Trump'ın Instagram ve Facebook'a dönmesi hakkındaki kararı kimin vereceği belli oldu

Trump'a getirilen sosyal medya yasakları, ABD'de ifade özgürlüğü tartışmalarına neden olmuştu (AFP)
Trump'a getirilen sosyal medya yasakları, ABD'de ifade özgürlüğü tartışmalarına neden olmuştu (AFP)
TT

Trump'ın Instagram ve Facebook'a dönmesi hakkındaki kararı kimin vereceği belli oldu

Trump'a getirilen sosyal medya yasakları, ABD'de ifade özgürlüğü tartışmalarına neden olmuştu (AFP)
Trump'a getirilen sosyal medya yasakları, ABD'de ifade özgürlüğü tartışmalarına neden olmuştu (AFP)

Facebook'un çatı şirketi Meta'nın küresel ilişkilerden sorumlu başkanı Nick Clegg, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın sosyal medya hesaplarının yeniden aktif hale getirilmesine dair kararı kendisinin vereceğini söyledi.
Haber sitesi Semafor'un perşembe günü Washington'da düzenlediği etkinlikte konuşan Clegg, 2023'te Trump'ın Facebook ve Instagram hesaplarının tekrar açılmasını değerlendirdiklerini belirtti.
Clegg, "Ben sorumluyum ve süreci ben yürütüyorum. Bu kaprisle verilecek bir karar değil. Trump'ın yeniden platforma dönmesi kararının gerçek dünyadaki etkilerini ölçerek ilerleyeceğiz" dedi.
Son kararın kendisinde olduğunu söyleyen Clegg, değerlendirme sürecinde CEO Mark Zuckerberg'den, Facebook yönetim kurulundan ve şirket dışındaki uzmanlardan fikir alacağını da belirtti.
2010-2015'te Muhafazakar Parti üyesi eski Birleşik Krallık Başbakanı David Cameron'ın yardımcılığını da yapan Clegg, açıklamasında şunları söyledi:
"Kamusal alanı etkileyebilecek kararlar almak gibi önemli bir yetkiniz varsa, bir özel şirket olarak çok dikkatli davranmalısınız. Amerikan demokrasisi bizim değil sizin demokrasiniz."
Öte yandan Clegg, Facebook ve Instagram'a dönüp kurallara karşı gelen paylaşımlar yapması halinde Trump'ın yeniden uzaklaştırılabileceğini ifade etti.
Trump'ın Twitter ve Facebook gibi platformlardaki hesapları, 6 Ocak 2021'deki ABD Kongre baskınında şiddet olaylarını körüklediği gerekçesiyle kapatılmıştı.
Twitter, Trump'ın hesabının kalıcı olarak kapatılmasına karar vermiş, Facebook ise hesabın iki yıl süreyle askıya alındığını ve yapılacak değerlendirmeye göre hareket edileceğini açıklamıştı.
Facebook'un inceleme kurulu, Mayıs 2021'de geçici kapatma kararının devamında uzlaşmıştı. Son karar yetkisiyse Meta'ya devredilmişti.
Clegg, Trump'ın Meta'ya ait platformlardaki hesaplarına dair nihai kararı 7 Ocak 2023'te vereceğini söyledi.
2007-2015'te Liberal Demokratlar'ın liderliğini yapan Clegg, 1999-2004'te de Avrupa Parlamentosu üyesiydi.
2017'de siyaseti bıraktığını açıklayan Clegg, bir yıl sonra Zuckerberg tarafından Facebook'un küresel ilişkilerden sorumlu başkan yardımcısı olarak göreve getirilmişti. Şubat 2022'deyse şimdiki pozisyonuna yükselmişti.

Musk "Geri getireceğim" demişti
Öte yandan Elon Musk, mayısta Twitter'ı satın alacağını duyurduğunda Trump'a uygulanan yasağı kaldıracağını da belirtmişti.
Ancak teknoloji milyarderi temmuzda farklı hükümlerin ihlalini gerekçe göstererek anlaşmayı feshetmişti. Platformsa anlaşmayı iptal ettiği için Musk'a dava açmıştı.
Sosyal medya deviyle Musk arasındaki dava 17 Ekim'de görülecek.
Truth Social adlı kendi sosyal medya platformunu açan Trump ise Twitter'a dönmeyeceğini söylemişti.

Independent Türkçe, Guardian, Politico



İran ve ABD, derin anlaşmazlıklar arasında Umman'da müzakerelere hazırlanıyor

ABD Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Wittkoff ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi
ABD Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Wittkoff ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi
TT

İran ve ABD, derin anlaşmazlıklar arasında Umman'da müzakerelere hazırlanıyor

ABD Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Wittkoff ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi
ABD Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Wittkoff ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi

İran ve Amerika Birleşik Devletleri, Tahran'ın nükleer programıyla ilgili olarak bugün Umman'da kritik müzakereler yürütüyor; ancak gündem üzerindeki devam eden anlaşmazlık, Ortadoğu'da bölgesel bir savaş korkusunun artmasına rağmen ilerleme kaydedilmesini zorlaştırıyor.

Her iki taraf da Tahran ile Batı arasındaki uzun süredir devam eden nükleer anlaşmazlığı çözmek için diplomasiye bir şans daha vermeye istekli olduklarını belirtirken, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio çarşamba günü yaptığı açıklamada, Washington'un görüşmelerin İran'ın nükleer programını, balistik füzelerini, bölgedeki silahlı gruplara verdiği desteği ve "kendi halkına yönelik muamelesini" içermesini istediğini söyledi.

Ancak İran, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ve ABD Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Wittkoff'un Maskat'ta "sadece nükleer konuları" görüşmelerini istediğini söylüyor.


Kamala Harris, seçim kampanyasının sosyal medya hesaplarını yeniden aktif hale getirdi

Kamala Harris (Arşiv-AFP)
Kamala Harris (Arşiv-AFP)
TT

Kamala Harris, seçim kampanyasının sosyal medya hesaplarını yeniden aktif hale getirdi

Kamala Harris (Arşiv-AFP)
Kamala Harris (Arşiv-AFP)

ABD Eski Başkan Yardımcısı Kamala Harris, dün başkanlık kampanyası için bir sosyal medya hesabını yeniden aktif hale getirerek, Beyaz Saray yarışına olası dönüşü hakkındaki spekülasyonları alevlendirdi.

2024 başkanlık seçimini kaybeden Demokrat aday, "Kamala Headkourters" olan ve adını "Headkourters_67" (Z kuşağı arasında popüler olan 6 ve 7 rakamlarına gönderme yapan bir isim) olarak değiştirdiği X hesabında yayınladığı videoda, "Bu konuda gerçekten heyecanlıyım" dedi.

TikTok'ta hesap sadece "Merkez" olarak biliniyor.

Hesap, Donald Trump'ın başkanlık seçimini kazandığının açıklandığı 5 Kasım 2024 tarihinden beri aktif değildi.

Harris, yenilenen hesabın genç Amerikalılara bilgi sağlayacağını ve seçilmiş yetkililer ile sivil toplumdan isimler de dahil olmak üzere "cesur ve büyük liderlerimizden bazılarını" öne çıkaracağını ifade etti.

61 yaşındaki Harris, sözlerini şöyle tamamladı: "İletişimde kalalım, orada buluşacağız."

Birçok anket, Harris'in 2028 seçimleri için potansiyel Demokrat adaylar listesinde, Kaliforniya Valisi Gavin Newsom ve diğerlerinin önünde yer aldığını gösteriyor.

Trump kampanyası, Harris'in sosyal medyaya dönüşünü açıklamasının ardından hemen bir saldırı başlattı.

Beyaz Saray sözcüsü Abigail Jackson, X'te yaptığı paylaşımda, Harris'le alay ederek, "Kamala'ya daha fazla şey göstermek, Demokratların gerçekten ihtiyacı olan şey" ifadesini kullandı.

Harris, Joe Biden'ın 21 Temmuz'da adaylıktan çekilmesinin ardından kısaltılan 2024 başkanlık kampanyasının süresine atıfta bulunan "107 Gün" adlı kitabının tanıtımı için aylardır Amerika Birleşik Devletleri'ni geziyor.

Harris kitapta, ülkenin tarihinde başkan yardımcılığı görevini üstlenen ilk kadın olan Harris, eski patronu Biden ve ekibiyle hesaplaşıyor.

Harris yakın zamanda tanıtım turunun 2026'ya kadar devam edeceğini duyurdu; bu hamle birçok yorumcu tarafından yeniden başkanlık adaylığına hazırlık olarak yorumlandı.


