Cezayir, İspanya'nın Batı Sahra konusunda tarafsızlığa dönmesinden memnun

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez (AFP)
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez (AFP)
TT

Cezayir, İspanya'nın Batı Sahra konusunda tarafsızlığa dönmesinden memnun

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez (AFP)
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez (AFP)

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in Madrid'in ‘Batı Sahra konusunda karşılıklı olarak kabul edilebilir bir siyasi çözümü desteklediğini’ açıklamasının ardından Cezayir hükümetinin İspanya'nın bu ‘olumlu tutumundan’ memnun olduğu belirildi. Cezayir'deki siyasi kaynaklara göre Cezayir yönetimi, Sanchez'in yeni açıklamalarını ‘önceki pozisyonunun tam tersi’ olarak görüyor. Sanchez'in geçen mart ayında İspanyol hükümetinin Batı Sahra'daki özerklik planına desteğini açıklaması Cezayir'in öfkesine neden olmuş, ülke İspanya ile ‘Dostluk ve İyi Komşuluk Antlaşması’nı askıya almış, ardından iki ülke arasındaki ticaret durmuştu.
İspanya Başbakanı Sanchez perşembe akşamı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda, Cezayir'de yetkililere ‘sakinlik mesajı’ olarak kabul edilen açıklamalarda bulundu. Başbakan Sanchez, Madrid'in ‘çok önemli olduğunu düşündüğü Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Özel Elçisi’nin çalışmalarını tam olarak desteklediğini’ vurguladı. "İspanya, her zaman olduğu gibi bu noktada insani yardımın ana uluslararası bağışçısı olarak Batı Sahra halkını mülteci kamplarında desteklemeye devam edecek” dedi.
Siyasi kaynaklar, Cezayir'e göre İspanya'nın ‘son dönemde Batı Sahra konusunda yaptığı yanlış hesapları gözden geçirme sürecinde olduğuna ve çatışma konusunda tarafsızlığına döneceğine dair olumlu sinyaller’ gönderdiğini bildirdi. Cezayir merkezli gazete Jean Independent, Sanchez'in New York'taki açıklamalarının ‘Rabat tarafından önerilen özerklik planını desteklediğinde Fas yanlısı olarak kabul edilen pozisyonla çeliştiğini’ yazdı. Cezayir, ‘Dostluk Anlaşması’nın askıya alınmasıyla ilgili olarak İspanya'yı şiddetle eleştirmiş ve ‘Batı Sahra konusunda tarafsızlığından uzaklaşmasının, bölgeyi yöneten bir güç olarak yasal, ahlaki ve siyasi yükümlülükleriyle tutarsız olduğunu’ vurgulamıştı. Cezayir bu yükümlülüğün, ‘Batı Sahra'nın Birleşmiş Milletler tarafından sömürgeci güçlerden temizlenmesi sağlanana kadar halen İspanya Krallığı'na ait’ olduğunun altını çizmişti.
Cezayir medyası, İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares’e Brüksel'de Avrupa Birliği'ni Cezayir'i kınamaya zorladığı için sert çıktı. İki Akdeniz ülkesi arasındaki anlaşmazlık, Cezayir'i Madrid ile arasındaki ticareti durdurması nedeniyle eleştiren Avrupa Birliği Komisyonu'nun devreye girmesiyle hızlandı. Çünkü bu durum, 2005'ten bu yana Cezayir'i Brüksel'e bağlayan ‘ortaklık anlaşmasının ihlali’ olarak değerlendirildi.
Ayrıca Cezayir'in Madrid Büyükelçisi’nin, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in özerklik planını desteklediğini açıkladığı gün protesto amacıyla 19 Mart'ta geri çekilmesinden bu yana görevine geri dönmemesi de dikkat çekici. Zira bu olaydan sonra ticaretin dondurulması, düzinelerce Cezayirli ve İspanyol şirketini etkiledi.



Irak'ın "Koordinasyon Çerçevesi" "bir lider değil, bir cumhurbaşkanı" istiyor

Iraklılar, 17 Kasım 2025'te Bağdat'taki bir kafede seçim sonuçlarını izlemek için toplandılar (AFP)
Iraklılar, 17 Kasım 2025'te Bağdat'taki bir kafede seçim sonuçlarını izlemek için toplandılar (AFP)
TT

Irak'ın "Koordinasyon Çerçevesi" "bir lider değil, bir cumhurbaşkanı" istiyor

Iraklılar, 17 Kasım 2025'te Bağdat'taki bir kafede seçim sonuçlarını izlemek için toplandılar (AFP)
Iraklılar, 17 Kasım 2025'te Bağdat'taki bir kafede seçim sonuçlarını izlemek için toplandılar (AFP)

11 Kasım 2025'te yapılan Irak parlamento seçimlerinden bir hafta sonra, "Koordinasyon Çerçevesi"ndeki 12 Şii parti lideri, başbakan adayı gösterme yetkisine sahip "en büyük blok" olduklarını belirten bildiriyi imzaladı. Görevden ayrılan Başbakan Muhammed es-Sudani'nin, ikinci bir dönem için göreve devam etme niyeti konusunda yaşanan anlaşmazlığın ardından imza töreninde hazır bulunması dikkat çekiciydi.

Şarku'l Avsat'ın kaynaklardan edindiği bilgiye göre, "koordinasyon çerçevesindeki üç önemli Şii lider, güçlü yetkilere ve tam desteğe sahip bir icra direktörü gibi birini bulma konusunda anlaştı, ancak bu pozisyonda siyasi bir lider istemiyorlar."

Kaynaklar, "Koordinasyon Çerçevesi"ndeki kilit liderlerin, bir sonraki aşamada pozisyonu yönetecek siyasi denklemi değerlendirmek üzere pozisyon için aday listelerinin incelenmesini geçici olarak durdurduğunu bildirdi ve "Es-Sudani'nin kısa listeye girdiğini, ancak farklı bir durumda olduğunu" vurguladı.

Eski Başbakan Nuri el-Maliki, Sudani'nin göreve dönmesine şiddetle karşı çıkıyor, ancak koalisyon içindeki sınırlı sayıda parti, "mevki için yeni kriterler kabul edilirse" itiraz etmeyecek. Şii bir lider, "koalisyon içindeki liderlerin son zamanlarda masada oturan ve önemli kararlar hakkında lider olarak oy kullanma hakkına sahip olan kişilerin sayısının artmasından duydukları hoşnutsuzluğu ve kızgınlığı dile getirdiklerini" belirtti.


Suriye "Sezar yaptırımlarından" kurtulmaya hazırlanıyor

ABD Başkanı Donald Trump ve Ahmed eş-Şara Beyaz Saray'da, (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump ve Ahmed eş-Şara Beyaz Saray'da, (AFP)
TT

Suriye "Sezar yaptırımlarından" kurtulmaya hazırlanıyor

ABD Başkanı Donald Trump ve Ahmed eş-Şara Beyaz Saray'da, (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump ve Ahmed eş-Şara Beyaz Saray'da, (AFP)

Suriye, şahinlerden Cumhuriyetçi bir kongre üyesinin, devrik Devlet Başkanı Beşşar Esed döneminde uygulanan "Sezar Yasası" yaptırımlarının ekonomisi üzerindeki etkilerini ortadan kaldırma yönünde yeni bir adım attı. Bu yasayı yürürlükten kaldırmayı reddeden şahin partili bir kongre üyesinin, bu kararı şartlı olarak geri çektiğini açıklamasının ardından, yaptırımların ülke ekonomisi üzerindeki etkilerini ortadan kaldırma yönünde yeni bir durum ortaya çıktı.

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Temsilci Brian Mast'ın, Washington'da Suriye Geçici Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile görüşmesine rağmen "Sezar Yasası"nı yürürlükten kaldırmayı reddetme tutumundan vazgeçmemesinin yol açtığı bir beklenti ve hayal kırıklığı döneminin ardından, Mast pazartesi akşamı tutumunda köklü bir değişiklik duyurdu. Şam'a yönelik kapsamlı yaptırımların kaldırılmasına desteğini teyit etti, ancak Suriye Geçici Hükümeti'nin Mast'ın "bölgenin istikrarı için elzem" olarak gördüğü taahhütleri yerine getirmemesi halinde yaptırımların yeniden uygulanmasına olanak tanıyan "belirli koşullar" dahilinde.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Kongre perde arkasında, aralık ayı başında yaptırımların tamamen kaldırılmasına yönelik oylamanın hazırlıkları kapsamında, Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'nı sonuçlandırmak için Temsilciler Meclisi ve Senato arasında yoğun görüşmeler yürütülüyor.


Lübnan Cumhurbaşkanı, İsrail ile gerginliği sona erdirme girişimini duyurdu

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn (DPA)
Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn (DPA)
TT

Lübnan Cumhurbaşkanı, İsrail ile gerginliği sona erdirme girişimini duyurdu

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn (DPA)
Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn (DPA)

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, İsrail ile yaşanan güvenlik gerginliğini çözmek için "kapsamlı bir girişim" sundu. Girişim, Lübnan ordusunun Litani Nehri'nin güneyindeki bölgeye tam olarak konuşlandırılması ve sınır bölgesinde istikrarın tam olarak sağlanması için müzakerelerin başlatılmasına dayanıyor.

Avn, Bağımsızlık Günü konuşmasında, Lübnan ordusunun İsrail tarafından işgal edilen noktaların kontrolünü "tüm ihlal ve saldırıların durdurulması ve İsrail ordusunun tüm noktalardan çekilmesinin hemen ardından" ele geçireceği beş maddelik bir girişim duyurdu. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre ayrıca beş üyeli bir komiteye, "Litani Nehri'nin güneyindeki bölgenin Lübnan silahlı kuvvetlerinin tek kontrolü altında olmasını ve kendi kuvvetleri aracılığıyla yetkilerini genişletmelerini" sağlama görevini verdi.

Dördüncü maddesinde, Lübnan devletinin "BM, ABD veya (İsrail ile) ortak uluslararası himaye altında, sınır ötesi saldırıların kalıcı olarak durdurulması formülünü içeren herhangi bir anlaşmayı müzakere etmeye hazır olduğunu" belirtirken, "Lübnan'ın kardeş ve dost ülkeleri, Lübnan ordusunu destekleyecek ve yeniden yapılanmaya yardımcı olacak uluslararası bir mekanizma için net ve kesin tarihler belirleyerek bu süreci denetleyeceğini" belirtti. "Bu girişime hazırız ve kararlıyız" diye vurguladı.