Suriye rejiminden SDG’ye protestoları bastırma suçlaması

Protestolar, rejimin müfredatını okutan okulların kapatılmasına karşı yapılmıştı.

Halep’in doğusundaki Tadif’te, savaşta hasar gören bir okul. (AFP)
Halep’in doğusundaki Tadif’te, savaşta hasar gören bir okul. (AFP)
TT

Suriye rejiminden SDG’ye protestoları bastırma suçlaması

Halep’in doğusundaki Tadif’te, savaşta hasar gören bir okul. (AFP)
Halep’in doğusundaki Tadif’te, savaşta hasar gören bir okul. (AFP)

Suriye rejimi dün, Suriye Demokratik Güçleri’ni (SDG) aralarında Kamışlı’daki okulların öğrencileri ve velilerin de bulunduğu göstericilere ‘saldırmakla’ suçladı. Göstericiler, rejime bağlı Eğitim Bakanlığı’nın müfredatını uygulayan özel ve resmi okulların kapatılmasını protesto etmek üzere Turist Caddesi’ndeki Birleşmiş Milletler binasının önünde toplandı. Suriye’de eğitim müfredatı, şu an okulların ve eğitim enstitülerinin kimliğine göre değişiklik gösteriyor. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre rejimin kontrolündeki bölgelerde hükümetin müfredatı öğretilirken, ülkenin kuzey doğusunda Kürt kontrolündeki bölgeler ile ülkenin kuzey ve kuzeybatısındaki Türkiye ve müttefikleri tarafından kontrol edilen bölgelerdeki müfredat farklılık gösteriyor.
Suriye resmi haber ajansı SANA, Kamışlı’daki SDG silahlı unsurları göstericileri dağıttığını ve hükümetin müfredatını öğreten okulların yeniden açılmasını isteyen sloganlar atan ve pankartlar taşıyan göstericilere darp uyguladığını aktardı. SANA, SDG’nin iki hafta önce Kamışlı’da hükümet müfredatını benimseyen özel enstitüleri ve okulları kapattığını bildirdi.
AFP de Suriye’nin kuzeyinde, cephenin ön saflarında yer alan ve rejim ile muhalif gruplar arasında bölünmüş olan Tadif köyünde öğrencilerin, bombardımanlardan zarar gören, camları kırık, kapısız, masa, sandalyesi ve elektriği olmayan okullarına döndüklerin aktardı. Halep şehrinin 32 km doğusunda yer alan Tadif, Suriye’de on yılı aşkın bir süredir devam eden savaş sırasında ağır tahribata uğradı.
AFP bölgedeki sekiz okulun çoğunluğunun tamamen yıkıldığını, ağır hasarlı olanlardan birinin bu hafta, Tadif’teki muhalif grupların kontrolündeki bölgeden 300 öğrenciye kapılarını açtığını belirtti.
Çocuklar matematik dersi için karanlık bir sınıfta toplanıyorlar. Matematik öğretmeni Salah el-Hamis AFP’ye verdiği demeçte “Savaş nedeniyle şehirdeki okulların çoğu yıkıldı ve okullara bakım yapamıyoruz” dedi.
Tadif Belediye Başkanı Muhammed el-Akil de iki çocuğunu yakındaki bir köyde bulunan okula gönderdiğini söyledi. Okulun ü bin öğrenciden sadece 300’ünü alabildiğini de sözlerine ekledi.
Tadif’teki geçici okul, Suriye’nin kuzeyindeki savaş sırasında eğitim sağlamak için umutsuz girişimlerden biri olarak görülüyor. Birleşmiş Milletler’e (BM) göre çocukların yüzde 44’ü eğitimden mahrum.
Birleşmiş Milletler’e göre, bölgenin dört milyondan fazla nüfusunun yarısından fazlasını çocuklar oluşturuyor.
BM Suriye Bölgesel İnsani Koordinatör Yardımcısı Mark Cutts, “Bombardımanlar nedeniyle yüzlerce okul hasar gördü veya yıkıldı. Çok sayıda çocuk halen okula gidemiyor” açıklamasında bulundu.



Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
TT

Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)

130'dan fazla yardım ve sivil toplum kuruluşu (STK), faaliyetleri kaosa yol açan ABD ve İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı'nın (GHF) kapatılması için çağrı yaptı.

Oxfam, Save the Children ve Af Örgütü'nün de aralarında bulunduğu kuruluşların bugün yayımladığı ortak açıklamada, GHF'nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs'tan bu yana 500'den fazla Filistinlinin yardım bölgelerinde öldürüldüğüne dikkat çekiliyor.

Kuruluşlar, sivillere yönelik saldırılarda çoğunlukla çocukların öldürüldüğünü vurgulayarak, GHF'nin insani yardım çalışmalarının tüm normlarını ihlal ettiğini belirtiyor:

Gazze'deki Filistinliler imkansız bir seçimle karşı karşıya: Ya açlıktan ölecekler ya da ailelerini doyurmak için çaresizce yiyeceğe ulaşmaya çalışırken vurulacaklar.

İsrail askerlerinin erzak dağıtım bölgelerindeki Filistinli sivillere "rutin olarak" ateş açtığı, Washington ve Tel Aviv destekli vakfın Gazze'deki durumu daha da kötüleştirdiği ve faaliyetlerinin sonlandırılması gerektiği ifade ediliyor.

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

İsrail gazetesi Haaretz'in cuma günkü haberinde, kimliklerinin gizli tutulmasını isteyen İsrailli askerler, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilere ateş açma talimatı aldıklarını söylemişti. Askerler, Filistinlilerin orduya ait mevzilerden uzak tutulması için böyle bir emir verildiğini ancak "gereksiz yere ölümcül güç kullanmaktan endişe duyduklarını" belirtmişti.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise iddiaları yalanlayarak "dağıtım merkezlerindekiler de dahil hiçbir sivile kasten ateş etme emri verilmediğini" savunmuştu. Başbakan Binyamin Netanyahu da gazeteyi orduya karşı dezenformasyonla suçlamıştı.

Diğer yandan İsrail ordusu, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilerin öldürülmesine dair soruşturma başlatıldığını da duyurmuştu. Ordudan dün yapılan açıklamada, GHF'nin yardım merkezlerine giden yollara yön ve uyarı levhaları yerleştirileceğini, sahalara erişimin iyileştirileceğini bildirmişti.

Independent Türkçe, BBC, Haaretz