Myanmar'daki askeri yönetim, etnik grupları yolcu uçağına ateş açmakla suçladı

AA
AA
TT

Myanmar'daki askeri yönetim, etnik grupları yolcu uçağına ateş açmakla suçladı

AA
AA

Myanmar'daki askeri yönetim, doğudaki Kayah eyaletindeki etnik grupları, inmeye hazırlanan yolcu uçağına ateş ederek gövdeyi delen kurşunla bir yolcuyu yaralamakla suçladı.
Devlet televizyonu MRTV, 63 yolcu taşıyan Myanmar Ulusal Hava Yolları uçağının, Karenni olarak da bilinen doğudaki Kayah eyaletinin başkenti Loikaw'a inmek üzereyken etnik silahlı gruplar tarafından vurulduğunu duyurdu.
İktidardaki askeri konseyin sözcüsü Tümgeneral Zaw Min Tun, yaptığı açıklamada, silahlı saldırının askeri yönetime karşı savaşan etnik silahlı gruplardan Karenni Ulusal İlerleme Partisi mensupları ve "Halkın Ordusu" müttefikleri tarafından gerçekleştirildiğini kaydetti.
Tümgeneral Zaw Min Tun, MRTV'ye telefonla verdiği demeçte, "Yolcu uçağına yapılan bu tür bir saldırının savaş suçu olduğunu söylemek istiyorum. Barış isteyen kişi ve kuruluşların bu konuyu her yerde kınaması gerekiyor." şeklinde konuştu.
MRTV haberine göre, söz konusu mermi havaalanının yaklaşık 6,5 kilometre kuzeyinde ve 3 bin 500 fit yükseklikte inişe hazırlanan uçağın alt gövdesine girdi ve yolculardan birini yaraladı.
Yaralı yolcunun hastaneye kaldırıldığı bildirilirken, etnik silahlı gruplar, yolcu uçağına saldırı iddialarını yalanladı.
Öte yandan Myanmar Ulusal Hava Yolları'nın Loikaw'daki ofisi, şehre yapılan tüm uçuşların süresiz olarak iptal edildiğini duyurdu.
Myanmar'da silahlı mücadele yoluyla uzun süredir özerklik talep eden azınlık grupları ile ordu arasındaki çatışmalar artarak sürüyor.
Hükümet, etnik grupların baskın olduğu sınır bölgelerindeki silahlı gruplarla on yıllardır mücadele ediyor.

Myanmar'daki askeri darbe
Myanmar ordusu, 2020 genel seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere, pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış, bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.
Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu, bugüne kadar 1800'ün üzerinde kişi hayatını kaybetti. Darbeden bu yana yaklaşık 13 bin kişi gözaltına alınırken 10 binin üzerinde kişi halen tutuklu.
Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşuna (AAPP) göre, ülkede darbeden bu yana 1900'den fazla kişi hayatını kaybetti ve 10 binin üzerinde kişi de gözaltına alındı. Myanmar askeri mahkemeleri, tutuklulardan 2'si çocuk 114 siyasi mahkum hakkında idam kararı verdi.



Pakistan güçleri ülkenin kuzeybatısında 38 militanı öldürdü

Pakistan kuvvetleri 14 Kasım 2025'te Rawalpindi'de (EPA)
Pakistan kuvvetleri 14 Kasım 2025'te Rawalpindi'de (EPA)
TT

Pakistan güçleri ülkenin kuzeybatısında 38 militanı öldürdü

Pakistan kuvvetleri 14 Kasım 2025'te Rawalpindi'de (EPA)
Pakistan kuvvetleri 14 Kasım 2025'te Rawalpindi'de (EPA)

Pakistan ordusu dün yaptığı açıklamada, istihbarat bilgileri doğrultusunda ülkenin kuzeybatısındaki Afgan sınırına yakın militan sığınaklarına baskın düzenleyerek 38 militanı öldürdüğünü duyurdu.

