Suriye rejiminden SDG’ye protestoları bastırma suçlaması

Protestolar, rejimin müfredatını okutan okulların kapatılmasına karşı yapılmıştı.

Halep’in doğusundaki Tadif’te, savaşta hasar gören bir okul. (AFP)
Halep’in doğusundaki Tadif’te, savaşta hasar gören bir okul. (AFP)
TT

Suriye rejiminden SDG’ye protestoları bastırma suçlaması

Halep’in doğusundaki Tadif’te, savaşta hasar gören bir okul. (AFP)
Halep’in doğusundaki Tadif’te, savaşta hasar gören bir okul. (AFP)

Suriye rejimi dün, Suriye Demokratik Güçleri’ni (SDG) aralarında Kamışlı’daki okulların öğrencileri ve velilerin de bulunduğu göstericilere ‘saldırmakla’ suçladı. Göstericiler, rejime bağlı Eğitim Bakanlığı’nın müfredatını uygulayan özel ve resmi okulların kapatılmasını protesto etmek üzere Turist Caddesi’ndeki Birleşmiş Milletler binasının önünde toplandı. Suriye’de eğitim müfredatı, şu an okulların ve eğitim enstitülerinin kimliğine göre değişiklik gösteriyor. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre rejimin kontrolündeki bölgelerde hükümetin müfredatı öğretilirken, ülkenin kuzey doğusunda Kürt kontrolündeki bölgeler ile ülkenin kuzey ve kuzeybatısındaki Türkiye ve müttefikleri tarafından kontrol edilen bölgelerdeki müfredat farklılık gösteriyor.
Suriye resmi haber ajansı SANA, Kamışlı’daki SDG silahlı unsurları göstericileri dağıttığını ve hükümetin müfredatını öğreten okulların yeniden açılmasını isteyen sloganlar atan ve pankartlar taşıyan göstericilere darp uyguladığını aktardı. SANA, SDG’nin iki hafta önce Kamışlı’da hükümet müfredatını benimseyen özel enstitüleri ve okulları kapattığını bildirdi.
AFP de Suriye’nin kuzeyinde, cephenin ön saflarında yer alan ve rejim ile muhalif gruplar arasında bölünmüş olan Tadif köyünde öğrencilerin, bombardımanlardan zarar gören, camları kırık, kapısız, masa, sandalyesi ve elektriği olmayan okullarına döndüklerin aktardı. Halep şehrinin 32 km doğusunda yer alan Tadif, Suriye’de on yılı aşkın bir süredir devam eden savaş sırasında ağır tahribata uğradı.
AFP bölgedeki sekiz okulun çoğunluğunun tamamen yıkıldığını, ağır hasarlı olanlardan birinin bu hafta, Tadif’teki muhalif grupların kontrolündeki bölgeden 300 öğrenciye kapılarını açtığını belirtti.
Çocuklar matematik dersi için karanlık bir sınıfta toplanıyorlar. Matematik öğretmeni Salah el-Hamis AFP’ye verdiği demeçte “Savaş nedeniyle şehirdeki okulların çoğu yıkıldı ve okullara bakım yapamıyoruz” dedi.
Tadif Belediye Başkanı Muhammed el-Akil de iki çocuğunu yakındaki bir köyde bulunan okula gönderdiğini söyledi. Okulun ü bin öğrenciden sadece 300’ünü alabildiğini de sözlerine ekledi.
Tadif’teki geçici okul, Suriye’nin kuzeyindeki savaş sırasında eğitim sağlamak için umutsuz girişimlerden biri olarak görülüyor. Birleşmiş Milletler’e (BM) göre çocukların yüzde 44’ü eğitimden mahrum.
Birleşmiş Milletler’e göre, bölgenin dört milyondan fazla nüfusunun yarısından fazlasını çocuklar oluşturuyor.
BM Suriye Bölgesel İnsani Koordinatör Yardımcısı Mark Cutts, “Bombardımanlar nedeniyle yüzlerce okul hasar gördü veya yıkıldı. Çok sayıda çocuk halen okula gidemiyor” açıklamasında bulundu.



