Rusya, Cezayir ile yapacağı tatbikatın ‘üçüncü bir tarafa yönelik olmadığını’ belirtti

Cezayir Dışişleri Bakanı Ramtane Lamamra, cumartesi günü New York’ta Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile yaptığı görüşmede (Reuters)
Cezayir Dışişleri Bakanı Ramtane Lamamra, cumartesi günü New York’ta Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile yaptığı görüşmede (Reuters)
TT

Rusya, Cezayir ile yapacağı tatbikatın ‘üçüncü bir tarafa yönelik olmadığını’ belirtti

Cezayir Dışişleri Bakanı Ramtane Lamamra, cumartesi günü New York’ta Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile yaptığı görüşmede (Reuters)
Cezayir Dışişleri Bakanı Ramtane Lamamra, cumartesi günü New York’ta Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile yaptığı görüşmede (Reuters)

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili dün, Rusya ile Cezayir arasında yapılması planlanan askeri tatbikatların Kasım ayı ortalarına doğru planlandığını belirtirken, bu tatbikatların üçüncü bir tarafa yönelik olmadığını söyledi. Bu açıklamalar, Cezayir kara kuvvetlerinin, ülkenin güneybatısında yer alan Beşar’da, eskiden Fransız sömürge güçlerine ait olan bir bölgede düzenlenecek olan tatbikatlara hazırlandığı sırada yapıldı.Şarku’l Avsat’ın  RT’ten aktardığı habere göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharov, Çöl Kalkanı 2022 olarak adlandırılan tatbikatın Cezayir ile askeri iş birliği konusunda onaylanmış program çerçevesinde planlandığını belirtti. Zakharov, bu tatbikatın Rusya’nın katıldığı tüm askeri tatbikatlar gibi olduğunu ve herhangi bir üçüncü şahsa yönelik olmadığını söyledi.
Daha önce yapılan açıklamada, tatbikatların bir çölde terörle mücadele amaçlı taktik operasyonların simüle edilmesini amaçladığı ve Rus özel kuvvetlerinden 80 askerin katılımıyla gerçekleştirileceği belirtilmişti. Cezayir özel kuvvetleri 2021 yılı Ekim ayında Kuzey Osetya’da Tarskoye bölgesindeki benzer tatbikatlara katıldı. Tatbikatta 200 Rus ve Cezayir askeri, kırsal ve dağlık bölgelerde terörle mücadele için modern ekipman ve teknolojileri denedi. Rus ordusuna göre, bu tatbikatlar sırasında ayrıca modern savaş tekniklerinin uygulanmasına ek olarak yeni bir saldırı silahı başarıyla test edildi.
Savunma konularında uzmanlaşmış Mena Defense adlı web sitesi, söz konusu yeni tatbikatlar ile ilgili olarak “Sembolik bir anlamı var. Zira, tatbikatın yapılacağı bölge, Fransız kuvvetlerinin balistik silahlar geliştirdikleri, uzay deneyleri yaptıkları ve 1967’de Cezayir'e bıraktıkları yer” dedi. Fransız kuvvetleri bu bölgeyi, bağımsızlıktan 5 yıl sonra terk etmişti.
8 Ağustos’ta, Rusya’nın Güney Askeri Bölgesi Basın Ofisi, Çöl Kalkanı 2022 tatbikatını Kuzey Kafkasya’da konuşlanmış motorlu tüfek birliklerinin ve yaklaşık 80 Cezayir askerinin katılımını içereceğini belirtti. Söz konusu tatbikat sırasında silahlı kuvvetler, çöl bölgelerinde terörist grupları arama, tespit etme ve etkisiz hale getirmeye yönelik görevler gerçekleştirecek.
Tatbikat planı, Nisan ayında Rusya’nın Vladikavkaz şehrinde düzenlenen “Rus-Cezayir terörle mücadele ortak tatbikatlarına hazırlanmak için ilk planlama konferansında” görüşüldü. Rus haber ajansı TASS’ın aktardığına göre, konferans sırasında tatbikatın senaryosu ve konuşlanma prosedürlerinin yanı sıra lojistik organizasyon koordine edildi. Tatbikatın “yasadışı silahlı örgütleri aramak, tespit etmek ve etkisiz hale getirmek üzere taktik harekatlarından ibaret olacağı” ifade edildi.  TASS’ın haberine göre, Güney Askeri Bölgesi kuvvetlerinin 2022 muharebe tatbikat planı, Güney Bölgesinden askerlerin Cezayir, Mısır, Kazakistan ve Pakistan silahlı kuvvetlerinden birliklerle uluslararası tatbikatlara katılmasını içeriyor.
Cezayir bu tatbikatla ilgili henüz resmi bir açıklamada bulunmadı. Ancak Rusya ve Cezayir arasındaki uzun vadeli askeri ortaklığa önem veren Cezayirli kaynaklar daha önce Şarku’l Avsat’a verdikleri demeçte, Rusya’nın Federal Askeri-Teknik İşbirliği Servisi (FSVTS) Direktörü Dmitriy Şugayev’in 25 Mart’ta Cezayir’de gerçekleştirdiği toplantılar çerçevesinde Cezayir Genelkurmay Başkanı General Said Şangariha ile yaptığı görüşme sırasında, Beşar’da tatbikat yapma projesinin hedeflerinin ve ana hatlarının görüşüldüğünü belirtti.
Şugayev o tarihte Cezayir’de düzenlenen “Askeri ve Teknik İşbirliğinden Sorumlu Cezayir-Rusya Hükümetlerarası Komitesi” toplantısına katılan heyet ile ülkeye gelmişti. Cezayir’in silah ve askeri teçhizatını eskiden Sovyetler Birliği’nden satın aldığı ve daha sonra da Rusya’nın sadık bir müşterisi olarak kaldığı biliniyor.
Gözlemciler, Çöl Kalkanı 2022 tatbikatını ABD kuvvetlerinin gözetiminde Haziran ayında Fas’ta gerçekleştirilen Afrika Aslanı 2022 tatbikatının düzenlenmesine bağlıyor. Bazıları, Çöl Kalkanı 2022’nin bu tatbikatı bir yanıt olarak düzenleneceğini düşünüyor. 
Afrika Aslanı 2022 ile ilgili dikkat çekici olan ise, Cezayir tarafından doğrudan bir tehdit olarak görülen İsrail’in ilk kez katılımı oldu.



