Mısır, Etiyopya’nın Nahda Barajı konusunda tek taraflı olarak attığı adımları takip ettiğini açıklarken, yasal olarak bağlayıcı bir anlaşmaya varılması gerektiğine yönelik çağrısını yineledi.
Şarku’l Avsat’ın yerel kaynaklardan edindiği bilgilere göre Mısır hükümeti, Nil Nehri üzerindeki ihlallere son verme planını hızlandırırken, nehrin aktığı bölgelerde yapılan yeni ihlalleri takip etme ve ortadan kaldırma çabalarını da yoğunlaştırdı.
Su kaynaklarındaki eksiklik sebebiyle sıkıntı çekip, su ihtiyaçlarının büyük bir bölümünü karşılamak için Nil’den aldığı su payına güvenen Mısır, Etiyopya’nın Nil Nehri’nin ana kolu üzerinde bulunan Nahda Barajı’nın rezervuarını doldurmasının su gelirleri üzerinde etki yaratmasını bekliyor.
Etiyopya, 2011’den bu yana inşaatı devam eden Nahda Barajı ile ilgili olarak Mısır ve Sudan ile anlaşmazlık yaşıyor. Kahire, barajın Nil Nehri’nin sularındaki Mısır’ın haklarını tehdit ettiğini söylüyor. Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri “Mısır, Etiyopya’nın baraj konusunda attığı her tek taraflı adımı yakından takip ediyor” açıklamasında bulundu. Şukri ülkesinin su çıkarlarını koruyacak herhangi bir önlem almaktan çekinmeyeceğini belirtti. Dışişleri Bakanı, Demokratik Kongo Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Christophe Lutundula ile Kinşasa’da dün yaptığı görüşmede, “Mısır’ın tutumundaki değişmeyen öğeler, bu bağlamda uluslararası hukukun köklü kurallarına dayanan hukuki olarak bağlayıcı bir anlaşmaya varma ihtiyacına dayalıdır” ifadelerini kullandı.
Mısır Dışişleri Bakanı geçen ay Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, su güvenliğinin dünyanın, özellikle Afrika Boynuzu ve Afrika kıtasının karşı karşıya olduğu en önemli sorunlardan biri olduğunu belirtti. Söz konusu bölgelerin, dünyanın en kurak ve en ıssız bölgelerden birinde yer aldığını vurguladı. Bakan, “Mısır, Etiyopya halkının kalkınma hakkını tanıdığını kabul ediyor” dedi ve “Mısır 10 yıldır öz kontrole sahip olmakta kararlı oldu ancak bu tarihin başlangıcından beri medeniyetin beşiği ve can damarı olan Nil Nehri’ne bağlı olarak görülen ülkenin varlığa sahip Mısır halkının hakkının ihmal edilmesi anlamına gelmeyecektir. Bakan uluslararası topluma “Mısır, Sudan ve Etiyopya’nın 250 milyon vatandaşının kaderini ve haklarını korumak için uluslararası hukukun ilgili kurallarını uygulamak için çalışma çağrısında bulundu.
Etiyopya baraj projesini ‘kalkınma için gerekli’ olduğunu belirterek savunurken, ‘her zaman diyaloğa açık” olduğunu ve barajın doldurulması ve inşası ile ilgili sorunların ancak diyalog yoluyla çözülebileceğini vurguladı.
Diğer yandan Mısır, Nil Nehri üzerindeki ihlalleri sona erdirmeye yönelik çabalarını sürdürüyor. Mısır hükümeti, herhangi bir ihlale karşı mücadele etmedeki kararlılığını da artırıyor. Mısır Su Kaynakları ve Sulama Bakanlığı Temmuz ayında “Nil Nehri, 8 milyon 70 bin metrekarelik bir alandaki kanallar, kanalizasyonlar ve sulama mülklerinde 60 binden fazla ihlalin ortadan kaldırıldığını” belirtti.
Mısır, yaklaşık 50 milyon dolarlık yatırımla 2037 yılına kadar su talebini yönetmek ve karşılamak için bir strateji uygulamaya başladı. Mısır’ın bu programı, deniz suyunu tuzdan arındırma tesisleri ve üçlü arıtma ile atık su geri dönüşüm tesisleri inşa etmeyi içeriyor. Dünya Bankası’nın değerlendirmelerine göre Mısır, 2018 yılında kişi başına düşen suyun 555 metreküpe ulaşması ile su kıtlığı çeken ülkeler arasında yer aldı. Su kıtlığı ile mücadele eden ülkeler, Dünya Bankası tarafından kişi başına bin metreküpten az miktarda su düşen ülkeler olarak sınıflandırılıyor. Mısır’ın bu yılın ortasında Birleşmiş Milletler’e sunduğu ulusal katkı raporuna göre, ülkede kişi başına düşen su miktarının, 2050 yılına kadar yaklaşık 390 metreküpe düşmesi öngörülüyor.
Mısır, Etiyopya’nın Nahda Barajı ile ilgili adımlarını takip ediyor
Mısır Nahda Barajı konusunda ‘Yasal olarak bağlayıcı’ bir anlaşma varılması konusunda kararlı olduğunu yineledi.

Etiyopya’nın Nahda Barajı’nın uydu görüntüsü (Reuters)
Mısır, Etiyopya’nın Nahda Barajı ile ilgili adımlarını takip ediyor

Etiyopya’nın Nahda Barajı’nın uydu görüntüsü (Reuters)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة