Papa: Göçmenlerin dışlanması suç ve günahtır

Papa Franciscus Vatikan’daki azizlik töreninde (EPA)
Papa Franciscus Vatikan’daki azizlik töreninde (EPA)
TT

Papa: Göçmenlerin dışlanması suç ve günahtır

Papa Franciscus Vatikan’daki azizlik töreninde (EPA)
Papa Franciscus Vatikan’daki azizlik töreninde (EPA)

Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus, göçmenleri güçlü bir şekilde savunarak, yüzlerine kapı kapatılmasını ‘skandal ve günah’ olarak nitelendirdi.
Papa bu ifadeleri, ‘göçmenlerin babası’ olarak bilinen, 19. yüzyılda yaşayan bir piskoposu ve Arjantin’de hastalara hizmet eden 20. yüzyılda yaşayan bir kişiyi aziz ilan ederken kullandı.
Göçmenlere destek konusunu öncelik haline getiren Papa, bugün Aziz Petrus Meydanı’nda 50 bin kişinin katılımıyla düzenlenen törene başkanlık etti.
Papa burada yaptığı konuşmada, “Göçmenlerin dışlanması skandaldır. İğrenç ve günahtır. İhtiyaç sahiplerine kapı açmamak suçtur. Bu gözümüzün önünde ölmelerine neden oluyor” dedi.
Avrupa’ya ulaşmaya çalışırken boğulan binlerce kişiye atıfta bulunan Papa, “Akdeniz bugün dünyanın en büyük mezarlığı haline geldi” diye ekledi.
İtalya’dan bahsetmeyen Papa Franciscus, ülkelerine geri gönderilen bazı göçmenlerin ‘istismar edildikleri ve köle muamelesi gördükleri toplama kamplarına’ konulduğunu söyledi. Geçmişte bunun Libya’da olduğunu belirtti.
İtalya’da Giorgia Meloni’nin bu ayın sonlarında, göçü azaltma ve ülke sınırlarını sıkılaştırma sözü veren sağcı bir koalisyonun başında başbakan olması bekleniyor.
Meloni, göçmenlerin ülkelerine geri dönüşünü hızlandırma ve sığınma kurallarını sıkılaştırma sözü verdi.
Ayrıca, hayır kurumlarına ait kurtarma gemilerinin faaliyetlerine kısıtlamaların yeniden getirilmesi çağrısına ek olarak, göçmenlerin yelken açmasını önlemek için Kuzey Afrika’ya deniz ablukası getirilmesi çağrısında da bulundu.



Partisinin açıklamasına göre Çad eski başbakanı evinden kaçırıldı

Eski Çad Başbakanı Soksi Masra (AFP)
Eski Çad Başbakanı Soksi Masra (AFP)
TT

Partisinin açıklamasına göre Çad eski başbakanı evinden kaçırıldı

Eski Çad Başbakanı Soksi Masra (AFP)
Eski Çad Başbakanı Soksi Masra (AFP)

Partisinden yapılan açıklamaya göre, muhalefetin önde gelen isimlerinden eski Çad Başbakanı Succes Masra, bu sabah Encemine'deki evinden askeri üniformalı adamlar tarafından "kaçırıldı."

Değişim Partisi'nin resmi Facebook sayfasından yapılan paylaşımda, "Cumhurbaşkanı Succes Masra, 16 Mayıs günü sabah 05.56'da partinin genel merkezi olarak da kullanılan evinden silah zoruyla kaçırıldı" denildi.

Paylaşımda, siyasetçinin onlarca silahlı ve askeri üniformalı adamla çevrili bir şekilde evinden ayrıldığını gösteren güvenlik kamerası görüntüleri de yer aldı.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Muhammed Kidelay, yaptığı açıklamada, Masra'nın adli polis tarafından gözaltına alındığını doğruladı ve bugün ilerleyen saatlerde basın toplantısı düzenleyeceğini duyurdu.

Fransa ve Kamerun'da ekonomi eğitimi alan 41 yaşındaki Succes Masra, Mayıs 2024'te yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinden beş ay önce başbakan olarak atanmıştı. Masra, seçimlerde %60'ın üzerinde oy alan Cumhurbaşkanı Muhammed İdris Debi'ye karşı benzeri görülmemiş bir mücadeleye girmişti.

Seçimler, mevcut cumhurbaşkanının babası İdris Debi Itno'nun 30 yılı aşkın iktidarının ardından cepheye giderken isyancılar tarafından 2021'de öldürülmesiyle, ülkenin tanık olduğu geçiş döneminin sonu oldu.