ABD ve Ürdün'ün Halep'teki ateşkesi ve SDG'nin barışçıl geri çekilmesini destekleme taahhüdünde bulundu

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrak (Arşiv- AFP)
ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrak (Arşiv- AFP)
TT

ABD ve Ürdün'ün Halep'teki ateşkesi ve SDG'nin barışçıl geri çekilmesini destekleme taahhüdünde bulundu

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrak (Arşiv- AFP)
ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrak (Arşiv- AFP)

Suriye Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi dün ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrak'ı kabul etti ve Suriye'nin güvenliğini, egemenliğini ve birliğini sağlama çabalarında Suriye hükümetini desteklemek için “iş birliği ve koordinasyon bağlamında” Suriye'deki gelişmeleri görüştü.

Açıklamada, Safadi'nin Halep'teki gelişmeleri de ele aldığı ve ülkesinin ve ABD'nin ateşkes ve Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) Halep'ten barışçıl bir şekilde çekilmesini destekleme ve tüm vatandaşların güvenliğini ve emniyetini sağlama konusundaki taahhüdünü vurguladığı da belirtildi.

Şarku’l Avsat’ın açıklamadan aktardığıan göre Safadi ve Barrack, Suveyda'daki krizi sona erdirmek ve güney Suriye'yi istikrara kavuşturmak için yol haritasının uygulanması konusunda çalışmaya devam etme taahhütlerini teyit ettiler.

Ürdün Dışişleri Bakanı dün, Suriye'deki gelişmeleri görüşmek ve Suriye hükümetine ülkenin güvenliği ve istikrarını korumada Ürdün'ün desteğini ifade etmek üzere Suriyeli mevkidaşı Esad eş- Şeybani ile görüştü.

