OPEC Genel Sekreteri: OPEC fiyatları küresel ekonominin çıkarınadır

OPEC Genel Sekreteri Heysem el-Gays: Petrol üretimini azaltma hedefleri, herhangi bir kriz durumunda OPEC+ üreticilerinin daha fazla tedarik sağlamasına olanak sağlayacak (EPA)
OPEC Genel Sekreteri Heysem el-Gays: Petrol üretimini azaltma hedefleri, herhangi bir kriz durumunda OPEC+ üreticilerinin daha fazla tedarik sağlamasına olanak sağlayacak (EPA)
TT

OPEC Genel Sekreteri: OPEC fiyatları küresel ekonominin çıkarınadır

OPEC Genel Sekreteri Heysem el-Gays: Petrol üretimini azaltma hedefleri, herhangi bir kriz durumunda OPEC+ üreticilerinin daha fazla tedarik sağlamasına olanak sağlayacak (EPA)
OPEC Genel Sekreteri Heysem el-Gays: Petrol üretimini azaltma hedefleri, herhangi bir kriz durumunda OPEC+ üreticilerinin daha fazla tedarik sağlamasına olanak sağlayacak (EPA)

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Genel Sekreteri Heysem el-Gays, OPEC üreticileri tarafından üzerinde anlaşmaya varılan petrol üretim kesintisi hedeflerinin herhangi bir kriz durumunda üreticilere daha fazla arzın pompalanmasına izin vereceğini söyledi.
OPEC’i içeren 13 ülke ve Rusya liderliğindeki OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ üyesi 10 ülke geçtiğimiz Çarşamba günü günlük petrol üretimini kasım ayından itibaren 2 milyon varil azaltma kararı aldı.
Suudi Arabistan, alınan kararın Batı'daki faiz oranlarındaki artış ve küresel ekonominin zayıflığına tepki olarak gerekli olduğunu söyledi. Karar ABD tarafından eleştirildi ve Beyaz Saray, grubun Rusya'nın yanında olduğunun bir göstergesi olduğunu söyledi. Yüksek enerji fiyatları, ABD Başkanı Joe Biden'ın önümüzdeki ay kongre seçimleriyle karşı karşıya olduğu bir zamanda ABD için önemli bir konu. El Arabiya TV kanalına konuşan Gays, “Son OPEC kararı bir ülkeden bir ülkeye karşı değil, iki veya üç ülkeden bir grup başka ülkeye karşı değil. Karar, birçok küresel partinin ekonomik durgunluk olasılığının yüksek olduğunu gösteren rakamlara, gerçeklere ve gerçeklere dayanıyor. OPEC ve OPEC+ meseleleri öngörmeye karar verdi” ifadelerini kullandı.
Batılı ülkeler, yükselen enerji fiyatlarının kırılgan küresel ekonomiye zarar vereceğinden ve Ukrayna'nın işgalinin ardından Rusya'yı petrol gelirlerinden mahrum bırakma çabalarını engelleyeceğinden endişe ediyor. Ayrıca Rusya'nın ham petrol ve petrol ürünlerine yönelik Avrupa Birliği (AB) yaptırımlarının sırasıyla Aralık ve Şubat aylarında yürürlüğe girmesi planlanıyor.
Yaptırımlar ve AB’nin Rus petrolünün fiyatına bir tavan belirleme önerisi sorulduğunda, Gays, konuyla ilgili yorum yapamayacağını söyledi. Yaptırım parametre mekanizmasının net olmadığını bu sebeple net olmayan bir konu hakkında yorum yapamayacaklarını dile getirdi. Gays, OPEC’in fiyatları hedeflemediğini, yalnızca arz ve talep dengesini hedeflediklerini bunun da küresel ekonominin büyümesinin çıkarına olduğunu vurguladı.
Piyasalarda, durgunluk ve yüksek faiz oranlarına ilişkin endişelere rağmen OPEC, 2020'den bu yana en büyük arz kesintisini yapma kararının desteğiyle petrol fiyatları dün de yükselerek art arda ikinci haftasına artışla girdi.
Brent petrol dün itibariyle 89 dolar seviyelerinden işlem görürken, yüzde 0.94 artışla varil başına 95.31 dolara yükseldi. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 89,35 dolardan alıcı bularak yüzde 1.02 artış yaşadı.
PVM Oil Associates Kıdemli Analisti Stephen Brennock, “ Son OPEC kesintilerinin ana sonuçlarından biri, muhtemelen 100 dolarlık petrol fiyatına geri dönüş olacak… Ancak artan olumsuz ekonomik faktörlerin ışığında kazanımlar sınırlı olacak” ifadelerini kullandı.
Brent ham petrolü bu hafta yüzde 8 artış kaydetmeye yakın görünüyor. Ancak Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra Mart ayında tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 147 dolara yaklaştıktan sonra hala önemli ölçüde düşük seyrediyor. ABD Merkez Bankası yetkililerinin para politikasını keskin bir şekilde sıkılaştırmaya devam edeceğini belirten açıklamaları üzerine doların yükselişi petrol fiyatları üzerindeki baskıyı artırdı.
Diğer yandan Şarku’l Avsat’ın Fransa Ulaştırma Bakanlığı’ndan edindiği bilgiye göre, bakanlık hükümetinin iki petrol rafinerisinde meydana gelen ve bazı Fransız eyaletlerinde yakıt krizine neden olan grevin yol açtığı kıtlığı hafifletmek için ek miktarlarda stratejik yakıt rezervi serbest bırakabileceğini duyurdu.
Fransa Ulaştırma Bakanı Clement Beaune LCI televizyonuna verdiği röportajda, sıkıntıları hafifletmek amacıyla yakıt kamyonlarının Pazar günleri sevkiyat yapmasına izin vereceğini söyledi. Beaune, daha stratejik yakıt stoklarının serbest bırakılması olasılığına ilişkin bir soruya yanıt olarak, "Evet, daha fazlası yapılabilir" dedi.
Bu adımlar, Fransa'daki sürücülerin, araçların benzin istasyonlarında sıraya girmesine neden olan bir yakıt kıtlığıyla karşı karşıya kalmasıyla ortaya çıktı. Bloomberg’in haberine göre, Fransa'nın en büyük iki petrol rafinerisindeki işçi grevi, ülkenin yakıt sağlama kapasitesinin yaklaşık üçte ikisini etkiliyor.
Bakna açıklamasında, “Bugün, durumu çözmek için iki şirket ve işçiler arasında görüşmeler sürüyor. Önümüzdeki günlerde, özellikle kuzey Fransa gibi en çok etkilenen bölgelerde durumu hafifletmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz” ifadelerini kullandı.



Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası (Fed) başta olmak üzere merkez bankalarının para politikalarına ilişkin belirsizliklerle yön arayışını sürdürüyor.

Dünya genelinde makroekonomik verilerden alınan sinyaller fiyatlamaları zorlaştırmaya devam ediyor.

Bugünden itibaren yoğunlaşacak veri takviminin piyasaların yönü üzerinde etkili olması beklenirken, yatırımcılar, aynı zamanda merkez bankası yetkililerinin açıklamalarını da yakından takip ediyor.

Analistler, bugün ABD'de konut piyasasına ilişkin verilerin takip edileceğini belirterek, söz konusu piyasanın Fed'in adımlarına karşın sıcak kalmasının Banka'yı "şahin" kalmaya zorlayan etkenlerden olduğunu ifade etti.

ABD ekonomisinde konut piyasasının önemine dikkati çeken analistler, ülkedeki kredi sistemi nedeniyle buradaki hızlı aktivitenin kişilerin harcanabilir gelirlerini etkilediğini bildirdi.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in gelecek ay politika faizini yüzde 76 ihtimalle 25 baz puan artıracağı öngörülürken, Banka'nın nihai faiz oranına yönelik belirsizlikler devam ediyor.

Dün New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,29, Nasdaq endeksi yüzde 0,75 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,03 geriledi. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne alış ağırlıklı bir seyirle başladı.

Avrupa'da dün karışık bir seyir öne çıkarken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinin açıklamaları "şahin" kalmayı sürdürüyor.

ECB üyesi Martins Kazaks, ekonominin yumuşamasına karşın Banka'nın faizleri artırmaya devam etmesi gerektiğini söyledi.

Dün İngiltere'de FTSE 100 endeksi ve Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,11 gerilerken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,29 ve İtalya'da MIB 30 endeksi 0,12 yükseldi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne yükselişle başladı.

Asya'da bugün karışık bir seyir öne çıkarken, Çin'de hükümetin ekonomiyi desteklemeye devam edeceğini açıklaması risk algısını törpüledi.

Çin Başbakanı Li Qiang, bugün yaptığı açıklamalarda, ikinci çeyrek büyümesinin birinci çeyrekten daha güçlü olacağını belirterek, Çin'in ekonomiyi desteklemek ve Çin piyasasını dış dünyaya açmak için çalışmaları sürdüreceğini kaydetti.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,6 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,1 gerilerken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,1 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,7 yükseldi.

Yurt içinde dün alış ağırlıklı seyreden Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 2,69 artışla günü 5.732,86 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirirken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu 5.749,66 puana taşıdı.

Dolar/TL, dün yüzde 2,4 artışla 25,9157'den kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 26,0070 seviyesinden işlem görüyor.

Öte yandan, bugün arife günü olması dolayısıyla piyasalar yarım gün işleme açık olacak.

Analistler, bugün ABD'de inşaat izinleri, yeni konut satışları, dayanıklı mal siparişleri, tüketici güven endeksi ve Richmond Fed sanayi endeksi verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 5.850 ve 6.000 seviyelerinin direnç, 5.700 ve 5.600 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

15.00 ABD, mayıs ayı inşaat izinleri

15.30 ABD, mayıs ayı dayanıklı mal siparişleri

16.00 ABD, nisan ayı konut fiyat endeksi

17.00 ABD, haziran ayı CB tüketici güven endeksi ve Richmond Fed imalat endeksi

17.00 ABD, mayıs ayı yeni konut satışları