Suudi Arabistan, BM’nin Yemen’de ateşkesi uzatma çabalarına verdiği desteği vurguladı

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in başkanlık ettiği, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın da katıldığı Bakanlar Kurulu toplantısından bir kesit (SPA)
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in başkanlık ettiği, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın da katıldığı Bakanlar Kurulu toplantısından bir kesit (SPA)
TT

Suudi Arabistan, BM’nin Yemen’de ateşkesi uzatma çabalarına verdiği desteği vurguladı

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in başkanlık ettiği, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın da katıldığı Bakanlar Kurulu toplantısından bir kesit (SPA)
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in başkanlık ettiği, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın da katıldığı Bakanlar Kurulu toplantısından bir kesit (SPA)

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu, Kral Selman bin Abdulaziz başkanlığında dün Cidde’deki Selam Sarayı’nda toplandı.
Toplantıda, Uluslararası Yemen Dörtlüsü tarafından yayınlanan ve İran destekli Husi milislerinin askeri takviyeleri ve Yemen’de ülke çapında devam eden ateşkesi baltalayan saldırıları nedeniyle kınayan bildirinin altı çizildi.
Dörtlü, Birleşmiş Milletler Yemen Özel Elçisi Hans Grundberg’in ateşkesi uzatma ve tam olarak uygulanmasını sağlama çabalarına tam desteğini de vurgulamıştı.
Bakanlar Kurulu, Suudi Arabistan’ın Rusya-Ukrayna krizine son verecek siyasi bir çözüm bulmak ve savaşın etkilerini hafifletmek için insani düzeyde katkı sağlama çabalarına desteğini teyit etti.
Rusya ve Ukrayna hükümetlerinin, Veliaht Prens Muhammed bin Selman liderliğindeki arabuluculukla geçen hafta çeşitli milletlerden mahkumları serbest bırakma konusundaki işbirliğine övgüde bulundu.
Toplantının başında, son bir hafta içinde çeşitli ülke ve kuruluşlarla işbirliği bağlarını güçlendirmeyi amaçlayan, uluslararası arenada yaşanan güncel gelişmelere ilişkin görüşmeler hakkında bilgi verildi.
Bakanlar Kurulu, Suudi Arabistan'ın 77. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’na katılımını ve oturum aralarında gerçekleştirilen ikili ve çok taraflı toplantıların sonuçlarını gözden geçirdi.
Toplantılar, Suudi Arabistan’ın küresel zorluklarla yüzleşmek için ortak uluslararası çalışmayı ve işbirliğini destekleme ve güçlendirme, halklar ve gelecek nesiller için gelecek vaat eden bir geleceği şekillendirmek için daha barışçıl ve adil bir dünya kurmaya yardımcı olacak inisiyatifler alma konusundaki istekliliğini yansıtmıştı.
Enformasyon Bakanı Vekili Dr. Macid el-Kasabi’nin toplantının ardından Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’ya bildirdiğine göre, toplantıda bölgedeki genel durum ve gidişat gözden geçirildi.
Toplantıda, Suudi Arabistan’ın Cenevre’deki İnsan Hakları Konseyi’nin 51. oturumu sırasında diyalog, işbirliği, hoşgörü ve asil değerlere ve diğer kültürlere saygı kültürünün teşvik edilmesinin önemini vurgulamasına atıfta bulunuldu.
Suudi Arabistan’ın, bu çeşitliliğin dünyanın tüm halkları için refah ve sürdürülebilir kalkınma sağlamanın anahtarı olduğuna inandığı vurgulandı.
Devletin, özellikle vatandaşların barınma ihtiyaçları ve onlara sunulan hizmetlerin kalitesi ile ilgili 2030 Vizyonu’nun program ve stratejilerine gösterdiği ilgi takdir edildi.
Belediye hizmetlerinin kalitesi ve kentsel peyzajı iyileştirmek, altyapıyı geliştirmek, doğal ve su kaynaklarının kullanımını optimize etmek ve 2030 yılına kadar yüzde 70 hedefine ulaşmak için ev sahipliği oranlarını artırmaya devam etme çabaları ele alındı.
Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından yayınlanan son raporlara göre, Suudi Arabistan’ın 2022’nin ilk 7 ayında uluslararası turist varış oranlarında, 2019’un aynı dönemine göre yüzde 121 artışla G20 ülkeleri arasında en ön sırada yer almasına övgüde bulunuldu.
Bunun, Suudi vatandaşlarına iş olanakları sağlayan ve dünya ile iletişim kurmak için kültürel bir köprü oluşturan turizm sektöründeki niteliksel sıçramaların devamı niteliğinde olduğu ifade edildi.
Şura Meclisi’nin gündemindeki konular da dahil olmak üzere Ekonomi ve Kalkınma İşleri Konseyi, Siyasi ve Güvenlik İşleri Konseyi, Bakanlar Kurulu Genel Kurulu ve Bakanlar Kurulu Uzmanlar Kurulu’nun kararları hakkında bilgi verildi.
Toplantıda, Suudi Arabistan Kültür Bakanlığı ile Arap Birliği Eğitim, Kültür ve Bilim Örgütü (ALECSO) arasında işbirliğini öngören mutabakat zaptı hakkında karşı tarafla görüşmesi ve imzalaması için Kültür Bakanı’na yetki verildi.
Suudi Arabistan Yatırım Bakanlığı ile Çin Ticaret Bakanlığı arasında doğrudan yatırım teşviki alanında işbirliğini içeren mutabakat zaptı konusunda görüşmesi ve imza atabilmesi için Yatırım Bakanı yetkilendirildi.
Suudi Arabistan hükümeti ile Hong Kong Halk Cumhuriyeti Özel İdari Bölgesi hükümeti arasında doğrudan yatırım teşviki alanında işbirliğine yönelik mutabakat zaptı ile ilgili görüşmek ve imzalamak üzere Yatırım Bakanı’na yetki verildi.
Suudi Arabistan Krallığı hükümeti ile Uluslararası Para Fonu (IMF) arasında Riyad’da bölgesel ofis kurulması ve fonun kapasite geliştirme alanında desteklenmesini öngören mutabakat zaptı hakkında tartışması ve imzalaması için Maliye Bakanı’na yetki verilmesi kararlaştırıldı.
Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı ile Fas Sağlık Bakanlığı arasında işbirliğine ilişkin mutabakat zaptını görüşmesi ve imzalaması için Sağlık Bakanı’na yetki verildi.
Bakanlar Kurulu toplantısında ülkenin iç işlerine ilişkin birtakım kararlar da alındı.



