Jennifer Lawrence: Açlık Oyunları'nda oynadıktan sonra kendimi eşya gibi hissettim

Ünlü oyuncu, bir anda gelen şöhretin nasıl hissettirdiği hakkında konuştu

Jennifer Lawrence (Reuters)
Jennifer Lawrence (Reuters)
TT

Jennifer Lawrence: Açlık Oyunları'nda oynadıktan sonra kendimi eşya gibi hissettim

Jennifer Lawrence (Reuters)
Jennifer Lawrence (Reuters)

Jennifer Lawrence, kariyerinin başında bir anda hızla ünlendikten sonra "kontrolünü kaybettiğini hissettiğini" söyledi.
Lawrence, 2012'de Açlık Oyunları'nın (Hunger Games) büyük başarısının ve 2013'te Umut Işığım'la (Silver Linings Playbook) Oscar kazanmasının ardından yaşadıklarını BFI Londra Film Festivali'nde anlattı.
Ünlü oyuncu, Umut Işığım'la En İyi Kadın Oyuncu Oscarı'nı kazandıktan sonraki dönemi "aşırı derecede bunaltıcı" diye tanımladı.
Lawrence şöyle devam etti: 
"Açlık Oyunları'nın gösterime girmesiyle Oscar kazandığım dönem arasında kendimi bir eşya gibi hissettim. Verdiğim her karar, büyük bir grubun kararıymış gibi geliyordu."
Ünlü oyuncu, "Şimdi dönüp baktığımda o yıllar aklıma gelmiyor çünkü resmen kontrolümü kaybetmiştim" yorumunu yaptı.
Lawrence, büyük Hollywood filmlerinde oynadıktan sonra 2018'de kendi yapım şirketi Excellent Cadaver'ı kurdu.
Yapım şirketinin yakın zamanda yayımlanacak ilk filmi Causeway'de aynı zamanda başrolde yer alan Lawrence şunları söyledi:
"Yapım şirketimin ilk işinin bağımsız bir film olması şans eseri denk geldi. Benim de köklerim bağımsız filmlere dayanıyor ve tüm kariyerimi de bunun üstüne kurdum."
Bu filmle kimliğini geri kazandığını belirten ünlü oyuncu, "Uzun süre sonra ilk kez bir rol böyle kişisel hissettirdi" diye açıkladı. 
Lila Neugebauer'ın yönetmenlik yaptığı bu ilk filmde Lawrence, ABD'nin Louisiana eyaletindeki New Orleans şehrine dönen ve buradaki hayata uyum sağlamaya çalışan bir askeri canlandırdı.
Film 4 Kasım'da Apple TV+'ta gösterime girecek.
Independent Türkçe, Variety, Page Six



Avrupa'da yazın gelmesiyle birlikte turizm karşıtı eylemler hız kazandı

Portekiz'in başkentindeki göstericiler "Lizbon, turistikleşmeye karşı" pankartı taşıdı (AP)
Portekiz'in başkentindeki göstericiler "Lizbon, turistikleşmeye karşı" pankartı taşıdı (AP)
TT

Avrupa'da yazın gelmesiyle birlikte turizm karşıtı eylemler hız kazandı

Portekiz'in başkentindeki göstericiler "Lizbon, turistikleşmeye karşı" pankartı taşıdı (AP)
Portekiz'in başkentindeki göstericiler "Lizbon, turistikleşmeye karşı" pankartı taşıdı (AP)

Turizmin olumsuz etkileri pazar günü Avrupa'nın pek çok yerinde protesto edildi. 

İspanya'da Barselona, İtalya'da Cenova, Portekiz'de Lizbon gibi farklı kentlerde sokaklara dökülen binlerce kişi, aşırı turizm yüzünden barınma maliyetlerinin arttığını ve çevrenin kirlendiğini haykırdı. 

Barselona'daki yürüyüşte turistlere su tabancasıyla ateş edildi. "Turizm bizden çalıyor" ve "Turistler eve dönün" gibi pankartlar açıldı. 

dfrgty
Barselona'daki protestoda eylemcilerin Sagrada Familia'ya gitmesi engellendi (AFP)

Cenova'daki göstericiler gürültülü bavullarla ses çıkardı. Roma ve Venedik gibi turistik merkezlerle aynı sorunları yaşamak istemediklerini belirterek kentin yöneticilerine gerekli düzenlemelerin yapılması için seslendiler. 

İspanya'nın Mayorka adasındaysa iki katlı turist otobüsü durduruldu. 

Aynı ülkenin kuzeyinde yer alan San Sebastián'daki eylemi düzenleyenlerden Asier Basurto, "Düşmanımız turistler değil, turizmin arkasına saklanıp yerel toplumun barınması ve hayatından çalan sömürücüler" dedi.

Basurto, turizme odaklanan yapısı nedeniyle kentin değiştiğini, bu yüzden gençlerin San Sebastián'dan uzaklaştığını ve şehrin bir turizm sahnesine dönüştüğünü ekledi.

İspanya'nın gayrısafi milli hasılasının yüzde 12'sinden fazlası turizmden geliyor. Mayorka, Minorka ve Ibiza gibi popüler adalarda yalnızca bir milyon civarında kişi yaşasa da 2024'te 15 milyonu aşkın yabancı turisti ağırladılar. 

Mayorka'daki eylem komitesinden Pere Joan Femenia, "Bu turizm modeli ekonomik refah getirmektense ev krizi gibi sorunlara yol açıyor" ifadesini kullandı. 

Göstericiler öğretmen, polis ve sağlık çalışanlarının, yüksek kira fiyatları yüzünden bu adalara taşınmak istemediğini de vurguladı. 

Independent Türkçe, New York Times, AP