Açıklamada, kuvvetlerin ilk olarak pazar günü Hayber Pahtunhva eyaletinin Dera İsmail Han bölgesinde bir operasyon düzenleyerek 10 Pakistan Talibanı (Tehrik-i Taliban Pakistan- TTP) üyesini öldürdüğü belirtildi. Şarku'l Avsat'ın AP'den aktardığına göre Kuzey Veziristan'da düzenlenen ikinci bir baskında, bir komutan da dahil olmak üzere beş militanın daha öldürüldüğü belirtildi.

Ordu, dün yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerinin pazartesi günü Pakistan'ın kuzeybatısındaki Bajaur ve Bannu ilçelerine iki baskın düzenlediğini ve 23 TTP militanını öldürmeyi başardığını belirtti.

Ordu, öldürülen militanları "Havaric" olarak tanımladı. Yetkililer, bu terimi Afganistan ve Hindistan tarafından desteklendiğini söyledikleri, yasaklı TTP ile bağlantılı olanlar da dahil olmak üzere militanları tanımlamak için kullanıyor. Ancak bu iddia Kabil ve Yeni Delhi tarafından reddedildi.


Kuzey Kore: Seul-Washington denizaltı anlaşması nükleer "domino etkisi" yaratacak

İki komşu arasındaki sınırda bulunan bir Kuzey Kore karakolu (yukarıda) ve bir Güney Kore karakolu (aşağıda) (AP)
İki komşu arasındaki sınırda bulunan bir Kuzey Kore karakolu (yukarıda) ve bir Güney Kore karakolu (aşağıda) (AP)
TT

Kuzey Kore: Seul-Washington denizaltı anlaşması nükleer "domino etkisi" yaratacak

İki komşu arasındaki sınırda bulunan bir Kuzey Kore karakolu (yukarıda) ve bir Güney Kore karakolu (aşağıda) (AP)
İki komşu arasındaki sınırda bulunan bir Kuzey Kore karakolu (yukarıda) ve bir Güney Kore karakolu (aşağıda) (AP)

Kuzey Kore, Seul ve Washington arasında nükleer enerjili denizaltı inşa etmek için varılan anlaşmayı kınadı. Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre bugün yapılan açıklamada, anlaşmanın "nükleer cephede domino etkisi" yaratacağı belirtildi.

Güney Kore Devlet Başkanı Lee Jae-myung, geçen hafta ABD ile nükleer enerjili gemilerin geliştirilmesine yönelik planları da içeren bir güvenlik ve ticaret anlaşmasının tamamlandığını duyurdu.

Seul, "uranyum zenginleştirme ve kullanılmış yakıtı yeniden işleme yetkimizi genişletmek için destek" aldığını belirtti.

Nükleer silahlı Kuzey Kore, anlaşmaya ilişkin ilk yorumunda, denizaltı programının "tehlikeli bir çatışma girişimi" olduğunu ifade etti.

Kore Merkez Haber Ajansı bugün, anlaşmanın "Kore Yarımadası dışındaki Asya-Pasifik bölgesinde askeri güvenlik durumunu istikrarsızlaştıran ve uluslararası alanda nükleer istikrarsızlık durumuna yol açan tehlikeli bir gelişme" olduğunu bildirdi.

Pyongyang, Güney Kore'nin nükleer denizaltı ediniminin "kaçınılmaz olarak bölgede bir nükleer domino etkisi yaratacağını ve çılgın bir silahlanma yarışını ateşleyeceğini" ifade etti. Pyongyang, "daha gerçekçi karşı önlemler alacağını" belirtti.

Bu arada, Güney Kore'nin Yonhap Haber Ajansı, bugün Seul'deki cumhurbaşkanlığı ofisine atıfta bulunarak, Güney Kore'nin Kuzey Kore'ye karşı düşmanca bir niyetinin olmadığını ve gerginliği azaltmak ve güveni yeniden tesis etmek için çabalarını sürdüreceğini bildirdi.

Kuzey Kore devlet medyası, ekim ayında dokuzuncu ve son balistik füze motoru testini gerçekleştirdiğini ve önümüzdeki aylarda yeni bir kıtalararası balistik füzenin (ICBM) tam ölçekli fırlatılmasının mümkün olabileceğini bildirdi.

