ABD’li heyetten El-Ezher’in barışı yayma ve bir arada yaşamayı pekiştirme çabalarına övgü

ABD’li heyetten El-Ezher’in barışı yayma ve bir arada yaşamayı pekiştirme çabalarına övgü
TT

ABD’li heyetten El-Ezher’in barışı yayma ve bir arada yaşamayı pekiştirme çabalarına övgü

ABD’li heyetten El-Ezher’in barışı yayma ve bir arada yaşamayı pekiştirme çabalarına övgü

Mısır’daki El-Ezher Kurumu, barışı yayma ve bir arada yaşamayı pekiştirme çabalarından dolayı ABD’nin övgüsünü kazandı.
ABD Kongre üyelerinin yardımcılarından oluşan bir heyet, Ezher’i ziyaretleri sırasında, kurumun barış içinde bir arada yaşama ve diyalog değerlerini pekiştirmedeki rolüne övgüde bulundu.
ABD’li heyet, dini kurumların inananlar arasındaki etkili rolleri nedeniyle dünya çapında büyük ilgi gördüğüne ve bunun birçok toplumsal sorunun çözümü olabileceğine dikkat çekti.
Söz konusu ziyaret, ABD’den diplomatik bir başka heyetin, başkent Kahire’de bulunan Ezher Aşırılıkla Mücadele Gözlemevi’ni ziyaretinden birkaç gün sonra gerçekleşti.
Bu diplomatik heyet de, Ezher’in dünyada şiddet ve terörü körükleyen nefret ve radikal fikirlerle mücadeledeki rolünü takdir etti.
Ezher İslam Araştırmaları Akademisi Genel Sekreteri Nazir Ayyad, ABD Kongre üyelerinin yardımcılarından oluşan bir heyeti bugün kurum merkezinde karşıladı.
Ayyad görüşmede yaptığı konuşmada, “Ezher, gerçek İslam dinini yaymakla ilgilenen küresel bir kurumdur ve sosyal rolünün yanı sıra eğitim, kültür ve fikri hizmetler de sunmaktadır. Ezher dünya çapında 120’den fazla ülkeden öğrenci kabul ediyor ve dünyanın farklı kıtalarında 58 ülkede yaklaşık 800 Ezher elçisi var” dedi.
Ezher İslam Araştırmaları Akademisi’nin, radikal grupların yaymaya çalıştığı ve İslam dinine yanlış bir şekilde atfetmeye çalıştığı, yanlış anlamaları düzelten bilimsel yayınlar ve süreli yayınlar yayımladığını vurgulayan Ayyad şu ifadelerle devam etti:
“Bunlara ek olarak, Ezher tarafından Mısır içinde ve Endonezya ve Gambiya gibi ülke dışında kurulan araştırma merkezleri ve anadili Arapça olmayanlara Arapça öğretme merkezleri aracılığıyla doğru İslam kültürü de öğretiliyor. Vaizler konusunda ise, İslam Araştırmaları Akademisi, hak dini yaymak ve toplumsal sorunların çözümüne katılmak için Mısır ve dışında vaaz birimlerine gönderiliyor. Bunlar çağımızda karşılaşılan zorluklarla yüzleşebilecek şekilde hazırlanıyor.”
Ayyad, gün boyunca fetva veren Ezher Uluslararası Elektronik Fetva Merkezi’ne ek olarak, evlenmek üzere olan kişilere kurs verildiğini de dile getirdi.
Ayyad, Ezher Şeyhi Dr. Ahmed et-Tayyib’in çabalarının farklı din ve kültürlerden tüm insanlar arasında hoşgörü, diyalog ve barış değerlerinin teşvik edilmesine katkıda bulunduğunu vurguladı.
Ezher Şeyhi Tayyip ve Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus’un, 4 Şubat 2019’da Abu Dabi’de Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan’ın himayesinde ‘İnsan Kardeşliği’ belgesini imzaladıklarını hatırlattı.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Aralık 2020’de Suudi Arabistan, Mısır, BAE ve Bahreyn tarafından sunulan ve 4 Şubat’ı ‘Uluslararası İnsan Kardeşliği Günü’ olarak kutlayan bir kararı oybirliğiyle kabul etti.
Öte yandan, Endonezya eski Devlet Başkan Yardımcısı Yusuf Kalla, Ezher Şeyhi ile bugün yaptığı görüşmede, “Ezher, ılımlı İslam’ın temellerini atma ve doğru İslami yaklaşımı tanıtma konusunda büyük bir geçmiş ve deneyime sahiptir. Ezher’den mezun olan öğrencilerimiz Endonezya’daki tüm liderlik pozisyonlarında yer aldı ve milletlerine fayda sağlayan liderler oldular. Aynı zamanda Ezher’in elçileri oldular” ifadelerini kullandı.



Almanya, "güvenlik gerekçeleriyle" Kuzey Irak'taki asker sayısını azaltıyor

Alman askerleri (DPA)
Alman askerleri (DPA)
TT

Almanya, "güvenlik gerekçeleriyle" Kuzey Irak'taki asker sayısını azaltıyor

Alman askerleri (DPA)
Alman askerleri (DPA)

Alman Silahlı Kuvvetleri, Ortadoğu'daki gerginliğin tırmanmasıyla birlikte "güvenlik gerekçeleriyle" Kuzey Irak'ta konuşlandırılan asker sayısını azaltacağını duyurdu.