Cidde'de Filistin'i destekleme ve İsrail'in tek taraflı adımlarını reddetme konusunda uluslararası mutabakat sağlandı

Kudüs'teki Kubbetü's-Sahra ve Mescid-i Aksa'nın uzaktan görünümü (Reuters)
Kudüs'teki Kubbetü's-Sahra ve Mescid-i Aksa'nın uzaktan görünümü (Reuters)
TT

Cidde'de Filistin'i destekleme ve İsrail'in tek taraflı adımlarını reddetme konusunda uluslararası mutabakat sağlandı

Kudüs'teki Kubbetü's-Sahra ve Mescid-i Aksa'nın uzaktan görünümü (Reuters)
Kudüs'teki Kubbetü's-Sahra ve Mescid-i Aksa'nın uzaktan görünümü (Reuters)

Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde, işgal altında bulunan Filistin’deki gelişmelere ilişkin düzenlenen istişare toplantısının ardından ortak bir bildiri yayımlandı. Toplantıya, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreterliği, Arap Birliği ve Afrika Birliği (AfB) Komisyonu’ndan üst düzey heyetler katıldı. Toplantının, Filistin meselesinin seyri ile bölgesel ve uluslararası yansımaları konusunda üç kuruluş arasındaki siyasi eşgüdümün arttığını ortaya koyduğu belirtildi.

Bildiride, ABD Başkanı tarafından açıklanan ve Ekim 2025’te Mısır’ın Şarm eş-Şeyh kentinde Mısır-ABD himayesinde, Katar ve Türkiye’nin katılımıyla düzenlenen Uluslararası Barış Zirvesi’nde imzalanan barış planının, kan dökülmesinin durdurulması, insani yardımların engelsiz şekilde ulaştırılması, İsrail işgal güçlerinin çekilmesi ve normal hayata dönüş için gerekli koşulların hazırlanması açısından temel bir çıkış noktası olduğu vurgulandı. Planın, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin 2803 sayılı kararıyla kabul edildiği ve geri dönülmez biçimde ‘iki devletli çözüm’ yolunun açılmasını hedeflediği kaydedildi.

