İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in Madrid'in ‘Batı Sahra konusunda karşılıklı olarak kabul edilebilir bir siyasi çözümü desteklediğini’ açıklamasının ardından Cezayir hükümetinin İspanya'nın bu ‘olumlu tutumundan’ memnun olduğu belirildi. Cezayir'deki siyasi kaynaklara göre Cezayir yönetimi, Sanchez'in yeni açıklamalarını ‘önceki pozisyonunun tam tersi’ olarak görüyor. Sanchez'in geçen mart ayında İspanyol hükümetinin Batı Sahra'daki özerklik planına desteğini açıklaması Cezayir'in öfkesine neden olmuş, ülke İspanya ile ‘Dostluk ve İyi Komşuluk Antlaşması’nı askıya almış, ardından iki ülke arasındaki ticaret durmuştu.
İspanya Başbakanı Sanchez perşembe akşamı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda, Cezayir'de yetkililere ‘sakinlik mesajı’ olarak kabul edilen açıklamalarda bulundu. Başbakan Sanchez, Madrid'in ‘çok önemli olduğunu düşündüğü Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Özel Elçisi’nin çalışmalarını tam olarak desteklediğini’ vurguladı. "İspanya, her zaman olduğu gibi bu noktada insani yardımın ana uluslararası bağışçısı olarak Batı Sahra halkını mülteci kamplarında desteklemeye devam edecek” dedi.
Siyasi kaynaklar, Cezayir'e göre İspanya'nın ‘son dönemde Batı Sahra konusunda yaptığı yanlış hesapları gözden geçirme sürecinde olduğuna ve çatışma konusunda tarafsızlığına döneceğine dair olumlu sinyaller’ gönderdiğini bildirdi. Cezayir merkezli gazete Jean Independent, Sanchez'in New York'taki açıklamalarının ‘Rabat tarafından önerilen özerklik planını desteklediğinde Fas yanlısı olarak kabul edilen pozisyonla çeliştiğini’ yazdı. Cezayir, ‘Dostluk Anlaşması’nın askıya alınmasıyla ilgili olarak İspanya'yı şiddetle eleştirmiş ve ‘Batı Sahra konusunda tarafsızlığından uzaklaşmasının, bölgeyi yöneten bir güç olarak yasal, ahlaki ve siyasi yükümlülükleriyle tutarsız olduğunu’ vurgulamıştı. Cezayir bu yükümlülüğün, ‘Batı Sahra'nın Birleşmiş Milletler tarafından sömürgeci güçlerden temizlenmesi sağlanana kadar halen İspanya Krallığı'na ait’ olduğunun altını çizmişti.
Cezayir medyası, İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares’e Brüksel'de Avrupa Birliği'ni Cezayir'i kınamaya zorladığı için sert çıktı. İki Akdeniz ülkesi arasındaki anlaşmazlık, Cezayir'i Madrid ile arasındaki ticareti durdurması nedeniyle eleştiren Avrupa Birliği Komisyonu'nun devreye girmesiyle hızlandı. Çünkü bu durum, 2005'ten bu yana Cezayir'i Brüksel'e bağlayan ‘ortaklık anlaşmasının ihlali’ olarak değerlendirildi.
Ayrıca Cezayir'in Madrid Büyükelçisi’nin, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in özerklik planını desteklediğini açıkladığı gün protesto amacıyla 19 Mart'ta geri çekilmesinden bu yana görevine geri dönmemesi de dikkat çekici. Zira bu olaydan sonra ticaretin dondurulması, düzinelerce Cezayirli ve İspanyol şirketini etkiledi.
Cezayir, İspanya'nın Batı Sahra konusunda tarafsızlığa dönmesinden memnun
https://turkish.aawsat.com/home/article/3892746/cezayir-i%CC%87spanyan%C4%B1n-bat%C4%B1-sahra-konusunda-tarafs%C4%B1zl%C4%B1%C4%9Fa-d%C3%B6nmesinden-memnun
Cezayir, İspanya'nın Batı Sahra konusunda tarafsızlığa dönmesinden memnun
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez (AFP)
- Cezayir: Şarku’l Avsat
- Cezayir: Şarku’l Avsat
Cezayir, İspanya'nın Batı Sahra konusunda tarafsızlığa dönmesinden memnun
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez (AFP)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة
Sudan'ın Darfur bölgesindeki Faşir sokaklarında silahlarıyla kutlama yapan HDK üyeleri, 26 Ekim 2025 (AFP)
Sudan'ın Kuzey Darfur’un Faşir şehri yakınlarındaki Zemzem Mülteci Kampı, Ocak 2024 (Reuters)
Sudan'ın Port Sudan kentinde, HDK’ya ait İHA’ların yakıt depolama tesislerini hedef alan saldırısının ardından yakıt deposundan yükselen alev ve dumanlar, 5 Mayıs 2025 (Reuters)
Suriye hükümet güçleri, 19 Ocak 2026'da Suriye'nin doğusundaki Deyrizor'da konuşlandı (AFP)
Halep Valisi Azzam el-Garib, Abdurrahman Selame’nin Rakka Valiliği görevine atanması münasebetiyle X üzerinden tebrik mesajı yayınladı.
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera, 10 Mart 2025 tarihinde Suriye'nin başkenti Şam'da ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) lideri Mazlum Abdi ile tokalaşırken (SANA)