Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, iş insanlarını eş-Şebab terör örgütünü finanse etmeye son verme çağrısında bulunurken, diğer yandan ordu güçleri, ülkenin güneybatısındaki Jubaland Eyaleti’nde eş-Şebab kalıntılarını ortadan kaldırmak için kapsamlı bir askeri operasyon başlatmaya hazırlanıyor.
Cumhurbaşkanı Şeyh Mahmud, önceki gün federal hükümet yetkililerinin katılımıyla, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki eş-Şuheda Camii’nde Benadir Bölgesi Polis Şefi’nin cenazesinde “İş adamlarının, Somali halkının katledilmesini finanse ederek varlıklarını terörist eş-Şebab milislerine bağışlaması ahlak dışı bir durumdur” ifadelerini kullandı ve hükümetin bu durumu kabul etmediğini vurguladı.
Somali resmi haber ajansı SONNA’ya göre, Cumhurbaşkanı “Bugün Somali halkının gücünü ve bilgeliğini birleştirerek karşında durması gereken bir düşmanı var. Onların vahşetini kabul etmenin bizim için mantıklı bir yanı yok. Tüm Somali vatandaşları teröre karşı mücadelede üzerine düşeni yapmalı” ifadelerini sözlerine ekledi.
SONNA Jubaland Eyaleti Başkan Yardımcısı Mahmud Siad Adem’in başkanlığında, güvenlik yetkililerinin katılımıyla bir toplantı yapıldığını ve toplantıda devletin bölgelerinin kurtarılması için askeri operasyon başlatılması konusunda anlaşıldığını belirtti. Ayrıca, Jubaland Eyaleti Başkanı Ahmed İslam’ın talimat verdiği harekat planını yönetmek ve hazırlamakla ilgili komitenin, savaşın ön saflarında konuşlanmış güçleri denetlediğini aktardı. Şarku’l Avsat’ın SONNA’dan aktardığı habere göre, Deniz Kuvvetleri Komutanı İsmail Sahardiid ve Jubaland Polis Şefi Muhammed Şeyh Hucali adlı iki generalin operasyona katılacak. Bu noktada, Jubaland, Somali’nin özerkliğe sahip 5 eyaletinden biri olduğunu da hatırlatmak gerekiyor.
Hirshabelle Eyaleti Başkan Yardımcısı Yusuf Ahmed dün, Hiran’da devam eden askeri operasyonların, teröristleri etkisiz hale getirmede ve eyalete bağlı bölgelerdeki faaliyetlerini durdurmada başarılı olduğunu açıkladı. Ahmet son dönemde eyaletin çeşitli bölgelerine yönelik yapılan askeri operasyonların ordunun kontrolü altında olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, orduyu ve yerel halkı teröre karşı savaşlarında destekleme sözü vererek, “Ülkemizi teröristlere karşı savunmak için şerefimizle ölmeye hazırız” ifadelerini sözlerine ekledi.
Somali’nin bazı bölgeleri, hükümet güçlerinin silahlı aşiret milisleriyle iş birliği ile, Eş-Şebab hareketinin savaşçılarına karşı yürütülen güvenlik operasyonlarına tanık oluyor. Operasyonlar genellikle ülkenin güneyinde ve merkezinde yürütülüyor.
Somali yıllardır, 2004 yılının başlarında kurulan ve ideolojik olarak el-Kaide ile bağlantılı olan silahlı eş-Şebab hareketine karşı bir savaş yürütüyor. Eş-Şebab hareketi, hükümet kurumlarına, güvenlik noktalarına ve Başkent Mogadişu da dahil olmak üzere sivil bölgelere yönelik yüzlerce cana mal olan terör saldırılarını ve intihar saldırılarını üstlendi. El-Kaide bağlantılı eş-Şebab militanları 2011’de Mogadişu’dan kovuldu ve ardından kalelerinin çoğunu kaybetti ancak hareket hala geniş çaplı kırsal alanları kontrolü altında tutuyor.
Somali Cumhurbaşkanı iş dünyasını uyardı: Terörü finanse etmeyin
Somali Cumhurbaşkanı Mahmud iş dünyasına terörizmi finanse etmeye son verme çağrısında bulundu
Somali Cumhurbaşkanı Mahmud önceki gün bir polis şefinin cenazesine katıldığı sırada (Somali Cumhurbaşkanlığı Ofisi)
Somali Cumhurbaşkanı iş dünyasını uyardı: Terörü finanse etmeyin
Somali Cumhurbaşkanı Mahmud önceki gün bir polis şefinin cenazesine katıldığı sırada (Somali Cumhurbaşkanlığı Ofisi)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle yaptığı toplantıdan (Milli Savunma Bakanlığı)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ve SDG lideri Mazlum Abdi, 10 Mart 2025'te SDG'nin Suriye ordusuna entegre olma anlaşmasını imzalarken (EPA)
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve ABD’nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, geçtiğimiz salı günü Dışişleri Bakanlığı'nda gerçekleştirdikleri görüşmede, SDG’nin Suriye ordusuna entegrasyonu anlaşmasının uygulanmasını ele aldılar. (Dışişleri Bakanlığı)
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Suriye Savunma Bakanı Murhaf Ebu Kasra, geçtiğimiz ağustos ayında Ankara ile Şam arasında askeri iş birliğine ilişkin mutabakat zaptının imzalanması sırasında (Milli Savunma Bakanlığı)
Suriye'nin kuzeyinde tünelleri temizleme çalışması yapan Türk askerleri (Milli Savunma Bakanlığı)
GKRY Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn’ın katılımıyla Lübnan Bayındırlık Bakanı Fayez Rassami ile belgeleri imzaladı, 26 Kasım (AFP)
Total Energies tarafından yayınlanan bu tarihsiz fotoğraf, 16 Ağustos 2023 Çarşamba günü Akdeniz'deki yerine ulaşan Transocean Barents sondaj platformunu gösteriyor