Bu çerçevede üç kuruluş, Gazze Şeridi’nde ya da Batı Şeria’da Filistin halkının zorla yerinden edilmesini hedefleyen her türlü girişim ve planı kesin bir dille reddettiklerini belirtti. Bildiride, bu tür adımların savaş suçu ve uluslararası insancıl hukukun açık ihlali olduğu, ayrıca bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliğe doğrudan tehdit teşkil ettiği ifade edildi. İsrail’in Refah Sınır Kapısı’nın tek yönlü açılmasına ilişkin açıklamaları da sert şekilde kınanarak, Gazze Şeridi’ni yaşanamaz bir bölge haline getirmeyi amaçlayan politikaların sonuçlarına karşı uyarıda bulunuldu.

Ortak bildiride, İsrail makamlarının Gazze Şeridi’ne uyguladığı kuşatma ve sistematik aç bırakma politikası kınandı. İsrail’in Refah Sınır Kapısı ile tüm kara ve deniz geçişlerini kalıcı ve güvenli şekilde açmaya zorlanması, insani yardımların herhangi bir kısıtlama olmaksızın ulaştırılmasına izin verilmesi çağrısı yapıldı. Ayrıca Doğu Kudüs dahil Batı Şeria’da yerleşim faaliyetlerinin genişletilmesi, keyfi tutuklamalar, ilhak planları, sözde İsrail egemenliğinin dayatılması, şehir ve mülteci kamplarına baskınlar, altyapının tahrip edilmesi ve nüfusun zorla yerinden edilmesi gibi uygulamaların tehlikesine dikkat çekildi.

Bildiride, tüm İsrail yerleşimlerinin hukuka aykırı olduğu vurgulanarak, bunların dağıtılması ve boşaltılması gerektiği ifade edildi. İşgal güçlerinin koruması altında artan aşırı yerleşimci şiddetine karşı uyarıda bulunulurken, uluslararası topluma bu suçların faillerinin uluslararası ceza hukuku çerçevesinde hesap vermesini sağlama ve BM Güvenlik Konseyi’nin 904 sayılı kararı uyarınca yerleşimcilerin silahsızlandırılmasını hayata geçirme çağrısı yapıldı.

Bildiride, Kudüs’e ilişkin olarak İsrail’in işgal altındaki kentte siyasi, coğrafi ve demografik yapıyı değiştirmeyi amaçlayan tüm uygulamaları reddedildi. Açıklamada, başta Mescid-i Aksa olmak üzere İslam ve Hristiyan kutsal mekânlarının tarihî ve hukuki statüsünün korunmasının zorunlu olduğu vurgulandı.

Ortak bildiride ayrıca, işgal hapishanelerindeki Filistinli mahkûmlara yönelik zorla kaybetme, işkence, infaz ve kötü muamele dahil ağır ihlaller kınandı. Aşırı sağcı İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in, tutuklu lider Mervan Bergusi’nin hücresini basarak hayatını tehdit ettiğine dikkat çekilerek, mahkûmların akıbetinin ortaya çıkarılması, korunmalarının sağlanması ve serbest bırakılmaları için uluslararası baskı çağrısı yapıldı.

Üç kuruluş, uluslararası toplumu İsrail’i tüm ihlallerinden dolayı hesap vermeye zorlayacak somut adımlar atmaya ve cezasızlık politikasına son vermeye davet etti. Bu çerçevede, başta Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) ve Uluslararası Adalet Divanı (UAD) olmak üzere ulusal, bölgesel ve uluslararası yargı mecralarının devreye sokulması gerektiği vurgulandı. Açıklamada, Filistin halkı için uluslararası korumanın sağlanmasının zorunlu olduğu ifade edildi. Bildiride ayrıca, Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) Filistin halkının tek meşru temsilcisi olduğu teyit edilerek, Filistin hükümetinin Gazze Şeridi dahil tüm işgal altındaki Filistin topraklarında sorumluluklarını tam olarak üstlenmesinin desteklenmesi talep edildi.

Bildiride, Suudi Arabistan’ın Eylül 2025’te BM Genel Kurulu’nun 80’inci oturumunda açıkladığı Filistin Yönetimi’nin mali sürdürülebilirliğine yönelik acil koalisyon girişimi memnuniyetle karşılandı. Tüm ülkelere bu girişime katılma ve Filistin hükümetine mali destek sağlama çağrısı yapıldı. Ayrıca, 12 Eylül 2025’te BM Genel Kurulu’nda kabul edilen ve Filistin meselesinin barışçıl çözümü ile iki devletli çözümün uygulanmasına ilişkin konferansın sonuçlarını onaylayan karar da olumlu karşılandı. Söz konusu konferansın, Suudi Arabistan ve Fransa’nın eş başkanlığında New York’ta düzenlendiği hatırlatıldı.

Açıklamada, UAD’ın İsrail’in işgal altında bulunan Filistin topraklarındaki yükümlülüklerine ilişkin danışma görüşü takdir edilirken, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) görev süresinin üç yıl uzatılması kararı memnuniyetle karşılandı. Ajansa siyasi, hukuki ve mali desteğin sürdürülmesinin gerekliliği vurgulanarak, rolünü veya yetkisini zayıflatmayı hedefleyen girişimler reddedildi.

Bildirinin sonunda, Eylül 2025’te Filistin devletini tanıyan ülkelerin tutumları takdir edilirken, diğer ülkelere de Filistin devletini tanımaları ve BM’de tam üyeliğini desteklemeleri çağrısı yapıldı. Bunun, iki devletli çözümün hayata geçirilmesinin temel unsurlarından biri olduğu belirtildi. Açıklamada, bölgede adil ve kalıcı barışın ancak İsrail işgalinin sona erdirilmesi, 4 Haziran 1967 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve egemen Filistin devletinin uluslararası meşruiyet kararları ve Arap Barış Girişimi doğrultusunda kurulmasıyla mümkün olacağı vurgulandı.


Suudi Arabistan'ın Tuwaiq projesi kapsamındaki ilk savaş gemisi denize indirildi

Wisconsin'de Majesteleri Kral Saud gemisinin denize indirilme töreninden, (SPA)
Wisconsin'de Majesteleri Kral Saud gemisinin denize indirilme töreninden, (SPA)
TT

Suudi Arabistan'ın Tuwaiq projesi kapsamındaki ilk savaş gemisi denize indirildi

Wisconsin'de Majesteleri Kral Saud gemisinin denize indirilme töreninden, (SPA)
Wisconsin'de Majesteleri Kral Saud gemisinin denize indirilme töreninden, (SPA)

ABD'nin Wisconsin eyaletinde düzenlenen özel bir törenle, Tuwaiq projesi kapsamında üretilecek dört Suudi savaş gemisinden ilki olan "Majesteleri Kral Saud" gemisi denize indirildi.

Gemi, Suudi Arabistan Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korgeneral Muhammed El-Garibi tarafından, Suudi Arabistan ve Amerikan tarafından çok sayıda üst düzey subay ve yetkilinin katılımıyla denize indirildi.

Korgeneral el-Garibi, genel olarak silahlı kuvvetlerin ve özellikle deniz kuvvetlerinin Suudi liderliğinden aldığı sınırsız desteğin, modernizasyon ve kalkınmada önemli ilerlemeler kaydedilmesine katkıda bulunduğunu vurguladı. Tuwaiq projesinin, Suudi Arabistan'ın en son askeri teknolojilere dayanan, modern ve profesyonel bir deniz kuvveti oluşturma taahhüdünü ve personelinin ileri eğitim ve nitelik programlarını somutlaştırdığını ifade etti.


Suudi Arabistan Veliaht Prensi Burhan ile görüştü

Prens Muhammed bin Salman, Riyad'daki el-Yemame Sarayı'ndaki ofisinde Sudan Geçiş Dönemi Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan'ı kabul etti (SPA)
Prens Muhammed bin Salman, Riyad'daki el-Yemame Sarayı'ndaki ofisinde Sudan Geçiş Dönemi Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan'ı kabul etti (SPA)
TT

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Burhan ile görüştü

Prens Muhammed bin Salman, Riyad'daki el-Yemame Sarayı'ndaki ofisinde Sudan Geçiş Dönemi Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan'ı kabul etti (SPA)
Prens Muhammed bin Salman, Riyad'daki el-Yemame Sarayı'ndaki ofisinde Sudan Geçiş Dönemi Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan'ı kabul etti (SPA)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman, dün Riyad'daki el-Yemame Sarayı'ndaki ofisinde Sudan Geçiş Dönemi Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan ve beraberindeki heyetle bir araya geldi.

Görüşmede, Sudan'daki son gelişmeler, bunların sonuçları, güvenlik ve istikrarın sağlanması için gösterilen çabalar gözden geçirildi.