Mısır, iklim değişikliği ile mücadele etmek için finansman sağlanması çağrısında bulundu

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, COP27 hazırlıkları sırasında Kongolu mevkidaşı ile bir araya geldi

Bakan Şukri, Kongolu mevkidaşı ile Kinşasa'da (Mısır Dışişleri Bakanlığı)
Bakan Şukri, Kongolu mevkidaşı ile Kinşasa'da (Mısır Dışişleri Bakanlığı)
TT

Mısır, iklim değişikliği ile mücadele etmek için finansman sağlanması çağrısında bulundu

Bakan Şukri, Kongolu mevkidaşı ile Kinşasa'da (Mısır Dışişleri Bakanlığı)
Bakan Şukri, Kongolu mevkidaşı ile Kinşasa'da (Mısır Dışişleri Bakanlığı)

Mısır, iklim değişikliği ile mücadele edilmesi için finansman sağlanması çağrısında bulundu.
Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin başkenti Kinşasa'da Mısır’ın başkanlığını yapacağı 27. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Zirvesi Taraflar Konferansı (COP27) hazırlık toplantısında iklim değişikliği ile mücadele edilmesi için ülkelerin birlikte çalışarak harekete geçmesinin önemini vurguladı.
Bakan Şukri, Demokratik Kongo Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Christophe Lutundula ile bir araya geldi. Görüşmede taraflar, ikili ilişkilerin geliştirilmesinin ve iki ülke halkının çıkarları doğrultusunda hareket etmenin önemini vurguladı. Bakan Şukri ve Lutundula, iki ülke arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek, Mısır’a ve Kongo’ya yatırım yapılması konularını ele alarak Kahire ve Kinşasa arasında doğrudan uçuşların başlatılacağını açıkladı.
Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd, Bakan Şukri’nin Kongo’da güvenlik ve istikrarın arttırılmasını istediğini açıkladı. Ebu Zeyd, Mısır’ın Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki Birleşmiş Milletler İstikrar Misyonu’na (MONUSCO) 20 yıllık görev süresi boyunca destek verdiğini belirterek Mısır’ın ülkenin çeşitli bölgelerinde istikrarın sağlanması için hiçbir çabadan kaçınmadığını belirtti.
Yapılan açıklamalara göre Şukri, COP27 hazırlık toplantısında iklim eyleminde harekete geçilmesi hakkında konuştu. Bakan Şukri, Mısır’ın başkanlığını yapacağı COP27 sırasında ülkelerin birlikte çalışarak harekete geçmesi gerektiğini belirtti. Mısır’ın Şarm eş- Şeyh kentinde yapılacak COP27 için Kinşasa’daki hazırlık toplantısında tarafların sıkı bir şekilde çalışması gerektiği kaydedildi.  
Ebu Zeyd, Bakan Şukri’nin iklim konusunda çalışmalar yapan uluslararası kurum ve kuruluşlardan ve COP27’ye katılacak ülkelerdeki yetkililer ile görüştüğünü açıkladı. Bakan Şukri, Kinşasa ziyaretinde Demokratik Kongo Cumhuriyeti Jean- Michel Sama Lukonde, Demokratik Kongo Cumhuriyeti Çevre Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Eve Bazaiba Masudi,  Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Birinci Yardımcısı Amina Mohammed, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) Genel Sekreteri Simon Stiell, Avrupa Komisyonu'nun Avrupa Yeşil Mutabakatı'ndan Sorumlu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, ABD İklim Özel Elçisi John Kerry, Fransa Enerji Bakanı Agnes Pannier- Runacher, Rusya İklim Özel Temsilcisi Ruslan Edelgeriyev, Zambiya Yeşil Ekonomi ve Çevre Bakanı Collins Nzovu ve Hollanda İklim Değişikliği Elçisi Jaime de Bourbon de Parme ile görüştü.
Bakanlık Sözcüsü Ebu Zeyd, Bakan Şukri’nin görüşmeler sırasında tarafların çalışmaları ve iklim değişikliği ile mücadelede çabaları, iklim değişikliği ile mücadelede zamanın önemi, karbon emisyonlarının azaltılması, iklim değişikliğinin sonuçlarına uyum sağlanması, iklim değişikliğinin neden olduğu zararlar ile mücadele edilmesi konularını ele aldığını açıkladı. Yapılan açıklamalara göre Bakan Şukri, “Yankıları, dünyadaki herkesi tehdit eden iklim değişikliğinin sonuçları ile yüzleşmede insanların sıkıntılarını gideren sonuçlar elde etmeyi dört gözle bekliyoruz” dedi.



