Trump, Birleşik Krallık Başbakanı Truss'ı övdü: Takdir ediyorum, iyi siyasetçi

Eski ABD Başkanı, Boris Johnson ve Krall III. Charles'la ilgili düşüncelerini de paylaştı

Trump, hem Truss hem de Charles'la ilişkilerinin iyi olduğunu belirtti (Reuters)
Trump, hem Truss hem de Charles'la ilişkilerinin iyi olduğunu belirtti (Reuters)
TT

Trump, Birleşik Krallık Başbakanı Truss'ı övdü: Takdir ediyorum, iyi siyasetçi

Trump, hem Truss hem de Charles'la ilişkilerinin iyi olduğunu belirtti (Reuters)
Trump, hem Truss hem de Charles'la ilişkilerinin iyi olduğunu belirtti (Reuters)

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Birleşik Krallık (BK) Başbakanı Liz Truss'ı takdir ettiğini ve yaptığı bazı değişiklikleri beğendiğini belirtti.
BK'de yayın yapan GB News'ta salı günü konuşan Trump, Truss'ın ülkede tartışma yaratan vergi indirimi politikalarını savundu.
Trump şu ifadeleri kullandı:
"Ben de ciddi bir vergi indirimine gitmiştim ve iş sektörü çok daha canlanmıştı. O da böyle bir şey yaptı. Bazı eleştiriler aldığının farkındayım, aslında bu duruma şaşırdım. Fakat günün sonunda çok daha fazla kazanç elde edebilirsiniz. Çok ilginç olacak."
Eski ABD Başkanı, Truss'ın "iyi bir siyasetçi olduğunu ve kendisini takdir ettiğini" de dile getirdi.
Trump, Truss'ın müteveffa Kraliçe II. Elizabeth tarafından iyi dileklerle uğurlandığını söyledi. 
BK'nin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı olan II. Elizabeth, Truss'ın başbakanlığını onayladıktan iki gün sonra 8 Eylül'de hayatını kaybetmişti.

"Boris bir anda liberal oluverdi"
Trump, temmuzda Muhafazakar Parti liderliğinden ve başbakanlıktan istifasını duyuran Boris Johnson hakkında da yorumlarda bulundu.
Eski ABD Başkanı, şunları söyledi:
"Onunla bir süredir görüşmüyorum. Fakat Boris arkadaşımdı. Bence onun en büyük sorunu bir anda liberale dönüşmesi, yani karşı cephenin tarafında geçmesiydi."
Trump, "O muhafazakar biriydi. Sonrasında bu muhafazakarlığı azaldı. Bence halk bundan rahatsızlık duydu. Bu durumdan hoşlanmadılar" diye de ekledi.

"Kral III. Charles iyi iş çıkaracak" 
Eski ABD Başkanı, Krall III. Charles'la ilişkisinin iyi olduğunu da belirtti.
Öte yandan Trump, Charles'ın bazı konularda keskin görüşlere sahip olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:
"Kral olduğunuzda, aynı kraliçe gibi herkesin yüzde 100 sevgisini kazanmak istiyorsunuz, büyük ihtimalle bu zor bir durum. Kraliçe II. Elizabeth'i herkes seviyordu, dolayısıyla onun böyle bir sorunu yoktu. O çok güçlü bir kadındı. Kendisini tanıma şansı buldum, müthiş biriydi. Bence Charles da iyi bir iş çıkaracak."

Truss'ın tartışmalı bütçe düzenlemesi 
Truss, ülkede en zenginlerden alınan vergilerde toplamda yaklaşık 45 milyar sterlini bulacak bir indirime gidilmesini öngören "mini bütçe" düzenlemesiyle tepki toplamıştı. 
Yılda 150 bin sterlin üzeri kazananlardan alınan yüzde 45'lik gelir vergisinin kaldırılmasının hedeflendiği paket 23 Eylül'de duyurulmuştu. 
Bunun ardından ülkenin dış borçlanmasının artacağı yönündeki endişeler, sterlinin güç kaybetmesine neden olarak piyasalarda çalkantıya yol açmıştı. 
BK Merkez Bankası da devreye girerek tahvil alım paketi açıklamak zorunda kalmıştı. Banka, 22 Eylül'de politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 2,25 seviyesine yükseltmişti. Böylece politika faizi son 14 yılın en yüksek seviyesine çıkmıştı.
Öte yandan BK Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng, bu haftaki açıklamasında yüzde 45'lik en yüksek vergi oranının kaldırılmayacağını duyurmuştu.
Independent Türkçe, Telegraph, Politico, AA



İsrail hükümeti, 7 Ekim saldırısıyla ilgili resmi bir soruşturma komisyonunun kurulmasını engelledi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (EPA)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (EPA)
TT

İsrail hükümeti, 7 Ekim saldırısıyla ilgili resmi bir soruşturma komisyonunun kurulmasını engelledi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (EPA)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (EPA)

İsrail hükümeti dün, Hamas’ın 7 Ekim 2023’te güneydeki kasabalara düzenlediği saldırının koşullarını ve böyle ani bir saldırının engellenememesine yol açan hataları incelemek üzere ‘bağımsız’ bir soruşturma komisyonu kurulmasını onayladı.

