Yemen hükümeti: İran’ın ateşkes istememesine şaşırmadık

Ateşkesin yenilenmesini engellemek için Husileri desteklediğini itiraf eden İran’a Mübarek’ten “Şaşırmadık” tepkisi

Alimi, darbecilerin barıştan uzak olduğunu vurguladı
Alimi, darbecilerin barıştan uzak olduğunu vurguladı
TT

Yemen hükümeti: İran’ın ateşkes istememesine şaşırmadık

Alimi, darbecilerin barıştan uzak olduğunu vurguladı
Alimi, darbecilerin barıştan uzak olduğunu vurguladı

Yemen Dışişleri Bakanı Ahmed Avad bin Mubarek, Husileri ateşkesi uzatma çabalarını engellemek ve Yemen halkının çıkarlarını arka plana atmakla suçladı. Bir İranlı yetkili, Husilerin ateşkesi uzatmayı reddetmesinin arkasında ülkesinin olduğunu kabul etti.
Mubarek, Al Hadath TV kanalına yaptığı açıklamada, Husilerin ateşkes sırasında 200 milyardan fazla Yemen riyali topladıktan sonra ateşkesi yenileme çabalarını engellediğini, yolları açmayı reddettiğini, sivil kayıplara neden olduğunu ve sadece kendi çıkarlarını elde etmeye çalıştığını söyledi.
Mubarek konuşmasında, BM'nin ateşkesi uzatma önerisini olumlu karşıladığını, ancak Yemen hükümetinin Husilerin uzlaşmazlığına rağmen birçok taviz verdikten sonra Husilerin ateşkesi uzatmayı reddetmesine şaşırmadığını ifade etti.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kanaani, İran'ın daha önce Yemen'deki ateşkesin sürdürülebilirliğinin "yaptırımların kaldırılması ve kuşatmanın sona erdirilmesine" bağlı olduğunu açıkladığını belirtti. Sözcünün açıklamalarına göre, “Ateşkes, kuşatmayı kaldırmak için sadece bir başlangıç ​​ve bir adımdı. Ama ateşkes, haksız yaptırımlar kaldırılmadan gerçekleşti”.
Kanaani dün düzenlediği haftalık basın toplantısında, Tahran'ın Yemen'de ateşkesin sonuçlanmasına yardım ettiğini ve yenilenmesini desteklediğini belirterek, “Dostları ve Yemenli partileri bu yola başvurmaya çağırıyoruz. Ama asıl karar verecek olanlar Yemenlilerdir" dedi.
Pazar günü, Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkan Yardımcısı Abdullah el-Alimi, Husilerin ateşkesi reddetmesini "siyasi bir savaş"ta olduklarını düşünmelerine yorumladı.
Alimi, Twitter hesabından, Husi grubunun barışa ortak olmaktan "çok uzak" olduğunu vurguladı. Alimi, silahlı grubun ateşkesi, "siyasi bir savaş" oyununa döndürdüğünü açıklayıp, grubun Yemen halkının acılarını tamamen göz ardı ederek,  ateşkese insan acısını hafifletmek için bir fırsat olarak bakmadığına dikkat çekti. Alimi, Husilerin İran'ın çıkarlarını Yemen halkının çıkarlarının üzerine koyan harici bir araç olduğunu iddia etti.
Liderlik Konseyi Başkan Yardımcısı, hükümetin "geniş tavizler" verdiğini ve BM'nin Yemen elçisi Hans Grundberg'in önerisini "hükümetin endişelerinin tüm cehaletine" rağmen kabul ettiğini hatırlattı. Alimi, bunun ateşkesin devamı konusundaki arzusundan ve barış için fırsatlar arayışından kaynaklandığını söyledi.
İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreterliği, Yemen'de ateşkesin uzatılması konusunda anlaşma sağlanamamasından üzüntü duyduğunu belirterek, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi'nin ve Suudi Arabistan Krallığı'nın Yemen krizinde sürdürülebilir bir siyasi çözüme ulaşma çabalarını takdir etti.
Teşkilat Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler ve Özel Elçisi'nin ateşkesi uzatma çabalarına desteğini teyit ettiğini ve bunun, kapsamlı bir siyasi çözüme ulaşmayı sağlayacağını umduğunu belirtti.