Sudan: "İhracat yolu"nda çatışmalar şiddetleniyor

Hartum'u Batı Sudan'daki şehirlere bağlayan hayati öneme sahip "ihracat yolunu" gösteren bir harita
Hartum'u Batı Sudan'daki şehirlere bağlayan hayati öneme sahip "ihracat yolunu" gösteren bir harita
TT

Sudan: "İhracat yolu"nda çatışmalar şiddetleniyor

Hartum'u Batı Sudan'daki şehirlere bağlayan hayati öneme sahip "ihracat yolunu" gösteren bir harita
Hartum'u Batı Sudan'daki şehirlere bağlayan hayati öneme sahip "ihracat yolunu" gösteren bir harita

Omdurman ile el-Ubeyd arasında, batıda el-Faşir ve Bara şehirlerinden geçen ve yerel halkın "ölüm yolu" olarak adlandırdığı "ihracat yolu", Sudan ordusu ile "Hızlı Destek Kuvvetleri" arasında önemli bir çatışma ekseni haline geldi. En tehlikeli cephelerden biri olarak tanımlanan bu yol, malların ve ürünlerin ihracat limanlarına taşınması için ekonomik ve stratejik bir arter olmasının yanı sıra hayati bir askeri ikmal hattı olarak da kabul edilmektedir.

Yolda, hava saldırıları ve insansız hava araçlarının (İHA) kullanımı da dahil olmak üzere, şiddetli vur-kaç çatışmaları yaşandı ve bu durum, iki taraf arasında farklı bölümlerde kontrolün el değiştirmesine yol açtı.

Şu anda Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK), Kuzey Darfur'daki el Faşir'e kadar uzanan Kordofan şehirlerinin birçoğunu da içeren yolun batı kesimini kontrol ederken, ordu Omdurman yakınlarındaki bölgeleri ve el Ubeyd şehri ile çevresini kontrol ediyor. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre bu çatışma siviller üzerinde olumsuz sonuçların doğmasına neden oldu; malların hareketi aksadı ve ulaşım maliyetleri arttı. Bu durum ise yetkililerin temas bölgelerinden geçişi kısıtlamasına yol açtı.


Suriye Savunma Bakanlığı: Ateşkes 15 gün daha uzatıldı

Haseke'de Suriye Demokratik Güçlerine (SDD) ait bir kamyon, cephe hatlarına giden bir yolun üstünde duruyor. (AP)
Haseke'de Suriye Demokratik Güçlerine (SDD) ait bir kamyon, cephe hatlarına giden bir yolun üstünde duruyor. (AP)
TT

Suriye Savunma Bakanlığı: Ateşkes 15 gün daha uzatıldı

Haseke'de Suriye Demokratik Güçlerine (SDD) ait bir kamyon, cephe hatlarına giden bir yolun üstünde duruyor. (AP)
Haseke'de Suriye Demokratik Güçlerine (SDD) ait bir kamyon, cephe hatlarına giden bir yolun üstünde duruyor. (AP)

Suriye Savunma Bakanlığı bugün, Suriye Arap Ordusu'nun operasyonlarının tüm bölgelerinde ateşkesin 15 gün daha uzatıldığını duyurdu.

Bakanlık açıklamasında, ateşkes uzatmasının 24 Ocak 2026 saat 23:00 itibarı ile başlayacağını belirtti.

Bakanlık, uzatmanın "ABD'nin DEAŞ mahkumlarını SDG hapishanelerinden Irak'a transfer etme operasyonuna destek amacıyla" verildiğini belirtti.

Suriye Ordusu Operasyon Komutanlığı bugün yaptığı açıklamada, SDG’nin, Kandil Dağları'ndan Haseke vilayetine Kürdistan İşçi Partisi (PKK) milislerinden takviye birlikleri getirdiğini belirtti.

Şarku’l Avsat’ın resmi El-İhbariya TV kanalından aktardığına göre Komutanlık açıklamasında, "SDG, kontrolü altındaki bölgelerde, politikalarına karşı çıkan herkesi tutuklayarak, zorla yerinden ederek ve işkence ederek yaygın ihlallere devam ediyor" denildi.

Suriye Ordusu Operasyon Komutanlığı, SDG ve PKK milislerini provokasyonlarına devam etmemeleri ve yalan ve kurgulanmış görüntüler yaymamaları konusunda uyardı. Komutanlık, "Sahadaki durumu inceliyor ve operasyonel koşulları değerlendirerek bir sonraki adımımızı belirliyoruz" ifadelerini kullandı.

