Tel Aviv’den boykot çağrısı yapan Avrupalı kuruluşlara desteğin durdurulması çağrısı

İsrail askerleri tarafından takip edilirken ölen bir çocuk için dün Beytüllahim'in doğusunda düzenlenen cenaze töreninde öfke hakimdi. (Reuters)
İsrail askerleri tarafından takip edilirken ölen bir çocuk için dün Beytüllahim'in doğusunda düzenlenen cenaze töreninde öfke hakimdi. (Reuters)
TT

Tel Aviv’den boykot çağrısı yapan Avrupalı kuruluşlara desteğin durdurulması çağrısı

İsrail askerleri tarafından takip edilirken ölen bir çocuk için dün Beytüllahim'in doğusunda düzenlenen cenaze töreninde öfke hakimdi. (Reuters)
İsrail askerleri tarafından takip edilirken ölen bir çocuk için dün Beytüllahim'in doğusunda düzenlenen cenaze töreninde öfke hakimdi. (Reuters)

İsrail’in Avrupa Birliği temsilciliği, Ortaklık Konseyi’nin Brüksel’de önümüzdeki pazartesi düzenleyeceği ilk toplantıya İsrail’in davet edilmesine rağmen Avrupa ülkelerinde aktif olan 60 örgüt ve hareketin finansmanlarının kesilmesi çağrısında bulundu.
İsrail Büyükelçiliği, söz konusu kuruluşların insan haklarını desteklemek ve ırkçılıkla mücadele etmek için Avrupa Birliği’nden önemli miktarda fon aldığını ancak kaynaklarını İsrail ve Yahudi halkına karşı boykotları ve kışkırtmaları desteklemeye harcadığını vurguladı. Ayrıca Yahudi karşıtı planlar izlemeye odakladıklarını ve bunların Avrupa Birliği yasalarının, kararlarının ve halklar arasındaki iş birliğinin ve ortaklığın ihlali olduğunu vurguladı.
Avrupa Birliği geçen perşembe akşamı, Filistin karşıtı uygulamaları ve yerleşimci politikaları nedeniyle on yıl boyunca kuruluşla ilişkilerinde gerilim yaşayan İsrail’e, Ortaklık Konseyi ile ilişkilerini düzeltme çağrısında bulunmuştu.
Tel Aviv ve Brüksel’deki diplomatik kaynaklara göre Avrupalılar, 10 yıl boyunca Avrupa’yı eleştirmekten vazgeçmeyen eski İsrail Başbakan Binyamin Netanyahu’nun iktidardan düşmesinin ardından İsrail ile yeni bir sayfa açmak istiyor.
Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell daha önce yaptığı açıklamada, Yair Lapid’in bu ay Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Filistinlilerle iki devletli çözüme ılımlı desteğini memnuniyetle karşıladığını söyledi. Borrel açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Bir buçuk yıl önce Dışişleri Bakanı olarak seçilmesinden bu yana Avrupa Birliği ile ilişkileri geliştirmek için çaba sarf ediyor ve barış sürecini destekleyen ilkeli tutumlarımıza yanıt veriyor. Toplantıda ticaret, iklim değişikliği, enerji, bilim ve teknoloji, kültür, insan haklarına ve demokratik ilkelere saygı, din özgürlüğü ve bunlara ek olarak anti-semitizmle mücadele konularında ortaklık üzerinde durulacak.”
AB’den bir kaynağa göre Başbakan ve Dışişleri bakanı Yair Lapid’in toplantıda İsrail’i temsil etmesi gerekiyordu. Ancak Lapid seçim savaşına yoğunlaştı.
Toplantı haberi yayılır yayılmaz bahsi geçen 60 örgüt, İsrail’in yerleşim politikasını değiştirmemesine rağmen bu ortaklığa dönmesini eleştiren bir açıklama yaptı. Örgütler, Avrupa Birliği’ndeki 27 ülkenin liderlerine mektuplar göndererek toplantının iptal edilmesini ve hatta İsrail’in Akdeniz’den çıkardığı doğal gaz için devam eden müzakerelerin iptal edilmesini talep etti.
Mektubun devamında şu ifadelere yer verildi:
“İsrail, Filistinlilere karşı şuç işlemeye, Filistinlilerin insan haklarını çiğnemeye ve Filistin topraklarında faaliyet gösteren ve onları takip eden (el-Hak) ve (el-Zamîr) insan hakları derneklerinin çalışmalarını engellemeye devam ediyor.”
İsrail Dışişleri Bakanlığı ile Avrupa ve ABD’deki Yahudi örgütleri ise bu derneklere karşı harekete geçtiler. Avrupa Birliği’nden cezalandırılmalarını ve fonlarının kesilmesini talep ettiler.



Çin’in kömür merkezi yeşil bir gelecek istiyor

Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
TT

Çin’in kömür merkezi yeşil bir gelecek istiyor

Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)

Hindistan'dann daha fazla kömür üretilen Çin'in Şansi bölgesi, yeşil bir gelecek istiyor.

Guardian’ın haberinde, “Çin’in kömür merkezi” diye nitelenen bölgenin geçen yıl toplamda çıkarılan 1,27 milyar ton kömürle Hindistan’ı geride bıraktığı belirtiliyor.

Çin’in elektrik ihtiyacını karşılamada önemli rol oynayan Şansi, ülkedeki karbon salımının da merkezi konumunda.

Pekin yönetimi 2060’a kadar net sıfır karbon hedefine ulaşmayı amaçlıyor. Bu kapsamda Şansi’de kömür sektöründeki yaklaşık 1,7 milyon işin 2030’a kadar yok olması bekleniyor. Bu durumun da bölge açısından “ekonomik bir saatli bomba” olduğu ifade ediliyor. 

Şansi’nin buna karşı çözüm stratejilerinden biri yeşil enerjiye geçişi hızlandırmak. LONGi şirketi, Datong’da güneş paneli fabrikası açtı, burada çalışanların yarısı eski kömür işçileri.

Meijin Energy de kömürün yan ürünü olan kok gazından hidrojen yakıtı üretmeye başladı. Şirketin hidrojen üretim bölümünden Ma Kai şunları söylüyor: 

Kok işlemi sırasında çıkan gazı eskiden doğrudan yakardık ya da salardık. Bu hem çevreye zararlıydı hem de kaynak israfıydı. Artık bunu değerlendiriyoruz.

Ancak Helsinki merkezli düşünce kuruluşu Enerji ve Hava Temizliği Araştırma Merkezi’nden Lauri Myllyvirta, “Kömürden kimyasal üretimiyle temiz enerji olur mu?” diyerek yönteme karşı çıkıyor. 

Bölgede kültürel turizmin canlandırılması da talep ediliyor. 2024’te Linfen’deki Şiaoşitian ve Guangşeng tapınaklarını ziyaret eden turist sayısı yüzde 335 arttı. Haberde, bu artışta ünlü video oyunu Black Myth: Wukong’un da katkısı olduğuna dikkat çekiliyor. 

Bunlara ek olarak Çin yenilenebilir enerji üretimini hızlandırıyor. Nisan itibarıyla ülkedeki rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesi 1,500 gigawatt’a ulaştı. Ancak ülke hâlâ enerji ihtiyacının yüzde 60’ını kömürden karşılıyor. 

Independent Türkçe, Guardian, New York Times