Resmi bir soruşturma komisyonu kurmasını gerektiren yasayı atlatmaya çalıştığı yönündeki suçlamalarla karşı karşıya kalan hükümet, yeni komisyona ‘tam soruşturma yetkisi’ verdi ve ‘komisyonun yapısının muhalefetle mümkün olan en geniş konsensüsü sağlayacak şekilde oluşturulmasını’ sağladı.

Hükümet, bu komisyonun çalışma alanının 45 gün içinde, muhalefette iş birliği yapmaya istekli herkesle istişare edilerek belirleneceğine karar verdi.

Karara göre Başbakan Binyamin Netanyahu, soruşturma komisyonuna verilecek görev ve yetkilerin belirlenmesinden sorumlu özel bir bakanlar komitesine başkanlık edecek. Söz konusu görevler arasında komisyonun ele alacağı konuların ve inceleyeceği zaman dilimlerinin belirlenmesi de yer alıyor. Bu komiteye, komisyonun fiilen kurulması için hazırlık amacıyla tavsiyelerini hükümete sunması için 45 gün süre verildi.

Netanyahu, 7 Ekim’deki başarısızlıklara ilişkin bir soruşturma komisyonu kurmaktan, temel sorumluluğunun ortaya çıkmasından korktuğu için kaçınmıştı. Savaşın henüz sona ermediğini ve savaş devam ederken soruşturma yapılamayacağını iddia etmişti. Ancak, erteleme talebini kabul etmeyen Yüksek Mahkeme'nin görüşmeleri sonrasında bu kararı almak zorunda kaldı.

Geçtiğimiz birkaç hafta içinde, Yüksek Mahkeme hakimleri, 7 Ekim saldırılarıyla ilgili başarısızlıkları incelemek için geniş soruşturma yetkilerine sahip ulusal bir komisyon kurulması gerektiği konusunda gerçek bir ihtilaf olmadığını belirttiler. Hükümete komisyonun kurulmasını onaylaması için bir son tarih verdiler ve daha fazla gecikmeye izin vermeyeceklerini vurguladılar.

Mahkemenin kendisine dayatılacak bir komisyon kurma kararı alacağından korkan Netanyahu, kendi özel komisyonunu kurmaya başvurdu. Böylece, Yüksek Mahkeme başkanının inisiyatifiyle kurulması ve yürütme ve siyasi organlardan tamamen bağımsız olması gereken, yasaya dayalı resmi bir soruşturma komisyonunun kurulmasını fiilen engelledi.

Geçtiğimiz hafta Knesset'te yapılan oturum sırasında Netanyahu, ‘geniş kamuoyu desteğine’ dayalı olması şartıyla geniş bir soruşturma komisyonunun kurulmasını desteklediğini açıkça belirtti ve muhalefetin resmi bir soruşturma komisyonu kurulması talebini reddettiğini vurguladı. Anlaşmazlığın özünün ‘sadece neyi veya kimi soruşturduğumuz değil, kimin soruşturma yetkisine sahip olduğu’ olduğunu vurguladı. Netanyahu, muhalefetin, İsrail halkının büyük bir kesiminin güvenini kazanamayacak bir yapı dayatmaya çalıştığını savundu.

Siyasi değerlendirmelere göre, komisyonun bu yeni formatının, eksikliklerden sorumlu kişilere profesyonel bir şekilde işaret edilen kapsamlı bir soruşturma talep eden kamuoyu baskısı ile koalisyonun soruşturma süreci üzerinde siyasi kontrolünü sürdürme ve dosyayı yürütme yetkisinden tamamen bağımsız resmi bir hükümet komitesine devretmeme isteği arasında bir orta yol oluşturabileceği öngörülüyor. Önümüzdeki haftalarda, komisyonu yönetecek isimlerin belirlenmesi için siyasi temasların yoğunlaşması bekleniyor. Bu süreç, komisyonun gerçekten vaat edilen bağımsızlığa ve geniş yetkilere sahip olup olmayacağını görmek isteyen Yüksek Mahkeme ve muhalefetin yakından takibi altında gerçekleşecek.

Hükümetin kararı, bağımsız bir soruşturma komisyonu kurulmasını talep eden ve Netanyahu'yu kovuşturma tehdidini önlemek için yasayı çiğnemekle suçlayan İsrail muhalefet partilerini şaşkına çevirdi. İnsan hakları grupları, hükümetin kararının bozulması ve başka bir komisyon kurulması için bir kez daha Yüksek Mahkeme'ye başvuracaklarını doğruladılar, çünkü tek etkili soruşturmanın geniş yetkilerle donatılmış resmi bir komisyon tarafından yürütülebileceğine inanıyorlar.