Suriye Ordusu Operasyon Komutanlığı, ilgili bakanlıklarla iş birliği içinde, çatışmalardan etkilenenlere destek ve yardım sağlamak amacıyla önümüzdeki saatlerde insani yardım koridorlarının açılacağını vurguladı.

Ajans, ordunun "tüm Suriye toplumu için koruyucu kalkan olacağını, Suriye topraklarının birliğini koruyacağını ve sınır ötesi tüm terörist projelere karşı duracağını" belirtti.

Bugün erken saatlerde Suriye Enformasyon Bakanı Hamza el-Mustafa, ateşkes anlaşması kapsamında SDG'ye verilen sürenin dolduğunu ve hükümetin sonraki adımlarını değerlendirdiğini söyledi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı ise "tüm seçeneklerin masada olduğunu, aynı zamanda hukukun uygulanması ve ülkenin birleştirilmesi için gerilimin azaltılması ve diyalog yolunun izlendiğini" ifade etti.


Witkoff ve Kushner, Gazze Şeridi'nin geleceğini görüşmek üzere İsrail'de

ABD'li elçiler Steve Witkoff ve Jared Kushner Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'na katıldı. (AP)
ABD'li elçiler Steve Witkoff ve Jared Kushner Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'na katıldı. (AP)
TT

Witkoff ve Kushner, Gazze Şeridi'nin geleceğini görüşmek üzere İsrail'de

ABD'li elçiler Steve Witkoff ve Jared Kushner Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'na katıldı. (AP)
ABD'li elçiler Steve Witkoff ve Jared Kushner Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'na katıldı. (AP)

Bilgi sahibi iki kaynak, ABD’li temsilciler Steve Witkoff ve Jared Kushner’in, Gazze Şeridi başta olmak üzere bölgesel gelişmeleri görüşmek üzere bugün İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu ile bir araya gelmek için ülkede bulunduğunu bildirdi. Aynı gün Gazze’de iki yeni şiddet olayı yaşandığı açıklandı. Şarku’l Avsat’ın Reuters’tan aktardığına göre, bölgedeki gelişmeler uluslararası kamuoyunun gündeminde yer almaya devam ediyor.

ABD, perşembe günü, sıfırdan inşa edilecek ‘yeni bir Gazze’ planını duyurdu. Planın, konutlar, veri merkezleri ve sahil şeridinde tatil tesislerini kapsadığı belirtildi. Bu girişimin, İsrail ile Hamas arasında, sık sık ihlallerle sekteye uğrayan ateşkes anlaşmasını ilerletme amacı taşıyan ABD Başkanı Donald Trump’ın çabaları kapsamında gündeme geldiği ifade edildi.

Öte yandan Gazze Şeridi’ndeki Sağlık Bakanlığı, bugün yaptığı açıklamada, biri kuzeyde olmak üzere iki ayrı olayda, aralarında iki çocuğun da bulunduğu üç kişinin İsrail ateşi sonucu hayatını kaybettiğini duyurdu. Bakanlığın verilerine göre, savaşın başlamasından bu yana Gazze Şeridi’nde hayatını kaybedenlerin sayısı 71 bin 654’e ulaştı.

Netanyahu’nun ofisinden bir sözcü, taraflar arasında bir toplantı yapılacağını doğruladı ancak görüşmenin içeriğine ilişkin ayrıntı paylaşmadı.

İsrail’in yürüttüğü savaş nedeniyle Gazze Şeridi’nin büyük bölümü yıkıma uğradı. ABD destekli Gazze Yönetim Komitesi Başkanı Ali Şaas, perşembe günü yaptığı açıklamada, Refah Sınır Kapısı’nın bu hafta açılacağını söyledi. Kapı, nüfusu iki milyonu aşan Gazze halkı için fiilen bölgeye giriş ve çıkışın tek yolu konumunda bulunuyor.

Reuters’a konuşan üç kaynağa göre İsrail, Mısır üzerinden Refah Sınır Kapısı’ndan Gazze’ye dönecek Filistinlilerin sayısını sınırlamak istiyor. Bu çerçevede, Gazze Şeridi’nden çıkan Filistinlilerin sayısının, bölgeye girenlerden fazla olması hedefleniyor.

Refah Sınır Kapısı’nın, Trump’ın savaşı sona erdirmeye yönelik planının ilk aşamasında açılması öngörülüyordu. ABD, bu ay planın ikinci aşamasına geçildiğini açıklamıştı. Söz konusu aşamada İsrail’in Gazze’den asker çekmesi ve Hamas’ın bölgenin yönetiminden çekilmesi bekleniyor. İsrail ordusu, 2024 yılından bu yana sınır kapısının Filistin tarafını kontrol ediyor.