine destek amacıyla düzenlenecek uluslararası konferansa hazırlık için üçlü bir çalışma komitesi kurma" konusunda anlaştıkları belirtildi. Üç taraf da "Lübnan Silahlı Kuvvetlerine ve yaptıkları fedakarlıklara desteklerini" ifade etti.

Şarku’l Avsat’a bilgi veren kaynaklar, ordunun çalışmalarına yönelik olumlu değerlendirmenin "İsrail eleştirileri karşısında Lübnan'ı desteklemede önemli bir faktör" olduğunu ifade etti.