Alman ordusunun operasyon komuta merkezi, artan bölgesel gerginlikleri gerekçe göstererek dün, görev için varlığı gerekli olmayan personelin geçici olarak Kürdistan Bölgesi'nin başkenti Erbil'den çekileceğiniaçıkladı.

Askeri bir sözcü, yeniden konuşlandırılacak asker sayısını veya bölgede kalacak gücün büyüklüğünü belirtmekten kaçındı.

Şarku’l Avsat’ın Alman Der Spiegel dergisinden aktardığına göre bu adım, Amerika Birleşik Devletleri ve İran arasında potansiyel bir askeri gerilimin artması riskine yanıt olarak atıldı.

Dergi, Washington ve Tahran arasındaki devam eden ve artan gerilimler nedeniyle bu adımın gerekli olduğunu belirten bir parlamento brifingine atıfta bulunarak, Almanya'nın Kuzey Irak'taki askeri varlığını önemli ölçüde azaltmayı planladığını bildirdi.

Ortak Operasyonlar Komutanlığı ise bu adımı ihtiyati bir önlem olarak nitelendirerek, kalan personelle temel görevlerini yerine getirmeye devam edeceğini vurguladı.

Kararın, sahadaki çok uluslu ortaklarla yakın bir koordinasyon içinde alındığını belirten yetkili, Alman askerlerinin güvenliğinin en büyük öncelik olduğunu vurguladı.

Almanya, DEAŞ'ın yeniden ortaya çıkmasını önlemek amacıyla Irak güçlerine eğitim de dahil olmak üzere Irak'ı desteklemek için uluslararası bir misyona katılıyor.

Misyon Erbil'e odaklanmış durumda, ancak Der Spiegel'in haberine göre son zamanlarda yaklaşık 300 Alman askeri ülke genelinde, çoğunlukla Ürdün'de konuşlandırıldı.


CENTCOM, bir hafta içinde Suriye'deki DEAŞ hedeflerine karşı 5 hava saldırısı düzenlediğini duyurdu

ABD'ye ait bir Apache helikopteri, 14 Ağustos 2024'te gerçek mühimmatla yapılan eğitim tatbikatı sırasında (Reuters)
ABD'ye ait bir Apache helikopteri, 14 Ağustos 2024'te gerçek mühimmatla yapılan eğitim tatbikatı sırasında (Reuters)
TT

CENTCOM, bir hafta içinde Suriye'deki DEAŞ hedeflerine karşı 5 hava saldırısı düzenlediğini duyurdu

ABD'ye ait bir Apache helikopteri, 14 Ağustos 2024'te gerçek mühimmatla yapılan eğitim tatbikatı sırasında (Reuters)
ABD'ye ait bir Apache helikopteri, 14 Ağustos 2024'te gerçek mühimmatla yapılan eğitim tatbikatı sırasında (Reuters)

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) yaptığı açıklamada, güçlerinin 27 Ocak ile 2 Şubat tarihleri ​​arasında Suriye'deki DEAŞ hedeflerine karşı 5 hava saldırısı düzenlediğini duyurdu. X platformu üzerinden dün yayınlanan açıklamada CENTCOM, DEAŞ’ın iletişim merkezlerini ve silah depolarını tespit edip imha ettiğini belirtti.

CENTCOM Başkanı Brad Cooper, “Bu saldırılar, DEAŞ’ın Suriye'de yeniden güçlenmesini önleme kararlılığımızın altını çiziyor… ABD'nin, bölgenin ve tüm dünyanın güven içinde yaşayabilmesi için DEAŞ’ın kalıcı olarak yenilgiye uğratılmasını sağlamak üzere Küresel Koalisyon ile koordineli olarak çalışıyoruz” dedi.  

CENTCOM açıklamasında, askeri operasyonlarının son iki ayda 50'den fazla DEAŞ üyesinin öldürülmesi veya yakalanmasıyla sonuçlandığı vurgulandı.


Irak, 350 bin Suriyeli mülteciyi kabul ettiği haberlerini reddediyor

Irak İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir güvenlik görevlisi
Irak İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir güvenlik görevlisi
TT

Irak, 350 bin Suriyeli mülteciyi kabul ettiği haberlerini reddediyor

Irak İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir güvenlik görevlisi
Irak İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir güvenlik görevlisi

Irak İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Irak'ın Suriyeli mültecilere sınırlarını açtığı ve 350 bin mülteciyi kabul edeceği yönündeki haberleri yalanladı.

Irak İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, "Bu haberleri kesinlikle yalanlıyoruz, ancak bilgi aktarımında doğruluğa ve haberlerin yalnızca resmi kaynaklardan alınmasına, kötü niyetli söylentilerden kaçınılması gerektiğini uyarıyoruz" denildi.

Şarku'l Avsat'ın DPA'dan aktardığına göre bakanlık açıklamasında ayrıca, "blog yazarlarının yanlış bilgi yaymaktan kaçınmaları ve yetkili kurumların resmi web sitelerini takip etmenin önemini" vurguladı.