Geçen Pazar akşamı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, Yemen hükümetinin, önerisini olumlu bir şekilde ele alma konusundaki tutumunu övdü ve çözüm bulmak adına hem hükümet tarafı hem de Husi tarafıyla iletişim halinde kalacağını belirtti.
Grundberg, ateşkesin yenilenmesi için bir anlaşmaya varılamamasından dolayı duyduğu üzüntüyü ifade ederek, Yemenli tarafları "sakinliği korumaya ve şiddetin tırmanmasına yol açabilecek her türlü provokasyon veya eylemden kaçınmaya" çağırdı.
Grundberg ofisinden yaptığı açıklamada, "Bugün herhangi bir anlaşmaya varılmadığı için yaşadığım üzüntüyü belirtmek isterim. Hiç kuşkusuz, çerçevesi genişletilmiş ve uzatılmış ateşkes, Yemenliler için  önemli faydalar sağlayacaktır" dedi.
Geçen Pazar, Husi milisleri, Birleşmiş Milletler'in Yemen'deki ateşkesi uzatma ve genişletme önerisini reddettikten sonra, petrol sahalarında faaliyet gösteren şirketlerden, çalışmalarını durdurmalarını isteyerek, onları petrol sahalarına saldırmakla tehdit etti.
Husi müzakere heyeti tarafından bir bildiri yayınlandı. Bildiri, ateşkes anlaşmalarının bir "çıkmaza" ulaştığını ilan ederek, Husi lideri Yahya Sari'nin iç savaşa geri döneceğine ve Suudi Arabistan ve BAE'deki yerli ve yabancı nakliye, denizcilik ve petrol şirketlerini hedef alan askeri operasyonları sürdüreceğine dair tehditlere yer verdi.
Bu tehditlerden sonra, kendilerine "Vaadu’l Hak Tugayları" adını veren  Şii milisler, Arap koalisyonu ülkelerini ve onların petrol şirketlerini "hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağına" dair sözleriyle tehdit etti.
Geçen Pazar günü, Husi grubu, BM'nin ateşkesi uzatma önerisini, uzatmanın "bir barış süreci tesis etmediğini" iddia ederek reddetti.
Husi milislerinin sözde “Yüksek Siyasi Konseyi" tarafından yapılan açıklamada, "Konsey, BM’nin isteksizliğini ve Yemen halkının taleplerini karşılamayan öneriyi sunmasını esefle karşıladı. Öneri barışın sağlanmasında bir katkı sunamaz" dedi.
Öneri, ateşkesi 6 ay uzatmayı ve Yemen genelinde maaşların ödenmesinin yanı sıra çeşitli kentlerde yolların açılmasını ve Sanaa Havalimanı'na yeni varış noktalarının eklenmesini içeriyordu. Siyaset Bilimci Muhammed Talib, Husi milislerinin ateşkesi uzatmayı reddetme konusundaki uzlaşmazlığının, önceki dönemde uluslararası toplum tarafından sunulan hoşgörünün bir sonucu olduğunu savunuyor. Bu yüzden herkesin bildiği üzere, Husiler altı aylık uzatmanın uluslararası ve bölgesel toplumun bu ateşkese olan acil ihtiyacını yansıttığını  fark ettiler ve bu durumu kendi lehlerine çevirmek için fırsata çevirdiler.
Talib, Şarku'l Avsat'a Husi milislerinin baskı ve şantaj için bir dizi bölgesel ve uluslararası durumu istismar etme ve meşru hükümeti, Arap koalisyonunu ve bölgedeki bazı ülkeleri kendi kayıplarının bedelini ödemeye zorlama girişimi hakkında konuştu. Ona göre bu, ateşkes koşullarının milislerin sorumluluğunu öngörmesine rağmen, hükümetin çalışanların maaşlarını ödeme taahhüdünün gerekliliğini açıkça ortaya koyuyordu.
Talib, mevcut uluslararası hamlelerle siyasi bir çözüm olasılığının olmadığını, bu milislerin savaşı uluslararası koruma gibi algıladığını ve tek çözümün askeri yöntemlerle olacağını belirtti.
Nisan ayı başlarında ateşkesin başlamasından bu yana, milisler, Taiz kentinde yolların açılması, sivillerin serbest dolaşımına izin verilmesi ve kontrolü altındaki bölgelerde devlet çalışanlarının maaşlarının Hudeyde Limanı kaynaklarından ödenmesi gibi ülkedeki insani krizle ilgili ateşkesin en önemli hükümlerinin uygulanmasını reddetti.



