25 yıl boyunca talk show sunan Oprah Winfrey aldığı en büyük dersi paylaştı

Sunucu, "Hepimiz aynı şeyi arıyoruz" dedi

Oprah Winfrey (AP)
Oprah Winfrey (AP)
TT

25 yıl boyunca talk show sunan Oprah Winfrey aldığı en büyük dersi paylaştı

Oprah Winfrey (AP)
Oprah Winfrey (AP)

The Independent'ta yer alan habere göre Oprah Winfrey, kendi talk show programını sunarken aldığı en büyük dersi paylaştı.
Winfrey, 1986'dan 2011'e kadar The Oprah Winfrey Show'un yapımcılığını ve sunuculuğunu üstlendi. Programın tekrar yayımlanan bölümleri, halen ABD'nin en yüksek reytingli sabah programı olma özelliğini koruyor.
28 Eylül Çarşamba günü Variety'nin Kadınların Gücü yemeğinde konuşan Winfrey, tüm bu geçirdiği süreçten çıkardığı güçlü bir mesajı açıkladı.
Winfrey, "Hepimiz aynı şeyi arıyoruz.Bu, Oprah Winfrey Show'u yapmaktan aldığım tek ders. Hepimizin deneyiminin ortak paydası, önemli olduğumuzu bilmek ve değerlerimizi yansıtan bir program istememiz" dedi.
Winfrey ayrıca, vefat eden yazar Maya Angelou'yla insanların kendi miraslarını kontrol edemeyeceklerini içselleştirmeyi öğrenmesiyle ilgili yaptığı bir konuşmayı da hatırladı:
"Okulumu açtıktan sonra geri döndüğümde Maya Angelou'yla oturuyordum ve dedim ki, 'Maya, aman Tanrım, okulun açılışına katılmalıydın çünkü o okul benim en büyük mirasım olacak.' Maya da bana 'Mirasının ne olacağı hakkında hiçbir fikrin yok' dedi. Dedim ki, 'Ah hayır, bence mirasım gerçekten o okuldaki kızlar olacak.' Ve o da dedi ki, 'Ben de şunu söylüyorum: Mirasının ne olacağı hakkında hiçbir fikrin yok çünkü mirasın asla tek bir şeyden ibaret değil. Mirasın dokunduğun tüm hayatlardır.'"
Yorumlar, Shania Twain'in bir zamanlar Winfrey'le buluştuğu ve konu dine döndüğünde hızla "tadı kaçan", "unutulmaz bir akşam yemeği" hakkında açıklamalar yaptığı yeni röportajının ardından geldi.
Twain, "Hani herkes politika veya din hakkında asla konuşmayın der ya? Konu tartışmaya kapalıydı. Tartışma alanı yoktu" demişti.



Akıllı telefonlardaki sistem, ayda 300 deprem tespit etti

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash
TT

Akıllı telefonlardaki sistem, ayda 300 deprem tespit etti

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash

Bilim insanları, Android akıllı telefonları gerçek zamanlı deprem dedektörlerine dönüştüren yeni bir sistem geliştirerek büyük bir sarsıntıdan önce halkı daha hızlı uyarma potansiyeline sahip bir yol buldu.

Google, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (US Geological Survey/USGS) ve diğer araştırmacıların geliştirdiği sistem, milyonlarca telefondan alınan verileri kullanarak bir depremden kaynaklanan en erken sarsıntı sinyallerini tespit ediyor.

Bir cihaz kümesi aynı yer hareketini kaydettiğinde, sistem bunu işaretleyerek yakın bölgelerdeki diğer cihazlara uyarı gönderiyor.

Science'ta yayımlanan çalışma, ağın ayda 300'den fazla deprem tespit ettiğini ortaya koydu. Uyarıların gönderildiği bölgelerde, daha sonra depremi hissettiğini bildiren kişilerin yüzde 85'i uyarıyı aldığını söyledi. Yüzde 36'sı sarsıntı başlamadan önce, yüzde 28'i sarsıntı sırasında ve yüzde 23'ü de sarsıntıdan sonra uyarı almış.

Çalışmada sistemin, geleneksel sismik sensörlerin yerini almasa da yoğun bilimsel ağlara sahip olmayan bölgelerde ölçeklenebilir, düşük maliyetli bir erken uyarı aracı sunabileceği belirtiliyor. Yazarlar bunun özellikle akıllı telefonların yaygın ancak sismometrelerin nadir bulunduğu, gelişmekte olan ülkeler için umut vaat ettiğini söylüyor.

Google yaptığı açıklamada, sistemin insanlara "uyarı vererek sarsıntı başlamadan önce birkaç değerli saniye" kazandırabileceğini ifade ediyor.

Bu saniyeler bir merdivenden inmek, tehlikeli nesnelerden uzaklaşmak ve korunmak için yeterli zamanı sağlayabilir.

Uyarılar, deprem sırasında daha yıkıcı olan S dalgalarından önce gelen ve hızlı hareket eden P dalgalarının saptanmasına dayanıyor. Yeterli sayıda telefon P-dalgalarını tespit ederse sistem, sarsıntıyı hissetmesine belki de birkaç saniye kalan kullanıcılara uyarılar gönderiyor. Bu saniyeler korunmak, bir ameliyatı durdurmak ya da kritik altyapıyı duraklatmak için yeterli olabilir.

2020'de çıkmaya başlayan Android Deprem Uyarı Sistemi halihazırda Birleşik Devletler, Japonya, Yunanistan, Türkiye ve Endonezya gibi çeşitli ülkelerde kullanılıyor. Doğrudan Android işletim sistemine yerleştirilen teknoloji, kullanıcıların ayrı bir uygulama indirmesini gerektirmiyor.

cdfgthy
Harita, Android'in deprem uyarı sisteminin aktif olduğu ülkeleri (açık yeşil) gösteriyor. Kırmızı ve sarı sırasıyla güçlü (MMI 5+) ve hafif (MMI 3-4) sarsıntıların yaşandığı alanlar. Gri noktalar uyarı verilmeyen algılamaları gösteriyor. Kaliforniya, Oregon ve Washington'daki uyarılar (koyu yeşil) ShakeAlert'ten geliyor (Google)

Araştırmacılar doğruluk oranı bilimsel sensörler kadar yüksek olmasa da akıllı telefonlardan gelen uyarıların en çok işe yaradığı yerlerin, telefon yoğunluğu ve güvenilir veri bağlantıları yüksek seviyedeki kentsel alanlar olduğunu tespit etti. 

Çalışma, MyShake uygulaması gibi daha önceki kitle kaynaklı deprem uygulamalarının üzerine inşa edilse de milyonlarca cihaza gömülü olması sisteme fayda sağlıyor.

Yazarlar, "Kitle kaynaklı sistemlerin giderek daha önemli hale geleceğine inanıyoruz" ifadelerini kullanıyor. 

Geleneksel sensörleri kişisel cihazlardan gelen verilerle birleştirerek daha dayanıklı, kapsayıcı erken uyarı sistemleri oluşturmak mümkün.

Independent Türkçe