Misk Sanat Enstitüsü, Nostalji Sohbetleri Sergisi’ni başlattı

Sergi ile halk sanatının zenginleştirilmesi amaçlanıyor.

Sergi, yeni bir dünya ışık tutuyor.
Sergi, yeni bir dünya ışık tutuyor.
TT

Misk Sanat Enstitüsü, Nostalji Sohbetleri Sergisi’ni başlattı

Sergi, yeni bir dünya ışık tutuyor.
Sergi, yeni bir dünya ışık tutuyor.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman tarafından kurulan Misk Sanat Enstitüsü tarafından düzenlenen ve uluslararası küratör Marnie Benney ile enstitüde küratör yardımcısı olarak görev yapan Alia Ahmed Al Saud tarafından hazırlanan Nostalji Sohbetleri Sergisi geçtiğimiz pazar günü kapılarını açtı.
Misk Sanat Enstitüsü, söz konusu sergi ile ülkede kültürel hareketlerin gelişmesine katkıda bulunuyor. Sergi ile sanatçıların halk sanatını zenginleştirmesi için yeni ufuklar yaratılması amaçlanıyor ve sanatçıların birbirleri ile sanat tartışmaları gerçekleştirebileceği yeni bir alan yaratıyor. 

Farklı bakış açıları
15 Ocak tarihine kadar Riyad’daki Prens Faysal bin Fahd Sanat Galerisi’nde devam edecek olan sergi, Suudi Arabistanlı ve uluslararası 12 sanatçının eserlerini bir araya getirdi. Sanatçılar, gelişmekte olan modern teknolojilerin merceğinden sanat eserleri yaratarak zaman ve bellek kavramları üzerine çalıştılar.

Sanat eserleri, bugünün ve geleceğin iç içe geçmiş ilişkilerini ortaya koydu. Nostalji Sohbetleri Sergisi, teknolojinin yardımı ile ziyaretçilerin dijital tanık olması ve gelecek için yeni olasılıkları keşfetmelerini sağlamayı amaçlıyor.
Küratör Marnie Benny, sergi hakkında şu açıklamada bulundu:
“Nostalji Sohbetleri, teknolojinin yayılmaya devam etmesi ve hayatımızdaki artan rolüne önem verilmesi nedeniyle çoğu insanın bilmediği yeni bir dünyaya, yapay zeka ve makine öğrenimine ışık tutuyor. Sergi, sanatçıların teknolojiyi farklı yaratıcı çalışmaların merceğinden nasıl ele aldığını ortaya koyuyor. Yapay zeka ve makine öğrenimi çalışmalarının amacı, kolay ve doğrudan cevapları büyük soruları çözmek için bir mekanizma görevi görüyor. Bu teknolojiler, herkesin hayatında bir etki bırakan, ortak bir aracı rolü oynaması nedeniyle oldukça şaşırtıcı.”

Sergide Suudi Arabistanlı ve uluslararası sanatçıların eserleri bir araya geldi
Benny konuya dair şunları söyledi:
“Sergi, nostalji hakkında farklı bakış açıları arasında kapsamlı bir diyalog başlatmanın yolunu açtı. Daha da önemlisi, Misk Sanat Enstitüsü ekibinin bu sanatçılara sağladığı sürekli destek ile farklı deneyim ve kültürlerden yetenekli sanatçılar bir araya geldi.”
Misk Sanat Enstitüsü’nün yardımcı küratörü olan Alia Ahmed Al Saud da sergi hakkında şu açıklamada bulundu:
“Sergi, zaman ve teknoloji ile sonsuz ilişkimiz hakkında insan olarak yerimiz üzerine bir diyalog sunuyor. Ziyaretçilere kesin cevaplar vermiyor; daha çok insanları düşündüren ve yeni perspektifler sunan sorular yöneltiyor. Çalıştığımız sanatçılar, yenilikçi teknikler, bilimsel uygulamalar ve yeni medya yöntemleri ile çok yönlü eserler ortaya koyarak beklentileri aştılar. Sanatçılar, enfes kesici ve sürükleyici deneyimler sunmanın yanı sıra yaptıkları kapsamlı araştırmalar ve sanat tutkuları ile nostaljinin farklı yorumlarını oluşturdular.”
Cuma hariç her gün 16:00 - 22:00 saatleri arasında açık olan sergide atölye çalışmaları ve tartışmalar düzenlenecek ve ziyaretçiler, sanatçıların anlattıklarını dinleyebilecek. Sergiye katılan sanatçılar ve stüdyoların isimleri ise şöyle:
Abir Sultan (Suudi Arabistan, 1999), Esma Belhamer (Birleşik Arap Emirlikleri, 1988), Eymen Zedani (Suudi Arabistan, 1984), Ben Colin Williams (İngiltere, 1988), Dania el Saleh (Suudi Arabistan, 1970), İtalya merkezli kollektif sanat stüdyosu Fuse Stüdyosu, Katie Patterson (İskoçya, 1981), Fransa merkezli kollektif sanat stüdyosu LAB 212, Laurent Grasseau (Fransa, 1972), Muhanned Şunu (Suudi Arabistan, 1977), Sultan bin Fahd (Suudi Arabistan, 1971) ve Zemun (İsviçre, 1978).