Hamas tarafından esir alınan İsraillilerin aileleri, soruşturmanın şu soruyu yanıtlamasını talep ediyor: “Gazze Şeridi'ndeki savaş neden iki yıl sürdü? Netanyahu'nun iktidarını sürdürmesini sağlamak için siyasi nedenlerden miydi?”


PKK, Zap'tan çekildi! 

Bir grup PKK’lı  11 Temmuz'da Kuzey Irak'ta düzenlenen sembolik bir tören sırasında silahlarını bıraktı (AFP)
Bir grup PKK’lı  11 Temmuz'da Kuzey Irak'ta düzenlenen sembolik bir tören sırasında silahlarını bıraktı (AFP)
TT

PKK, Zap'tan çekildi! 

Bir grup PKK’lı  11 Temmuz'da Kuzey Irak'ta düzenlenen sembolik bir tören sırasında silahlarını bıraktı (AFP)
Bir grup PKK’lı  11 Temmuz'da Kuzey Irak'ta düzenlenen sembolik bir tören sırasında silahlarını bıraktı (AFP)

PKK bugün (Pazartesi) Türkiye sınırına yakın ve çatışma riski taşıyan Zap bölgesinden çekildiğini duyurdu. Bu adım, Ankara ile barış sürecine destek amacı taşıyor.

PKK’dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “16 Kasım akşamı itibarıyla güçlerimiz, çatışma riski taşıyan Zap bölgesinden uygun diğer bölgelere çekildi Zap bölgesinde yaptığımız bu çekilme ve düzenleme, Abdullah Öcalan’ın başlattığı barış ve demokratik toplum sürecinin gelişmesine ve başarıya ulaşmasına pratik bir katkı sağlamaktadır ve bu sürece olan bağlılığımızı yeniden göstermektedir. Bu yeni adımın Kürt meselesinin çözülmesine ve Türkiye’de barış ile demokrasinin sağlanmasına katkı sağlayacağına inanıyoruz” dedi.


Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki bir şehri hedef alan bombalı saldırısında üç kişi öldü

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısında Harkov'da Rus İHA’sının vurduğu bir konut binasının bulunduğu yerde çalışan itfaiyeciler (Reuters)
Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısında Harkov'da Rus İHA’sının vurduğu bir konut binasının bulunduğu yerde çalışan itfaiyeciler (Reuters)
TT

Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki bir şehri hedef alan bombalı saldırısında üç kişi öldü

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısında Harkov'da Rus İHA’sının vurduğu bir konut binasının bulunduğu yerde çalışan itfaiyeciler (Reuters)
Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısında Harkov'da Rus İHA’sının vurduğu bir konut binasının bulunduğu yerde çalışan itfaiyeciler (Reuters)

Yerel yetkililerin bugün yaptığı açıklamada, Rus hava kuvvetlerinin Ukrayna'nın doğusundaki Harkov bölgesine düzenlediği hava saldırılarında en az üç kişinin öldüğünü duyurdu.

Harkov Askeri İdaresi Başkanı Vitali Karabanov, Telegram'da Rus ordusunun Balakliya şehir merkezine iki füze saldırısı düzenlediğini yazdı.

Şehre gece düzenlenen saldırıda ilk belirlemelere göre üç kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Aralarında çocukların da bulunduğu 10 kişinin yaralandığını ve bunlardan 9'unun hastaneye kaldırıldığını ifade etti.

Karabanov, "Maalesef şüpheli yaralanmalarla ilgili olarak hala telefon alıyoruz" ifadelerini kullandı.

Harkov Valisi Oleg Senegubov, daha önce yaralılar arasında 14 yaşında bir kız çocuğu, 12 yaşında bir erkek çocuğu ve 61 yaşında bir erkeğin de bulunduğunu açıklamıştı.

Rusya, Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmeye başlamasından bu yana neredeyse her gün Ukrayna topraklarını İHA ve füze saldırılarıyla hedef alıyor.

Rusya'nın cuma günü başkent Kiev'deki konut binalarını bombalaması sonucu yedi kişi hayatını kaybetti.

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre Kış yaklaşırken Moskova da enerji altyapısına yönelik saldırılarını artırıyor, Kiev de düzenli olarak Rusya'daki petrol depolarını, rafinerileri ve diğer enerji tesislerini hedef alıyor.

Cephe hattında Rus ordusu dün, Ukrayna'nın güneyinde iki köyün kontrolünü ele geçirdiğini duyurdu. Rus ordusu burada yavaş ilerlemeye devam ederken, Kiev ise doğudaki Pokrovsk şehrini elinde tutmaya çalışıyor.