Küba Amerika Birleşik Devletleri ile "diyaloğa hazır" ancak "baskı olmadan"

Küba'da yakıt krizi nedeniyle bir benzin istasyonunda araç kuyruğu oluştu (Reuters)
Küba'da yakıt krizi nedeniyle bir benzin istasyonunda araç kuyruğu oluştu (Reuters)
TT

Küba Amerika Birleşik Devletleri ile "diyaloğa hazır" ancak "baskı olmadan"

Küba'da yakıt krizi nedeniyle bir benzin istasyonunda araç kuyruğu oluştu (Reuters)
Küba'da yakıt krizi nedeniyle bir benzin istasyonunda araç kuyruğu oluştu (Reuters)

Küba Devlet Başkanı Miguel Díaz-Canel yaptığı açıklamada, ülkesinin ABD ile "diyaloğa hazır" olduğunu, ancak Washington'dan "baskı olmadan" görüşme yapılması gerektiğini belirtti. ABD, komünist adaya yönelik tehditlerini artırmıştı.

Ulusal televizyonda dün yayınlanan basın toplantısında Díaz-Canel, "Küba, ABD ile diyaloga hazır; görüşmek istediğimiz her konuda diyaloga hazırız. Şartlar neler? Baskı olmadan, ön koşulsuz" dedi. Görüşmelerin "eşit şartlarda, egemenliğimize, bağımsızlığımıza ve kendi kaderimizi tayin etme hakkımıza saygı gösterilerek" ve "iç işlerimize müdahale edilmeden" yürütülmesi gerektiğini ifade etti.

ABD Başkanı Donald Trump, son aylarda komünist yönetim altındaki Küba'yı defalarca tehdit ederek petrol tedarikini kesme tehdidinde bulundu ve adanın "çöküşün eşiğinde" olduğu konusunda uyardı. Küba, ekonomik bir krizle boğuşuyor. ABD ordusu sosyalist başkanı Nicolas Maduro'yu geçen ay devirene kadar, yıllardır Venezuela'dan gelen petrol tedarikine bağımlıydı.

ABD başkanı, o zamandan beri ülkesinin Venezuela'nın petrolünü kontrol ettiğini iddia ederek Küba'ya petrol tedarikini kesmek ve yardım etmeye çalışan herhangi bir ülkeye gümrük vergisi uygulamakla tehdit etti. Bu baskı taktikleri, Küba'yı karanlığa sürüklemekle tehdit ederken, elektrik santralleri yakıt kıtlığı nedeniyle üretim yapmakta zorlanıyor.

Ülkenin doğusunda yüz binlerce kişi, dün şebeke arızası nedeniyle saatlerce elektriksiz kaldı.

Diaz-Canel, ülkesinin "ciddi bir yakıt kıtlığı" durumuyla karşı karşıya kalırken, hâlâ isimsiz dostları olduğunu vurguladı. "Yaptığımız her şeyi kamuoyuna açıklayamayız, ancak Küba yalnız değil" ifadelerini kullandı.

Meksika Cumhurbaşkanı Claudia Sheinbaum bu hafta, ülkesinin Küba'ya ham petrol sevkiyatının yeniden başlamasını sağlamak için mevcut tüm diplomatik kanalları kullandığını, ancak ABD'nin cezalandırıcı gümrük vergilerine maruz kalma riskini göze almayacağını ifade etti.

Diaz-Canel, Küba'nın karşı karşıya kaldığı baskıların, daha çevre dostu enerji kaynaklarına yönelme ve başkalarına olan bağımlılığını azaltma çabalarının önemini vurguladığını belirtti.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığı yakın zamanda yayınlanan resmi verilere dayanarak yaptığı analize göre, ada geçen yıl elektrik ihtiyacının sadece yarısını karşılayabiliyor. Havana bunu, gıda ve ilaç tedarikini de etkileyen katı ABD yaptırımlarına bağlıyor.

Ancak, ülke ekonomisinin kötü yönetimi ve COVID-19 pandemisinin ardından turizmin çökmesi, ada sakinlerinin çektiği acıları daha da artırdı. Trump, Küba yönetimiyle "bir anlaşma yapmak" istediğini defalarca dile getirdi, ancak bu anlaşmanın ne olacağını belirtmedi.