Seul, sınır çatışmalarını önlemek için Pyongyang ile askeri görüşmeler yapmayı önerdi; bu, yedi yıl aradan sonra gelen ilk teklifti.


Bangladeş'te bir mahkeme eski Başbakan Şeyh Hasina'yı idama mahkûm etti

 Bangladeş Eski Başbakanı Şeyh Hasina (AP)
Bangladeş Eski Başbakanı Şeyh Hasina (AP)
TT

Bangladeş'te bir mahkeme eski Başbakan Şeyh Hasina'yı idama mahkûm etti

 Bangladeş Eski Başbakanı Şeyh Hasina (AP)
Bangladeş Eski Başbakanı Şeyh Hasina (AP)

Bangladeş'te bir mahkeme, 2024 ayaklanması sırasında insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle görevden alınan Başbakan Şeyh Hasina'yı idama mahkum etti.

Dakka'daki kalabalık mahkeme salonunda kararını açıklayan Yargıç Gulam Murtuza Muzumadir, Hasina'nın "tahrik, cinayet emri ve zulmü önlemek için harekete geçmemek de dahil olmak üzere üç suçtan" ​​suçlu bulunduğunu söyledi. "Ona tek bir ceza vermeye karar verdik: idam" ifadesini kullandı.

Bangladeş'te vatandaşlar, eski Başbakan Şeyh Hasina'ya idam cezası verilmesinin ardından sevinçle ulusal bayrağını kaldırıyor (AFP)Bangladeş'te vatandaşlar, eski Başbakan Şeyh Hasina'ya idam cezası verilmesinin ardından sevinçle ulusal bayrağını kaldırıyor (AFP)

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre mahkeme daha önce, 78 yaşındaki Hasina'nın geçen yıl patlak veren öğrenci ayaklanmasına şiddetli müdahale emri verdiği sonucuna varmıştı.

Şeyh Hasina herhangi bir suçlamayı reddediyor ve geçen yılın ağustos ayında görevden alındıktan sonra Hindistan'a kaçtığı günden beri orada bulunuyor.

Şu anda ülkesinin dışında bulunan Şeyh Hasina, idam cezasının arkasında "siyasi saikler" olduğuna inanıyor. Bir açıklamada, "Bana verilen cezalar, demokratik yetkiye sahip olmayan, seçilmemiş bir hükümet tarafından atanan ve yönetilen gayri meşru bir mahkeme tarafından verildi" dedi.

  Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina'ya karşı çıkan protestocular, 5 Ağustos 2024'te Dakka'daki sarayına saldırdı (AFP)Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina'ya karşı çıkan protestocular, 5 Ağustos 2024'te Dakka'daki sarayına saldırdı (AFP)

AFP’ye göre Bangladeş eski başbakanı, "Bunlar taraflı ve siyasi saiklerle alınmış kararlar" değerlendirmesinde bulundu.

 Hasina'nın atalarının memleketi ve partisinin kalesi olan başkent Dakka'da ve iki bitişik ilçede güvenlik önlemleri sıkılaştırılırken, yerel yetkilileri güçlendirmek için sınır muhafızları görevlendirildi.

Bangladeş askerleri Dakka'daki Uluslararası Adalet Divanı yakınında duruyor (AFP)Bangladeş askerleri Dakka'daki Uluslararası Adalet Divanı yakınında duruyor (AFP)

Polis ekipleri ve hızlı müdahale taburu, hükümet binaları ve önemli kavşakların çevresinde konuşlandırılırken, başkentin bazı kesimlerinde alışılmadık derecede sessizlik hakimdi.

Temmuz ve Ağustos 2024'te öğrencilerin öncülüğünde gerçekleşen halk protestoları, Şeyh Hasina'yı 15 yıl boyunca demir yumrukla iktidarda kaldıktan sonra istifa etmeye zorladı.

Şeyh Hasina, başlangıçta protestoları bastırma kararı aldı ve çıkan çatışmalarda çoğunluğu sivil olmak üzere bin 400 kişi öldü.