Rusya, ‘nükleer savaşın kabul edilemezliğine’ olan bağlılığını yineledi

Kremlin
Kremlin
TT

Rusya, ‘nükleer savaşın kabul edilemezliğine’ olan bağlılığını yineledi

Kremlin
Kremlin

Moskova, Ukrayna'daki durumun nükleer bir çatışmaya doğru kayma olasılığı hakkında alevlenen tartışma konusundaki tutumunu yineledi. Kremlin, herhangi bir nükleer silah kullanımının ancak Rus nükleer doktrininin hükümleri tarafından belirlenen koşullar dahilinde gerçekleşebileceğinin sinyalini vermesinden bir gün sonra, Rusya Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı'ndaki nükleer dosyadan sorumlu diplomat Vladimir Ermakov'un açıklamasıyla mevcut tutumunu yineledi.
Ermakov, Rusya'nın "beş nükleer ülkenin liderlerinin nükleer savaşın kabul edilemezliği konusundaki açıklamalarına tamamen bağlı olduğunu" söyledi. Bu tutum, daha önce Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Birinci Komitesi önünde, Rus delegasyonu Başkan Yardımcısı Konstantin Vorontsov tarafından okunan bir bildiride vurgulandı. Rus diplomat şunları söyledi: “Beş nükleer devletin en önemli görevlerinden birinin, nükleer silahlara sahip taraflar arasında hiçbir şekilde savaşa izin verilmediği varsayımına bağlı kalmaları olduğunu düşünüyoruz. Bu tutum, geçen Ocak ayında nükleer güçlerin liderlerinin ortak açıklamasına yansıdı.”
Diğer yandan Rusya Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Dmitry Peskov, Moskova'nın Ukrayna sınırına yakın Karadeniz'de nükleer tatbikatlar düzenlediği yönünde Batı medyasında yer alan haberlerle ilgili konuştu. Sözcü, bu haberleri doğrulamaktan veya reddetmekten kaçınırken, Rusya'nın Batı'nın ürettiği nükleer söylem manevralarına katılma planının olmadığının altını çizdi. Peskov, “Batı medyası, Batılı politikacılar ve devlet başkanları nükleer söylem konusunda çok eğitimli. Biz bu söyleme katılmak istemiyoruz.” dedi.
ABD'li iş adamı Elon Musk'ın Ukrayna'da çözüm için atılması gereken adımlar konusunda ileri sürdüğü fikirlere de değinen Peskov, "Elon Musk gibi bir adamın durumdan barışçıl bir çıkış yolu araması çok olumlu. Rusya başından beri şartlarının müzakereler yoluyla sağlanmasından yana. Birçok profesyonel diplomatın aksine Elon Musk hala barışı sağlamanın yollarını bulmaya çalışıyor. Ancak Rusya'nın şartlarını yerine getirmeden barış hedefine ulaşmak imkânsız” değerlendirmesinde bulundu.
Musk, Rusya ile topyekûn bir savaş durumunda Ukrayna'nın kazanacağından şüpheli olduğunu söylediği açıklamasında, her iki tarafı da barışa çağırdı. Musk, Ukrayna'daki ihtilafın çözümü için dört maddeye dayanan vizyonunu sundu: “İlhak edilen topraklarda Birleşmiş Milletler gözetiminde yeniden oy kullanılması, Kırım'ı 1783'ten beri olduğu gibi Rusya'nın bir parçası olarak görmeye devam etmek, Kırım'a su temini garantisi vermek ve Ukrayna'nın tarafsız devlet statüsünü onaylamak.”
Rusya Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, “Musk’ın pek çok fikri dikkate değer. Referandumların yeniden yapılmasına gelince, bölge sakinleri şimdiden görüşlerini dile getirdiler. Burada başka bir şey olamaz.” dedi. Peskov, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile herhangi bir müzakereye kesinlikle devam etmeme konusundaki kararına da değindi. Peskov, “Moskova, Ukrayna yönetiminin tam tersi karar almasını veya bu yönetimin değişip yeni yönetimin ciddi ve pratik müzakerelere hazır olduğunu göstermesini bekleyecek” diye konuştu.
Zelenskiy, daha önce Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi'nin Putin ile görüşmeme kararının uygulanmasına ilişkin kararnameyi imzalamıştı.



Kürt Yönetimi: Şara’nın kararnamesi ilk adımdır, ancak demokratik bir anayasa taslağı hazırlanmalıdır

SDG ile Suriye hükümeti arasındaki gerilimin artmasından korkan siviller, Deyr Hafir'den batıya doğru akın ederken silahlı bir asker (Reuters)
SDG ile Suriye hükümeti arasındaki gerilimin artmasından korkan siviller, Deyr Hafir'den batıya doğru akın ederken silahlı bir asker (Reuters)
TT

Kürt Yönetimi: Şara’nın kararnamesi ilk adımdır, ancak demokratik bir anayasa taslağı hazırlanmalıdır

SDG ile Suriye hükümeti arasındaki gerilimin artmasından korkan siviller, Deyr Hafir'den batıya doğru akın ederken silahlı bir asker (Reuters)
SDG ile Suriye hükümeti arasındaki gerilimin artmasından korkan siviller, Deyr Hafir'den batıya doğru akın ederken silahlı bir asker (Reuters)

Kuzey ve Doğu Suriye Kürt yönetimi bugün yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Ahmed el-Şara'nın dün yayınladığı kararnamenin "ilk adım olabileceğini, ancak Suriye halkının özlem ve umutlarını karşılamadığını" belirterek, "ülkenin tüm kesimlerinin haklarını koruyan demokratik bir anayasanın yapılmasının" önemini vurguladı.

Suriye'de yaşayan tüm Kürt kökenli vatandaşlara Suriye vatandaşlığı verilmesini öngören Suriye Cumhurbaşkanı'nın dün yayınladığı kararnameye yanıt olarak Kürt yönetimi açıklamasında, "hakların geçici kararnamelerle değil, kalıcı anayasalarla korunduğunu ve güvence altına alındığını" belirtti.

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara (Reuters – Arşiv)Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara (Reuters – Arşiv)

Kuzey ve Doğu Suriye'deki Kürt yönetimi, tüm bileşenlerin haklarını koruyan, muhafaza eden ve sürdüren demokratik, çoğulcu bir anayasa taslağı hazırlanması çağrısında bulundu. Niyet ne olursa olsun herhangi bir kararnamenin, kapsamlı bir anayasal çerçevenin parçası olmadığı sürece hakların gerçek bir güvencesini oluşturamayacağını vurguladı.

Açıklamada, Suriye'nin kuzey ve doğusundaki Kürt yönetiminin, Suriye'deki haklar ve özgürlükler sorununun temel çözümünün kapsamlı bir ulusal diyalog ve demokratik bir anayasada yattığına inandığı ifade edildi.


Suriye ordusu Deyr Hafir'i kontrol altına aldı ve Rakka’ya girdi

Suriye ordusu Deyr Hafir'i kontrol altına aldı ve Rakka’ya girdi
TT

Suriye ordusu Deyr Hafir'i kontrol altına aldı ve Rakka’ya girdi

Suriye ordusu Deyr Hafir'i kontrol altına aldı ve Rakka’ya girdi

 

Suriye ordusu bugün, "Suriye Demokratik Güçleri"nin (SDG) çekilmesinin ardından Halep'in doğusundaki Deyr Hafir şehrinin kontrolünü ele geçirdiğini duyurdu ve SDG'yi anlaşmayı ihlal etmekle ve Meskene şehri yakınlarında bir Suriye ordusu devriyesine saldırmakla suçladı. Saldırıda iki asker öldü, birçok asker yaralandı.

Suriye televizyonu daha sonra ordunun Rakka vilayetine girdiğini ve Dibsi Afnan kasabasının kontrolünü ele geçirdiğini bildirdi.

SDG yaptığı açıklamada, Suriye ordusunun "savaşçılarımızın geri çekilmesi tamamlanmadan önce Deyr Hafir ve Meskene şehirlerine girdiğini ve çok tehlikeli bir durum yarattığını" belirtti.

Bu gelişmeler, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack ve SDG lideri Mazlum Abdi'nin bir görüşme için Erbil'e geldiği yönündeki haberlerin ardından yaşandı.


Trump, Sisi'ye gönderdiği mesajda: Mısır ve Etiyopya arasındaki arabuluculuk görüşmelerine yeniden başlamaya hazırız dedi

ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
TT

Trump, Sisi'ye gönderdiği mesajda: Mısır ve Etiyopya arasındaki arabuluculuk görüşmelerine yeniden başlamaya hazırız dedi

ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump, dün Mısırlı mevkidaşı Abdülfettah el-Sisi'ye gönderdiği mektupta, ABD'nin Nil Nehri sularının paylaşımı sorununu çözmek için Mısır ve Etiyopya arasında arabuluculuğa yeniden başlamaya hazır olduğunu belirtti.

Truth Social'da yayınlanan bir mektupta şunları yazdı: "Nil sularının paylaşımı sorununu sorumlu ve kesin bir şekilde çözmek için Mısır ve Etiyopya arasında Amerikan arabuluculuğuna yeniden başlamaya hazırım." Şöyle devam etti: "Mısır, Sudan ve Etiyopya'nın su ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayacak bir çözüme ulaşmanıza yardımcı olmak istiyorum."

Nil Havzası ülkelerinin tamamı için kalıcı bir anlaşmaya müzakereler ve ABD'nin taraflar arasındaki koordinasyonu yoluyla ulaşılabileceğine inanıyor, "Büyük Etiyopya Rönesans Barajı etrafındaki gerilimlerin çözülmesi en önemli önceliklerim arasında yer alıyor" diye vurguladı.

Başarılı bir yaklaşım sayesinde, Mısır ve Sudan'daki kuraklık dönemlerinde su tahliyesinin garanti altına alınabileceğini belirtti. Etiyopya ayrıca önemli miktarda elektrik üretebilir ve bunun bir kısmını Mısır veya Sudan'a sağlayabilir veya satabilir.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre “Hiçbir ülke Nil sularını tek taraflı olarak kontrol etmemelidir” ifadesini kullandı.

Sisi'yi ve 7 Ekim 2023'ten bu yana Mısır ve bölgedeki güvenlik ve insani sorunların yönetimindeki rolünü övdü.