Ünlü aktörün bilimkurgu dizisine onay çıktı

48 yaşındaki İsveçli aktör Alexander Skarsgård, Robert Eggers imzalı Kuzeyli'yle (The Northman) de tanınıyor (Focus Features)
48 yaşındaki İsveçli aktör Alexander Skarsgård, Robert Eggers imzalı Kuzeyli'yle (The Northman) de tanınıyor (Focus Features)
TT

Ünlü aktörün bilimkurgu dizisine onay çıktı

48 yaşındaki İsveçli aktör Alexander Skarsgård, Robert Eggers imzalı Kuzeyli'yle (The Northman) de tanınıyor (Focus Features)
48 yaşındaki İsveçli aktör Alexander Skarsgård, Robert Eggers imzalı Kuzeyli'yle (The Northman) de tanınıyor (Focus Features)

Yılın en popüler bilimkurgu dizilerinden biri, final yapmadan bir gün önce ikinci sezon onayını aldı.

Apple TV+, robot temalı hit dizisi Murderbot'un ikinci sezonu için onay verdi. Platform, haberi X hesabından paylaştığı bir mesajla duyurdu:

Murderbot istese de istemese de ikinci sezonla geri dönecek.

Açıklama, dizinin ilk sezonunun 10. ve final bölümünün yayımlanmasından yalnızca birkaç saat önce geldi.

Son dönemde giderek daha fazla dizinin iptal edildiği bir ortamda, Murderbot'un geleceğinin garanti altına alınması hayranları sevince boğdu. 

Bir kullanıcı, "Harika dizi! Böyle içerikler üretmeye devam edin!" diye yorum yaparken, bir diğeri "Bu diziyi çok sevdim. Umarım yeni bölümlerde ilk sezondaki ekibi tekrar görürüz" dedi.

Murderbot'un ilk sezonu 16 Mayıs'ta izleyiciyle buluştu ve bölümler haftalık olarak ekrana geldi. Televizyon yazarlarından olumlu yorumlar alan dizi, eleştiri derleme sitesi Rotten Tomatoes'da yüzde 96'lık beğeni oranına ulaştı.

Dizi, Amerikalı yazar Martha Wells'in çok satan roman serisinden uyarlandı. Murderbot'ta yıldızı True Blood'la parlayan Alexander Skarsgård, insanlara hizmet etmek üzere programlanmış ama zamanla kendi iradesini geliştiren bir robotu canlandırıyor.

Apple TV+ dizinin konusunu şöyle özetliyor:

Murderbot, kendini hack'lemiş bir güvenlik robotudur. İnsan duyguları karşısında dehşete düşer ama savunmasız müşterilerine karşı bir yakınlık hisseder. Aslında tek istediği şey yalnız kalıp fütüristik pembe diziler izlemek ve evrendeki yerini sorgulamak olsa da özgür iradesini gizleyerek tehlikeli bir görevi yerine getirmek zorundadır.

Yapımcılığını Chris ve Paul Weitz kardeşlerin üstlendiği dizide ayrıca geçen yılın ses getiren dizilerinden Presumed Innocent'la tanınan Noma Dumezweni ve korku filmi Şeytanla Bir Gece (Late Night With the Devil) oyuncularından David Dastmalchian da rol alıyor.

Murderbot'un ikinci sezonu için henüz bir yayın tarihi açıklanmadı. 

Independent Türkçe, GamesRadar, Apple