ABD, Irak'taki "Seyyid el-Şuhada Tugayları" liderinin yakalanmasını sağlayacak bilgi verenlere 10 milyon dolarlık ödül teklif etti

Irak Hizbullah Tugayları, Bağdat'ın merkezinde örgütün bayrağını taşıyor (AFP)
Irak Hizbullah Tugayları, Bağdat'ın merkezinde örgütün bayrağını taşıyor (AFP)
TT

ABD, Irak'taki "Seyyid el-Şuhada Tugayları" liderinin yakalanmasını sağlayacak bilgi verenlere 10 milyon dolarlık ödül teklif etti

Irak Hizbullah Tugayları, Bağdat'ın merkezinde örgütün bayrağını taşıyor (AFP)
Irak Hizbullah Tugayları, Bağdat'ın merkezinde örgütün bayrağını taşıyor (AFP)

ABD Dışişleri Bakanlığı, İran’a yakın ve Washington tarafından “terör örgütü” olarak değerlendirilen Iraklı silahlı grup “Ketaib Seyyid eş-Şuheda”nın genel sekreteri Haşim Fenyan Rahimi es-Serraci hakkında bilgi verenlere 10 milyon dolara kadar ödül teklif etti.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre Bakanlık dün sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Ebu Ala el-Velai olarak da bilinen Serraci’nin arandığını duyurdu.

Paylaşımda, “Ketaib Seyyid eş-Şuheda”nın Iraklı sivilleri öldürdüğü, Irak’taki ABD diplomatik tesislerine saldırdığı, ayrıca Irak ile Suriye’de ABD askeri üsleri ve personelini hedef aldığı ifade edildi.

Açıklamada, Serraci hakkında bilgi sağlayanlara maddi ödülün yanı sıra ABD’de ikamet imkânı da sunulabileceği belirtildi.

Serraci, İran’a yakın Şii partilerden oluşan ve parlamentodaki en büyük blok olan “Koordinasyon Çerçevesi” ittifakının önde gelen isimlerinden biri olarak biliniyor.

İran destekli gruplar, Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği ile havalimanındaki diplomatik ve lojistik tesislerin yanı sıra yabancı şirketler tarafından işletilen petrol sahalarını da hedef alıyor.

Irak, ABD ve İsrail’in İran’a yönelik ve 40 günden fazla süren saldırılarının etkilerinden kaçamadı. Bu süreçte, Haşdi Şabi’ye ve İran yanlısı Iraklı silahlı gruplara ait noktalar, ABD ve İsrail’e atfedilen hava saldırılarının hedefi oldu. Buna karşılık, ABD çıkarları Iraklı grupların üstlendiği saldırılarla hedef alınırken, Tahran da ülkenin kuzeyinde İranlı Kürt muhalif gruplara yönelik operasyonlar düzenledi.

Washington yönetimi, İran’a yakın silahlı gruplarla mücadele etmesi için Bağdat üzerindeki baskısını artırarak nakit sevkiyatlarını askıya aldı ve Irak’taki bazı güvenlik programlarının finansmanını dondurdu.


Lübnan Dışişleri Bakanı Şarku’l Avsat'a: Müzakere teslim olmak anlamına gelmez

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, geçtiğimiz şubat ayında Dışişleri Bakanı Yusuf Recci'yi kabul etti (Cumhurbaşkanlığı)
Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, geçtiğimiz şubat ayında Dışişleri Bakanı Yusuf Recci'yi kabul etti (Cumhurbaşkanlığı)
TT

Lübnan Dışişleri Bakanı Şarku’l Avsat'a: Müzakere teslim olmak anlamına gelmez

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, geçtiğimiz şubat ayında Dışişleri Bakanı Yusuf Recci'yi kabul etti (Cumhurbaşkanlığı)
Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, geçtiğimiz şubat ayında Dışişleri Bakanı Yusuf Recci'yi kabul etti (Cumhurbaşkanlığı)

Lübnan Dışişleri Bakanı Yusuf Recci, Lübnan devletinin İsrail ile müzakere etmesinin “teslimiyet anlamına gelmediğini” vurgulayarak, “bugün ulusal önceliğin egemenliğin eksiksiz şekilde yeniden tesis edilmesi” olduğunu belirtti.