Mısır: Ramses Central binasında çıkan yangında 4 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı

Kahire'nin merkezindeki Ramses bölgesinde bulunan bir telekomünikasyon binasında çıkan yangının ardından yükselen dumanlar (Reuters)
Kahire'nin merkezindeki Ramses bölgesinde bulunan bir telekomünikasyon binasında çıkan yangının ardından yükselen dumanlar (Reuters)
TT

Mısır: Ramses Central binasında çıkan yangında 4 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı

Kahire'nin merkezindeki Ramses bölgesinde bulunan bir telekomünikasyon binasında çıkan yangının ardından yükselen dumanlar (Reuters)
Kahire'nin merkezindeki Ramses bölgesinde bulunan bir telekomünikasyon binasında çıkan yangının ardından yükselen dumanlar (Reuters)

Mısır medyası bugün, Kahire'nin merkezindeki Ramses Central binasında dün çıkan yangında dört kişinin hayatını kaybettiğini ve yaklaşık 30 kişinin yaralandığını bildirdi.

Mısır İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Amr Talat, telekomünikasyon hizmetlerinin 24 saat içinde kademeli olarak geri döneceğini belirterek, Ramses Central binasının yangın nedeniyle günlerce hizmet dışı kalacağını açıkladı.

ı8

Mısır devlet televizyonunun dün kontrol altına alındığını açıkladığı Mısır Telekomünikasyon Şirketi binasındaki yangın başkent genelinde telekomünikasyon ve internet kesintilerine neden oldu.

Mısır Telekomünikasyon Şirketi bugün yaptığı açıklamada, çalışanların yaşamını yitirmesinden üzüntü duyduğunu belirtti.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Mısır Telekomünikasyon Şirketi, dün Ramses Central'da meydana gelen yangında hayatını kaybeden çalışanlarının yasını tutuyor… Şirketin yönetim kurulu, üst yönetimi ve tüm çalışanları hayatını kaybedenlerin ailelerine ve sevdiklerine en derin taziyelerini sunuyor.”

dfvgthy
Kahire'nin merkezindeki Ramses bölgesinde bulunan bir telekomünikasyon binasında çıkan yangının ardından yükselen dumanlar (Reuters)

Talat, olayla ilgili gelişmeleri takip etmek, meydana gelen hasarın boyutunu değerlendirmek, telekomünikasyon hizmetlerinin devamını sağlamak ve yangının etkilerini en aza indirmek için alınan tedbirleri gözden geçirmek üzere Kahire'ye dönmek üzere yurtdışı ziyaretini yarıda kesti.

fgthyu
Yangın söndürme çalışmalarına katılan itfaiyeciler dinleniyor. (Reuters)

Mısır Borsası, sistemle etkin bir şekilde iletişim kurmakta yaşanan güçlükler nedeniyle bugün işlemlere ara verme kararı aldı.

Mısır Borsası’ndan yapılan açıklamada şöyle denildi: “Son gelişmeler ışığında ve tüm tarafların ticaret için uygun bir ortam yaratma ve aracı kurumların ticaret sisteminin tüm taraflarıyla verimli bir şekilde iletişim kurabilmeleri için sürekli girişimlerine ve büyük çabalarına rağmen, tarafların çıkarları ve tüccarlar arasında eşit fırsatlar için Mısır Borsası'nın çıkarları doğrultusunda, bugün, 8 Temmuz 2025 Salı günü işlemlerin askıya alınmasına karar verilmiştir.”

ıko
Kahire'nin merkezindeki Ramses bölgesinde bulunan bir telekomünikasyon binasında çıkan yangını söndürmeye çalışan bir itfaiyeci (AFP)

Mısır Merkez Bankası krizin aşılması amacıyla bugünden itibaren ikinci bir duyuruya kadar bazı bankaların açılış saatlerinin iki saat uzatılarak akşam 5'e çekildiğini açıkladı.

Yangın telekomünikasyonu doğrudan etkiledi, insanlar telefon görüşmesi yapamadıklarını bildirdi ve binada yangın çıktıktan sonra büyük internet kesintileri rapor edildi. Küresel internet erişimini takip eden Birleşik Krallık merkezli NetBlocks, ağ verilerinin yerel düzeyde bağlantının normal seviyelerin yüzde 62 altında olduğunu gösterdiğini bildirdi.

Mısır Sağlık Bakanlığı, vatandaşların ana telefon hattına ulaşamaması durumunda çeşitli valiliklerdeki ambulans hizmetleri için alternatif numaralar yayınladı.

Telefon görüşmelerinin yanı sıra bir bankacılık kaynağı ve vatandaşlar kredi kartları, ATM'ler ve online işlemler gibi bazı dijital bankacılık hizmetlerinin de etkilendiğini bildirdi.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Hussam Abdulgaffar dün yaptığı açıklamada, yaralanmaların çoğunun duman solumaktan kaynaklandığını söyledi.

Şarku’l Avsat’ın Mısır resmi haber ajansı MENA’dan aktardığına göre bir güvenlik kaynağı, “Sivil savunma görevlileri yangının merkez binanın tamamına yayılmasını önlemenin yanı sıra komşu binaların çatılarına sıçramasını da engellemeyi başardı” dedi.

Kaynak, ilk incelemenin ‘yangının muhtemelen bir elektrik kısa devresinden kaynaklandığını gösterdiğini’ ifade etti. Öte yandan uzmanlar, yangının nedenini belirlemek için yangının kalıntılarını inceliyor.

Kahire Valiliği daha önce yaptığı açıklamada, ‘merkezi operasyon odası ve valilik kontrol merkezinin 10 katlı Ramses Central binasının yedinci katında yangın çıktığına dair bir ihbar aldığını’ belirtmişti.