Bu gelişme, Suriye ordusunun günlerce süren şiddetli çatışmaların ardından Halep'in Şeyh Maksud mahallesindeki operasyonunu tamamladığını açıklamasının ardından geldi.


Suriye ordusu, Halep'in Şeyh Maksud mahallesindeki tarama operasyonlarını tamamladı

Suriye hükümet güçleri, kuzeydeki Halep kentinin tartışmalı bölgesinde Kürt savaşçılardan Eşrefiye mahallesinin kontrolünü ele geçirdikten sonra sokaklarda devriye geziyor (AP)
Suriye hükümet güçleri, kuzeydeki Halep kentinin tartışmalı bölgesinde Kürt savaşçılardan Eşrefiye mahallesinin kontrolünü ele geçirdikten sonra sokaklarda devriye geziyor (AP)
TT

Suriye ordusu, Halep'in Şeyh Maksud mahallesindeki tarama operasyonlarını tamamladı

Suriye hükümet güçleri, kuzeydeki Halep kentinin tartışmalı bölgesinde Kürt savaşçılardan Eşrefiye mahallesinin kontrolünü ele geçirdikten sonra sokaklarda devriye geziyor (AP)
Suriye hükümet güçleri, kuzeydeki Halep kentinin tartışmalı bölgesinde Kürt savaşçılardan Eşrefiye mahallesinin kontrolünü ele geçirdikten sonra sokaklarda devriye geziyor (AP)

Suriye ordusu bugün, Halep'in Şeyh Maksud mahallesindeki operasyonunu tamamladığını duyurarak, Kürt militanlardan şehri kurtardığını açıkladı.

Suriye ordusu, Halep'in kuzeyindeki Şeyh Maksud mahallesinde ilerlemeye devam etti ve mahallenin büyük bir bölümünü kontrol altına aldı. Suriye Arap Haber Ajansı (SANA) daha önce bir askeri kaynağın “Suriye Arap Ordusu, Şeyh Maksud mahallesinin yüzde 90'ından fazlasını taramayı tamamladı” dediğini belirtmişti.

Suriye sivil savunma personeli, Halep'te Suriye ordusu ile Suriye Demokratik Güçleri arasında yeniden başlayan çatışmalar sırasında topçu bombardımanı sonrasında çıkan yangını söndürmeye çalışıyor (Reuters)Suriye sivil savunma personeli, Halep'te Suriye ordusu ile Suriye Demokratik Güçleri arasında yeniden başlayan çatışmalar sırasında topçu bombardımanı sonrasında çıkan yangını söndürmeye çalışıyor (Reuters)

Suriye Ordusu Harekat Komutanlığı, “Halep'in Şeyh Maksud bölgesindeki silahlı unsurların tek seçeneğinin, hayatlarının ve kişisel güvenliklerinin garanti edilmesi karşılığında kendilerini ve silahlarını en yakın askeri noktaya derhal teslim etmek olduğunu” açıkladı.

Operasyon Komutanlığı açıklamasında, “Ordu, ulusal egemenliği tesis etme görevine başlamıştır ve bölgenin güvenliğini ve istikrarını sağlamak, sakinlerini korumak için kararlı bir şekilde hareket ederek her türlü ateş kaynağını imha edecektir” ifadeleri yer aldı.

 İçişleri Bakanlığı'na bağlı güvenlik güçleri, Halep'te Suriye Demokratik Güçleri ile çatışmaların ardından kontrolünü ele geçirdikleri Eşrefiye mahallesinde konuşlandırıldı (Reuters)İçişleri Bakanlığı'na bağlı güvenlik güçleri, Halep'te Suriye Demokratik Güçleri ile çatışmaların ardından kontrolünü ele geçirdikleri Eşrefiye mahallesinde konuşlandırıldı (Reuters)

Halep'teki saha kaynakları Şarku’l Avsat’a, “Suriye ordusunun, SDG'nin insan kalkanı olarak kullandığı sivillerin varlığı ve mahalleye yerleştirilen mayınlar nedeniyle Şeyh Maksud mahallesinde yavaş ilerlediğini” bildirdi.

Kaynaklar, “Şeyh Maksud mahallesini kontrol altına alma kararının geri döndürülemez olduğunu ve SDG'nin Şeyh Maksud mahallesindeki varlığının sona ermek üzere olduğu için SDG üyelerinin ya teslim olması ya da ölmesi gerektiğini” vurguladı.

Bir kaynak, “Suriye ordusunun, Şeyh Maksud mahallesinde SDG milisleriyle birlikte savaşan üst düzey bir komutan da dahil olmak üzere eski rejim güçlerinin kalanlarını ele geçirdiğini” açıkladı.

Ayrıca büyük miktarda ağır ve orta silah, mühimmat, hafif silah ve patlayıcı cihazlar da ele geçirildi.

Suriye Haber Ajansı'na (SANA) göre, “Şeyh Maksud mahallesi sakinleri, SDG ve terör örgütü PKK'nın birçok cadde ve araca bomba yerleştirdiği konusunda uyardı. Bu nedenle dikkatli olmanızı, bilinmeyen araçlara veya şüpheli nesnelere yaklaşmamanızı rica ediyoruz.”

Halep'te Suriye ordusu ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasındaki çatışmalar, ordunun önceki gün Eşrefiye mahallesini ele geçirip kontrol altına alması ve dün gece Şeyh Maksud'un büyük bir bölümünü ele geçirip kontrol altına almasıyla beşinci gününe girdi.

SDG, dün sabah varılan, savaşçılarının Şeyh Maksud'u terk etmesi ve Halep'in doğu kırsalına çekilmesi yönündeki anlaşmayı reddetti.


Suriye güçleri Halep'in iki mahallesinde ilerleme kaydediyor

Halep'teki Şeyh Maksud mahallesinden dün gerçekleştirilen tahliye operasyonlarından (AFP)
Halep'teki Şeyh Maksud mahallesinden dün gerçekleştirilen tahliye operasyonlarından (AFP)
TT

Suriye güçleri Halep'in iki mahallesinde ilerleme kaydediyor

Halep'teki Şeyh Maksud mahallesinden dün gerçekleştirilen tahliye operasyonlarından (AFP)
Halep'teki Şeyh Maksud mahallesinden dün gerçekleştirilen tahliye operasyonlarından (AFP)

Von der Leyen: Avrupa, Suriye'nin toparlanmasını desteklemek için elinden gelen her şeyi yapacak. Suriye hükümeti dün, ülkenin kuzeyindeki en büyük şehir olan Halep'te Kürt güçlerinin kontrolündeki iki mahallede güçlerinin ilerleme kaydettiğini vurguladı. Eşrefiye ve Şeyh Maksud mahallelerinden yerinden edilmeler bildirilirken, Kürtlerin çoğunlukta olduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG), kuzeydoğu Suriye'ye doğru geri çekilmeyi reddetti.

Suriye resmi haber ajansı (SANA), askeri bir kaynağın, SDG'nin İran yapımı insansız hava araçlarıyla (İHA) Halep'teki sivil ve güvenlik tesislerini bombaladığını söylediğini belirtti. Bu haber, ordunun SDG'yi askeri amaçlarla kullandığını suçlayarak, bombalamaya başlamadan önce Şeyh Maksud sakinlerini tahliye etmeye çağırmasının ardından geldi.

SANA, ordunun Şeyh Maksud mahallesinde “hedef almayı” planladığı yerlerin haritalarını yayınladı. Suriye televizyonu, ordu operasyon komutanlığının Şeyh Maksud mahallesini “kapalı askeri bölge” ilan ettiğini belirtirken, İçişleri Bakanlığı sözcüsü ise Eşrefiye mahallesinin “dost haline geldiğini” ve “kalan eksenlerde ilerlemenin devam ettiğini” ifade etti.