Recci, Şarku’l Avsat’a verdiği röportajda, “Amaç savaşı sona erdirmek ve toprakları geri almak ise Lübnan devletinin İsrail ile müzakere etmesinde utanılacak bir durum yoktur” diyerek, Lübnan devletinin müzakere sürecinde “tek karar mercii” olduğunu ifade etti.

Lübnan Dışişleri Bakanı, devletin yeniden yapılanma için mali ve siyasi destek sağlama çabalarının "içeriden bir parti (Hizbullah) ile karşı karşıya kalmasından duyduğu üzüntüyü" dile getirerek, bu partinin "ulusal çıkarlarla veya güney halkının çektiği acılarla hiçbir ilgisi olmayan amaç ve gündemler uğruna güney köylerinin ve sakinlerinin kaderiyle oynamayı sürdürdüğünü” belirtti.

Recci, bazı Arap ülkelerinde Hizbullah ile bağlantılı olduğu belirtilen “mobil sabotaj ağlarının” ortaya çıkarılmasını kınadı ve kardeş Arap ülkelerinin güvenlik ve istikrarının hedef alınmasını reddetti.

Öte yandan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan al Suud, dün Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri ile yaptığı telefon görüşmesinde, ülkesinin Lübnan’ın istikrarına ve devlet kurumlarının güçlendirilmesine verdiği desteği yineledi.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’ya göre Bakan Faysal bin Ferhan ile Berri arasındaki görüşmede, “Lübnan topraklarındaki gelişmeler ve İsrail saldırılarının tamamen durdurulmasına yönelik çabalar” ele alındı.

Bu gelişmeler, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı danışmanı Prens Yezid bin Ferhan al Suud’un, Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn ile Baabda Sarayı’nda gerçekleştirdiği görüşmeyle eş zamanlı olarak yaşandı.


İsrail, Hizbullah'a ait bir füze fırlatma rampasını vurduğunu duyurdu

İsrail ordusuna ait bir devriye, güneydeki Lübnan topraklarında (AFP)
İsrail ordusuna ait bir devriye, güneydeki Lübnan topraklarında (AFP)
TT

İsrail, Hizbullah'a ait bir füze fırlatma rampasını vurduğunu duyurdu

İsrail ordusuna ait bir devriye, güneydeki Lübnan topraklarında (AFP)
İsrail ordusuna ait bir devriye, güneydeki Lübnan topraklarında (AFP)

İsrail ordusu, dün İsrail’e doğru ateşlenen ve hava savunma sistemleri tarafından engellenen roketlerin fırlatıldığı bir platformu Lübnan’da vurduğunu açıkladı. Saldırının sorumluluğunu Hizbullah üstlendi.

İsrail’in hava saldırısına ilişkin açıklaması, ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkesin üç hafta süreyle uzatıldığını duyurmasından kısa bir süre sonra geldi.

Hizbullah ise roket saldırısının, İsrail’in Lübnan’ın Yatır köyüne düzenlediği saldırıya karşılık olarak gerçekleştirildiğini bildirdi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail topçu atışı sonucu biri çocuk olmak üzere iki kişinin yaralandığını açıkladı. Bakanlık ayrıca, İsrail’in Nebatiye bölgesine düzenlediği hava saldırısında 3 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

İsrail ordusu ise bir savaş uçağına füze ateşleyen 3 militanın etkisiz hale getirildiğini belirtti.