Meksika'da gazetecilerin ve aktivistlerin, Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador'un teminatlarına rağmen Pegasus casus yazılımıyla takip edildiği bildirildi.
Meksika merkezli dijital araştırma şirketi R3D (Red en Defensa de los Derechos Digitales) ve Kanada'daki Toronto Üniversitesi'nde yer alan Citizen Lab, ülkedeki iki gazetecinin ve bir insan hakları aktivistinin casus yazılımla dinlendiğini öne sürdü.
Araştırmaya göre insan hakları savunucusu Raymundo Ramos'un cihazları, Ağustos-Eylül 2020'de Pegasus casus yazılımıyla üç kez hacklendi.
Casus yazılımla saldırıların, Ramos'un Meksika ordusunun sivilleri öldürdüğünün iddia edildiği bir video yayımlamasının ardından yaşandığına da dikkat çekildi.
Gazeteci Ricardo Raphael'in cihazlarınınsa 2019'da en az üç kez, 2020'de de bir kez Pegasus yazılımıyla hacklendiği belirtildi.
Raphael, Meksika devletiyle uyuşturucu çeteleri arasındaki yolsuzluk ilişkilerini araştıran çalışmalar yapıyordu.
Gazetecinin cihazları ilk olarak 2016'da hacklenmişti. Raphael, bu dönemde 2014'te 43 öğrencinin kaçırıldığı olaydaki gelişmelerle ilgili haberler yapıyordu.
Cihazlarına siber saldırı düzenlenen diğer gazeteciyle ilgili bilgi paylaşılmadı.
Citizen Lab'in açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
"Casus yazılıma dair küresel çapta başlatılan incelemelere, ülkedeki tepkilere ve yazılımın tekrar kullanılmayacağını vadeden yeni yönetime rağmen Meksika'daki gazetecilerin ve insan hakları savunucularının Pegasus'la hedef alınması devam etti."
Obrador ise salı günü yaptığı açıklamada iddiaları yalanlayarak "Gazetecilere ya da muhaliflere yönelik casusluk çalışmaları yapılmadı" ifadelerini kullandı.
Pegasus casus yazılımını geliştiren İsrail merkezli NSO Group, araştırmadaki verilerin yalnızca kendileri tarafından incelenerek doğrulanabileceğini fakat Citizen Lab'le iletişime geçtiklerinde kendilerine dosyalara erişim izni verilmediğini savundu.
Şirketin açıklamasında NSO Group'un Pegasus yazılımını doğrudan kullanma yetkisi olmadığı belirtildi.
Firma, yazılımın kimlere karşı kullanıldığına dair bilgi sahibi olmadıklarını, şahıs ve kurumlara ilişkin verileri kaydetmediklerini savundu.
Citizen Lab'den John Scott-Railton ise "NSO suistimalleri inkar edemeyince araştırmanın güvenilirliğini sarsmaya çalışıyor. Casus yazılıma dair çalışmamız bağımsız olarak değerlendirilip onaylandı" dedi.
Meksika'da 15 bin kişi takip edilmişti
Geçen yıl yapılan bir araştırmada, Meksika'da aralarında Obrador'a yakın isimlerin de yer aldığı yaklaşık 15 bin kişinin Pegasus'la takip edildiği ortaya çıkmıştı.
Dünyada Pegasus yazılımını ilk satın alan ülke olan Meksika'da büyük tartışma yaratan skandalın ardından Obrador, yazılımın kullanılmasını yasaklayacağını söylemişti.
Pegasus skandalı
Pegasus casus yazılımının, kullanıcıların haberi olmadan telefon konuşmalarının dinlenmesi, ses kaydı alınması, e-postaların takip edilmesi ve telefonlardan fotoğraf çekilmesi gibi casusluk faaliyetleri için dünyanın dört bir yanında kullanıldığı 2018'de ortaya çıkmıştı.
İsrail'in Haaretz gazetesinde yer alan haberde Azerbaycan, El Salvador, Fransa, Birleşik Krallık, Polonya, Macaristan, Hindistan, Kazakistan, Ruanda, Fas, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Filistin ve Ürdün'de çok sayıda kişinin Pegasus casus yazılımıyla izlendiği ifade edilmişti.
"Stratejik siber silah" olarak da tanımlanan Pegasus, NSO Group'un paylaştığı bilgilere göre şahıs ya da şirketlere değil, sadece devletlerin istihbarat servislerine ve kolluk kuvvetlerine satılıyor. Bu satışlar da İsrail Savunma Bakanlığı'nın onayından geçmek zorunda.
Independent Türkçe, Guardian, AA